Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

2 Cronici, 27


27:1 Iotam avea douazeci si cinci de ani cand a ajuns imparat, si a domnit saisprezece ani la Ierusalim. Mama sa se chema Ierusa, fata lui Tadoc.

Iotam. Capitolul acesta, care se ocupa de domnia lui Iotam, este paralel cu 2 Regi 15, 32-38, dar are detalii in plus. Regi aminteste un lucru care nu se gaseste in Cronici, si anume masurile luate de Siria impotriva lui Iuda (2 Regi 15,37).

2. In Templu. Adica, Iotam nu a intrat ilegal in Templu, asa cum facuse tatal sau inainte de el (cap. 26,16-20).

Se strica mereu. Scriitorii cartii Regilor explica mai mult lucrul acesta, afirmand ca "poporul tot mai aducea jertfe si tamaie pe inaltimi" (2 Regi 15,35). Interventiile profetilor din aceasta perioada dau dovada ca exista o stricaciune morala adanc inradacinata, care submina puterea natiunii (Isaia 1,4.21-24; Osea 4,1.2; Mica 2,10-12).

27:2 El a facut ce este bine inaintea Domnului, intocmai cum facuse tatal sau Ozia. Numai ca n-a intrat in Templul Domnului. Totusi, poporul se strica mereu.

Verset ce nu a fost comentat.

27:3 Iotam a zidit poarta de sus a Casei Domnului, si a facut multe cladiri pe zidurile de pe deal.

Poarta de sus. Probabil poarta din zidul de nord al curtii Templului (vezi Ieremia 20,2; Ezechiel 9,2). De pe deal. [Ophel, KJV]. Partea de nord a dealului sud-estic al Ierusalimului.

4. A zidit cetati. Evident, de aparare impotriva lui Israel si a Siriei si impotriva puterii Asiei, aflate in ascensiune, care, sub Tilgat Pileser III (745-727), avea pe atunci un interes activ fata de treburile Asiei de apus.

Cetatui. Adica fortarete. Atat Ozia cat si Iotam dovedisera o preocupare neobisnuita de a intari tara (vezi cap. 26,9-15). Profetii timpului au mustrat increderea populara care se punea in fortificatii si in taria omeneasca (Osea 8,14; Isaia 2,15; cf. 17,3.4).

27:4 A zidit cetati in muntele lui Iuda, si cetatui si turnuri in dumbravi.

Verset ce nu a fost comentat.

27:5 A fost in razboi cu imparatul fiilor lui Amon, si i-a biruit. Fiii lui Amon i-au dat in anul acela o suta de talanti de argint, zece mii de cori de grau, si zece mii de orz; si i-au platit tot atat pe anul al doilea si al treilea.

Fiilor lui Amon. [Amonitilor, KJV] Dupa moartea lui Ozia, amonitii au refuzat probabil platirea obisnuita a tributului (cap. 26,8), dar Iotam i-a constrans din nou sa se supuna.

Si al treilea. Timp de trei ani, Amon a continuat sa trimita tribut lui Iotam si apoi probabil a incetat. Aceasta se crede ca ar fi avut loc pe vremea cand Ahaz a preluat tronul dupa domnia exclusiva a lui Iotam (de probabil numai 4 ani). Lungimea totala alocata domniei lui Iotam este de 16 ani (v. 1.8), dar in ceea ce priveste prima parte - foarte probabil de aproape 12 ani - se crede ca Iotam a fost coregent cu Ozia. Despre cei 20 de ani ai lui Iotam versus cei 16 ani ai sai (2 Regi 15,30.33), vezi vol. II p. 150.

27:6 Iotam a ajuns puternic, pentru ca si-a urmat necurmat caile inaintea Domnului, Dumnezeului sau.

Si-a urmat necurmat caile. Asa cum face de obicei, cronicarul arata cauza prosperitatii consacrarea fata de Domnul.

27:7 Celelalte fapte ale lui Iotam, toate razboaiele lui, si tot ce a facut el, sunt scrise in cartea imparatilor lui Israel si Iuda.

Toate razboaiele lui. In ultima parte a domniei lui, Iotam a fost constrans sa faca fata navalirilor atat din partea lui Israel, cat si din partea Siriei (2 Regi 15,37).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1.2 PK 305

27:8 El avea douazeci si cinci de ani cand a ajuns imparat si a domnit saisprezece ani la Ierusalim.

Verset ce nu a fost comentat.

27:9 Iotam a adormit cu parintii sai, si l-au ingropat in cetatea lui David. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Ahaz.

Verset ce nu a fost comentat.