Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

2 Cronici, 24


24:1 Ioas avea sapte ani, cand a ajuns imparat, si a domnit patruzeci de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Tibia, din Beer-Seba.

Ioas. Capitolul acesta, care se ocupa de domnia lui Ioas, este paralel cu 2 Regi 12. Predomina aceeasi ordine generala, dar aici sunt adaugate amanunte insemnate (v. 3.7.15-22).

Sapte ani. Amanuntul acesta apare ca ultim amanunt al capitolului precedent in raportul din Regi (2 Regi 11,21). Celelalte detalii ale versetului sunt aceleasi ca in 2 Regi 12,1, cu exceptia ca sincronismul urcarii pe tron a lui Ioas in al 7-lea an al lui Iehu se afla numai in Regi.

24:2 Ioas a facut ce este bine inaintea Domnului in tot timpul vietii preotului Iehoiada.

In timpul vietii lui Iehoiada. [In toate zilele lui Iehoiada, KJV]. "In tot timpul cat a urmat indrumarile preotului Iehoiada" [In toate zilele cat preotul Iehoiada l-a invatat, KJV] (2 Regi 12,2).

24:3 Iehoiada a luat pentru Ioas doua neveste, si Ioas a nascut fii si fiice.

Verset ce nu a fost comentat.

24:4 Dupa aceea, Ioas si-a pus de gand sa dreaga Casa Domnului.

Sa dreaga Casa Domnului. Afirmatia aceasta da de inteles ca in timpul domniei carmuitorilor apostati anteriori: Ioram (cap. 21,6), Ahazia (cap. 22,3.4) si Atalia (cap. 22,10), cand inchinarea la Baal fusese incurajata (v. 7), Templul ajunsese intr-o stare de deteriorare.

24:5 A strans pe preoti si pe Leviti, si le-a zis: Duceti-va prin cetatile lui Iuda, si strangeti bani din tot Israelul, pe fiecare an, pentru dregerea Casei Dumnezeului vostru. Si grabiti-va cu lucrul acesta. Dar Levitii nu s-au grabit.

Strangeti bani din tot Israelul. Compara cu 2 Regi 12,5: "Preotii sa-l ia fiecare de la cei pe care-i cunoaste". Se pare ca s-a facut o colecta generala in toata tara, fiecare levit facand-o pe plan local, de la oamenii cunoscuti de el.

Pe fiecare an. Reparatia Templului era o problema majora si colectarile urmau sa dureze un numar de ani.

Grabiti-va. [Zoriti lucrul, KJV]. Deteriorat fiind, Templul era o ocara pentru popor si o insulta pentru Iehova. O preotie devotata si un popor consacrat ar fi trebuit sa faca din repararea Templului prioritatea preocuparilor lor.

Nu s-au grabit. [Nu l-au zorit, KJV]. Potrivit cu 2 Regi 12,6, Templul nu fusese inca reparat in al 23-lea an al domniei lui Ioas. Se da de inteles aici ca levitii erau raspunzatori de intarziere.

24:6 Imparatul a chemat pe marele preot Iehoiada, si i-a zis: Pentru ce n-ai vegheat ca Levitii sa stranga din Iuda si din Ierusalim darea poruncita de Moise, robul Domnului, si pusa pe adunarea lui Israel pentru cortul marturiei?

A chemat pe marele preot Iehoiada. Era evident ca cel care se preocupa mai mult de lucrarea de reparare de la Templu era regele. Ca preot principal, Iehoiada ar fi trebuit sa faca din aceasta preocuparea sa de capetenie, dar este posibil ca preotii sa fi ajuns mai mult interesati de propriile lor treburi decat de lucrarea Domnului.

Poruncile lui Moise. [Potrivit cu porunca lui Moise, KJV]. Aceste randuieli asigurau o taxa de o jumatate de siclu pentru serviciul sanctuarului (Exod 30,13-16). Potrivit cu 2 Regi 12,4, banii primiti din "argintul inchinat" [lucrurile inchinate] de la persoane care facusera juramant cu Domnul sau care Ii inchinasera anumite animale sau obiecte (vezi Levitic 27,2-28) fusesera de asemenea alocate scopului acestuia. Pe langa acestea, erau darurile de bunavoie. Potrivit cu 2 Regi 12,7, preotii primisera bani de la popor, dar nu-i depusesera pentru lucrarea de reparare a Templului.

24:7 Caci nelegiuita aceea de Atalia si fiii ei au pustiit Casa lui Dumnezeu, si au intrebuintat in slujba Baalilor toate lucrurile inchinate Casei Domnului.

Au pustiit Casa. Subiectul acesta nu se gaseste in Regi. Se pare ca in timpul domniei tatalui lor, Ahazia si fratii lui mai mari adusesera la indeplinire intentiile mamei lor impotriva Templului.

In slujba Baalilor. Era evident ca scopul Ataliei era de a desfiinta cultul lui Iehova si de a-l inlocui prin cultul lui Baal. Faptul ca se construise un templu pentru Baal reiese din cap. 23,17.

24:8 Atunci imparatul a poruncit sa se faca o lada, si sa se puna afara la poarta Casei Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

24:9 Si s-a dat de veste in Iuda si in Ierusalim ca sa se aduca Domnului darea pusa de Moise, robul Domnului, pe Israel in pustie.

Verset ce nu a fost comentat.

24:10 Toate capeteniile si tot poporul s-au bucurat de lucrul acesta, si au adus si au aruncat in lada tot ce aveau de platit.

Toate capeteniile. Se pare ca principalii promotori ai acestui proiect erau capeteniile poporului si alti conducatori civili si nu preotii. Cand poporul a prins gustul acestei lucrari, a gasit placere sa ofere pentru o cauza atat de valoroasa. In lucrarea aceasta ei erau angajati in slujba lui Dumnezeu si bucuria Domnului le umplea inima.

24:11 Cand vedeau Levitii ca e mult argint in lada si ca era vremea ca s-o dea in mainile dregatorilor imparatului, venea logofatul imparatului si slujbasul marelui preot si goleau lada. Apoi o luau si o puneau iarasi la loc. Asa faceau in fiecare zi, si au strans mult argint.

Cand. Ori de cate ori lada era plina, era dusa de leviti intr-o camera a palatului regal, unde era golita in prezenta marelui preot sau a delegatului sau si a unui scrib regal. Banii erau apoi numarati si pusi in pungi (2 Regi 12,10. 11).

24:12 Imparatul si Iehoiada il dadeau mesterilor insarcinati cu facerea lucrarii in Casa Domnului, care tocmeau cioplitori de piatra si tamplari, ca sa dreaga Casa Domnului, precum si lucratori in fier si arama, ca sa dreaga Casa Domnului.

Imparatul si Iehoiada. Din aceasta reiese clar ca supravegherea principala a manipularii banilor era incredintata regelui si marelui preot. Ambii par sa fi fost oameni cinstiti si integri, pe care se putea conta ca urmau sa intrebuinteze bine fondurile, fara abateri de nici un fel.

Cioplitori de piatra si tamplari. Este evident, din aceste diferite categorii de lucratori, ca Templul trebuie sa fi avut nevoie de reparatii extinse. Este posibil ca fusese partial demolat pentru a se obtine materiale pentru templul lui Baal (vezi v. 7 si cap. 23,17).

24:13 Lucratorii s-au apucat de lucru, si au ispravit ce era de dres; au pus casa lui Dumnezeu iarasi in stare buna si au intarit-o.

Verset ce nu a fost comentat.

24:14 Cand au ispravit, au adus inaintea imparatului si inaintea lui Iehoiada argintul care mai ramasese. Si cu el au facut unelte pentru casa Domnului, unelte pentru slujba si pentru arderile de tot, pahare si alte scule de aur si de argint. Si, in tot timpul vietii lui Iehoiada, au adus necurmat arderi de tot in Casa Domnului.

Argintul care mai ramasese. [Restul banilor, KJV]. Atat de multi bani se adunasera incat n-au fost toti necesari pentru repararea cladirii. Regele si marele preot au fost din nou consultati cu privire la intrebuintarea care sa se dea surplusului de fonduri.

Cronicile nu fac nici o mentiune despre rigurozitate delegatilor de incredere, carora nu li s-a cerut nici o socoteala, sau despre faptul ca preotii au continuat sa primeasca anumite sume repartizate lor (2 Regi 12,15.16).

Unelte pentru casa. Vezi la 2 Regi 12,13.

Au adus arderi de tot. Ritualul obisnuit al Templului a continuat pana la moartea lui Iehoiada.

24:15 Iehoiada a murit batran si satul de zile. La moarte, avea o suta treizeci de ani.

Iehoiada a murit batran. Partea aceasta (v. 15-22), care trateaza moartea si inmormantarea lui Iehoiada, precum si apostazia lui Ioas dupa moartea batranului preot, nu se regaseste in Regi.

O suta treizeci de ani. Din zilele exodului, Biblia nu contine nici un raport despre cineva care sa fi ajuns la o varsta egala cu aceea a lui Iehoiada. Intrucat Ioas a domnit 40 de ani (v. 1), Iehoiada trebuie sa avut peste 90 de ani cand a fost pus in aplicare complotul impotriva Ataliei si Ioas a fost asezat pe scaunul de domnie.

24:16 L-au ingropat in cetatea lui David la un loc cu imparatii, pentru ca facuse bine in Israel, si fata de Dumnezeu si fata de Casa Lui.

La un loc cu imparatii. Aceasta a fost o onoare neobisnuita. Ea se datora fara indoiala respectului care i s-a aratat pentru devotamentul lui religios, pentru serviciile lui aduse natiunii prin rasturnarea Ataliei si asezarea lui Ioas pe tronul de domnie, pentru legatura lui cu familia regala prin tanara lui sotie (cap. 22,11; cf. cap. 22,2) si pentru faptul ca indeplinise indatoririle de rege timp de 10 sau 12 ani, pana cand Ioas a devenit destul de mare pentru a domni.

24:17 Dupa moartea lui Iehoiada, capeteniile lui Iuda au venit si s-au inchinat inaintea imparatului. Atunci imparatul i-a ascultat.

Capeteniile lui Iuda au venit. Ei au venit pentru a cere regelui un anumit serviciu. Versetul urmator arata lamurit natura cererii lor.

24:18 Si au parasit Casa Domnului, Dumnezeului parintilor lor, si au slujit Astarteelor si idolilor. Mania Domnului a venit asupra lui Iuda si asupra Ierusalimului, pentru ca se facusera vinovati in felul acesta.

Au parasit Casa Domnului. Iehoiada dusese natiunea la o redesteptare religioasa, dar pentru multi inchinarea lui Iehova era doar o forma. Launtric, ei erau inca devotati idolatriei.

Mania Domnului a venit asupra lui Iuda. Domnul nu putea ingadui ca binecuvantarea Sa sa odihneasca asupra poporului Sau, cand acesta se lepadase de la El si se inchinase idolilor. Din cauza aceasta mana Sa ocrotitoare s-a retras si a ingaduit ca pedepse sa vina asupra natiunii.

24:19 Domnul a trimis la ei proroci sa-i intoarca inapoi la El, dar n-au ascultat de instiintarile pe care le-au primit.

A trimis la ei prooroci. In bunatatea Sa, Dumnezeu a cautat sa-l aduca pe poporul Sau inapoi pe cararile dreptatii. Au fost trimisi prooroci pentru a arata lamurit rezultatele care aveau sa vina daca poporul staruia in neascultarea lui. Numai unul din proorocii acestia, Zaharia (v. 20), e cunoscut pe nume.

24:20 Zaharia, fiul preotului Iehoiada, a fost imbracat cu Duhul lui Dumnezeu. El s-a infatisat inaintea poporului si i-a zis: Asa vorbeste Dumnezeu: Pentru ce calcati poruncile Domnului? Nu veti propasi. Pentru ca ati parasit pe Domnul, si El va va parasi.

Preotul. Adica marele preot. Iehoiada era marele preot, iar Zaharia era fiul lui. E o marturie pentru credinciosia lui Iehoiada faptul ca avea un fiu caruia Domnul putea sa-i ofere marea onoare a darului profetiei.

S-a infatisat inaintea poporului. [A stat mai sus de popor, RJV; Statu deasupra poporului, trd. Nit.]. Pentru ca sa castige mai mult atentia poporului, Zaharia s-a asezat pe un loc inalt, deasupra lor. Cand Ezra a citit legea poporului, a stat in picioare pe o platforma de lemn facuta special pentru scopul acela (Neemia 8,4).

Pentru ce calcati poruncile? Intrebarea era mustratoare. Pentru ce calcati poruncile cand calcarea poruncilor aduce distrugere (vezi Exechiel 18,31)?

Si El va va parasi. [Si El v-a parasit, KJV]. Dumnezeu nu impune nimanui prezenta si binecuvantarea Sa. Cand oamenii refuza calauzirea Sa, Domnul retrage Duhul Sau, iar ei sunt lasati la cheremul stapanului crud pe care l-au ales.

24:21 Si au uneltit impotriva lui, si l-au ucis cu pietre, din porunca imparatului, in curtea Casei Domnului.

Porunca imparatului. Iehoiada salvase viata regelui prunc si-l instalase pe tron, iar acum regele a manifestat atat de putina recunostinta pentru bunatatea ce-i fusese aratata incat a ordonat uciderea fiului binefacatorului sau.

24:22 Imparatul Ioas nu si-a adus aminte de bunavointa pe care o avusese fata de el Iehoiada, tatal lui Zaharia, si a omorat pe fiul lui. Zaharia a zis cand a murit: Domnul sa vada, si sa judece!

Verset ce nu a fost comentat.

24:23 Dupa trecerea anului, oastea Sirienilor s-a suit impotriva lui Ioas, si a venit in Iuda si la Ierusalim. Au omorat din popor pe toate capeteniile poporului, si au trimis imparatului toata prada la Damasc.

Dupa trecerea anului. [La asfintit, KJV]. Ebr. tequpah, literal, "o perioada de schimbare", ca de pilda echinoctiul si deci sfarsitul anului (vezi Exod 34,22). Oastea Sirienilor. Vezi la 2 Regi 12,17.

24:24 Oastea Sirienilor a venit cu un mic numar de oameni. Totusi, Domnul a dat in mainile lor o oaste foarte insemnata, pentru ca parasisera pe Domnul, Dumnezeul parintilor lor. Astfel au pedepsit Sirienii pe Ioas.

Un mic numar. Versetul acesta explica v. 23. Numai un mic detasament al oastei invadatoare a biruit o mare ostire condusa de capeteniile lui Iuda. Capeteniile au fost ucise (v. 23) si judecata a fost aplicata conducatorilor nationali apostati (vezi v. 17).

Cu cei cativa credinciosi lui, Ghedeon nimicise o mare ostire a madianitilor (Judecatori 7). Dar cand poporul lui Dumnezeu a apostat, ocrotirea Domnului a fost retrasa si o mare oaste de evrei a cazut in mainile unui mic numar de vrajmasi.

Au pedepsit. [Au executat judecata, KJV]. Domnul a ingaduit ca vrajmasii lui Iuda sa pedepseasca pe Iuda, asa cum s-a folosit mai tarziu de Asiria pentru un scop similar (vezi Isaia 10,5-7; vezi la 2 Cronici 22,8).

24:25 Cand au plecat de la el, dupa ce-l lasasera in mari suferinte, slujitorii lui au uneltit impotriva lui din pricina sangelui fiului preotului Iehoiada. L-au omorat in patul lui, si a murit. L-au ingropat in cetatea lui David, dar nu l-au ingropat in mormintele imparatilor.

Cand au plecat de la el. Ioas a oprit ostirea invadatoare a sirienilor de a jefui Ierusalimul trimitandu-i lui Hazael tezaurele Templului si ale palatului (2 Regi 12,18).

Mari suferinte. Ioas a fost probabil grav ranit de sirieni.

Fiului preotului Iehoiada. [Fiilor lui Iehoiada, KJV]. Se pare ca si alti fii ai lui Iehoiada au avut parte de soarta lui Zaharia.

L-au omorat in patul lui. Lucrul acesta s-a petrecut in casa Milo (2 Regi 12,20). Milo era probabil o portiune puternic intarita in cetatea lui David. David (2 Samuel 5,9; 1 Cronici 11,8) si Solomon (1 Regi 11,27) lucrasera la Milo.

Mormintele imparatilor. Lui Ioas, care-si incepuse domnia cu o asa de mare fagaduinta, i s-a refuzat cinstea de a fi ingropat in mormintele regale. Compara cu cap. 25,20, care afirma ca si lui Ioram i s-a refuzat inmormantarea in mormintele regilor din cauza faptelor lui rele.

24:26 Iata pe cei ce au uneltit impotriva lui: Zabad, fiul Simeatei, o femeie Amonita, si Iozabad, fiul Simritei, o femeie Moabita.

Iozabad. Vezi la 2 Regi 12,21.

24:27 Cat despre fiii lui, despre marele numar de prorocii facute cu privire la el, si despre dregerea Casei lui Dumnezeu, toate acestea sunt scrise in istoria din cartea imparatilor. In locul lui a domnit fiul sau Amatia.

Marele numar de proorocii facute asupra lui. [Poverile puse asupra lui, KJV]. Adica, soliile profetice rostite impotriva lui. Cuvantul tradus prin "poveri" (KJV), maśśa', vine de la radacina naśa', care inseamna "a ridica". De la ideea de a ridica glasul, maśśa' s-a transformat in "cuvantare". Maśśa' este deseori folosit pentru cuvantari profetice (Isaia 15,1; 17,1 etc) [in trd. Cornil. este tradus "proorocii"].

Istoria. Ebr. midrash, "expunere" sau "comentariu".

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 20-22 DA 619