Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

2 Cronici, 21


21:1 Iosafat a adormit cu parintii sai, si a fost ingropat cu parintii sai in cetatea lui David. Si, in locul lui, a domnit fiul sau Ioram.

Verset ce nu a fost comentat.

21:2 Ioram avea ca frati, fii ai lui Iosafat, pe: Azaria, Iehiel, Zaharia, Azaria, Micael si Sefatia, toti fii ai lui Iosafat, imparatul lui Israel.

Israel. Cu toate ca acesta este termenul aplicat in general regatului de nord, el este uneori folosit si pentru regatul de sud (vezi cap. 12,1.6; 21,4; 28,19.27).



21:3 Tatal lor le daduse daruri insemnate in argint, in aur si in lucruri scumpe, impreuna cu cetati intarite in Iuda; dar imparatia a lasat-o lui Ioram, pentru ca el era intaiul nascut.

Daruri insemnate. Compara cu politica lui Roboam de dotare si asezare a fiilor sai (cap. 11,23).

Cu cetati intarite. Iosafat a facut pe fiii sai conducatori ai unor cetati insemnate, dandu-le in felul acesta putere si influenta in stat si transformandu-i, intr-o oarecare masura, in rivali ai fratelui lor, Ioram.

Ioram. Ioram a primit domnia pe cand Iosafat era inca in viata (2 Regi 8,16), devenind coregent in al 17-lea an al domniei lui Iosafat (vezi la 2 Regi 1,17; 3,1).

Intaiul nascut. Acesta era regula obisnuita (vezi Deuteronom 21,15-17). Dar au fost si exceptii, ca in cazul lui Solomon (1 Cronici 28,5), Abia (2 Cronici 11,18-22) si Ioahaz (cap. 36,1; cf.

v. 2-5).



21:4 Cand a luat Ioram in stapanire imparatia tatalui sau, si cand s-a intarit, a omorat cu sabia pe toti fratii sai si pe vreo cativa din capii lui Israel.

A luat... in stapanire. [A fost inaltat, KJV]. Aceasta s-a intamplat probabil dupa moartea lui Iosafat, de indata ce Ioram a ajuns stapan pe situatia si s-a simtit sigur.

A omorat cu sabia pe toti fratii lui. Probabil ca ei ajunsesera sa exercite o influenta considerabila in cetatile pe care li le daduse tatal lor, iar Ioram simtea ca sunt o amenintare la adresa tronului. Sotia lui, Atalia, care mai tarziu a rapus toata samanta regala (cap. 22,10), e posibil sa-l fi influentat sa intreprinda aceasta actiune radicala.

Pe cativa din capii. Aceasta ar da de inteles ca fratii lui Ioram gasisera simpatizanti si adepti printre oamenii de seama ai tarii.



21:5 Ioram avea treizeci si doi de ani cand a ajuns imparat, si a domnit opt ani la Ierusalim.

Avea treizeci si doi de ani. Versetele 5-10 sunt paralele cu 2 Regi 8,17-22, pasaj care, pe langa formulele de inceput si de sfarsit, constituie intregul raport al domniei lui Ioram care apare in Regi.

Opt ani. Aceasta pare sa fi fost timpul cat a domnit singur, cu toate ca a mai domnit o vreme si in calitate de coregent (vezi vol. II, p. 148, 150).



21:6 El a umblat in calea imparatilor lui Israel, cum facuse casa lui Ahab, caci avea de nevasta pe o fata a lui Ahab, si a facut ce este rau inaintea Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

21:7 Dar Domnul n-a voit sa piarda casa lui David, din pricina legamantului pe care-l facuse cu David, si din pricina fagaduintei pe care o facuse ca ii va da totdeauna o lumina, lui si fiilor lui.

Din pricina legamantului. "Din pricina robului Sau David" (2 Regi 8,19).



21:8 Pe vremea sa, Edom s-a rasculat impotriva stapanirii lui Iuda, si si-a pus un imparat.

Edom s-a rasculat. In timpul domniei lui Iosafat, Edom n-a avut regi (1 Regi 22,47) si se pare ca tara a fost sub controlul lui Iuda, deoarece Iosafat a asezat baza flotei sale la Etion-Gheber (2 Cronici 20,36), la sud de Edom.



21:9 Ioram a pornit cu capeteniile si cu toate carele sale. Sculandu-se noaptea, a batut pe Edomiti, care-l inconjurau si pe capeteniile carelor lor.

A batut pe Edomiti. Acesta e in mod evident un raport nu al victoriei, ci al fugii disperate a lui Ioram, care si-a croit drum din incercuirea ostirilor edomite. In pasajul paralel, 2 Regi 8,21, se adauga amanuntul ca "poporul a fugit in corturi". Ioram n-a izbutit sa supuna Edomul, dar a avut sansa sa scape.



21:10 Rascoala lui Edom impotriva stapanirii lui Iuda a tinut pana in ziua de azi. In acelasi timp s-a rasculat si Libna impotriva stapanirii lui, pentru ca parasise pe Domnul, Dumnezeul parintilor sai.

Pana in ziua de azi. Amatia a obtinut mai tarziu un oarecare succes in Edom (cap. 25,11-15), dar acesta pare sa nu fi fost permanent. In timpul lui Ioan Hircanus, in secolul al II-lea i.Hr., edomitii (care pe atunci locuiau in partea de sud a lui Iuda) au fost din nou adusi la statutul de vasali.

Parasise pe Domnul, Dumnezeul. Amanuntul acesta nu se gaseste in pasajul paralel din 2 Regi 8,22, care afirma doar ca Libna s-a revoltat. Libna era in campia Iudeii aproape de Macheda si Lachis (Iosua 10,29-31), aproape de hotarul filistean, dar amplasarea lui nu e sigura. Probabil e poate fi identificat cu Tell es-Safi. Revolta ei a fost fara indoiala favorizata de atacuri filistene contra lui Iuda in timpul lui Ioram (2 Cronici 21,16.17).



21:11 Ioram a facut chiar inaltimi in muntii lui Iuda. A tarat pe locuitorii Ierusalimului la curvie, si a amagit pe Iuda.

A facut chiar inaltimi. Predecesorii lui Ioram, Asa si Iosafat, indepartasera inaltimile (cap. 14,3; 17,6).

La curvie. Sub influenta sotiei sale Atalia, fiica lui Ahab si a Izabelei, Ioram a incurajat cultul dumnezeilor pagani in Iuda. Un astfel de cult cuprindea in sine participarea la practicile imorale ale cultelor canaanitilor bastinasi (vezi vol. II, p. 38-41).



21:12 I-a venit o scrisoare de la prorocul Ilie, care zicea: Asa vorbeste Domnul, Dumnezeul tatalui tau David: Pentru ca n-ai umblat in caile tatalui tau Iosafat, si in caile lui Asa, imparatul lui Iuda,

De la proorocul Ilie. Aceasta este unicul loc din Cronici in care se face referire la Ilie. Un raport deplin al activitatii profetului se gaseste in 1 Regi 17-19; 21; 2 Regi 1; 2. Ilie a fost un profet al regatului de nord, si intrucat relatarea din Cronici se limiteaza mai ales la istoria lui Iuda, el e mentionat numai intamplator. Raportul inaltarii la cer a lui Ilie este redat in 2 Regi 2, dar raportul domniei lui Ioram nu apare decat in 2 Regi 8. Evenimentele biblice nu sunt totdeauna povestite in succesiune strict cronologica.

N-ai umblat. Expresia aceasta arata clar ca solia lui Ilie era una personala, adresata direct lui Ioram si ca Ilie inca nu se inaltase la cer (vezi PK 213).



21:13 ci ai umblat in calea imparatilor lui Israel; pentru ca ai tarat la curvie pe Iuda si locuitorii Ierusalimului, cum a facut casa lui Ahab fata de Israel: si pentru ca ai omorat pe fratii tai, care erau mai buni decat tine, si care faceau parte din insasi casa tatalui tau;

Ai omorat pe fratii tai. Nu pare verosimil ca Ioram sa fi ucis pe fratii sai decat dupa moartea tatalui sau. Se arata astfel ca Ilie inca nu se inaltase la cer cand Ioram a inceput sa domneasca singur; totusi, vezi la v. 12.



21:14 iata, Domnul va lovi cu o mare urgie pe poporul tau, pe fiii tai, pe nevestele tale, si tot ce este al tau.

O mare urgie. Calcarea legii cere pedeapsa disciplinara (vezi la 2 Regi 9,8). In cazul acesta aveau sa sufere si regele si poporul, pentru ca toti erau vinovati. Intai a fost lovit regele (2 Cronici 21,15), deoarece era cel mai vinovat, dar a fost lovita si natiunea prin faptul ca au fost invadata de filisteni, arabi si etiopieni (v. 16).



21:15 Iar pe tine, te va lovi cu o boala grea, cu o boala de maruntaie, care se va ingreuia din zi in zi pana cand iti vor iesi maruntaiele din pricina tariei bolii.

O boala grea. Vezi v. 18 si 19 cu privire la implinirea acestei preziceri.



21:16 Si Domnul a atatat impotriva lui Ioram duhul Filistenilor si al Arabilor, care sunt in vecinatatea Etiopienilor.

Domnul a atatat. Compara cu 1 Regi 11,14.23. In Regi nu este mentionata aceasta navalire in Iuda a filistenilor, arabilor si etiopienilor. Vecinii lui Israel au fost totdeauna vrajmasii lui traditionali si au fost gata sa-l atace oricand se ivea ocazia.



21:17 S-au suit impotriva lui Iuda, au navalit in el, au jefuit toate bogatiile care se aflau in casa imparatului, si i-au luat fiii si nevestele, asa incat nu i-a mai ramas alt fiu decat Ioahaz, cel mai tanar dintre fiii sai.

Toate bogatiile. Limbajul ar putea fi interpretat ca descrie o pustiire a Ierusalimului, dar nu este neaparat cazul aici. Regele se poate sa fi fost adus intr-o situatie atat de disperata incat sa obtina plecarea invadatorilor prin plata unei rascumparari consistente, incluzand tezaurele palatului. Anumiti membri ai familiei regelui s-ar putea sa nu se fi aflat in capitala cand au fost surprinsi de atacul neasteptat (vezi cap. 22,1).

Ioahaz. In alta parte numit Ahazia (2 Cronici 22,1; 2 Regi 8,24-26) si Azaria (2 Cronici 22,6). In esenta, Ioahaz si Ahazia sunt nume sinonime, compuse din aceleasi elemente ("Iehova" si "Ahaz"), primul avand numele divin la inceput (Io-ahaz), iar al doilea (Ahaz-ia) la sfarsit.



21:18 Dupa toate acestea, Domnul l-a lovit cu o boala de maruntaie, care era fara leac.

Verset ce nu a fost comentat.

21:19 Ea s-a ingreuiat din zi in zi, si pe la sfarsitul anului al doilea i-au iesit lui Ioram maruntaiele din pricina tariei bolii. A murit in dureri grele. Si poporul lui n-a ars tamaie in cinstea lui, cum facuse pentru parintii lui.

N-a ars tamaie in cinstea lui. Ei nu i-au acordat lui Ioram cinstea obisnuita prin arderea de lemn parfumat si de mirodenii, cum se obisnuia la funeraliile regilor (vezi 2 Cronici 16,14; Ieremia 34,5).

21:20 Avea treizeci si doi de ani cand a ajuns imparat, si a domnit opt ani la Ierusalim. A murit fara sa lase parere de rau in urma, si l-au ingropat in cetatea lui David, dar nu in mormintele imparatilor.

Fara sa lase parere de rau in urma. Atat de nelegiuit fusese el si atat de putin bine facuse, incat natiunea n-a simtit nici o parere de rau la moartea lui. Nu in mormintele. Un semn de dezonoare (vezi cap. 24,25).

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1. 5.6 PK 192

2. 6.11 �

PK 212

12-19 �

PK 213