English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Cronici, 20


20:1 Dupa aceea, fiii lui Moab si fiii lui Amon, si cu ei niste Moaniti, au pornit cu razboi impotriva lui Iosafat.

Fiii. Relatarea din v. 1-30 nu se regaseste in Regi. Versetele 31-37 sunt paralele cu 1 Regi 22,41-49.

Niste Maoniti [Altii in afara de amoniti, KJV; din edomiti, trd. Nit.; cu ei meunitii, trd. G. Gal.]. Literal "dintre amoniti". In loc de amoniti, LXX spune: "Mehunim", acelasi popor mentionat in cap. 26,7. Intrucat amonitii fusesera deja amintiti in cadrul versetului, Mehunim este aici, probabil, varianta corecta. Se crede ca mehunimii (meunitii, RSV) au locuit in Ma'an, la 30,4 km sud-est de Petra, si se pare ca au ocupat tara in apropiere de Muntele Seir (v. 10).



20:2 Au venit si au dat de stire lui Iosafat, zicand: O mare multime inainteaza impotriva ta de dincolo de mare, din Siria, si sunt la Hataton-Tamar, adica En-Ghedi.

Mare. Marea Moarta. Amon si Moab erau la est de marea aceasta, iar Seir era la sud.

Din Siria. [De partea aceasta a Siriei, KJV]. Literal "din 'Aram". Un manuscris ebraic transcrie 'Edom, "din Edom", si probabil aceasta este varianta originala, intrucat navalitorii au atacat din sud, ocolind capatul de sud al Marii Moarte, unde ar fi trebuit in mod firesc sa fie descrisi ca venind din Edom. In ebraica consonantica cuvintele pentru Siria si Edom sunt uneori confundate, intrucat difera numai printr-o litera, iar cele doua litere sunt foarte asemanatoare ca aspect (vezi la 2 Samuel 8,12).

Hataton-Tamar. O cetate in apropiere de Marea Moarta (vezi Genesa 14,7).

En-Ghedi. O fantana si o cetate aproape de mijlocul tarmului de apus al Marii Moarte. Izvorul care tasneste dintr-o stanca creeaza o oaza cu o vegetatie bogata (vezi la Iosua 15,61).

20:3 In spaima sa, Iosafat si-a indreptat fata sa caute pe Domnul, si a vestit un post pentru tot Iuda.

In spaima sa, Iosafat. [Iosafat s-a temut, KJV]. Nu e rau sa ne temem cand ne confruntam cu primejdii, dar e rau sa cedam de spaima. Barbatii tari si curajosi sunt adesea inspaimantati, dar in ciuda temerilor merg inainte actionand in mod hotarat.

Sa caute pe Domnul. De ani de zile, Iosafat intarise natiunea, inzestrand ostirile si fortificand cetatile (cap. 17,12-19). Dar in acest timp de criza, el si-a pus increderea in Dumnezeu, si nu in oameni.

A vestit un post. Compara cu Judecatori 20,26; 1 Samuel 7,6; Ezra 8,21; Ioel 2,12-14; Iona 3,5-9.



20:4 Iuda s-a adunat sa cheme pe Domnul, si au venit din toate cetatile lui Iuda sa caute pe Domnul.

Sa cheme pe Domnul. [Sa ceara ajutor de la Domnul, KJV]. Iuda statea in fata unei primejdii care ii ameninta chiar existenta, iar natiunea a intampinat amenintarea aceea unindu-se si cautand ajutor la Dumnezeu. In viitorul nu prea indepartat, copiii lui Dumnezeu vor avea de intampinat o amenintare similara din partea vrajmasilor lor si, tot la fel, vor gasi mangaiere si ajutor indreptanduse catre Dumnezeu (Apocalipsa 12,17; 13,15; 17,14; GC 619).



20:5 Iosafat a venit in mijlocul adunarii lui Iuda si a Ierusalimului, in Casa Domnului, inaintea curtii celei noi.

Casa Domnului. Termenul acesta, in inteles lui mai extins, cuprinde curtile Templului.

Inaintea curtii celei noi. Erau doua curti la Templul lui Solomon (2 Regi 23,12; 2 Cronici 4,9; Ieremia 36,10). Una dintre ele este posibil sa fi fost de curand renovata, de Iosafat sau de tatal sau, si de aceea i se zicea "curtea noua".



20:6 Si a zis: Doamne, Dumnezeul parintilor nostri, nu esti Tu Dumnezeu in ceruri si nu stapanesti Tu peste toate imparatiile neamurilor? Oare n-ai Tu in mana taria si puterea, asa ca nimeni nu Ti se poate impotrivi?

Peste toate. Compara cu 1 Cronici 29,12; Psalmi 47,2. 8; Daniel 4,17.25.32. Iosafat stia ca Dumnezeu stapaneste peste tot pamantul si mai stia ca, daca vrajmasii lui Dumnezeu ar triumfa acum, aceasta ar aduce ocara asupra Numelui Domnului. De aceea, el I-a cerut lui Dumnezeu sa Se apere inaintea paganilor.



20:7 Oare n-ai izgonit Tu, Dumnezeul nostru, pe locuitorii tarii acesteia dinaintea poporului Tau Israel, si n-ai dat-o Tu pentru totdeauna de mostenire semintei lui Avraam care Te iubea?

Abraam care Te iubea. [Abraam prietenul Tau, KJV]. Aceasta este cea prima intrebuintare a termenului acestuia in Scriptura. El apare din nou in Isaia 41,8 si in Iacov 2,23.



20:8 Ei au locuit-o si Ti-au zidit in ea un locas sfant pentru Numele Tau, zicand:

Pentru Numele Tau. Compara cu cap. 6,5-8. Numele lui Dumnezeu reprezinta caracterul Lui.



20:9 Daca va veni peste noi vreo nenorocire, sabia, judecata, ciuma sau foametea, ne vom infatisa inaintea casei acesteia si inaintea Ta, caci Numele Tau este in casa aceasta; vom striga catre Tine din mijlocul stramtorarii noastre, si Tu ne vei asculta si ne vei mantui!

Daca va veni peste noi vreo nenorocire. Aceasta este o forma prescurtata a rugaciunii lui Solomon de la sfintirea Templului (cap. 6,24-30). Dumnezeu ascultase rugaciunea lui Solomon si Ii daduse un semn in acest scop (cap. 7,1-3). Iosafat cerea acum raspuns la acea rugaciune.



20:10 Acum, iata, fiii lui Amon, si ai lui Moab si cei din muntele Seir, la care n-ai ingaduit lui Israel sa intre, cand venea din tara Egiptului, caci s-a abatut de la ei si nu i-a nimicit,

Muntele Seir. Expresia aceasta pare sa fie similara cu mehunin [maoniti, meuniti KJV] din v. 9 (vezi comentariile de acolo).

N-ai ingaduit. Vezi Deuteronom 2,4.5.9.19; de asemenea Numeri 20,14-21. Lui Israel i se poruncise sa-i crute pe edomiti (vezi la 2 Cronici 20,2), deoarece erau copiii lui Esau, si pe moabiti si amoniti, pentru ca erau fiii lui Lot.



20:11 iata-i cum ne rasplatesc acum, venind sa ne izgoneasca din mostenirea Ta, pe care ne-ai dat-o in stapanire!

Sa se izgoneasca. Intrucat acesta era obiectivul vrajmasului, el era un atac nu numai impotriva poporului lui Dumnezeu, ci si impotriva lui Dumnezeu Insusi.



20:12 O, Dumnezeul nostru, nu-i vei judeca Tu pe ei? Caci noi suntem fara putere inaintea acestei mari multimi, care inainteaza impotriva noastra, si nu stim ce sa facem, dar ochii nostri sunt indreptati spre Tine!

Spre tine. Iosafat zicea de fapt: "Suntem cu totul neajutorati si la cheremul vrajmasilor nostri daca nu vii Tu in ajutorul nostru; nu stim incotro sa ne indreptam pentru ajutor, dar privim la Tine" (vezi Psalmi 25,15; 123,2; 141,8).



20:13 Tot Iuda statea in picioare inaintea Domnului, cu pruncii, nevestele si fiii lor.

Verset ce nu a fost comentat.

20:14 Atunci Duhul Domnului a venit in mijlocul adunarii peste Iahaziel, fiul lui Zaharia, fiul lui Benaia, fiul lui Ieiel, fiul lui Matania, Levitul, dintre fiii lui Asaf.

Verset ce nu a fost comentat.

20:15 Si Iahaziel a zis: Ascultati, tot Iuda si locuitorii din Ierusalim, si tu, imparate Iosafat! Asa va vorbeste Domnul: Nu va temeti si nu va spaimantati dinaintea acestei mari multimi, caci nu voi veti lupta, ci Dumnezeu.

Ci Dumnezeu. Dumnezeu Se identifica cu poporul Sau. Vrajmasii lui Iuda erau vrajmasii lui Dumnezeu, iar lupta care se apropia era lupta Domnului.



20:16 Maine pogorati-va impotriva lor. Ei se vor sui pe dealul Tit, si-i veti gasi la capatul vaii, in fata pustiei Ieruel.

Dealul Tit. [Stanca Tit, KJV]. In general identificata cu Wadi Hasasah, la nord de En-Ghedi, precum si la 19,2 km sud-est de Betleem.

Pustiei Ieruel. Amplasarea exacta a acestui loc este necunoscuta, dar trebuie sa fi fost undeva in vecinatatea stancii Tit, probabil aproape de Tecoa.



20:17 Nu veti avea de luptat in lupta aceasta: asezati-va, stati acolo, si veti vedea izbavirea pe care v-o va da Domnul. Iuda si Ierusalim, nu va temeti si nu va spaimantati; maine, iesiti-le inainte, si Domnul va fi cu voi!

Nu veti avea de luptat. Aceasta era lupta Domnului, nu a omului. Vrajmasii lui Iuda se luptau impotriva lui Dumnezeu, iar El urma sa intervina in favoarea poporului Sau.

Stati. Aceste cuvinte sunt aproape identice cu acelea pe care Moise le-a folosit la Marea Rosie (Exod 14,13), chiar inainte ca Domnul sa nimiceasca ostirile lui Faraon. Acum, ca si atunci, biruinta urma sa fie cu totul a lui Dumnezeu, oamenii actionand ca martori ai marii Lui puteri in favoarea lor.

20:18 Iosafat s-a plecat cu fata la pamant, si tot Iuda si locuitorii Ierusalimului s-au aruncat inaintea Domnului sa se inchine inaintea Lui.

S-a plecat cu fata la pamant. Iosafat si poporul au adus multumiri lui Dumnezeu pentru biruinta fagaduita. Lupta inca nu incepuse, dar fagaduinta Domnului era primita. Dumnezeu este onorat cand poporul Lui dovedeste credinta suficienta pentru a-I multumi pentru binecuvantarile si biruintele fagaduite.



20:19 Levitii dintre fiii Chehatitilor si dintre fiii Coreitilor s-au sculat si au laudat cu glas tare si puternic pe Domnul, Dumnezeul lui Israel.

Au laudat... pe Domnul. Aceasta era o impresionanta preamarire inainte de victorie, si nu dupa ea. Poporul I-a adus multumiri lui Dumnezeu de indata ce El a dat promis biruinta.



20:20 A doua zi, au pornit dis-de-dimineata spre pustia Tecoa. La plecarea lor, Iosafat a venit si a zis: Ascultati-ma, Iuda si locuitorii Ierusalimului! Incredeti-va in Domnul, Dumnezeul vostru, si veti fi intariti; incredeti-va in prorocii Lui, si veti izbuti.

Pustia Tecoa. Tecoa este cam la 16 km sud de Ierusalim.

Incredeti-va. [Credeti, KJV]. Nimic nu aduce mai multa incredere si siguranta omului ca atunci cand crede in Domnul. Nimeni nu e cu adevarat intemeiat pana nu e intemeiat in Dumnezeu.

Veti izbuti. [Veti prospera, KJV]. In vechea economie iudaica, propasirea era si materiala si spirituala. Dumnezeu i-a trimis pe profetii Sai mai ales pentru ca sa aduca renastere spirituala in inima oamenilor. Dar cu cat prosperitatea spirituala a unei natiuni era mai profunda, cu atat mai sigura era si prosperitatea ei materiala.



20:21 Apoi in invoire cu poporul, a numit niste cantareti care, imbracati cu podoabe sfinte, si mergand inaintea ostirii, laudau pe Domnul si ziceau: Laudati pe Domnul, caci indurarea Lui tine in veac!

Inaintea ostirii. Cand ostile lui Iuda au pornit impotriva vrajmasului, cantaretii au alcatuit avangarda, nu scotand strigate de lupta, ci cantand laude lui Dumnezeu.



20:22 In clipa cand au inceput cantarile si laudele. Domnul a pus o panda impotriva fiilor lui Amon si ai lui Moab si impotriva celor din muntele Seir, care venisera impotriva lui Iuda. Si au fost batuti.

Au inceput cantarile. Rareori a vazut lumea o batalie ca aceasta - oamenii cantand imnuri de lauda lui Dumnezeu cand atacul era gata sa inceapa. Poporul isi traia credinta, iar Dumnezeu a vazut de bine sa o onoreze. Domnul fagaduise biruinta, iar poporul L-a crezut pe cuvant. Ei au avut biruinta, deoarece au cerut-o.

A pus o panda. [Unitate de ambuscada. KJV]. Nu este dezvaluita natura acestei pande, dar rezultatul a fost ca fortele trimise impotriva lui Iuda s-au nimicit intre ele (vezi v. 23).



20:23 Fiii lui Amon si ai lui Moab s-au aruncat asupra locuitorilor din muntele Seir ca sa-i nimiceasca cu desavarsire si sa-i prapadeasca. Si, dupa ce au ispravit cu locuitorii din Seir, s-au ajutat unii pe altii sa se nimiceasca.

Sa se nimiceasca. Compara cu Ezechiel 38,21; Zaharia 14,13.



20:24 Cand a ajuns Iuda pe inaltimea de unde se zareste pustia, s-au uitat inspre multime, si iata ca ei erau niste trupuri moarte intinse pe pamant, si nimeni nu scapase.

Inaltimea. [Turnul de veghe, KJV]. Scena bataliei era un tinut salbatic, pustiu, in care trebuia sa se foloseasca un turn de veghe pentru a observa apropierea vrajmasului.



20:25 Iosafat si poporul sau s-au dus sa ia prazile; au gasit printre trupuri multe bogatii si lucruri scumpe, si au luat atat de multe ca n-au putut sa le duca pe toate. Trei zile au pradat, caci era multa prada.

Verset ce nu a fost comentat.

20:26 A patra zi, s-au strans in valea Beraca (Binecuvantare), unde au binecuvantat pe Domnul; de aceea au numit locul acesta valea Beraca, nume care i-a ramas pana in ziua de azi.

Valea Beraca. Literal, "valea binecuvantarii". Valea aceasta a fost identificata cu Wadi el-'Arrub, la sud de Tecoa. Iosafat numeste astfel locul in amintirea remarcabilei eliberari de vrajmasi, pe care Dumnezeu a dat-o poporului Sau. Ceea ce ar fi putut sa fie o vale a mortii s-a transformat intr-o vale a vietii si ceea ce ar fi putut sa fie un loc al blestemului a devenit un loc al binecuvantarii.



20:27 Toti oamenii din Iuda si din Ierusalim, in frunte cu Iosafat, au plecat veseli si s-au intors la Ierusalim, caci Domnul ii umpluse de bucurie, izbavindu-i de vrajmasii lor.

Verset ce nu a fost comentat.

20:28 Au intrat in Ierusalim si in Casa Domnului, in sunete de alaute, si de harfe si trambite.

Verset ce nu a fost comentat.

20:29 Groaza Domnului a apucat toate imparatiile celorlalte tari, cand au auzit ca Domnul luptase impotriva vrajmasilor lui Israel.

Toate imparatiile. Acesta se poate sa fi fost timpul cand filistenii au adus "daruri si un bir de argint" si arabii au adus darurile lor lui Iosafat si cand "groaza Domnului a apucat toate imparatiile tarilor dimprejurul lui Iuda" (cap. 17,10.11). Unele dintre trasaturile principale ale domniei lui Iosafat au fost recapitulate in cap. 17.



20:30 Si imparatia lui Iosafat a fost linistita, si Dumnezeul lui i-a dat pace de jur imprejur.

Verset ce nu a fost comentat.

20:31 Iosafat a domnit peste Iuda. Avea treizeci si cinci de ani cand a ajuns imparat, si a domnit douazeci si cinci de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Azuba, fata lui Silhi.

Iosafat a domnit. Versetele 31-37 prezinta un numar de observatii finale legate de domnia lui Iosafat. Ele sunt paralele cu 1 Regi 22,41-49, intregul raport al domniei lui Iosafat redat in Regi. Pasajul paralel adauga ca Iosafat si-a inceput domnia in anul al 4-lea al lui Ahab (1 Regi 22,41).



20:32 El a mers pe calea tatalui sau Asa, si nu s-a abatut deloc, facand ce este bine inaintea Domnului.

El a mers. Iosafat a fost unul dintre putinii regi ai lui Iuda despre care se putea spune ca a urmat pilda unui rege bun. Dar in regatul de nord al lui Israel conducatorii care i-au urmat lui Ieroboam au preluat totodata nevrednicul exemplu de apostazie.



20:33 Numai ca inaltimile n-au fost indepartate, si poporul tot n-avea inima strans lipita de Dumnezeul parintilor sai.

Verset ce nu a fost comentat.

20:34 Celelalte fapte ale lui Iosafat, cele dintai si cele de pe urma, sunt scrise in istoria lui Iehu, fiul lui Hanani, care este cuprinsa in cartea imparatilor lui Israel.

Celelalte fapte. Pasajul paralel cuprinde urmatoarea remarca: "ispravile si razboaiele lui" (1 Regi 22,45). Aceasta declaratie pare sa se refere la chestiuni precum lucrarile de constructie ale lui Iosafat (2 Cronici 17,12.13), forta ostirilor sale (cap. 17,14-19) si biruinta lui asupra lui Moab, Amon si Muntele Seir (cap. 20).



20:35 Dupa aceea, Iosafat, imparatul lui Iuda, s-a unit cu imparatul lui Israel, Ahazia, a carui purtare era nelegiuita.

Verset ce nu a fost comentat.

20:36 S-a unit cu el ca sa zideasca niste corabii, care sa mearga la Tarsis, si au facut corabii la Etion-Gheber.

Corabii care sa mearga la Tars. Pasajul paralel zice: "Corabii din Tars ca sa mearga la Ofir sa aduca aur" (1 Regi 22,48). Probabil ca aceasta cetatea Tars nu era Tartessus din Spania (vezi la 1 Regi 10,22). Ofir era probabil Punt (vezi la Genesa 10,29; 1 Regi 9,28).



20:37 Atunci Eliezer, fiul lui Dodava, din Maresa, a prorocit impotriva lui Iosafat, si a zis: Pentru ca te-ai unit cu Ahazia, Domnul iti nimiceste lucrarea. Si corabiile au fost sfaramate, si n-au putut sa se duca la Tarsis.

Eliezer. Aceasta pare sa fie unica referire biblica la acest profet.

Maresa. O cetate din Sefel (vezi 2 Cronici 11,8; Iosua 15,44; Mica 1,15).

Te-ai unit. Raportul din Cronici pune accentul pe greseala lui Iosafat de a se asocia cu regele lui Israel (v. 35), in timp ce scriitorul Regilor se refera numai tangential la aceasta alianta (1 Regi 22,48. 49).COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1-30 PK 198-203

1.2 �

PK 198

1-4.12 �

Ed 163

3-12 �

PK 199

13 �



PK 200

14-17 �

Ed 163

14-21 �

PK 201

17 �



PK 203

20 �



Ed 163; ML 42

22-24 �

PK 202

27-30 �

PK 203


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: