Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

2 Cronici, 17


17:1 In locul lui a domnit fiul sau Iosafat. El s-a intarit impotriva lui Israel:

Iosafat. Capitolele 17-20 vorbesc despre Iosafat si domnia lui. Rezumatul domniei lui din Regi este scurt (vezi 1 Regi 22,41-50). Capitolul prezent e specific Cronicilor.

Impotriva lui Israel. Prin politica lui neinteleapta de a cumpara ajutorul Siriei impotriva lui Israel, Asa lasase fiului sau o mostenire de necazuri. De indata ce Iosafat a preluat tronul, a fost nevoit sa ia masuri de aparare impotriva vecinului sau din nord. Toate acestea au avut loc in prima parte a domniei lui si evident inainte sa faca alianta cu Ahab (cap. 18,1).



17:2 a pus osti in toate cetatile intarite ale lui Iuda, si a randuit capetenii in tara lui Iuda si in cetatile lui Efraim, pe care le luase tatal sau Asa.

Cetatile lui Efraim. Compara cu cap. 15,8.



17:3 Domnul a fost cu Iosafat, pentru ca a umblat in cele dintai cai ale tatalui sau David, si n-a cautat pe Baali;

Cu Iosafat. Cea mai mare satisfactie si bucurie pe care le poate avea inima omului este de a sti ca Domnul este cu el. Atat binecuvantari materiale, cat si cele spirituale au venit asupra lui Iosafat si a natiunii ca urmare a prezentei si binecuvantarii Domnului.

Cele dintai cai. Cele dintai cai atat ale lui David, cat si ale lui Iosafat au fost mai bune decat anii lor de mai tarziu. Inainte de adulterul lui cu Bat-Seba si de uciderea sotului acesteia (2 Samuel 11), David a trait o viata care a avut o influenta binefacatoare. Asa a manifestat incredere in Dumnezeu si loialitate fata de principiile dreptatii si binelui, care nu au mai fost observate in anii lui de mai tarziu (vezi cap. 16,2-10).

N-a cautat pe Baali. Cat a domnit Iosafat, cultul lui Baal ajunsese sa stapaneasca cu putere in regatul de nord. El a fost contemporan cu Ahab si cu Izabela si a trait pe vremea cand Ilie si-a inaltat glasul protestand energic impotriva teribilei apostazii care cuprinsese atunci regatul de nord (vezi 1 Regi 16-22). Cronicile fac numai o scurta referire la profetul acesta (cap. 21,12-15). Baalii erau reprezentari locale ale zeului masculin canaanit al fertilitatii (vezi vol. II, p. 40). Atat de obisnuit devenise cultul lor, incat Iosafat este remarcat si laudat ca nu adoptase practica obisnuita a timpului sau.



17:4 caci a alergat la Dumnezeul tatalui sau, si a urmat poruncile Lui, fara sa faca ce facea Israel.

A alergat la Dumnezeul. Marea problema din mintea multora in vremea aceea era daca Iehova sau Baal va birui (vezi 1 Regi 18,21). Iosafat a fost profund supus lui Dumnezeu, in contrast izbitor cu purtarea regelui contemporan al lui Israel.



17:5 Domnul a intarit domnia in mainile lui Iosafat, caruia tot Iuda ii aducea daruri. Si a avut o multime de bogatii si slava.

Verset ce nu a fost comentat.

17:6 Inima lui s-a intarit din ce in ce in caile Domnului, si a indepartat din Iuda chiar si inaltimile si idolii.

Inima lui s-a intarit [L-a inaltat, KJV]. Expresia aceasta este de obicei folosita intr-un sens rau (vezi Deuteronom 8,14; 2 Cronici 26,16; Ezechiel 28,2.17), dar aici ea are un sens cu totul deosebit. Inima lui Iosafat a fost atrasa spre Dumnezeu si spre caile Lui. Regele a gasit atat satisfactie, cat si bucurie in experienta lui cu Dumnezeu. Incurajat de simtamantul ca indurarea divina plana asupra lui, el a fost imbarbatat sa declanseze noi reforme si sa incurajeze poporul in caile Domnului. Marea lui tinta in viata era sa inalte pe Dumnezeu, nu persoana sa.

A indepartat... inaltimile. El a continuat lucrarea de reforma inceputa de tatal sau (cap. 14,3.5). Nu numai ca Iosafat nu a umblat dupa Baal, dar a indepartat si centrele lui de cult. Mai existau, insa, alte inaltimi care erau centre locale ale inchinarii lui Iehova (vezi la 1 Regi 3,2.4; 1 Cronici 16,39; 2 Cronici 1,3), si pe acestea se presupune ca le-a ingaduit sa ramana (1 Regi 22,43).



17:7 In al treilea an al domniei lui, a insarcinat pe capeteniile sale Ben-Hail, Obadia, Zaharia, Netaneel si Mica, sa se duca sa invete pe oameni in cetatile lui Iuda.

A insarcinat pe capeteniile sale. [A trimis la capeteniile sale, KJV]. Regele a trimis solie capeteniilor din diferite parti ale tarii si i-a indrumat sa faca pregatiri pentru instruirea poporului, probabil, de catre leviti si preoti. Ei insisi nu au predicat (vezi PK 191).



17:8 A trimis cu ei pe Levitii Semaia, Netania, Zebadia, Asael, Semiramot, Ionatan, Adonia, Tobia si Tob-Adonia, Leviti, si pe preotii Elisama si Ioram.

Verset ce nu a fost comentat.

17:9 Ei au invatat pe oameni in Iuda, avand cu ei cartea legii Domnului. Au strabatut toate cetatile lui Iuda, si au invatat pe oameni in mijlocul poporului.

Cartea legii. Moise daduse invataturi importante care, daca ar fi fost ascultate, ar fi insemnat mult pentru natiune. Iosafat si-a dat seama ca propasirea natiunii sale depindea de ascultarea de poruncile Domnului. De aceea, a facut tot ce i-a stat in putere ca poporul sa ajunga sa cunoasca cerintele divine, sa paraseasca pacatul si sa umble doar pe caile Domnului.

In cetatile. [Prin toate cetatile, KJV]. Masurile luate de Iosafat n-au fost sovaielnice. Prin toata tara au fost trimisi preoti cu insarcinarea de a invata pe popor legea Domnului si caile dreptatii. Rezultatul eforturilor staruitoare ale regelui pentru poporul sau a fost o redesteptare spirituala in toata natiunea. Acesta a devenit cel dintai mare rege reformator al lui Iuda.



17:10 Groaza Domnului a apucat toate imparatiile tarilor dimprejurul lui Iuda, si n-au facut razboi impotriva lui Iosafat.

N-am facut razboi. Aceasta era in armonie in planul lui Dumnezeu. Domnului nu-i place razboiului si intentiona ca poporul Lui sa locuiasca in pace.



17:11 Niste Filisteni au adus lui Iosafat daruri si un bir in argint; si Arabii i-au adus si ei vite, sapte mii sapte sute de berbeci si sapte mii sapte sute de tapi.

Au adus lui Iosafat daruri. Probabil ca tributari ai lui Iuda (vezi 2 Samuel 8,2).

I-am adus si ei vite. Unele din triburile care traiau in partea de nord a Desertului Arabiei, la est de Iuda, au devenit supusi ai lui Iosafat si i-au adus tribut in natura. Compara cu tributul lui Mesa din Moab, regele care a platit o mare contributie in natura lui Ahab, regele contemporan din Israel (2 Regi 3,4).



17:12 Iosafat se ridicase la cea mai inalta treapta de marire. A zidit in Iuda cetatui si cetati pentru merinde.

La cea mai inalta treapta de marire. Deoarece Iosafat a urmat cu credinciosie caile Domnului, Dumnezeu a fost cu el si l-a facut sa devina tot mai puternic si mai victorios.



17:13 A strans merinde in cetatile lui Iuda, si avea la Ierusalim o ceata de oameni viteji ca ostasi.

Oameni viteji. [Oameni de razboi, KJV]. Dumnezeu i-a dat lui Iosafat pace si a trimis "groaza Domnului" peste "toate imparatiile tarilor" dimprejurul lui (v. 10). Totusi, binecuvantarile acestea nu l-au oprit pe Iosafat sa se pregateasca pentru orice eventualitate.



17:14 Iata numarul lor, dupa casele parintilor lor. Din Iuda, capetenii peste o mie: Adna, capetenia, cu trei sute de mii de viteji;

o mie: Adna, capetenia, cu trei sute de mii de viteji;

Parintilor lor. Oamenii au fost adunati dupa familiile sau neamurile lor, prin urmare barbatii din acelasi neam au luptat alaturi rudele lor.

Capetenia. Probabil comandantul sef, intrucat Adna este mentionat primul si avea corpul de armata mai mare sau poate cel mai mare (vezi mai jos la "trei sute de mii").

Trei sute de mii. Primele doua cifre, 300.000 si 280.000, sunt exact cifrele fortelor lui Iuda si ale lui Iuda si ale lui Beniamin de pe vremea lui Asa (cap. 14,8) si dau un total de 580.000. Daca urmatoarele trei cifre, 200.000 sub Amasia, 200.000 sub Eliada si 180.000 sub Zozabad sunt suplimentare, ele dau un total suplimentar de 580.000 sau un total general de 1.160.000 de oameni in serviciul regelui, in afara de cei care erau in "cetatile intarite ale lui Iuda" (v. 19). Cineva a apreciat ca o armata de marimea aceasta ar presupune o populatie pentru Iuda si Beniamin intre 1500-2000 pe 1,6 km2, care este mult peste cea mai dens populata tara a lumii noastre moderne. Intrucat totalul ultimelor trei cifre se suprapune exact peste totalul primelor doua, s-ar putea ca cifrele pentru primele doua capetenii sa reprezinte cifra totala a oamenilor si celelalte trei cifre sa reprezinte subimpartirile subordonate. Totalul s-ar putea de asemenea sa se refere la totalul populatiei masculine de varsta militara. E putin probabil ca o ostire de marimea aceasta sa fi fost stransa vreodata pentru apararea Ierusalimului.

Cuvantul tradus aici "o mie", 'eleph, nu denota totdeauna numarul exact de 1.000 (vezi la Exod 12,37). De pilda, 'eleph este tradus "familie" in Judecatori 6,15. Se considera ca 'eleph poate tine locul uneori unitatilor mai mici de 1.000. Nu sunt date suficiente pentru a determina semnificatia lui exacta in fiecare imprejurare.

De asemenea exista o oarecare indoiala cu privire la traducerea unor anumite expresii ebraice pentru cifre (vezi la Estera 9,16; vezi de asemenea p. 122,123). De aceea, nu putem fi siguri cu privire la marimea exacta a acestor ostiri.

17:15 dupa el, Iohanan, capetenia, cu doua sute optzeci de mii de oameni;

Verset ce nu a fost comentat.

17:16 dupa el, Amasia, fiul lui Zicri, care se predase de bunavoie Domnului, cu doua sute de mii de viteji.

Se predase de bunavoie. Compara cu Judecatori 5,9. Aceasta s-ar putea referi la o anumita fapta de vitejie intr-un anumit timp de criza sau ar putea sa insemne consacrarea pentru un anumit serviciu pe viata.



17:17 Din Beniamin: Eliada, om viteaz, cu doua sute de mii de oameni inarmati cu arc si cu scut,

Verset ce nu a fost comentat.

17:18 si dupa el, Zozabad, cu o suta optzeci de mii de oameni inarmati pentru razboi.

Inarmati. [Gata pregatiti, KJV]. Adica instruiti si inzestrati pentru serviciu, dar nu neaparat formand o armata permanenta (vezi la v. 19).



17:19 Acestia sunt cei ce erau in slujba imparatului, afara de aceia pe care ii pusese imparatul in toate cetatile intarite ale lui Iuda.

In toate cetatile intarite. Nu se dau cifre cu privire la fortele din aceste cetati, dar fara indoiala ar fi fost necesar un mare numar de oameni pentru apararea cetatilor din toata tara. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1-19 PK 190-192

3-5 �

PK 190

5-9 �

PK 191

10-19 �

PK 192