English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

2 Cronici, 17


17:1 In locul lui a domnit fiul sau Iosafat. El s-a intarit impotriva lui Israel:

Iosafat. Capitolele 17-20 vorbesc despre Iosafat si domnia lui. Rezumatul domniei lui din Regi este scurt (vezi 1 Regi 22,41-50). Capitolul prezent e specific Cronicilor.

Impotriva lui Israel. Prin politica lui neinteleapta de a cumpara ajutorul Siriei impotriva lui Israel, Asa lasase fiului sau o mostenire de necazuri. De indata ce Iosafat a preluat tronul, a fost nevoit sa ia masuri de aparare impotriva vecinului sau din nord. Toate acestea au avut loc in prima parte a domniei lui si evident inainte sa faca alianta cu Ahab (cap. 18,1).



17:2 a pus osti in toate cetatile intarite ale lui Iuda, si a randuit capetenii in tara lui Iuda si in cetatile lui Efraim, pe care le luase tatal sau Asa.

Cetatile lui Efraim. Compara cu cap. 15,8.



17:3 Domnul a fost cu Iosafat, pentru ca a umblat in cele dintai cai ale tatalui sau David, si n-a cautat pe Baali;

Cu Iosafat. Cea mai mare satisfactie si bucurie pe care le poate avea inima omului este de a sti ca Domnul este cu el. Atat binecuvantari materiale, cat si cele spirituale au venit asupra lui Iosafat si a natiunii ca urmare a prezentei si binecuvantarii Domnului.

Cele dintai cai. Cele dintai cai atat ale lui David, cat si ale lui Iosafat au fost mai bune decat anii lor de mai tarziu. Inainte de adulterul lui cu Bat-Seba si de uciderea sotului acesteia (2 Samuel 11), David a trait o viata care a avut o influenta binefacatoare. Asa a manifestat incredere in Dumnezeu si loialitate fata de principiile dreptatii si binelui, care nu au mai fost observate in anii lui de mai tarziu (vezi cap. 16,2-10).

N-a cautat pe Baali. Cat a domnit Iosafat, cultul lui Baal ajunsese sa stapaneasca cu putere in regatul de nord. El a fost contemporan cu Ahab si cu Izabela si a trait pe vremea cand Ilie si-a inaltat glasul protestand energic impotriva teribilei apostazii care cuprinsese atunci regatul de nord (vezi 1 Regi 16-22). Cronicile fac numai o scurta referire la profetul acesta (cap. 21,12-15). Baalii erau reprezentari locale ale zeului masculin canaanit al fertilitatii (vezi vol. II, p. 40). Atat de obisnuit devenise cultul lor, incat Iosafat este remarcat si laudat ca nu adoptase practica obisnuita a timpului sau.



17:4 caci a alergat la Dumnezeul tatalui sau, si a urmat poruncile Lui, fara sa faca ce facea Israel.

A alergat la Dumnezeul. Marea problema din mintea multora in vremea aceea era daca Iehova sau Baal va birui (vezi 1 Regi 18,21). Iosafat a fost profund supus lui Dumnezeu, in contrast izbitor cu purtarea regelui contemporan al lui Israel.



17:5 Domnul a intarit domnia in mainile lui Iosafat, caruia tot Iuda ii aducea daruri. Si a avut o multime de bogatii si slava.

Verset ce nu a fost comentat.

17:6 Inima lui s-a intarit din ce in ce in caile Domnului, si a indepartat din Iuda chiar si inaltimile si idolii.

Inima lui s-a intarit [L-a inaltat, KJV]. Expresia aceasta este de obicei folosita intr-un sens rau (vezi Deuteronom 8,14; 2 Cronici 26,16; Ezechiel 28,2.17), dar aici ea are un sens cu totul deosebit. Inima lui Iosafat a fost atrasa spre Dumnezeu si spre caile Lui. Regele a gasit atat satisfactie, cat si bucurie in experienta lui cu Dumnezeu. Incurajat de simtamantul ca indurarea divina plana asupra lui, el a fost imbarbatat sa declanseze noi reforme si sa incurajeze poporul in caile Domnului. Marea lui tinta in viata era sa inalte pe Dumnezeu, nu persoana sa.

A indepartat... inaltimile. El a continuat lucrarea de reforma inceputa de tatal sau (cap. 14,3.5). Nu numai ca Iosafat nu a umblat dupa Baal, dar a indepartat si centrele lui de cult. Mai existau, insa, alte inaltimi care erau centre locale ale inchinarii lui Iehova (vezi la 1 Regi 3,2.4; 1 Cronici 16,39; 2 Cronici 1,3), si pe acestea se presupune ca le-a ingaduit sa ramana (1 Regi 22,43).



17:7 In al treilea an al domniei lui, a insarcinat pe capeteniile sale Ben-Hail, Obadia, Zaharia, Netaneel si Mica, sa se duca sa invete pe oameni in cetatile lui Iuda.

A insarcinat pe capeteniile sale. [A trimis la capeteniile sale, KJV]. Regele a trimis solie capeteniilor din diferite parti ale tarii si i-a indrumat sa faca pregatiri pentru instruirea poporului, probabil, de catre leviti si preoti. Ei insisi nu au predicat (vezi PK 191).



17:8 A trimis cu ei pe Levitii Semaia, Netania, Zebadia, Asael, Semiramot, Ionatan, Adonia, Tobia si Tob-Adonia, Leviti, si pe preotii Elisama si Ioram.

Verset ce nu a fost comentat.

17:9 Ei au invatat pe oameni in Iuda, avand cu ei cartea legii Domnului. Au strabatut toate cetatile lui Iuda, si au invatat pe oameni in mijlocul poporului.

Cartea legii. Moise daduse invataturi importante care, daca ar fi fost ascultate, ar fi insemnat mult pentru natiune. Iosafat si-a dat seama ca propasirea natiunii sale depindea de ascultarea de poruncile Domnului. De aceea, a facut tot ce i-a stat in putere ca poporul sa ajunga sa cunoasca cerintele divine, sa paraseasca pacatul si sa umble doar pe caile Domnului.

In cetatile. [Prin toate cetatile, KJV]. Masurile luate de Iosafat n-au fost sovaielnice. Prin toata tara au fost trimisi preoti cu insarcinarea de a invata pe popor legea Domnului si caile dreptatii. Rezultatul eforturilor staruitoare ale regelui pentru poporul sau a fost o redesteptare spirituala in toata natiunea. Acesta a devenit cel dintai mare rege reformator al lui Iuda.



17:10 Groaza Domnului a apucat toate imparatiile tarilor dimprejurul lui Iuda, si n-au facut razboi impotriva lui Iosafat.

N-am facut razboi. Aceasta era in armonie in planul lui Dumnezeu. Domnului nu-i place razboiului si intentiona ca poporul Lui sa locuiasca in pace.



17:11 Niste Filisteni au adus lui Iosafat daruri si un bir in argint; si Arabii i-au adus si ei vite, sapte mii sapte sute de berbeci si sapte mii sapte sute de tapi.

Au adus lui Iosafat daruri. Probabil ca tributari ai lui Iuda (vezi 2 Samuel 8,2).

I-am adus si ei vite. Unele din triburile care traiau in partea de nord a Desertului Arabiei, la est de Iuda, au devenit supusi ai lui Iosafat si i-au adus tribut in natura. Compara cu tributul lui Mesa din Moab, regele care a platit o mare contributie in natura lui Ahab, regele contemporan din Israel (2 Regi 3,4).



17:12 Iosafat se ridicase la cea mai inalta treapta de marire. A zidit in Iuda cetatui si cetati pentru merinde.

La cea mai inalta treapta de marire. Deoarece Iosafat a urmat cu credinciosie caile Domnului, Dumnezeu a fost cu el si l-a facut sa devina tot mai puternic si mai victorios.



17:13 A strans merinde in cetatile lui Iuda, si avea la Ierusalim o ceata de oameni viteji ca ostasi.

Oameni viteji. [Oameni de razboi, KJV]. Dumnezeu i-a dat lui Iosafat pace si a trimis "groaza Domnului" peste "toate imparatiile tarilor" dimprejurul lui (v. 10). Totusi, binecuvantarile acestea nu l-au oprit pe Iosafat sa se pregateasca pentru orice eventualitate.



17:14 Iata numarul lor, dupa casele parintilor lor. Din Iuda, capetenii peste o mie: Adna, capetenia, cu trei sute de mii de viteji;

o mie: Adna, capetenia, cu trei sute de mii de viteji;

Parintilor lor. Oamenii au fost adunati dupa familiile sau neamurile lor, prin urmare barbatii din acelasi neam au luptat alaturi rudele lor.

Capetenia. Probabil comandantul sef, intrucat Adna este mentionat primul si avea corpul de armata mai mare sau poate cel mai mare (vezi mai jos la "trei sute de mii").

Trei sute de mii. Primele doua cifre, 300.000 si 280.000, sunt exact cifrele fortelor lui Iuda si ale lui Iuda si ale lui Beniamin de pe vremea lui Asa (cap. 14,8) si dau un total de 580.000. Daca urmatoarele trei cifre, 200.000 sub Amasia, 200.000 sub Eliada si 180.000 sub Zozabad sunt suplimentare, ele dau un total suplimentar de 580.000 sau un total general de 1.160.000 de oameni in serviciul regelui, in afara de cei care erau in "cetatile intarite ale lui Iuda" (v. 19). Cineva a apreciat ca o armata de marimea aceasta ar presupune o populatie pentru Iuda si Beniamin intre 1500-2000 pe 1,6 km2, care este mult peste cea mai dens populata tara a lumii noastre moderne. Intrucat totalul ultimelor trei cifre se suprapune exact peste totalul primelor doua, s-ar putea ca cifrele pentru primele doua capetenii sa reprezinte cifra totala a oamenilor si celelalte trei cifre sa reprezinte subimpartirile subordonate. Totalul s-ar putea de asemenea sa se refere la totalul populatiei masculine de varsta militara. E putin probabil ca o ostire de marimea aceasta sa fi fost stransa vreodata pentru apararea Ierusalimului.

Cuvantul tradus aici "o mie", 'eleph, nu denota totdeauna numarul exact de 1.000 (vezi la Exod 12,37). De pilda, 'eleph este tradus "familie" in Judecatori 6,15. Se considera ca 'eleph poate tine locul uneori unitatilor mai mici de 1.000. Nu sunt date suficiente pentru a determina semnificatia lui exacta in fiecare imprejurare.

De asemenea exista o oarecare indoiala cu privire la traducerea unor anumite expresii ebraice pentru cifre (vezi la Estera 9,16; vezi de asemenea p. 122,123). De aceea, nu putem fi siguri cu privire la marimea exacta a acestor ostiri.

17:15 dupa el, Iohanan, capetenia, cu doua sute optzeci de mii de oameni;

Verset ce nu a fost comentat.

17:16 dupa el, Amasia, fiul lui Zicri, care se predase de bunavoie Domnului, cu doua sute de mii de viteji.

Se predase de bunavoie. Compara cu Judecatori 5,9. Aceasta s-ar putea referi la o anumita fapta de vitejie intr-un anumit timp de criza sau ar putea sa insemne consacrarea pentru un anumit serviciu pe viata.



17:17 Din Beniamin: Eliada, om viteaz, cu doua sute de mii de oameni inarmati cu arc si cu scut,

Verset ce nu a fost comentat.

17:18 si dupa el, Zozabad, cu o suta optzeci de mii de oameni inarmati pentru razboi.

Inarmati. [Gata pregatiti, KJV]. Adica instruiti si inzestrati pentru serviciu, dar nu neaparat formand o armata permanenta (vezi la v. 19).



17:19 Acestia sunt cei ce erau in slujba imparatului, afara de aceia pe care ii pusese imparatul in toate cetatile intarite ale lui Iuda.

In toate cetatile intarite. Nu se dau cifre cu privire la fortele din aceste cetati, dar fara indoiala ar fi fost necesar un mare numar de oameni pentru apararea cetatilor din toata tara. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1-19 PK 190-192

3-5 �

PK 190

5-9 �

PK 191

10-19 �

PK 192


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: