Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

2 Cronici, 16


16:1 In al treizeci si saselea an al domniei lui Asa, Baesa, imparatul lui Israel, s-a suit impotriva lui Iuda; si a intarit Rama, ca sa nu lase pe ai lui Asa, imparatul lui Iuda, sa iasa si sa intre.

Al treizeci si saselea an. Cu exceptia acestei date, v. 1-6 merg paralel cu 1 Regi 15,17-22. Baesa a inceput sa domneasca in al 3-lea an al lui Asa, domnind 24 de ani, si a fost urmat de fiul sau in al 21-lea an al lui Asa (1 Regi 15,33; 16,8). Aceasta ar face imposibil un razboi intre Asa si Baesa in anul al 36-lea al lui Asa. Dar nu exista nici o contradictie, daca expresia de aici (si probabil cea din 2 Cronici 15,19) se refera la anii regatului lui Iuda, si nu la cei ai domniei lui Asa. Anul al 35lea al regatului de la sud, socotit de la urcarea pe tron al lui Roboam, ar fi anul al 19-lea al lui Asa, an in care a avut loc probabil conflictul cu Zerah sau cel putin s-a declansat (vezi la 2 Cronici 15,10). In acest caz, 2 Cronici 15,19 ar oferi informatia "si a fost razboi" in timpul domniei lui Asa pana in anul acela. Anul urmator, anul al 36-lea de la infiintarea monarhiei al carei rege era Asa, ar fi anul cand Baesa a inceput sa intareasca Rama.

Rama. Cel mai probabil Rama din Beniamin, o cetate situata la aprox. 8,8 km nord de Ierusalim (vezi la Iosua 18,2. 5).

Sa iasa si sa intre. Aceasta s-ar referi logic la iesirea din Israel in Iuda dupa marea victorie a lui Asa asupra lui Zerah (cap. 15,9). Intrucat adunarea de la Ierusalim pentru sarbatorirea acestei victorii a fost tinuta in anul al 15-lea al lui Asa (cap. 15,10), ea trebuie sa fi avut loc atunci cand iesirea din regatul de la nord avea loc si cand a aparut necesitatea ca Baesa sa construiasca o fortificatie la hotar "ca sa nu lase pe nimeni sa iasa sau sa intre la Asa" (KJV). Daca aceasta zidire a Ramei nu a avut loc decat in al 36-lea an al domniei lui Asa, ar fi trecut 21 de ani de la inceperea exodului in Iuda, inainte ca sa se ia masuri de a-l stopa. Dar intrucat moartea lui Baesa a avut loc in al 27-lea an al lui Asa, Baesa nu ar fi putut zidi Rama in al 36-lea an al lui Asa. Daca anul al 36-lea se refera la regatul de nord, iudaic, al lui Asa, atunci discordanta presupusa dispare, iar evenimentele se incadreaza perfect in anii al 14-lea si al 15-lea al lui Asa.



16:2 Asa a scos argint si aur din vistieriile Casei Domnului si ale casei imparatului, si a trimis soli la Ben-Hadad, imparatul Siriei, care locuia la Damasc. Si a pus sa-i spuna:

Argint si aur. Tezaurele Templului si ale palatului, golite de invazia lui Sisac (cap. 12,9), fusesera umplute din nou doar de curand prin prazile de razboi (cap. 15,18), dar acum ele au fost luate din nou, si aceasta printr-un act voluntar al regelui. Anterior, Asa castigase o biruinta importanta ca urmare a faptului ca-si pusese increderea in Dumnezeu si ca strigase la El dupa ajutor (cap. 14,11.17). Acum, lipsit de credinta, el s-a indreptat pentru ajutor catre un rege pagan. Chiar si cei care au lucrat cu credinta mult timp pot sa-si schimbe atitudinea privind la dificultatile prezentului si sa nu isi puna increderea in Dumnezeu.



16:3 Sa fie un legamant intre mine si tine, cum a fost unul intre tatal meu si tatal tau. Iata, iti trimit argint si aur. Du-te, si rupe legamantul tau cu Baesa, imparatul lui Israel, ca sa se departeze de la mine.

Verset ce nu a fost comentat.

16:4 Ben-Hadad a ascultat pe imparatul Asa; a trimis pe capeteniile ostirii sale impotriva cetatilor lui Israel, si au batut Iionul, Dan, Abel-Maim, si toate locurile pentru merinde din cetatile lui Neftali.

Au batut Sionul. Cetatile batute erau la granita de nord a lui Israel, aproape de Siria. Pentru amanunte suplimentare legate de cetatile mentionate aici, vezi la 1 Regi 15,20.



16:5 Cand a auzit Baesa, a incetat sa mai intareasca Rama, si a pus capat lucrarilor sale.

A incetat sa mai intareasca. Asa si-a atins telul urgent de a pune capat amenintarii lui Baesa, dar actiunea lui de a apela la Ben-Hadad pentru ajutor nu era in conformitate cu ceea ce ar s-ar fi asteptat de la un copil al lui Dumnezeu in imprejurarile acelea. Lipsa de credinta a regelui a dat vecinilor pagani prilejul de a arunca ocara asupra Numelui lui Dumnezeu, intrucat era probabil cunoscut ca Iehova fusese preamarit ca rezultat al biruintelor militare ale lui Iuda.



16:6 Imparatul Asa a pus pe tot Iuda sa ridice pietrele si lemnele, pe care le intrebuinta Baesa la intarirea Ramei, si le-a intrebuintat la intarirea Ghebei si Mitpei.

Ghebei si Mitpei. In ce priveste asezarea acestor cetati, vezi la 1 Regi 15,22. Observati ca identificarea Mitpei cu Tell-en-Nasbeh amplaseaza cetatea la aprox. 12,8 km nord de Ierusalim, in locul pe care unii l-au identificat ca pozitia Atarotului (vezi la 2 Regi 25,23).



16:7 In vremea aceea, Hanani, vazatorul, s-a dus la Asa, imparatul lui Iuda, si i-a zis: Pentru ca te-ai sprijinit pe imparatul Siriei, si nu te-ai sprijinit pe Domnul, Dumnezeul tau, de aceea a scapat oastea imparatului Siriei din mainile tale.

Hanani, vazatorul. Raportul din v. 7-10 nu se gaseste in Regi. Nu se stie nimic mai mult despre Hanani decat ceea ce este scris aici, la care se adauga faptul ca era tatal lui Iehu, vazatorul care a profetizat impotriva lui Baesa (1 Regi 16,1-4.7) si Iosafat (2 Cronici 19,2).

A scapat. Cu toate ca Asa il angajase pe Ben-Hadad ca aliat, Siria era tot un dusman si nu un prieten al lui Iuda. Fara indoiala ca Asa se temuse ca Ben-Hadad va ajuta pe israeliti in masurile luate de ei impotriva lui Iuda, si in privinta aceasta el era indiscutabil corect. Prin actiunea lui politica el il indepartase pe regele lui Israel, dar prin credinta in Dumnezeu el ar fi putut sa castige biruinta asupra fortelor unite ale lui Israel si Siriei. Nu era planul Domnului ca poporul Sau sa fie la cheremul vrajmasilor lor. Doar atunci cand ei s-au intors impotriva Domnului sau au dat pe fata lipsa de credinta in El au suferit infrangerea. Daca Asa ar fi avut credinta si curaj cu aceasta ocazie, regatul lui s-ar fi dezvoltat foarte mult, iar si Numele Domnului ar fi fost preamarit printre natiunile pagane de pe pamant.

16:8 Etiopienii si Libienii nu alcatuiau oare o oaste mare, cu o multime de care si calareti? Si totusi Domnul i-a dat in mainile tale, pentru ca te sprijinisei pe El.

Etiopienii si libienii. Pe vremea aceea, libienii erau domnitorii Egiptului. Zerah era "etiopian" (vezi la cap. 14,9).

Te sprijinisei pe El. Profetul citeaza experienta lui Asa facuta cu prilejul biruintei asupra lui Zerah ca o dovada a adevarului cuvintelor sale.



16:9 Caci Domnul Isi intinde privirile peste tot pamantul, ca sa sprijineasca pe aceia a caror inima este intreaga a Lui. Ai lucrat ca un nebun in privinta aceasta, caci de acum vei avea razboaie.

Isi intinde privirile. [Alearga incoace si incolo, KJV]. Ochii lui Dumnezeu sunt pretutindeni, cautand mereu pe cei care sunt cu toata inima la lucru, pentru ca prin ei sa poata descoperi marea Sa putere si sa poata savarsi faptele Sale minunate. Prin faptele oamenilor drepti, lumea ajunge sa cunoasca natura si puterea lui Dumnezeu. Asa a facut o nedreptate nu numai fata de sine si fata de natiunea sa, ci si fata de Dumnezeu, prin faptul ca nu a manifestat credinta in Domnul. In ceasul cand Dumnezeu cauta pe cineva prin care sa Se poata descoperi popoarelor si cand regele lui Iuda parea sa fie cel prin care se putea realiza acest plan, Asa a dat gres. Daca el ar fi fost puternic si curajos, mergand inainte in Numele Domnului, reforma pe care o incepuse in Iuda ar fi putut sa fie extinsa in alte tari si multi dintre pagani ar fi ajuns sa-L cunoasca pe Dumnezeu si sa ia pozitie de partea Lui si a poporului Sau.

Ca un nebun. Atat din punctul de vedere al lui Dumnezeu cat si al omului, actiunea lui Asa fusese neinteleapta. Regele a inlaturat doar pentru putin timp amenintarea unuia din vrajmasi, dar pentru a face aceasta el il intarise foarte mult pe celalalt. Problema initiala fusese rezolvata numai partial si fusesera create altele noi.

Vei avea razboaie. Pacea castigata de politica neinteleapta a lui Asa de a mitui un rege pagan nu era nici veritabila, nici permanenta. Prezicerea lui Hanani a fost confirmata de repetate ori in istoria ulterioara a lui Iuda. Asa avusese prilejul sa loveasca cu efect doi adversari. Desi nu exista un raport clar al vreunui razboi in care a fost implicat Asa, se spune ca "intre Asa si Baesa, imparatul lui Israel, a fost razboi in tot timpul vietii lor" (1 Regi 15,16.32).



16:10 Asa s-a maniat pe vazator, si l-a pus la inchisoare, pentru ca era infuriat impotriva lui. Tot in acelasi timp Asa a apasat si pe unii din popor.

S-a maniat pe vazator. Hanani a actionat ca sol al lui Dumnezeu, transmitandu-i lui Asa cuvantul Domnului privitor la conduita nechibzuita pe care a ales-o imparatul. Dar, in loc sa accepte aceasta solie, Asa s-a maniat si s-a razbunat pe profet Domnului. Un act nebunesc aduce cu sine un altul. Reformatorul lui Iuda s-a transformat in tiranul si asupritorul lui Iuda. Nebunia duce la cruzime, ingratitudine si nedreptate extrema.



16:11 Faptele lui Asa, cele dintai si cele de pe urma, sunt scrise in cartea imparatilor lui Iuda si Israel.

Faptele lui Asa. Versetele 11-14 prezinta concluzia domniei lui Asa. Raportul paralel se afla in 1 Regi 15,23.24.



16:12 In al treizeci si noualea an al domniei sale, Asa s-a imbolnavit de picioare asa incat avea mari dureri; chiar in timpul bolii lui, n-a cautat pe Domnul, ci a intrebat pe doctori.

Al treizeci si noualea an. Intrucat Asa a domnit 41 de ani (v. 13), trebuie sa fi fost foarte bolnav in ultimii doi ani de domnie. Modelul cronologic al domniilor lui Asa si Iosafat indica faptul ca in ultimii trei sau patru ani ai domniei lui Asa, Iosafat a domnit impreuna cu el. Boala lui Asa poate ca l-a facut pe imparat sa-l asocieze pe fiul sau la domnie.

Pe doftori. Nu numai in razboi si treburile nationale, dar si in boala Asa s-a bazat excesiv pe ajutorul omului. Cat de slaba era credinta celui care a fost candva atat de puternic! O victorie nu este niciodata garantia sigura a alteia. Forta de astazi nu este asigurarea fortei de maine. Cu ocazia victoriei mari asupra lui Zerah, Asa a fost puternic in credinta si maret in fapte. Dar tocmai acesti oameni puternici devin tinta principala a vrajmasului. In loc sa creasca in putere si curaj, Asa a dat inapoi, pana cand si-a irosit ultimii ani ai vietii sale bolnav, dezamagit si cu sufletul inveninat, avand putina credinta in Dumnezeu si primind putin ajutor de la oameni.



16:13 Asa a adormit cu parintii sai, si a murit in al patruzeci si unulea an al domniei lui;

Al patruzeci si unulea an. Subiectul acesta, care intervine aici, la incheierea raportului domniei lui Asa, apare in 1 Regi 15,10 la inceputul raportului. Cronicile pun se pare mai putin accent pe cronologie decat Regi.



16:14 l-au ingropat in mormantul pe care si-l sapase in cetatea lui David. L-au culcat pe un pat pe care-l umplusera cu mirodenii, si mirosuri pregatite dupa mestesugul celui ce pregateste mirul, si au ars in cinstea lui foarte multe mirodenii.

In mormantul pe care si-l sapase [In propriile sale morminte, KJV]. Amanuntele inmormantarii din versetul acesta sunt specifice Cronicilor. Pluralul "morminte" (KJV) indica probabil un cavou de familie cu mai multe despartituri. Inmormantarea in Palestina se obisnuia sa se faca in incaperi sapate in stanca (vezi Isaia 22,16; Matei 27,60; Marcu 15,46; Luca 23,53).

Mirodenii. Aceasta era in armonie cu obiceiul din Palestina (cf. Ioan 19,39.40).

Au ars... foarte multe mirodenii. [Si au facut o foarte mare ardere pentru el, KJV]. Nu este vorba de o ardere in crematoriu, intrucat evreii nu aveau o astfel de practica. Probabil ca aici se face referire la arderea de tamaie si de mirodenii (vezi la cap. 21,19).COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

7-10.12PK113

9 PK �

376