Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 2 Cronici

2 Cronici, 15


15:1 Duhul lui Dumnezeu a venit peste Azaria, fiul lui Oded,

Azaria. Profetul nu e cunoscut decat din capitolul acesta. Cele ce urmeaza sunt specifice Cronicilor, aducand o contributie importanta la istoria lui Iuda. Faptele raportate aici sunt de interes pentru un studiu al experientei religioase a poporului lui Dumnezeu si descopera marea influenta a acelora care Il au pe Domnul de partea lor in ceea ce intreprind.



15:2 si Azaria s-a dus inaintea lui Asa, si i-a zis: Ascultati-ma, Asa, si tot Iuda si Beniamin! Domnul este cu voi cand sunteti cu El; daca-L cautati, Il veti gasi; iar daca-L parasiti, si El va va parasi.

Inaintea lui Asa. [Sa intampine pe Asa, KJV]. Azaria l-a intampinat pe Asa cand s-a intors de la marea lui biruinta asupra lui Zerah, Etiopianul (vezi cap. 14,9-15).

Cand sunteti cu El. Compara cu Iacov 4,8. Asa Il cautase pe Dumnezeu si facuse tot posibilul sa umble in caile Lui si sa faca lucrarea Lui (2 Cronici 14,11). Astfel, Domnul l-a insotit cu putere, calauzindu-l si binecuvantandu-l.

Il veti gasi. Compara cu 2 Cronici 15,4.15; 33,12.13; 1 Cronici 28,9; Ieremia 29,13; Matei 7,7.



15:3 Multa vreme Israel a fost fara Dumnezeul cel adevarat, fara preot care sa invete pe oameni, si fara lege.

Multa vreme. Versetul 3 tradus literal suna astfel: "Si multe zile pentru Israel fara adevaratul Dumnezeu si fara preot invatator si fara lege". Pasajul nu contine verb, prin urmare determinarea timpului este o chestiune de interpretare. Exista o varietate de pareri, sustinandu-se ca partea aceasta este fie o profetie despre istoria viitoare a lui Israel, fie o analiza a istoriei israelite trecute, fie are o aplicatie specifica la prezentul imediat, adica incepand cu dezmembrarea imparatiei. Observatia profetului se potriveste oricareia dintre perioadele acestea. Compara cu apostaziile din timpul judecatorilor (Judecatori 2,11-19; 3,7-10.12-14; 4,1-3; 6,1-6; 8,33-35; 10,6-9).

Preot care sa invete pe oameni. Preotii erau instructorii religiosi ai poporului, invatandu-i Cuvantul lui Dumnezeu si Legea Domnului (vezi Levitic 10,11; Deuteronom 17,9.11; 24,8; 33,10; Ezra 7,25; Ieremia 18,18; Exod 44,23).



15:4 Dar in mijlocul stramtorarii lor s-au intors la Domnul, Dumnezeul lui Israel, L-au cautat, si L-au gasit.

S-au intors. Cand au fost in situatii critice, poporul s-a intors la Dumnezeu, iar El le-a ascultat rugaciunile si a fost indurator, scapandu-i din mainile dusmanilor lor (vezi Psalmi 106,44; 107,6).

15:5 In vremurile acelea, nu era liniste pentru cei ce se duceau si veneau, caci erau mari tulburari printre toti locuitorii tarii;

Verset ce nu a fost comentat.

15:6 un popor se batea impotriva altui popor, o cetate impotriva altei cetati, pentru ca Dumnezeu le tulbura cu tot felul de stramtorari:

Un popor se batea. [Natiunea era nimicita, KJV]. LXX poate fi tradusa astfel: "Natiune se va razboi cu natiune si cetate cu cetate, deoarece Dumnezeu i-a tulburat cu tot felul de suferinte" (vezi Isaia 19,2). Se poate lua un exemplu tipic din perioada judecatorilor, un timp de mare neliniste si slabiciune, nu numai in Palestina, ci in tot Orientul Apropiat. Egiptul, care fusese o mare putere, a devenit din ce in ce mai slab, pana cand s-a ajuns la un nivel foarte scazut in cursul dinastiilor a 20a si a 21-a, c. 1200-950 in. Hr. (Vezi vol. II, p. 28, 29, 48-50). Fortele dezbinarii erau pretutindeni la lucru, regalitatea isi pierduse respectul, lucratorii mureau de foame, iar tara era bantuita de dezordine generala. Asiria nu atinsese inca punctul maxim de putere, iar Babilonul era slab (vezi vol.

II, p. 55-57). Imperiul hetit, care in cursul primei parti a acestei perioade fusese un stat puternic, se prabusise ca urmare a atacurilor popoarele maritime invadatoare (vezi vol. II, p. 27, 32-34) si se divizase intr-un mare numar de state marunte. Profetul descrie deosebit de exact situatia care domnea in Orientul Apropiat in ultima parte a celui de al doilea mileniu i.Hr., desi descrierea lui se potriveste si altor perioade (vezi la v. 3).



15:7 voi dar, intariti-va, si nu lasati sa va slabeasca mainile, caci faptele voastre vor avea o rasplata.

Voi dar, intariti-va. De fapt, sfatul profetului era: "Fiti tari in Domnul, staruiti cu putere in ascultarea de El si imbarbatati-va privind viitorul". Azaria il incuraja pe Asa sa continue masurile energice pe care le luase impotriva idolatriei si politica lui ferma in favoarea intereselor nationale ale lui Iuda.

Voi avea o rasplatire. [Vor fi rasplatite, KJV]. Intrucat luase o pozitie atat de hotarata pentru Domnul, Asa nu avea sa fie parasit, ci avea sa i se ingaduie sa culeaga rasplata ostenelilor lui.



15:8 Dupa ce a auzit aceste cuvinte si prorocia lui Oded, prorocul, Asa s-a intarit si a indepartat uraciunile din toata tara lui Iuda si Beniamin si din cetatile pe care le luase in muntele lui Efraim, si a innoit altarul Domnului care era inaintea pridvorului Domnului.

Proorocia lui Oded. Ebraica acestei expresii nu poate fi corect tradusa in felul acesta, constructia fiind de asa natura incat nu ingaduie folosirea prepozitia "lui" pentru a arata legatura dintre cele doua substantive. Totusi, fara "lui", propozitia e incoerenta. Evident, ceva lipseste in textul ebraic. Pare extrem de probabil ca manuscrisul alexandrin al LXX si cel siriac au pastrat exprimarea corecta, deoarece introduc numele "Azaria" (v. 1), astfel incat sa sustina expresia "proorocia pe care Azaria, fiul lui Oded, a rostit-o".

Uraciunile. [Idolii dezgustatori, KJV]. Putine reforme sunt totdeauna reforme depline. Asa depusese eforturi serioase pentru a curati tara de uraciunile ei, dar lucrarea lui fusese numai partial reusita. Incurajat de cuvintele lui Azaria, Asa si-a innoit acum eforturile de a curati tara de orice forma de rau.

Muntele lui Efraim. Compara cu cap. 17,2. Cu toate ca nu se angajase in razboi deschis cu Israel, Asa fusese destul de puternic ca sa ia de la regatul de nord un numar de cetati de frontiera.

A inviat altarul. O expresie asemanatoare este folosita in cap. 24,4 cu privire la Ioas. Reiese ca altarul fusese profanat si ca acum era curatit si consacrat din nou Domnului.



15:9 A strans pe tot Iuda si Beniamin, si pe cei din Efraim, din Manase si din Simeon, care locuiau printre ei, caci un mare numar dintre oamenii lui Israel au trecut la el cand au vazut ca Domnul, Dumnezeul lui, era cu el.

Cei din. [Strainii, KJV]. Acestia erau membri ai semintiilor care alcatuiau regatul de nord. Si in cursul domniei lui Roboam existase un aflux de cetateni din Israel catre Iuda (cap. 11,16).

Din Simeon. Cu toate ca Simeon se gasea in cuprinsul hotarelor regatului de sud (Iosua 19,1), multi membri ai acestei semintii au locuit pe teritoriul lui Israel cand s-a produs divizarea.

Cand au vazut. Cand multi din poporul Israel au observat ca Dumnezeu era cu Asa si-l binecuvanta, un mare numar a venit din regatul de nord pentru ca sa traiasca mai departe in Iuda.



15:10 S-au adunat la Ierusalim in luna a treia a anului al cincisprezecelea al domniei lui Asa. In ziua aceasta,

Al cincisprezecelea [an]. Adunarea aceasta de la Ierusalim, in anul al cincisprezecelea al lui Asa, fixeaza victoria asupra lui Zerah in acelasi an sau in anul precedent. Daca razboiul cu Zerah, intoarcerea in Ierusalim, afluxul din semintiile de nord si convocarea adunarii la Ierusalim au putut avea loc toate in decurs de trei luni, atunci razboiul cu Zerah a fost dus in al 15-lea an al lui Zerah. In caz contrar si mult mai probabil, a avut loc in anul al 14-lea.



15:11 au jertfit Domnului, din prada pe care o adusesera: sapte sute de boi si sapte mii de oi.

Au jertfit. Aceste numeroase jertfe au fost probabil jertfe de multumire, la care poporul a participat intr-o sarbatoare generala de bucurie si de multumire la adresa lui Dumnezeu. Compara cu 1 Regi 8,63-66, care raporteaza ca Solomon a adus un mare numar de jertfe de multumire la sfintirea Templului.



15:12 Au facut legamant sa caute pe Domnul, Dumnezeul parintilor lor, din toata inima si din tot sufletul lor;

Legamant. De fapt, aceasta era o reinnoire solemna a legamantului national incheiat intre Dumnezeu si poporul Sau de la Sinai (Exod 19,5-8; 24,3-8). Legamantul acesta intre Dumnezeu si Israel a fost periodic reafirmat in istoria iudeilor, de obicei dupa perioade de apostazie (vezi 2 Regi 23,3; 2 Cronici 34,31; Neemia 10,28-39).

Din toata inima. [Cu toata inima, KJV]. Compara cu Deuteronom 4,29, unde e folosita o expresie similara.



15:13 si oricine nu cauta pe Domnul, Dumnezeul lui Israel, trebuia omorat, fie mic fie mare, fie barbat fie femeie.

Omorat. Cand legamantul national cu Iehova a fost reinnoit, s-a hotarat ca intreaga natiune sa fie inclusa si ca toti cei care nu ar fi luat pozitie pentru Dumnezeu sa fie omorati. Pe timpul lui Moise, pedeapsa cu moartea fusese data pentru cei care ar fi fost gasiti vinovati de calcarea "legamantului Lui", inchinandu-se vreunui alt dumnezeu (Deuteronom 17,2-7; cf. Exod 22,20; Deuteronom 13,6-10.12-15).



15:14 Au jurat credinta Domnului, cu glas tare, cu strigate de bucurie, si cu sunet de trambite si de buciume;

Au jurat credinta Domnului. Printr-un juramant solemn, legamantul cu Dumnezeu a fost reinnoit.



15:15 tot Iuda s-a bucurat de juramantul acesta, caci jurasera din toata inima lor, cautasera pe Domnul de buna voia lor, si-L gasisera. Si Domnul le-a dat odihna de jur imprejur.

Verset ce nu a fost comentat.

15:16 Imparatul Asa n-a lasat nici chiar pe mama sa Maaca sa mai fie imparateasa, pentru ca facuse un idol Astartei. Asa i-a daramat idolul, pe care l-a facut praf, si l-a ars langa paraul Chedron.

Maaca. Compara 1 Regi 15,13-15 cu v. 16-18. Deosebirile sunt putine si neinsemnate.

Mama-sa. De fapt bunica, deoarece Maaca era mama lui Abia (vezi 2 Cronici 11,20; vezi la 1 Regi 15,10; 1 Cronici 2,7).

Idol. Ebr. miphleseth. Cuvantul acesta indica un idol dezgustator (vezi la 1 Regi 15,13).

Astarteei. [Intr-o dumbrava, KJV]. Literal, "pentru Asera".



15:17 Dar inaltimile tot n-au fost indepartate din Israel, macar ca inima lui Asa a fost in totul a Domnului in tot timpul vietii lui.

N-au fost indepartati. Unele inaltimi - evident, centre de cult idolatru - fusesera indepartate (cap. 14,3.5). Inaltimile care fusesera ingaduite sa ramana erau probabil sanctuare locale neautorizate pentru inchinarea la Iehova. Acestea se poate sa fi continuat sa existe in ciuda eforturilor lui Asa de a le desfiinta.

Din Israel. Cuvintele acestea nu se gasesc in raportul paralel din 1 Regi 15,14. Fara indoiala este vorba de regatul de sud, deoarece Asa nu ar fi indraznit sa initieze indepartarea inaltimilor din regatul de la nord.



15:18 A pus in Casa lui Dumnezeu lucrurile inchinate Domnului de tatal sau si de el insusi: argint, aur si vase.

Inchinate Domnului de tatal sau. Probabil lucruri luate din prada marii victorii a lui Abia asupra lui Ieroboam (cap. 13,16-19).

De el insusi. Acestea faceau parte probabil din prada adunata in urma biruintei asupra lui Zerah (cap. 14,13-15). S-au facut, fara indoiala, eforturi de a se recupera tezaurul Templului, care fusese luat de Sisac in timpul domniei lui Roboam (cap. 12,9).



15:19 N-a fost nici un razboi pana la al treizeci si cincilea an al domniei lui Asa.

N-a fost nici un razboi. [N-a fost razboi, KJV; Trd. Nit.; G. Gal.]. Cuvantul "nici un" nu este in ebraica, iar propozitia suna simplu: "n-a fost razboi" (vezi mai jos).

Al treizeci si cincilea an. Probabil al 35-lea an al regatului de sud (vezi la cap. 16,1), care ar fi al 14-lea an al domniei lui Asa. Avand in vedere calculul acesta, ar fi incorect sa se traduca prima parte a versetului "nici un razboi", intrucat al 14-lea an a marcat probabil inceputul ostilitatilor din regatul lui Asa.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE 1.2.7-12.15 PK 112