English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Timotei

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Timotei, 5


5:1 Nu mustra cu asprime pe un batran, ci sfatuieste-l ca pe un tata; pe tineri sfatuieste-i ca pe niste frati;

Nu mustra. Sau ,,nu dojeni cu asprime”. Crestinul n-ar trebui sa dea dovada de lipsa de amabilitate fata de vreun grup, mai ales cei mai tineri fata de cei mai varstnici. Ca un exemplu pe care sa-l urmeze toti membrii bisericii, lui Timotei i se atrage atentia aici de multele ocazii practice care pun la incercare autenticitatea experientei religioase a unui om. Diferitele grupuri prezentate in acest verset reprezinta categoriile de oameni care alcatuiau bisericile conduse de Timotei, inaintea carora trebuia sa fie ,,cu luare aminte” pentru ca sa se mantuiasca atat pe sine insusi cat si pe cei ce il asculta (vezi cap. 4:16).

Batran. Gr. presbuteros ,,[barbat] mai in varsta” (vezi Fapte Apostolilor 11:30). Chiar si buna cuviinta a oamenilor recunoaste respectului cuvenit din partea celor tineri fata de cei in varsta si cu experienta. Indiferent de corectitudinea ideilor unui tanar, este foarte nerespectuos din partea lui sa trateze cu desconsiderare pe cei mai varstnici. O asemenea purtare nu-l recomanda ca un adevarat crestin (vezi Exod 20:12; Levitic 19:32).

Sfatuieste-l. Sau ,,indeamna-l”. Varsta inaintata nu anuleaza nevoia de corectare, dar daca este de datoria tanarului sa mustre, atunci trebuie sa fie condus de respect si umilinta sincere.

Tinete. Mustrarea si disciplina sunt eficiente numai cand sunt realizate fara critica. Cei care primesc sfatul util nu trebuie sa gaseasca vreun motiv ca sa-l refuze pe tanarul conducator, considerand ca are o atitudine aroganta, superioara. Membrii mai tineri ai bisericii trebuie sa-i simta ca el le este tovaras, nu superior.



5:2 pe femeile batrane, ca pe niste mame; pe cele tinere, ca pe niste surori, cu toata curatia.

Femeile batrane. Fiecare pastor ar trebui sa-i priveasca pe membrii bisericii asa cum ii vede Dumnezeu, ca o familie unita. Perspectiva aceasta ar trebui sa-l fereasca de orice tendinta de aroganta sau disciplina tiranica.

Tinere. [,,Mai tinere”, KJV]. Relatiile pastorului cu femeile crestine ar trebui sa fie nu doar curate, ci si lipsite de orice neclaritate si banuiala. In deosebi slujitorii tineri, care au mereu de infruntata ispita diavolului la necuratie, trebuie sa ia aminte la sfatul acesta.



5:3 Cinsteste pe vaduvele care sunt cu adevarat vaduve.

Cinsteste. Adica atat cu ajutor material cat si cu respect. In Matei 15:4–6 Isus ii pune in contrast pe copiii care se ingrijesc cu credinciosie de nevoile materiale ale parintilor, cu aceia care isi ,,cinstesc” parintii numai cu vorba. Doar simtamantul de mila pentru soarta vaduvelor nu va inlocui punerea in practica a unui adevarat caracter crestin (vezi Iacob 1:27).

Cu adevarat vaduve. In biserica au existat intotdeauna mai multe categorii de vaduve:(1) acelea care inca sunt ajutate de copiii lor sau de alte rude, v. 4; (2) acelea care sunt complet lipsite de sprijin din partea familiei, v. 5; (3) cele care traiesc in ,,placeri” si primesc ajutor material din alta parte, nu de la rude sau de la biserica, v. 6. Bineinteles ca numai a doua categorie de vaduve trebuia sa primeasca sprijin din partea bisericii. Obiceiul iudaic de a le ajuta pe vaduve ea fost preluat de biserica crestina (vezi Exod 22:22; Faptele Apostolilor 6:1; Iacov 1:27).



5:4 Daca o vaduva are copii sau nepoti de la copii, acestia sa se deprinda sa fie evlaviosi intai fata de cei din casa lor, si sa rasplateasca ostenelile parintilor, caci lucrul acesta este placut inaintea lui Dumnezeu.

Nepoti. Literal, ,,urmasi”. Cuvantul ,,nepoti” in trecut nu avea intelesul din ziua de azi. Ingrijirea de o vaduva este in primul rand obligatia rudelor ei apropiate. Daca si copiii ei sunt neajutorati, sau au murit, atunci obligatia le revine descendentilor.

Evlaviosi. Gr. eusebeo, ,,a se purta evlavios”, ,,a se purta cu temere de Dumnezeu”. Substantivul eusebeia e tradus ,,evlavie” in 1 Timotei 2:2; 3:16; 4:7, 8; 6:3, 5, 6, 11; 2 Timotei 3:5. Religia crestina atrage atentia asupra datoriilor pe care fiecare crestin matur le va indeplini cu credinciosie. A marturisi loialitate fata de Dumnezeu si in acelasi timp a fi neatent fata de nevoile familiei nu este adevarata religie. Dumnezeu nu accepta nici chiar activitatea bisericeasca ca un inlocuitor pentru datoria elementara de a avea grija de parinti sau de bunici.

Intai. Adica grija pentru parinti este una din primele obligatie ale omului.

Sa rasplateasca. Sau ,,sa dea inapoi recompense”, adica un raspuns la efortul depus de parinti pentru cresterea copiilor. Indiferent ce ar face un copil pentru parintii sai care au ajuns in varsta, nu va putea niciodata sa-i rasplateasca pe deplin. Nu numai datoria, ci si iubirea recunoscatoare ar trebui sa inspire grija pentru parintii batrani.

Parintilor. Sau ,,stramosilor”.

[,,Bun si”, KJV]. Dovezile textuale favorizeaza omiterea acestor cuvinte.

Placut. [,,Bine primit”, KJV]. Simtul datoriei, fata de om sau fata de Dumnezeu, demonstreaza gradul de evlavie al membrilor bisericii. Dumnezeu a dat un exemplu, netrecand cu vederea neajutorarea si saracia altora. Iubirea Lui nu cunoaste margini in grija pentru nevoile creaturilor Sale. De aceea, crestinul care renunta la interesele egoiste, ingrijindu-se cu credinciosie de parintii sau de bunicii sai, da pe fata o trasatura crestina placuta in ochii lui Dumnezeu (vezi la cap.2, 3).



5:5 Cea cu adevarat vaduva, care a ramas singura, si-a pus nadejdea in Dumnezeu, si staruie, zi si noapte, in cereri si rugaciuni.

Cu adevarat vaduva. Adica vaduve fara rude apropiate si fara mijloace de trai (vezi v. 3).

Singura. Literal, ,,sa traiasca singura”, adica fara copii.

Si-a pus nadejdea in Dumnezeu. Vaduva despre care e vorba aici nu adopta o purtare serioasa doar pentru a castiga simpatia bisericii. De la inceputul vaduviei ei, ea si-a pus viitorul in mainile lui Dumnezeu, sigura ca, in iubirea Sa, El se va ingriji de rezolvarea problemei ei.

Zi si noapte. Adica ziua si noaptea. Pavel nu vrea sa se inteleaga de aici ca ocupatia principala a vaduvelor ar trebui sa fie rugaciunea continua, el spune doar ca Dumnezeu este tovarasul lor in toate si izvorul lor de mangaiere.



5:6 Dar cea dedata la placeri, macar ca traieste, este moarta.

La placeri. [,,In placere”, KJV]. Pavel nu da nici un indemn biserici cu privire la aceasta vaduva, careia se pare ca nu ii lipseste nimic, probabil datorita noilor ei admiratori. Se pare ca ea a schimbat demnitatea corespunzatoare varstei si credintei ei, cu bucuria noii libertati.

Moarta. Adica moarta spiritual, ,,in greseli si pacate” (vezi Efeseni 2:1–5; Iuda 12; Apocalipsa 3:1).



5:7 Porunceste si aceste lucruri, ca sa fie fara vina.

Porunceste. [,,Da in grija” KJV]. Vezi cap. 1:3; 4:11. O parte din indemnul lui Pavel era pentru Timotei, iar o parte pentru edificarea intregii biserici. Trebuia ca informatiile incredintate lui Timotei in epistola aceasta sa fie facute cunoscute intregii biserici.

Aceste lucruri. Adica instructiunile cu privire la ajutorarea vaduvelor (v. 3–16).

,,Ei”, [KJV] Adica toti cei care erau responsabili de ingrijirea vaduvelor. Atat copiii cat si biserica in general trebuie sa manifeste inaintea lumii atentie fata de vaduvele credincioase. De asemenea, vaduva care traieste in placeri lipsite de demnitate ar trebui sa-si reconsidere purtarea astfel incat sa i se poata aduce nici un repros, nici din partea bisericii, nici din partea lumii.



5:8 Daca nu poarta cineva grija de ai lui, si mai ales de cei din casa lui, s-a lepadat de credinta, si este mai rau decat un necredincios.

Nu poarta … de grija. Unii comentatori cred ca aici se face referire lipsa ajutorului material din partea celui care trebuie sa sustina familia. Alti sunt de parere ca Pavel se refera la securitatea financiara pe care barbatul ar trebui sa o asigure familiei, asa incat moartea lui sa nu pricinuiasca greutati materiale celor care raman in viata.

Ai sai. Adica cei din familia lui si poate, in contextul acesta, mai ales vaduvele. Pe vremea lui Pavel aceasta ar fi insemnat atat slugile familiei cat si toate rudele.

Casa sa. Pavel cuprinde mai mult decat vaduvele in acest cerc; rudele cele mai apropiate trebuie sa se aiba grija de cei nevoiase. Practica aceasta merita deplina aprobare din partea bisericii, deoarece toti oamenii trebuie sa priveasca inainte catre ziua cand vor depinde de altii, daca moartea nu va interveni brusc.

S-a lepadat de credinta. Adica s-a lepadat de invataturile bisericii crestine cu privire la raspunderea fata de parinti si fata de rudele apropiate. Biserica crestina sprijina porunca de la Sinai, ca toti copiii trebuie sa isi cinsteasca parintii (vezi Exod 20:12), ca religia adevarata inalta si innobileaza datoriile familiale obisnuite. Pretentia crestinului ca traieste o viata altruista si in acelasi timp ignorarea raspunderilor fata de parinti constituie o inconsecventa tragica. In felul acesta se manifesta lipsa de sinceritate in marturisirea personala de credinta. Cand, pe cruce, s-a ingrijit de mama Sa, Isus a dat un exemplu fiecarui crestin (vezi Ioan 19:25–27).

Necredincios. [,,Infidel”, KJV]. Deoarece multi pagani considera grija fata de parintii lor mai in varsta o datorie personala, neindeplinirea acestei datorii de catre un crestin l-ar face ,,mai rau decat un necredincios”.



5:9 O vaduva, ca sa fie inscrisa in lista vaduvelor, trebuie sa n-aiba mai putin de saizeci de ani, sa nu fi avut decat un singur barbat;

Lista. [,,Numarul”, KJV]. O traducere literala a acestui verset ar suna astfel:,,Sa fie pusa in aceasta lista vaduva care nu are mai putin de 60 de ani, sotie a unui singur sot.” Rostul acestei inscrieri speciale a vaduvelor, desi inteleasa pe vremea lui Pavel, nu este clar astazi. Acest cerc nu cuprindea toate vaduvele adevarate (v. 4, 5), deoarece este evident ca erau si cazuri de vaduve singure (v. 5), fara copii, care nu ajunsesera inca la varsta de 60 de ani. Intr-adevar, v. 10 le descrie pe vaduvele speciale din v. 9 ca pe unele care crescusera copii si apare intrebarea de ce acesti copii nu se ingrijeau de mamele lor. Poate ca ei nu mai traiau, nu erau in stare sau nu vroiau sa-si indeplineasca datoriile filiale. Oricare ar fi fost imprejurarile, ,,vaduva adevarata” avea nevoie de ajutor special.

Saizeci de ani. Pavel le sfatuia pe vaduvele tinere sa se recasatoreasca (vezi v. 11–14). Iar aceasta limita arbitrara de varsta implica faptul ca recasatorirea era cat se poate de improbabila pentru vaduvele care constituiau aceasta lista speciala. Cu alte cuvinte, statutul lor marital actual era considerat permanent. Astfel, se pare ca asteptarea ca ele sa continue sa ramana necasatorite era bazata pe varsta pe care o atinsesera, nu pe vreun legamant pe care unii presupun ca l-ar fi facut.

Un singur barbat. Vezi cap. 3:2, 12. Vaduva onorata de biserica prin acceptarea in aceasta lista speciala trebuie sa fi avut o viata demna, adica sa fi fost o sotie si mama credincioasa.



5:10 sa fie cunoscuta pentru faptele ei bune; sa fi crescut copii, sa fi fost primitoare de oaspeti, sa fi spalat picioarele sfintilor, sa fi ajutat pe cei nenorociti, sa fi dat ajutor la orice fapta buna.

Cunoscuta. [,,Vestita”, KJV]. Sa fi trait o viata responsabila atat in familie cat si in afara era o conditie pentru fiecare vaduva a grupului special (vezi v. 9). Ceea ce urmeaza pare sa fie un scurt exemplu de calitati prin care o vaduva s-ar fi putut califica pentru a fi membra a grupului special.

Faptele ei bune. Vezi cap. 2, 10. Ca si Domnul Isus, Pavel pune un puternic accept asupra roadelor unei adevarate credinte (vezi Mat. 5:13–16; 7:16–20; 2 Corinteni 9:8; Efeseni 2:10; 1 Timotei 3:7; Iacov 2:17–26).

Sa fi crescut copii. Acum Pavel specifica unele din ,,faptele bune” la care se refera. In original se intelege ca propozitia ,,sa fi crescut copii” era o conditie pe care trebuia sa o indeplineasca o femeie inscrisa in aceasta grupa speciala de vaduve. Unii sugereaza ca este vorba de grija pe care trebuie sa o aiba o vaduva fata de alti copii saraci si fata de orfani.

Primitoare de oaspeti. Faptul ca trebuia sa gazduiasca straini sugereaza ca vaduvele de care e vorba nu erau in lipsite de mijloace financiare.

Spalat picioarele sfintilor. Politetea rasariteana cerea ca picioarele oaspetilor sa fie spalate. Se prea poate sa fi fost o onoare pentru gazda sa le spele ea insasi picioarele (vezi Luca 7:44). Unii sunt de parere ca, in deosebi din cauza ca e vorba de ,,picioarele sfintilor”, aici se face referire la participarea la actul umilintei, spalarea picioarelor, instituit de Domnul in Ioan 13:3–15.

Cei nenorociti. Vezi Romani 12:13.

Orice fapta buna. Adica fapte de felul acelora care, pe buna dreptate, ar fi de asteptat din partea femeilor evlavioase.



5:11 Dar pe vaduvele tinere sa nu le primesti: pentru ca atunci cand le desparte pofta de Hristos, vor sa se marite din nou,

Vaduvele tinere. Adica cele sub 60 de ani.

Sa nu le primesti. [,,Sa le respingi”, KJV]. Vezi cap. 4:7. Este important faptul ca Pavel nu sugereaza ca vaduvele nevoiase care au sub 60 de ani si n-au copii sa nu primeasca ajutor material din partea bisericii. El porunceste doar ca vaduvele mai tinere sa nu fie trecute in lista acestui grup special, care se pare ca primea o subventie permanenta.

Le desparte pofta. [,,Le apuca pofta”, KJV]. Adica sunt lipsite de infranarea de sine cu care le sta bine femeilor crestine. Se presupune ca femeile care trecusera de varsta de 60 de ani nu erau susceptibile de multe din ispitele cu care s-ar fi confruntat surorile lor mai tinere din biserica. Cele admise in grupa aceasta se dovedisera vrednice de o deosebita cinste si erau recunoscute ca mame in Israel.

Vor sa se marite. Purtarea aceasta n-ar fi gresita prin sine, deoarece in alta parte Pavel recomanda recasatorirea (vezi v. 14). Se pare ca aceste vaduve deveneau eligibile pentru privilegiile acordate acestui grup special numai cand se considera ca au ajuns la o varsta cand era improbabil sa-si gaseasca alti soti. Astfel, daca aceste vaduve care fusesera admise in grup se recasatoreau, in primul rand nu erau acceptate si nu primeau sprijinul oferit celorlalte. In acest caz trebuia ca ele sa urmeze instructiunile din v. 14.



5:12 si se fac vinovate de faptul ca isi calca credinta dintai.

Se fac vinovate. Gr. krima, ,,judecata”, ,,condamnare”. E clar ca Pavel nu condamna recasatorirea ca atare, ci chiar o recomanda (vezi 1 Corinteni 7:28). Ce spune aici cu privire la casatorie se aplica numai la acest grup special.

Credinta dintai. Adica vechea lor credinta in Hristos, care le tinea credincioase Lui.



5:13 Totodata, se deprind sa umble fara nici o treaba din casa in casa; si nu numai ca sunt lenese, dar sunt si limbute si iscoditoare, si vorbesc ce nu trebuie vorbit.

Totodata. Sau ,,in acelasi timp”. Vaduvele tinere la care se face referire aici nu mai sunt infranate de obligatiile caminului si au tot timpul la dispozitie. Daca biserica ar fi admis aceste vaduve tinere in grupul permanent al vaduvelor (v. 9), aceasta ar fi incurajat lenevia si vietuirea usuratica. Asteptand sprijin regulat din partea bisericii, vaduvele tinere nu ar fi simtit obligatia ne a se intretine singure atat cat le sta in putinta. In plus, in general comportamentul tinerelor vaduve descrise aici fi fost o discreditare la adresa bisericii.

Limbute.[,,Flecare”, KJV]. Sau ,,barfitoare”.

Iscoditoare. [,,Care se amesteca in treburile altora”, KJV]. Ele nu sunt crestine de incredere, pline de calitati.



5:14 Vreau dar ca vaduvele tinere sa se marite si sa aiba copii, sa fie gospodine la casa lor, ca sa nu dea potrivnicului nici un prilej de ocara,

Vaduvele tinere. [,,Femeile mai tinere”, KJV]. Adica, vaduvele mai tinere.

Sa se marite. Compara cu 1 Corinteni 7:28, 39. Sfatul dat de Pavel aici ar evita atat primejdiile amintite mai inainte cat si capcana ascetismului (vezi 1 Timotei 4:3). Dumnezeu a pus in barbat si in femeie dorinta de a se casatori, si un indemn impotriva acestei dorinte normale ar fi gresit. Cand o tanara doreste sa se casatoreasca si intalneste un barbat potrivit, nu ar trebui impiedicata de la acest lucru de catre reguli bisericesti arbitrare.

Sa fie gospodine in casa lor. Literal, ,,sa vada de treburile casei”. Compara cu Proverbe 31:10–31. A fi un sprijin pentru sotul ei in lucrarea lui si a ordona in asa fel treburile caminului incat toti membrii familiei sa se bucure de sanatate si bucurie – acesta constituie un privilegiu deosebit pentru o sotie si o mama crestina.

Prilej. Literal, ,,o baza de operatie” de unde se poate da un atac. Vaduva tanara este urmarita foarte de aproape. Recasatorindu-se cu intelepciune si traind o viata cinstita si vrednica de lauda, va demonstra credinciosia crestina.



5:15 caci unele s-au si intors sa urmeze pe Satana.

S-au …intors. Se face referire la exemplele reale de vaduve tinere care lepadasera restrictiile demnitatii crestine, asa cum apar in v. 6, 11–13.

Satana. Aici, avandu-se in vedere acel fel de viata contrar celui reprezentat de ,,Hristos” (v. 11). Unele vaduve tinere, folosindu-se de noua lor libertate, au neglijat sau au ignorat legamantul lor dintai cu Hristos, sau ,,credinta dintai” (v. 12) si conduita lor nu a fost reprezentativa pentru credinta pe care pretindeau ca o au. Totusi Pavel nu sustinea pentru vaduvele tinere nici o reglementare care sa le forteze sa traiasca sub restrictii neintentionate de Dumnezeu.



5:16 Daca vreun credincios, fie barbat, fie femeie, are vaduve in familie, sa le ajute, si sa nu fie impovarata cu ele Biserica, pentru ca sa poata veni in ajutor celor cu adevarat vaduve.

Barbat. Dovezile textuale favorizeaza omiterea acestui cuvant.

Femeie. Literal, ,,femeie credincioasa”. Pavel completeaza aici instructiunile cu privire la grija pentru vaduve. El citeaza o situatie foarte probabila, in care o femeie, membra a bisericii, casatorita cu un sot necredincios, are o mama sau bunica vaduva. Raspunderea pentru ingrijirea mamei ii revine ei, nu bisericii. Sotul ei necredincios isi va da seama de aceasta datorie, deoarece raspunderea e plasata acolo unde apartine de drept.

Sa nu fie impovarata …biserica. Adica biserica nu ar trebui sa ia asupra ei povara care pe buna dreptate apartine rudelor (vezi v. 4).

Adevarat vaduve. Pavel cuprinde toate vaduvele in sfaturile lui. Cele care au copii trebuie sa fie sprijinite de acestia. Indiferent de varsta, vaduvele care nu au copii si cele ale caror copii refuza sa-si implineasca aceasta obligatie, trebuie sa fie ajutate cu credinciosie de catre biserica (vezi v. 3, 5).



5:17 Prezbiterii care carmuiesc bine, sa fie invredniciti de indoita cinste, mai ales cei ce se ostenesc cu propovaduirea si cu invatatura, pe care o dau altora.

Prezbiterii. Sau ,,episcopii”, conducatori ai bisericii locale (vezi cap. 3:1).

Carmuiesc. Vezi cap. 3:4.

Indata. Conducatorii cu succes ai bisericii sunt vrednici de ,,cinste” din doua motive:(1) Sunt mai in varsta; (2) isi indeplinesc slujba in mod onorabil. Unii considera ca ,,cinstea” la care se face referire aici include atat respectul pentru varsta si experienta cat si sustinerea financiara.

Cinste. Unii comentatori cred ca aceasta se refera la remuneratii substantiale pentru prezbiterii credinciosi. S-a sugerat un salariu dublu fata de ajutorul financiar oferit vaduvei. Altii sustin ca din context reiese in ce consta aceasta ,,indoita cinste”, si anume intr-o masura mai mare de respect, care se cuvine slujbei lor.

Propovaduirea. [,,In cuvant”, KJV]. Vezi cap. 4:12.

Invatatura. Vezi cap. 4:16. Se pare ca batranii conducatori, carora ar trebui sa li se acorde dubla cinste, nu doar ca au condus biserica, ci i-au si invatat pe altii in public sau in particular.



5:18 Caci Scriptura zice: Sa nu legi gura boului cand treiera bucate; si: Vrednic este lucratorul de plata lui.

Scriptura zice. Compara argumentatia lui Pavel din 1 Corinteni 9:7–14 cu privire la dreapta remuneratie pentru slujitorii Evangheliei. Pavel apeleaza la Cuvantul lui Dumnezeu ca autoritate finala:acelora care-si devoteaza tot timpul lucrarii ar trebui sa li se ofere un salariu onorabil. Unii comentatori considera ca aici Pavel nu se refera la sprijinul financiar, ci la onoarea care corespunde pozitiei si muncii lor. Dupa cum un bou primeste cereale pentru slujba sa, tot asa un prezbiter ar trebui sa primeasca respectul si onoarea vrednice de lucrarea lui.

Plata sa. [,,Rasplata”, KJV]. Gr. misthos, ,,salariu”, ,,plata”. Introducerea ideii de plata pentru munca savarsita sugereaza cu putere ca ,,cinstea” (vezi v. 17) cuprinde si sustinerea financiara (vezi Luca 10:7). Apostolul se refera aici la principiul divin al sustinerii preotiei levitice (Numeri 18:21), si anume ca aceia care se dedica slujbei sfinte merita sprijin material de la aceia ale caror interese morale le servesc (vezi AA 336). Citatul acesta pune cuvintele lui Isus pe acelasi plan cu Scriptura Vechiului Testament. Se pare ca e primul caz in care cuvintele Sale sunt citate ca ,,Scriptura”.



5:19 Impotriva unui prezbiter sa nu primesti invinuire decat din gura a doi sau trei martori.

Prezbiter. Vezi v. 17.

Sa nu primesti. Pavel avea in vedere paguba cauzata reputatiei unui conducator crestin pe urma vreunei acuzatii, intemeiata sau nu. Timotei nu trebuia sa acorde atentie vreunui acuzator decat daca putea sa aduca ,,doi sau trei martori” cu el pentru a-si sustine acuzatia. Apostolul nu sustine favoritismul de nici un fel pentru prezibiterii care fac ceva rau. El doreste doar sa-i ocroteasca pe conducatorii credinciosi de unii care ar dori sa le slabeasca influenta prin calomnie.

Decat. Sau ,,cu exceptia”.

Martori. Adica, atunci cand membrul acuzat e adus la judecata inaintea unui tribunal recunoscut, adversarii lui trebuie sa aiba ,,doi sau trei martori” care sa sustina acuzatia. Practica iudaica proteja individul de acuzatii nesabuite si rau intentionate (vezi Deuteronom 17:6; 19:15). Biserica Noului Testament a adoptat acest obicei iudaic de protectie a individului (vezi Matei 18:16). Totusi, cu privire la un ,,prezbiter” bisericesc, Pavel recomanda chiar si evitarea unei audieri publice daca acuzatorul, atunci cand se prezinta pentru prima data cu invinuirea, nu poate aduce ,,doi sau trei martori” integri.



5:20 Pe cei ce pacatuiesc, mustra-i inaintea tuturor, ca si ceilalti sa aiba frica.

Cei ce pacatuiesc. Adica ,,prezbiterii” (vezi v. 19). Pavel nu scuza si nu ocroteste pacatul nimanui.

Mustra-i. Gr. elegcho, ,,a condamna”, doar in cazul in care acuzatia este adevarata, iar dovezile clare (vezi Ioan 8:46; 16:8). Momentul cand un membru al bisericii il acuza pe alt membru de pacat, este cat se poate de serios. In consecinta, orice acuzatie, inainte de a fi facuta publica, ar trebui sa fie perfect validata prin martori de incredere. Cand Biblia ii indeamna pe crestini sa ,,mustre”, acest cuvant are intotdeauna sensul de a ,,condamna”. Lucrul acesta se poate fi adus la indeplinire numai cand exista dovezi de netagaduit. Un astfel de sfat interzice acuzatiile nesabuite prin care e pagubita reputatia unor oameni nevinovati si increderea in frati este slabita.

Tuturor. Aceasta ar putea sa insemneze simplu ,,tuturor” celorlalti prezbiteri sau s-ar putea referi la ,,toata” congregatia. Ambele puncte de vedere ar putea fi corecte, intrucat greselile, variind de la simpla ineficienta pana la imoralitate flagranta, ar putea fi tratate diferit.



5:21 Te rog fierbinte, inaintea lui Dumnezeu, inaintea lui Hristos Isus si inaintea ingerilor alesi, sa pazesti aceste lucruri, fara vreun gand mai dinainte, si sa nu faci nimic cu partinire.

Te rog fierbinte. Sau ,,marturisesc serios”.

Dumnezeu si a lui Hristos. Unii cred ca in limba greaca aici se face referire la unitatea celor doua Persoane ale Dumnezeirii. In felul acesta ar fi accentuata divinitatea lui Hristos (vezi Ioan 1:1–3; Tit 2:14). Toate gandurile si faptele sunt descoperite inaintea lui Dumnezeu si a cerului.

Fara vreun gand mai dinainte. [,,Fara preferinta”, KJV]. Deciziile bisericesti rezultate in urma cercetarii pacatului, mai ales cand e vorba de prezbiteri (v. 19, 20), nu trebuie luate pentru a fi pe placul oamenilor, ci pentru a satisface dreptatea lui Dumnezeu. Oricat de dificil ar fi, nici un conducator al bisericii nu ar trebui sa permita ca prietenia sau dusmania sa afecteze sentinta corecta data pacatului. Daca cei care conduc biserica nu dau dovada de virtute si integritate personala, ce se poate astepta de la laici?

Partinire. Pastorii tineri, cum ar fi Timotei, se confrunta uneori cu datoria de a-i corecta pe cei care sunt mai in varsta decat ei. Responsabilitatea aceasta, plus dorinta naturala a pastorului tanar de a fi acceptat si iubit, sporeste temeinicia si oportunitatea indemnului lui Pavel impotriva prejudecatii si a partinirii. Deciziile conducatorilor bisericii nu trebuie luate cu intentia de a cauta favoruri din partea celor puternici si bogati. In ciuda relatiilor de prietenie, dreptatea trebuie sa aiba mereu ultimul cuvant.



5:22 Sa nu-ti pui mainile peste nimeni cu graba: si sa nu te faci partas pacatelor altora: pe tine insuti pazeste-te curat.

Pui mainile. S-ar putea ca Pavel sa se refere fie la hirotonirea unui barbat lipsit de experienta si neprobat (vezi la cap. 3:6, 10), fie la pripita reintegrare a unui prezbiter, dupa ce fusese pus sub disciplina. A doua varianta este mai in armonie cu contextul imediat (vezi cap. 5:20, 21). Slujba de prezbiter era prea sfanta si prea importanta pentru admiterea sau readmiterea pripita a cuiva care nu se dovedise vrednic. Candidatului la functia de prezbiter trebuie mai intai sa i se examineze calitatile (vezi cap. 3:1–7).

Sa nu te faci partas. Daca Timotei refuza sa recunoasca pacatele prezbiterilor din biserica sa, atunci acoperea pacatul si in felul acesta se facea partas la spiritul si la consecintele lui.

Curat. Pastorul, mai presus de toti ceilalti, trebuie sa ramana curat din punct de vedere moral. In v. 21 Pavel ii reaminteste lui Timotei ca nu trebuie sa existe nici un factor, ca de pilda bogatia, prestigiul sau prietenia, care sa influenteze judecata lui cu privire la probleme bisericesti. Numirea sau readmiterea de prezbiteri nu trebuie sa fie niciodata bazata pe alte consideratii decat pe normele clare din cap. 3:1–7.



5:23 Sa nu mai bei numai apa, ci sa iei si cate putin vin, din pricina stomacului tau, si din pricina deselor tale imbolnaviri.

Sa nu mai bei numai apa. Pe vremea lui Pavel, ca si acum, apa din Orientul Apropiat era adesea nesigura pentru consum. Bolile fizice datorate adesea apei, ca de pilda dizenteria, erau obisnuite. In consecinta erau recomandate alte bauturi pentru a stinge setea.

Vin. Gr. oinos (vezi cap. 3:8). Unii comentatori cred ca Pavel recomanda aici folosirea cumpatata a vinului fermentat, pentru scopuri medicinale. Ei atrag atentia asupra faptului ca, de-a lungul timpului, vinul a fost folosit in forma aceasta (fermentat).

Altii sustin ca Pavel se refera la mustul de struguri nefermentat, rationamentul lor fiind ca el nu ar fi dat un sfat inconsecvent cu restul Scripturii, care avertizeaza impotriva folosirii bauturilor care imbata (vezi Proverbe 20:1; 23:29–32; compara cu pozitia lui Ellen G. White: ST Sept. 6, 1899).

Din pricina stomacului. Scopul sfatului lui Pavel este ca Timotei sa fie pregatit fizic pentru sarcinile grele care-i reveneau ca pastor al bisericilor din Asia Mica. O stare buna din punct de vedere mental si moral este strans legata de sanatatea fizica.

Deselor tale imbolnaviri. Un corp lovit adesea de slabiciuni nu este o reclama atragatoare pentru nici un fel de reforma sanitara.



5:24 Pacatele unor oameni sunt cunoscute si merg inainte la judecata, iar ale altora vin pe urma.

Cunoscute. [,,Date pe fata inainte”, KJV]. Gr. prodelos, ,,clare”, ,,evidente”. In afara de v. 24, 25 cuvantul prodelos apare numai in Evrei 7:14, unde este tradus ,,vadit”. In sulurile de papirus cuvantul era folosit consecvent cu sensul acesta. Unii considera ca in 1 Timotei 5:24, 25 Pavel isi incheie sfaturile cu privire la acuzatiile impotriva prezbiterilor si a pacatele lor (v. 19, 20) si cu privire la cercetarea vietii unui prezbiter ideal (v. 22). Altii considera ca apostolul se refera la pacatele oamenilor in general. Potrivit primei opinii, cuvintele ,,merg inainte” inseamna ca pacatele prezbiterilor sau ale celor care aspira la pozitia aceasta ,,merg inainte la judecata”, adica fac posibila

o decizie cu privire la calificarea lor pentru slujba. Potrivit celei de-a doua opinii, prin cuvintele ,,merg inainte” se intelege ca pacatele marturisite sunt lichidate in cer inainte de ziua finala a judecatii, cand Dumnezeu va rasplati pe fiecare om dupa faptele lui, asa cum apar ele la data aceea in rapoartele cerului (vezi 1T 263).

Judecata. Gr. krisis, ,,actul judecatii”. Cei care, in interpretarea cuvantului de mai sus, sustin primul punct vedere aplica aceasta la judecata calificarilor unui prezbiter, pentru a ramane in slujba, sau ale unui viitor prezbiter, pentru a fi ales. Cei care sustin a doua parere o aplica la marea judecata finala.

Vin pe urma. [,,Urmeaza dupa”, KJV]. Sau ,,vin dupa aceea”. Potrivit cu primul punct de vedere, Pavel vrea sa spuna ca pacatele unor prezbiteri s-ar putea sa nu fie ,,cunoscute” [,,vadite”] atunci cand se aduce acuzatia impotriva lor, sau ca pacatele unor viitori prezbiteri s-ar putea sa nu fie cunoscute la data numirii lor in slujba. Potrivit celei de-a doua opinii, pacatele nemarturisite ii vor insoti pe oamenii nepocaiti cand se vor infatisa inaintea lui Dumnezeu la marea judecata finala.



5:25 Tot asa si faptele bune sunt cunoscute: si cele ce nu sunt cunoscute, nu pot sa ramana ascunse.

Faptele bune. Indiferent cum sunt faptele cuiva, bune sau rele, ele sunt pastrate in mintea acelora care sunt personal afectati de ele si in memoria omului, unde se pregateste vointa pentru savarsirea repetata a aceleiasi fapte. Binele sau raul devine un obicei, iar astazi oamenii dau pe fata ce au gandit si ce au facut in trecut.

Cele ce nu sunt cunoscute. [,,Cele care sunt altfel”, KJV], insemnand ,,fapte care sunt altfel decat bune”, adica faptele rele.

Nu pot sa ramana ascunse. Adica nu pot sa ramana ascunse pentru totdeauna. Cu timpul

adevarul va iesi la lumina.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

6MB 61

8 5T 179

10 DA 564; EW 117

13 AH 250

17 1T 130, 194, 446, 472, 473; 4T 393

18 AA 336

19 PP 386

20 2T 15

22 CT 103, 257; GW 438; 4T 406; 5T 617

24 1T 263; 5T 331


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: