Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Timotei

1 Timotei 4:14


4:14 Nu fi nepasator de darul care este in tine, care ti-a fost dat prin prorocie, cu punerea mainilor de catre ceata prezbiterilor.

Nu fi nepasator. [,,Nu neglija”, KJV]. Sau ,,nu fi neatent”.

Darul. Gr. charisma, ,,un dar al harului” (vezi Romani 1:11; 12:6). Aici Pavel se refera la abilitatile lui Timotei de a organiza (vezi 1 Timotei 1:18; 4:11), de a analiza subtil invataturilor in conflict (vezi cap. 1:3, 4; 6:5) si de a proclama solia cu claritate (vezi cap. 4:6, 11). Fiecare crestin are cate un ,,dar”, a carui exercitare va intari biserica (vezi Romani 12:6). Totusi, nici un ,,dar” nu ar trebui sa fie un motiv de lauda, deoarece vine doar de la Dumnezeu. Consecintele neglijarii ,,darului” sunt cumplite. In primul rand scade eficienta proclamarii Evangheliei pentru cei necredinciosi si este afectat bunul mers al bisericii. In al doilea rand, are un efect negativ asupra caracterului acelui credincios, lucru care se va da pe fata deplin la judecata. Compara cu Matei 25:14–30.

Pavel le porunceste tuturor slujitorilor Evangheliei sa se consacre fara rezerva chemarii lor sacre si sa evite interesele competitive care fura timpul si energia care ar trebui devotate slujirii turmei data in grija lor.

Prin proorocie. Prin Pavel si alti profeti ai bisericii crestine Dumnezeu Si-a facut cunoscuta vointa cu privire la Timotei (vezi cap. 1:18).

Punerea mainilor. ,,Darul” lui Timotei de a conducere biserica nu-i fusese acordat in momentul hirotonirii lui. Prin mainile ,,prezbiterilor” nu a curs o putere speciala. Serviciul de hirotonire nu a facut decat sa recunoasca darurile si consacrarea lui Timotei, si in felul acesta sa exprime aprobarea bisericii cu privire la pozitia sa de conducator al bisericii. Toti cei hirotoniti in felul acesta sunt autorizati sa oficieze ritualurile bisericesti. In ce priveste conceptia biblica a ,,punerii mainilor” la hirotonire vezi Faptele Apostolilor 6:6.

Ceata prezbiterilor. Gr. presbuterion, ,,sfatul batranilor”. In ce priveste folosirea cu ambele sensuri a fiecaruia dintre titlurile presbuteros ,,batran”, si episcopos, ,,episcop” vezi Vol. VI, p. 26, 38; Faptele Apostolilor 11:30; 1 Timotei 3:1.