English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Timotei

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Timotei, 4


4:1 Dar Duhul spune lamurit ca, in vremurile din urma, unii se vor lepada de credinta, ca sa se alipeasca de duhuri inselatoare si de invataturile dracilor,

Duhul. Adica Duhul Sfant, vorbind fie prin Pavel insusi, fie prin vreun alt profet din biserica. In ce priveste relatia dintre ,,Duhul” si profetii din biserica vezi 1 Corinteni 12:10; Efeseni 4:11; 2 Petru 1:21; Apocalipsa 1:1; 19:10.

In vremurile din urma. Adica in zilele care aveau sa vina dupa vremea cand se facuse prezicerea. Biserica Crestina trebuia sa se astepte ca apostazia sa creasca si sa culmineze pana la a doua venire (vezi Matei 24:24; Apocalipsa 16:14).

Lepada. [,,Departa”, KJV]. Gr. aphistemi, ,,a se departa de”, ,,a apostazia”. In ce priveste apostasia, substantiv derivat de la acest verb, vezi 2 Tesaloniceni 2:3. Pavel, care era la Milet, ii avertizase deja pe prezbiterii bisericii din Efes cu privire la viitoarea apostazie din biserica crestina (vezi Fapte 20:28–31). Pentru o tratare mai detaliata a marii apostazii care urma sa aiba loc in biserica inainte de revenirea lui Hristos vezi 2 Tesaloniceni 2:3–10.

Credinta. Folosirea articolului hotarat in greceste scoate arata ca este vorba de o ,,credinta” la care tocmai se facuse referire – aici adevarurile profunde expuse in cap. 3:16.

Duhuri. Adica barbati manati de ,,duhuri inselatoare” (vezi 1 Ioan 4:1).

Inselatoare. Literal ,,ratacitoare”, deci seducatoare, inselatoare. Protivnicii cei mai puternici si mai inselatori ai bisericii sunt fosti membrii care prezinta un iscusit amestec de ratacire si adevar.

Dracilor. [Diavolilor, KJV]. Gr. daimonia, ,,demoni” (vezi 1 Corinteni 10:20). Cei care propavaduiesc inselaciunea raspandesc invataturi insuflate de Satana si de conlucratori sai. Vezi controlul pe care l-a exercitat diavolul asupra lui Iuda (Luca 22:3). Satana se straduieste sa puna stapanire pe mintea oamenilor, de aceea este nevoie de o intelegere corecta a adevarului.

Spiritismul modern, un exemplu proeminent al invataturilor dracilor, este numai o redesteptare a cultului demonilor si a vrajitoriei trecutului. Cu timpul influenta sa amagitoare se va raspandi in toata lumea, crestina sau necrestina, si va pregati calea pentru ultima mare inselaciune a lui Satana (GC 526, 588, 589, 624; PP 686).



4:2 abatuti de fatarnicia unor oameni care vorbesc minciuni, insemnati cu fierul rosu in insusi cugetul lor.

Fatarnicia. Sau ,,prefacatoria”, ,,aparenta exterioara”. Se poate ca cei care raspandesc ,,invataturile dracilor” (v. 1) sa pretinda loialitate fata de adevar. Cei apostaziati nu arata pe fata ca se afla sub steagul ratacirii si al tradarii cauzei lui Hristos. Acesti invatatori trambiteaza cu tarie ca proclama adevarul, pentru ca in felul acesta sa-i insele mai bine pe oameni.

Cugetul lor. Literal, ,,propria lor constiinta”. Inselaciunile care-i abat de la adevar pe cei credinciosi in acelasi timp ii fac pe inselatori insensibili la adevar.

Insemnati cu fierul rosu. [,,Infierati”, traducerea lui G. Galaction]. Sau ,,arsi cu un fier arzator”. Unii sustin ca aceasta expresie se refera la insensibilitatea constiintei care nu-si mai da seama de vinovatia unei purtari rele, cam in acelasi fel cum carnea arsa cu fier rosu este incapabila sa mai simta, asa ca treptat devine dificil pentru Duhul Sfant sa mai faca vreo impresie asupra constiintei. Compara cu viata lui Iuda, care in cele din urma a ignorat orice apel facut sufletului sau (vezi Luca 22:3; Ioan 6:70; 13:27). Altii cred ca dupa cum fierul inrosit lasa un semn, tot asa ,,invataturile dracilor” (1 Timotei 4:1) si minciunile fatarnicilor (v. 2) fac semnul satanic de nesters. Dupa cum Pavel poseda ,,semnele” serviciului sau fata de Hristos (Galateni 6:17), tot asa si inselatorii vor purta semnul loialitatii fata de Satana.



4:3 Ei opresc casatoria si intrebuintarea bucatelor, pe care Dumnezeu le-a facut ca sa fie luate cu multumiri de catre cei ce cred si cunosc adevarul.

Opresc casatoria. Pavel avertizeaza aici impotriva conceptiilor fanatice care au fost introduse pentru prima data in crestinism de catre gnostici (vezi Vol. VI, pp. 54–58) si au fost apoi perpetuate de sistemul monastic. Gnosticii credeau ca intreaga materie este rea si ca trupului uman trebuie sa i se reprime si sa i nege pasiunile. Potrivit acestei teorii, casatoria este o cedare la poftele carnii si deci este pacatoasa. Pavel lamureste faptul ca ea este o institutie data de Dumnezeu si ca a o interzice inseamna un atac la intelepciunea nemarginita si la scopurile bune ale lui Dumnezeu (vezi 1 Corinteni 7:1–4; Evrei 13:4).

Bucatelor. Gr. bromata, ,,hrana” (vezi Marcu 7:19). In ce priveste pozitia lui Pavel cu privire la relatia dintre hrana si vietuirea crestina, vezi Romani 14:1. Apostolul se refera aici la influentele si tendintele ascetice care patrunsera in biserica. Din motive ceremoniale si rituale acesti ascetici considerau ca spiritual ar fi de dorit interzicerea categorica a unor alimente. S-ar putea ca in avertizarea apostolului sa fie inclusa si oprirea de la consumul anumitor alimente in zile religioase speciale.

Pe care. Unii cred ca aceste cuvinte se refera numai la ,,bucate”, in timp ce altii cred ca este vorba si de casatorie. A facut. [,,Creat” KJV]. Atat hrana cat si casatoria faceau parte din planul original al lui Dumnezeu pentru om, in Eden.

Sa fie luate. [,,Sa fie primite”, KJV]. Institutia casatoriei si alimentele date omului sa le manance (vezi Geneza 1:29; vezi Nota Suplimentara de la Leviticul 11) fac parte din planul lui Dumnezeu pentru buna dezvoltare a omului. Acela care l-a creat pe om stie cel mai bine la ce activitati ar trebui sa participe acesta pentru a trai o viata echilibrata si fericita. Ca omul sa se lipseasca de privilegiile casatoriei si ale alimentelor necesare pentru o sanatate buna ar insemna sa puna la indoiala si sa sfideze intelepciunea si voia lui Dumnezeu.

Multumire. Oamenii nu numai ca trebuie sa accepte indrumarile lui Dumnezeu pentru vietuire, ci si sa se bucure de purtarea Sa de grija si sa duca o viata de lauda si multumire (vezi 1 Corinteni 10:30, 31).

De catre cei ce cred si cunosc. Literal, ,,de catre credinciosi, si anume de catre aceia care cunosc pe deplin [adica aceia care cunosc din experienta]”. Planurile lui Dumnezeu pentru om sunt intelese cel mai bine de catre aceia care si-au predat viata Lui si au pus in practica aceste planuri (vezi Ioan 7:17). Aceia care cunosc din experienta iubirea si purtarea de grija neistovita a lui Dumnezeu vor fi primii care-I vor dovedi intelepciunea pe masura ce aceasta se extinde la fiecare aspect al vietii lor. Numai aceia care au inteles pe deplin aceasta intelepciune vor fi in stare sa aduca adevarata ,,multumire”.

Adevarul. Adica voia lui Dumnezeu, asa cum e descoperita ea in Scripturi (vezi cap. 3:15; cap. 2:4).

4:4 Caci orice faptura a lui Dumnezeu este buna: si nimic nu este de lepadat, daca se ia cu multumiri;

Orice faptura. [,,Fiecare creatura”, KJV]. Gr. pan ktisma, ,,tot ce a fost intemeiat”, ,,toate cele create”, aici facandu-se evident referire doar la cele din v. 3 (vezi comentariul de acolo).

Buna. Gr. kalos, ,,excelenta”, adica perfect adaptata si corespunzatoare cu scopul ei. Dupa cum cel care inventeaza o aparatura stie cel mai bine care sunt conditiile pentru buna functionare a ei, tot asa si Dumnezeu cunoaste conditiile ideale pentru fericirea omului (vezi la Geneza 1:31).

Unii comentatori cred ca aici Pavel desfiinteaza deosebirea facuta in Vechiul Testament intre alimentele ,,curate” si ,,necurate” (vezi Levitic 11). Ar trebui sa se observe totusi ca el limiteaza observatiile sale la acele lucruri create de Dumnezeu pentru a fi folosite ca hrana (vezi v. 3). La creatiune Dumnezeu a specificat ce intentiona El ca omul sa manance. Dieta prescrisa omului la inceput nu cuprindea carnea nici unui animal, si nici chiar toate tipurile de vegetale (vezi Geneza 1:29, 31). Ele au fost create pentru un alt scop, pentru care erau ,,bune”, adica adaptate perfect pentru a implini scopul pentru care le facuse Dumnezeu. Dupa potop Dumnezeu a permis folosirea carnii ,,curate” in alimentatie, dar a interzis consumul carnii ,,necurate”. Biblia nu inlatura nicaieri aceasta interdictie.

Nimic nu este de lepadat. [,,Nimic nu trebuie refuzat”, KJV]. Tot ce a creat Dumnezeu ar trebui sa satisfaca nevoia pentru care a fost creat.



4:5 pentru ca este sfintit prin Cuvantul lui Dumnezeu si prin rugaciune.

Sfintit. Gr. hagiazo, ,,a trata ca sfant” (vezi Ioan 17:17). Dumnezeu a randuit sau a pus deoparte casatoria (vezi 1 Timotei 4:3). El a pus deoparte ca hrana anumite lucruri si deci ele sunt ,,sfintite” sau puse deoparte, fiecare pentru scopul lui.

Prin cuvantul lui Dumnezeu. Adica prin porunca Lui expresa. Crestinii isi stabilesc modelul de vietuire in armonie cu Biblia.

Rugaciune. Adevarata rugaciune descopera atitudinea omului de a conlucra pe deplin cu planul lui Dumnezeu de a-l rascumpara din pacat. Rugaciunea inainte de fiecare masa si cea de-a lungul intregii zile nu sunt prea frecvente pentru a exprima recunostinta pentru iubirea si intelepciunea Domnului (vezi Coloseni 3:17).



4:6 Daca vei pune in mintea fratilor aceste lucruri, vei fi un bun slujitor al lui Hristos Isus, fiindca te hranesti cu cuvintele credintei si ale bunei invataturi, pe care ai urmat-o pana acum.

Daca vei pune in mintea fratilor. [,,Daca le amintesti fratilor”, KJV]. Sau ,,daca le sugerezi fratilor”. Pavel ii cere lui Timotei sa ii invete neincetat pe ceilalti. In Noul Testament membrii bisericii sunt deseori numiti ,,frati” (vezi Filipeni 3:1; Iacov 1:2; 1 Petru 5:9).

Aceste lucruri. Adica invatatura cu privire la primejdia tot mai mare din partea invatatorilor

apostaziati (vezi v. 1–5).

Bun. Vezi v. 4.

Slujitor. Gr. diakonos, ,,diacon” (vezi cap. 3:13).

Hranesti. Nici un slujitor crestin nu poate sa se bucure multa vreme de favoarea lui Dumnezeu fara un program sistematic de studiu biblic si crestere spirituala. Numai Scripturile pot face eficienta lucrarea lui. A fi ,,hranit” din Biblie nu inseamna numai stapanirea anumitor texte si lucruri din Biblie, deoarece si diavolul a ajuns sa cunoasca Scripturile in felul acesta (vezi Iacov 2:19). Scopul adevaratului studiu al Bibliei este de a-L cunoaste personal pe Hristos si de a experimenta mantuirea, asa cum e descoperita in Scriptura.

Nici un crestin, fie slujbas, fie membru al bisericii, nu poate creste spiritual fara o hrana literala sau spirituala echilibrata. Hrana consumata de altcineva nu va putea contribui la asta (DA 390). Pavel ii porunceste tanarului Timotei ca, slujindu-si biserica, sa fie un adevarat reprezentant al lui Isus.

Credintei. Literal ,,credinta” (vezi cap. 3:9; 4:1; 5:8).

Bunei invataturi. Adica invataturii sanatoase.

Ai urmat-o. Literal ,,ai urmat-o de aproape”. Lauda pe care Pavel i-o aduce lui Timotei va intari mai departe influenta acestui tanarul pastor.



4:7 Fereste-te de basmele lumesti si babesti. Cauta sa fii evlavios.

Fereste-te. [Refuza, KJV]. Cu cat slujitorul Evangheliei da mai putina atentie ideilor speculative, cu atat va reusi mai bine sa ii serveasca pe toti cei dati in grija sa. Marele Pastor nu vrea ca oile Sale sa devina instrumente de experienta prin care fanaticii religiosi sa-si probeze teoriile lor false.

Lumesti. [,,Profane” KJV]. Vezi cap. 1:9. Slujitorii Evangheliei nu trebuie sa se ocupe cu speculatii lumesti. Babesti. Adica superstitii naive, care nu sunt vrednice de atentia unui crestin cu discernamant. Desprinde-te. Pavel il indeamna pe Timotei sa-si canalizeze energiile catre prezentarea marilor adevaruri ale mantuirii.

Evlavios. Cea mai buna aparare a doctrinelor crestine nu este atacul continuu impotriva ,,basmelor” proclamate de unii, ci mai degraba o viata veritabila de crestin (vezi cap. 2:2). In plus, prezentarea clara si pozitiva a adevarului care sta la baza acestei experiente crestine adevarate va fi mai eficienta decat discutiile echivoce cu privire la pareri fanteziste.



4:8 Caci deprinderea trupeasca este de putin folos, pe cand evlavia este folositoare in orice privinta, intrucat ea are fagaduinta vietii de acum si a celei viitoare.

Deprinderea trupeasca. Pavel nu minimalizeaza aici foloasele exercitiului fizic. Corpul omenesc este ,,templul Duhului Sfant” (1 Corinteni 6:19, 20) si fiecare crestin trebuie sa se mentina in cea mai buna stare de sanatate. Implinirea acestui lucru cere o masura potrivita de exercitiu fizic. Totusi Pavel isi manifesta ingrijorarea fata de austeritatea si exercitiul fizic de orice fel facute un scop in ele insele, in dauna evlaviei caracterului. Moralitatea oricarui aspect al vietuirii sanatoase consta nu in ceea ce face o persoana cu trupul ei, ci in aportul adus de vigoarea fizica la cresterea spirituala (vezi 1 Corinteni 9:24–27).

Putin. Adica in comparatie cu importanta suprema a formarii caracterului, care ,,este folositoare in orice privinta”. Unii cred ca Pavel compara valoarea temporara a dezvoltarii fizice cu valoarea prezenta si viitoare a educatiei spirituale. Lucrul acesta s-ar putea sa fie adevarat, dar nu trebuie ignorat faptul ca o buna sanatate contribuie la vigilenta si cresterea spirituala. ,,Sanatatea este o binecuvantare inestimabila, legata de constiinta si religie mult mai strans decat isi dau multi seama” (GW 242).

In orice privinta. [,,In toate lucrurile”, KJV]. Orice atentie acordata educatiei fizice sau mentale este doar un mijloc pentru unicul scop important, vitalitatea spirituala. Formarea unui caracter crestin este preocuparea principala a adevaratului crestin.

Vietii de acum. Pavel e de acord cu declaratia lui Hristos ca evlavia nu ofera credinciosului doar fagaduinta vietii vesnice, ,,viitoare”, ci da si pace, fericire si binecuvantari in viata aceasta (vezi Psalm 34:12–14; Luca 18:28–30).



4:9 Iata un cuvant adevarat si cu totul vrednic de primit!

Adevarat. [,,Credincios” KJV]. Gr. pistos, ,,vrednic de incredere” (vezi cap. 3:1).



4:10 Noi muncim, in adevar, si ne luptam, pentru ca ne-am pus nadejdea in Dumnezeul cel viu, care este Mantuitorul tuturor oamenilor, si mai ales al celor credinciosi.

De asemenea, [KJV]. Dovezile textuale favorizeaza omiterea acestui cuvant.

Muncim. Gr. kopiao, ,,a munci pana la epuizare”. Programul obositor al unei zile de lucru de-a lui Pavel era rezultatul dorintei sale infocate de a raspandi chemarea la ,,evlavie” in toate bisericile si la toti paganii. Munca sa istovitoare arata iubirea lui pentru suflete (vezi 2 Corinteni 11:23–29).

In adevar [,,Caci de aceea”]. Mai bine, ,,caci in scopul acesta”, adica scopul ,,evlaviei” caracterului (vezi v. 8), pe care trebuie sa o urmareasca orice crestin.

Ne luptam. [,,Suferim ocara”, KJV]. Sau ,,suntem batjocoriti”. Totusi dovezile textuale favorizeaza exprimarea ,,ne luptam cu vrajmasii” (vezi 1 Corinteni 9:25).

Ne-am pus nadejdea. [,,Ne incredem”, KJV]. Adica ne incredem cu nadejde. Vezi Romani 5:1–5; 8:24, 25; 15:13. Compara cu 1 Tesaloniceni 5:8; 2 Tesaloniceni 2:16; Tit 3:7; Evrei 3:6; 1 Petru 1:3, 4; 1 Ioan 3:2, 3.

In Dumnezeul cel viu. Natura neschimbatoare a lui Dumnezeu ofera o baza pentru deplina incredere in fagaduintele Sale (vezi v.8), care sunt oferite tuturor credinciosilor.

Mantuitorul. Pavel considera Cele Trei Persoane ale Dumnezeirii ca direct partase la planul de mantuire (vezi cap. 1:1). Orice gand si fapta a Fiecareia dau pe fata faptul ca preocuparea de baza a lui Dumnezeu este mantuirea oamenilor.

Tuturor oamenilor. Adica Dumnezeu doreste ca toti oamenii sa fie mantuiti si in acest scop maret a oferit destul har (vezi cap. 2:2).

Celor credinciosi. [,,Cei care cred” KJV]. Desi mantuirea este disponibila pentru toti oamenii, numai aceia care aleg sa creada si sa o primeasca vor beneficia de avantajele ei (Ioan 3:17, 18, 36; vezi Ioan 1:12).



4:11 Porunceste, si invata aceste lucruri.

Porunceste. Versetul 11 poate fi tradus si astfel:,,Fa-ti un obicei din a prezenta solia aceasta inaintea oamenilor si proclam-o fara oprire”. Un caracter crestin este de importanta primara, iar cultivarea acestuia nu trebuie niciodata subordonata altor activitati, oricat de valoroase. Pavel a vazut primejdia ca oamenii sa caute sa devina membrii ai bisericii, dar sa nu fie si crestini adevarati.



4:12 Nimeni sa nu-ti dispretuiasca tineretea; ci fii o pilda pentru credinciosi: in vorbire, in purtare, in dragoste, in credinta, in curatie.

Dispretuiasca. Sau ,,sa gandeasca injositor”.

Tineretea. Probabil ca Timotei nu avea inca 40 de ani, si totusi avea multi prezbiteri in subordonarea sa (vezi cap. 5:1, 17, 19). Din cap. 4:12–16 unii au tras concluzia ca Timotei era timid si necomunicativ din fire, inclinat mai mult sa asculte decat sa porunceasca si ca acest sfat al lui Pavel era menit sa corecteze acest presupus defect. Tineretea nu este o piedica in calea unei relatii stranse cu Dumnezeu, iar varsta inaintata nu e o garantia unei gandiri sanatoase si a unei dedicari depline. Conform lui Pavel, oamenii trebuie judecati dupa sfintenia lor, si nu dupa norme arbitrare, ca de pilda varsta.

O pilda pentru credinciosi. [,,Un exemplu al credinciosilor”, KJV]. Adica un model de cum ar trebui sa fie un crestin. Compara cu Tit 2:7. Expresia aceasta ar putea fi tradusa astfel:,,un exemplu pentru credinciosi”, adica un model de comportament demn de imitat de catre cei care cred (compara cu Filipeni 3:17; 1 Tesaloniceni 1:6, 7; 2 Tesaloniceni 3:9; 1 Petru 5:3). In felul acesta apostolul il indeamna pe Timotei sa continue sa exemplifice virtutile crestine, astfel incat autoritatea lui sa poate fi tinuta in cinste.

In vorbire. [,,Conversatie” KJV]. Sau ,,in conversatie”, ,,in vorbire”, fie publica, fie particulara.

In purtare. Gr. anastrophe, ,,fel de viata” (vezi Efeseni 4:22). In dragoste. Vezi 1 Corinteni 13:1. [In spirit, KJV]. Dovezile textuale favorizeaza omiterea acestui cuvant (ca in traducerea Cornilescu).

In credinta. Observand convingerea neclatinata a lui Timotei ca Dumnezeu este vrednic de incredere si merita cea mai deplina loialitate a noastra, alti membrii ai bisericii vor fi incurajati sa creada la fel. Atat iubirea cat si credinta cresc proportional cu o cunoastere mai deplina a caracterului lui Dumnezeu. Iubirea si credinta au putere una asupra celeilalte; cresterea uneia hraneste dezvoltarea celeilalte.

In curatie. Ca exemplu al vietii crestine, atat pentru credinciosi cat si pentru necredinciosi, slujitorul Evangheliei trebuie sa aiba o moralitate impecabila (vezi cap. 5:2, 22).



4:13 Pana voi veni, ia seama bine la citire, la indemnare, si la invatatura pe care o dai altora.

Pana voi veni. Este evident faptul ca Pavel se astepta sa fie eliberat din inchisoare

Ia seama bine. [,,Ai grija de” KJV]. Sau ,,fii atent sa”.

La citire. Adica citirea Scripturii in cadrul serviciului public de inchinare, urmand obiceiul din sinagoga (vezi Luca 4:16). Deoarece in zilele acelea Scripturile erau copiate cu mana, foarte putine familii puteau sa-si permita un exemplu; de unde nevoia de citire a Scripturii la serviciul divin public si importanta acestui lucru. Din cauza invatatorilor certareti si inselatori din bisericile de sub grija lui Timotei (vezi 1 Timotei 1:3–6; 4:1, 7), Pavel il indeamna pe tanarul apostol sa aleaga cu grija pasajele din Scriptura care urmau sa fie citite in public si sa le interpreteze cu atentie. Timotei nu trebuia sa cenzureze gandirea libera, ci sa fie intelept in conducere si atent la datoria sa de a tine punctele esentiale ale Evangheliei necontaminate de ,,invataturile dracilor” (vezi v. 1).

La indemnare. Adica sa ii indemne pe credinciosi sa isi implineasca datoria extrasa din invatatura biblica citita public. Poate ca Pavel se refera aici la predica din cadrul serviciului divin din biserica.

La invatatura. [,,Doctrina”, KJV]. Literal, ,,invatatura”. Ar fi daunator pentru viata bisericii daca invatatorii cu autoritate ar raspandi doctrine contrare punctelor fundamentale ale credintei crestine. Din aceasta cauza Timotei trebuia sa acorde o deosebita atentie tuturor etapelor serviciului public de inchinare.



4:14 Nu fi nepasator de darul care este in tine, care ti-a fost dat prin prorocie, cu punerea mainilor de catre ceata prezbiterilor.

Nu fi nepasator. [,,Nu neglija”, KJV]. Sau ,,nu fi neatent”.

Darul. Gr. charisma, ,,un dar al harului” (vezi Romani 1:11; 12:6). Aici Pavel se refera la abilitatile lui Timotei de a organiza (vezi 1 Timotei 1:18; 4:11), de a analiza subtil invataturilor in conflict (vezi cap. 1:3, 4; 6:5) si de a proclama solia cu claritate (vezi cap. 4:6, 11). Fiecare crestin are cate un ,,dar”, a carui exercitare va intari biserica (vezi Romani 12:6). Totusi, nici un ,,dar” nu ar trebui sa fie un motiv de lauda, deoarece vine doar de la Dumnezeu. Consecintele neglijarii ,,darului” sunt cumplite. In primul rand scade eficienta proclamarii Evangheliei pentru cei necredinciosi si este afectat bunul mers al bisericii. In al doilea rand, are un efect negativ asupra caracterului acelui credincios, lucru care se va da pe fata deplin la judecata. Compara cu Matei 25:14–30.

Pavel le porunceste tuturor slujitorilor Evangheliei sa se consacre fara rezerva chemarii lor sacre si sa evite interesele competitive care fura timpul si energia care ar trebui devotate slujirii turmei data in grija lor.

Prin proorocie. Prin Pavel si alti profeti ai bisericii crestine Dumnezeu Si-a facut cunoscuta vointa cu privire la Timotei (vezi cap. 1:18).

Punerea mainilor. ,,Darul” lui Timotei de a conducere biserica nu-i fusese acordat in momentul hirotonirii lui. Prin mainile ,,prezbiterilor” nu a curs o putere speciala. Serviciul de hirotonire nu a facut decat sa recunoasca darurile si consacrarea lui Timotei, si in felul acesta sa exprime aprobarea bisericii cu privire la pozitia sa de conducator al bisericii. Toti cei hirotoniti in felul acesta sunt autorizati sa oficieze ritualurile bisericesti. In ce priveste conceptia biblica a ,,punerii mainilor” la hirotonire vezi Faptele Apostolilor 6:6.

Ceata prezbiterilor. Gr. presbuterion, ,,sfatul batranilor”. In ce priveste folosirea cu ambele sensuri a fiecaruia dintre titlurile presbuteros ,,batran”, si episcopos, ,,episcop” vezi Vol. VI, p. 26, 38; Faptele Apostolilor 11:30; 1 Timotei 3:1.



4:15 Pune-ti pe inima aceste lucruri, indeletniceste-te in totul cu ele, pentru ca inaintarea ta sa fie vazuta de toti.

Pune-ti pe inima. [,,Mediteaza”, KJV]. Gr. maletao, ,,a se ocupa cu grija”. Un slujitor al Evanghelie nu-si imparte ziua intre datoriile sale spirituale si ocupatiile sale lumesti. Slujitorii lui Hristos vor lucra asa cum a lucrat Hristos, punand la lucru cele mai proaspete ganduri si cele mai bune energii.

Indeletniceste-te in totul cu ele. [,,Dedica-te acestor lucruri”, KJV]. Literal, ,,fii in lucrurile acestea”. Slujitorul Evangheliei ar trebui sa fie cu totul preocupat de sarcina salvarii de suflete; el nu trebuie sa cunoasca alt stapan decat pe Isus Hristos.

Inaintarea. [,,Castigul”, KJV]. Sau ,,progresul”. Pavel il provoaca pe Timotei sa demonstreze ca ,,inaintarea” lui la aceasta noua slujba de conducere nu a fost imprudenta. In treburile lumesti fiecare muncitor isi demonstreaza valoarea prin productie. Faptele glorioase din trecut nu pot tine locul neproductivitatii din prezent. Tot asa, in lucrarea de pastoratie valoarea slujitorului Evangheliei este determinata de capacitatea sa de a-i ajuta pe barbati si femei sa-L gaseasca pe Dumnezeu.



4:16 Fii cu luare aminte asupra ta insuti si asupra invataturii, pe care o dai altora: staruie in aceste lucruri, caci daca vei face asa, te vei mantui pe tine insuti si pe cei ce te asculta.

Fii cu luare aminte asupra ta insuti. Ca o calificare pentru lucrarea de slujire, apostolul arata importanta primara a caracterului crestin vrednic de incredere. Cunoasterea invataturilor bisericii este importanta, dar nu poate compensa o reputatie indoielnica. Argumentul cel mai atragator in favoarea crestinismului nu este logica de necombatut, ci mireasma unei vieti crestine. Cautatorii sinceri ai adevarului nu sunt interesati de teorie, ci de o filozofie a vietii care sa le poata rezolva problemele si sa-i poata ajuta sa-si biruiasca slabiciunile. Cand necrestinii sinceri la suflet vad puterea Evangheliei de a-i transforma pe oamenii egoisti, infumurati, oportunisti in crestini curati si altruisti, atunci sunt atrasi de Hristosul Evangheliei.

Incercarea unui pastor de a reforma viata altora fara ca el sa fie nascut din nou prin puterea lui Dumnezeu, este o tragica inconsecventa. Cel care vrea sa predice bunatatea si iubirea trebuie mai intai sa exemplifice calitatile acestea in propria sa viata. Predicarea Evangheliei este impiedicata sau zorita de felul de viata trait de cei care se dau drept crestini (vezi Romani 8:19; 2 Corinteni 2:14–16; Efeseni 4:12, 13; COL 69; Ev. 695, 696; GC 457, 458; 6T 450; 9T 29).

Si asupra invataturii [,,Asupra doctrinei”, KJV]. Vezi v. 13; cap. 6:1. Un pastor cu succes nu numai ca va trai o viata exemplara, ci va si da dovada de o intelegere profunda a Scripturilor. Duhul Sfant nu poate binecuvanta munca acelora care lucreaza pentru sufletele celorlalti in timp ce neglijeaza de bunavoie studiul profund al Cuvantului lui Dumnezeu.

Staruieste. [,,Continua”, KJV]. Ca si Timotei, fiecare slujitor al Evangheliei ar trebui sa se deprinda cu principiile de baza ale adevaratei experiente crestine. Fiecare an care trece ar trebui sa aduca o imbunatatire vizibila atat in dezvoltarea spirituala cat si in intelegerea adevarurilor Cuvantului lui Dumnezeu.

Te vei mantui. Conform acestui verset, mantuirea este conditionata de staruirea in experienta initiala a harului (compara cu Evrei 3:14). Cand faptele minunate ale unei vieti conduse de Dumnezeu vor aparea in fata lumii, multi vor fi gata sa raspunda la chemarea Evangheliei. Ordinea cuvintelor lui Pavel nu trebuie trecuta cu vederea, salvarea oamenilor pierduti este rezultatul trairii de catre membrii bisericii a unei vieti salvate. Marturia cea mai eficienta a lui Dumnezeu, vazuta cel mai bine in omul Isus Hristos, este adevarul asa cum este descoperit prin persoana si caracterul celor mantuiti.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1CM 129; CT 257; DA 257; Ev 361, 363, 595, 624; FE 288; GC 444, 552; MM 90, 96, 101; PP 103, 686; SR 393; TM 58; 5T 525; 6T 401; 8T 75, 249; 9T 68

2 CH 409; 1T 338; 2T 406; 3T 485

8 CH 29, 627; Ed 145; GW 91; 4T 405

12 CT 536; FE 136; GW 124; ML 121; 4T 449

12, 13 2T 504

12–162T 642

13 ML 89

13–165T 524

15 AA 356; FE 445; GW 125; 1T 470, 473; 2T 317; 5T 593

15, 16 2T 505; 4T 449

16 CM 58; GW 104, 124; ML 234; TM 292; 5T 160, 591; 6T 330


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: