Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Timotei

1 Timotei 3:2


3:2 Dar trebuie ca episcopul sa fie fara prihana, barbatul unei singure neveste, cumpatat, intelept, vrednic de cinste, primitor de oaspeti, in stare sa invete pe altii.

Trebuie. Gr. dei, ,,e necesar”, adica prin natura sa (intrinsec). Un conducator crestin trebuie sa traiasca principiile marturisii sale de credinta daca vrea sa-i convinga pe altii de valoarea soliei. Un curent de apa nu se ridica mai sus de izvorul ei, iar o congregatie de obicei nu se va ridica mai presus de conducatorii ei.

Fara prihana. Sau ,,ireprosabil”, ,,nesupus cenzurii”. Conducatorul unei biserici trebuie sa indeplineasca cerintele prezentate in continuare de Pavel. E nevoie ca el sa-si dovedeasca curatia morala.

Unei singure neveste. Expresia aceasta a primit urmatoarele interpretari: (1) toti slujbasii Evangheliei ar trebui sa fie casatoriti; (2) poligamia si concubinajul le sunt strict interzise; (3) o persoana divortata n-ar trebui sa slujeasca in calitate de episcop; (4) conducatorii nu ar trebui sa se recasatoreasca daca au ramas vaduvi.

S-a sustinut ca prima explicatie nu se armonizeaza cu afirmatia lui Pavel, care ii incuraja pe barbati sa traiasca asa cum traia el, adica fara sotie (vezi 1 Corinteni 7:7, 8). Adeptii primei interpretari atrag atentia ca declaratiile lui Pavel cu privire la casatorie, privite in contextul lor, se aplica la ,,stramtorarea de acum” (vezi 1 Corinteni 7:26, 28). Pavel nu era impotriva familiei, pe care Dumnezeu o instituise in Eden. Relatia dintre sot si sotie este unul dintre mijloacele randuite de El pentru buna dezvoltare a celor doi, dupa cum declara chiar apostolul (vezi Efeseni 5:22–33; 1 Timotei 4:3; Evrei 13:4). Fara indoiala ca Pavel da acest sfat episcopilor deoarece un barbat casatorit ar fi mai bine pregatit sa inteleaga multele probleme care apar in familiile din biserica. Cu siguranta ca Pavel condamna aici celibatul obligatoriu al clerului. Lucrul acesta mai presus de orice discutie.

A doua explicatie poate sa reflecte unul din principiile sustinute de Pavel, deoarece el a condamnat intotdeauna promiscuitatea sexuala. Intr-o vreme cand concubinajul si poligamia erau acceptate social, biserica crestina trebuia sa ofere un exemplu de viata curata. Daca membrii bisericii gresesc in privinta aceasta, pot fi cenzurati si iertati, dar daca un conducator da gres in a exemplifica curatia morala, isi pierde prin aceasta dreptul la pozitia de conducere. S-ar putea ca Pavel sa sublinieze aici primejdia de a numi episcop sau prezbiter o persoana imorala.

Aceia care sustin a treia explicatie scot in evidenta faptul ca, asa cum iudeii recunosteau cele mai neinsemnate motive de divort (vezi Matei 5:32) unii crestini din biserica primara scuzau divortul si pentru alte cauze decat adulterul (vezi Matei 19:8, 9). Un episcop divortat, din oricare motiv, ar fi fost nepotrivit pentru a conduce spiritual o biserica.

De-a lungul timpului s-a sprijinit mai mult a patra explicatie. Cei care inclina spre ea prefera traducerea ,,casatorit numai o data”. Cei care sunt impotriva acestei opinii sustin ca expresia din limba greaca nu implica in mod necesar ca un episcop nu poate fi casatorit mai mult de o singura data, ci spune numai ca trebuie sa fie ,,barbatul unei singure neveste”, adica nu poate avea doua sau mai multe sotii in acelasi timp. Se arata de asemenea ca nicaieri in Scriptura nu este condamnata recasatorirea dupa moartea primei sotii si ca nici nu este daunatoare conducerii spirituale. In sfarsit, cei care se opun acestei opinii observa ca cei mai inflacarati aparatori ai acestei opinii sunt cei care sustin celibatul si alte practici ascetice extreme.

Un lucru e clar: episcopul trebuie sa fie fidel sotiei sale, lucru care ar servi pentru turma sa ca un model vrednic de urmat.

Cumpatat. [,,Treaz”, KJV]. Gr. nephalios, ,,care se abtine de la vin”, ,,sobru”. In uzul clasic nephaleos descrie o mancare sau libatiune fara vin, adusa unui zeu pagan.

Intelept. [,,Sobru”, KJV]. Gr. sophron, ,,prudent”, ,,cu mintea sanatoasa”, ,,stapan pe sine”. De astfel de conducatori este mereu nevoie in biserica, pentru a evita fanatismul si pentru a conduce in vremuri grele.

Vrednic de cinste. [,,Buna purtare”, KJV]. Gr. kosmios, ,,ordonat” (vezi cap. 2:9). Primitor de oaspeti. [,,Dat ospitalitatii”, KJV]. Vezi Romani 12:13. Episcopul ar trebui sa fie vestit ospitalitatea sa fata de calatorii crestini. In stare sa invete pe altii. Gr. didaktikos, ,,indemanatic la a da invataturi”. Slujitorul lui Dumnezeu trebuie sa fie dispus sa invete, dar trebuie si sa poata sa-i invete pe altii din adevarurile

cuvantului divin, urmand exemplul Marelui Invatator.