English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Timotei

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Timotei, 2


2:1 Va indemn dar, inainte de toate, sa faceti rugaciuni, cereri, mijlociri, multumiri pentru toti oamenii,

Dar. Sau ,,deci”. Pavel da acum sfaturi cu privire la unele probleme practice legate de inchinarea publica, sfaturi care ii vor fi de folos lui Timotei in slujirea lui ca pastor al bisericii din Efes.

Inainte de toate. Pavel se pregateste sa declare un principiu fundamental al administrarii bisericii, de baza pentru libertatea de inchinare.

Rugaciuni.[,,Cereri”, traducerea lui G. Galaction]. Gr. deeseis, ,,mijlociri”, ,,petitii”. Rugaciunea este vazuta aici din punct de vedere al nevoii personale, doar Dumnezeu fiind in stare sa indeplineasca aceste nevoi.

Cereri. [,,Rugaciuni”, KJV; ,,rugaciuni”; traducerea lui G. Galaction]. Gr. proseuchai, termen folosit de obicei pentru comunicarea sacra cu Dumnezeu.

Mijlociri. [,,Mijlociri”, KJV]. Gr. enteuxeis, ,,rugaciuni de mijlocire” (compara cu Romani 8:26, 27). Pe crestinul adevarat il caracterizeaza o credinta de copil, cu asigurarea accesului liber inaintea lui Dumnezeu.

Multumiri. [,,Aducerea de multumiri”, KJV.] Gr. eucharistiai, ,,aducerea de multumiri”. Crestinii ar trebui sa fie recunoscatori atat pentru favorurile primite de la oameni, cat si pentru cele primite de la Dumnezeu, ,,care da tuturor cu mana larga” (vezi Iacov 1:5).

Toti oamenii. Preocuparea crestinului pentru semenii sai depaseste prejudecatile de rasa, natiune sau situatie sociala. Iubirea crestina tanjeste sa-i cuprinda pe ,,toti oamenii” in planul de mantuire.

Imparati. Pavel nu recomanda in mod necesar monarhia ca forma ideala de conducere. Ea era insa obisnuita pe vremea sa. Indiferent care e forma de guvernare, crestinul trebuie sa recunoasca autoritatea acesteia si obligatia sa de a conlucra cu ea (vezi Romani 13:1; compara cu Faptele Apostolilor 5:29; vezi 1 Petru 2:13–17).

Pasnica si linistita. Crestinul se straduieste sa traiasca ,,in pace cu toti oamenii” (Evrei 12:14). Loialitatea fata de conducere si comportamentul civil exemplar al crestinilor ii va face pe ceilalti sa nu se indoiasca de patriotismul lor.

Evlavia. Respectul crestinului fata de Dumnezeu ar trebui sa modeleze si sa indulceasca fiecare cuvant si fapta. A marturisi din gura loialitatea fata de inaltele standarde ale religiei crestine si a nu trai mai frumos decat cel neconvertit este cea mai vrednica de dispret forma a nesinceritatii si ipocriziei.

Cinstea. [,,Onestitatea”, KJV; ,,Buna cuviinta”, traducerea lui G. Galaction]. Gr. semnotes, ,,onoare”, ,,respect”, ,,demnitate”. Adevaratul crestin va castiga respectul semenilor sai prin cinstea in afaceri, prin participarea la activitatile sociale valoroase si prin familia sa disciplinata.



2:2 pentru imparati si pentru toti cei ce sunt inaltati in dregatorii, ca sa putem duce astfel o viata pasnica si linistita, cu toata evlavia si cu toata cinstea.

Verset ce nu a fost comentat.

2:3 Lucrul acesta este bun si bine primit inaintea lui Dumnezeu, Mantuitorul nostru,

Lucrul acesta. Adica rugaciunile si cererile pentru ,,toti oamenii” (vezi v. 1).

Bine primit. Trairea unei vieti in conformitate cu solia crestina, imbinata cu o preocupare serioasa si plina de tact pentru binele spiritual si material al ,,tuturor oamenilor”, implineste idealul lui Dumnezeu pentru copiii Sai.

Dumnezeu, Mantuitorul nostru. Vezi cap. 1:1.



2:4 care voieste ca toti oamenii sa fie mantuiti si sa vina la cunostinta adevarului.

Care voieste. [,,Care vrea”, KJV.] Vezi Tit 2:11; Ioan 3:17; Romani 9:18, 19; 2 Petru 3:9. Nimeni n-ar fi putut fi mantuit daca Dumnezeu n-ar fi voit sa-i ierte pe oamenii care se pocaiesc. Deoarece iubirea lui Dumnezeu nu exclude pe nimeni de la privilegiul mantuirii, toti aceia care vor fi in cele din urma pierduti vor suferi astfel consecintele faptului ca au refuzat iubirea lui Dumnezeu (vezi Ioan 3:16).

Cunostinta adevarului. Cunostinta provenita din experienta personala cu privire la Dumnezeu si voia Sa, care duce la mantuire (vezi Romani 1:28; Efeseni 1:17, 18; 4:13–15; Coloseni 1:9, 10; 3:10; 2 Timotei 2:25; Tit 1:1; Evrei 10:26) si care e descoperita in Biblie (vezi Ioan 17:17). Aici este vorba de ceva mai mult decat cunostinta intelectuala.



2:5 Caci este un singur Dumnezeu, si este un singur mijlocitor intre Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos,

Un singur Dumnezeu. Universalitatea crestinismului (vezi v. 1, 4) este amplificata de recunoasterea stapanirii lui Dumnezeu asupra intregului univers (vezi Faptele Apostolilor 17:23–28; Romani 10:12; 1 Corinteni 8:4; Efeseni 4:6; 1 Timotei 1:17).

Un singur mijlocitor. Numai prin Isus Hristos poate fi pacatosul impacat cu Dumnezeu (vezi Ioan 14:5, 6; Romani 5:1, 2). Dumnezeu nu are nevoie sa fie impacat cu omul, deoarece planul mantuirii a fost faurit prin ,,voia” Lui (1 Timotei 2:4). In plus, prin viata si moartea lui Hristos El a oferit mijloacele mantuirii. Vezi Romani 5:10. Aici Pavel exclude clar nevoia de mijlocitori omenesti si presupusa valoare pe care unii au dat-o unei astfel de mijlociri.

Omul Isus Hristos. Este subliniata natura umana a lui Hristos. Isus n-a fost reprezentantul nici unei clase sociale si a nici unei nationalitati, ci a reprezentat toata omenirea, atat barbati cat si femei. Pavel condamna aici teoria docetica (vezi Vol V, p. 912), care a aparut in timpurile apostolice si care sustinea ca Hristos n-a avut niciodata un trup uman, ci doar o aparenta a acestuia. Ioan considera ca aceasta erezie este ,,duhul lui Antihrist” (1 Ioan 4:3).

In ce priveste natura umana a lui Hristos, vezi Vol. V, p. 917.



2:6 care S-a dat pe Sine insusi, ca pret de rascumparare pentru toti: faptul acesta trebuia adeverit la vremea cuvenita,

S-a dat pe Sine insusi. Misiunea lui Hristos pe pamantul acesta a fost de bunavoie (vezi Ioan 10:17, 18).

Pret de rascumparare. Gr. antilutron, o forma accentuata a lui lutron, cuvantul obisnuit pentru ,,pret de rascumparare” (vezi Matei 20:28; compara cu Romani 3:24, 25). Pavel subliniaza aici incapacitatea omului de a contribui cu ceva la mantuire.

Toti. Ispasirea lui Hristos este potrivita chiar si pentru cei mai rai dintre pacatosi si e la indemana tuturor oamenilor de pretutindeni (vezi 1 Timotei 2:4, 5; vezi Ioan 1:12). Adeverit. Misiunea lui Hristos pe pamant a confirmat planul lui Dumnezeu de a-i mantui pe ,,toti oamenii” (v. 4). La vremea cuvenita. Vezi Romani 5:6; Galateni 4:4; compara cu Tit 1:3.



2:7 si propovaduitorul si apostolul lui am fost pus eu spun adevarul in Hristos, nu mint ca sa invat pe Neamuri credinta si adevarul.

Propovaduitorul. [,,Predicatorul”, KJV; ,,Crainicul”, traducerea lui G. Galaction]. Gr. kerux, ,,mesager”. Un kerux era un sol oficial care proclama public decretele unui rege sau ale unui alt membru din conducere. Pavel compara il pe slujitorul randuit de Dumnezeu cu un astfel de sol.

Lui. [,,Spre aceasta”, traducerea lui G. Galaction]. Acest cuvant se refera la mantuirea omului, asa cum e scoasa in evidenta in v. 4–6. Aceasta era tema soliei lui Pavel.

Eu. Adica Pavel.

Pus. [,,Randuit”, KJV]. Sau ,,numit”. Curajul remarcabil si energia neslabita a apostolului au fost rezultatul puternicei sale convingeri ca Dumnezeu era Cel care il chemase la slujire (vezi 1 Corinteni 1:1; 1 Timotei 1:12).

Nu mint. Compara cu Romani 9:1. Din cauza conflictelor sale cu iudaizantii si cu cei care foloseau gresit legea (1 Timotei 1:4–7), Pavel doreste sa inlature orice acuzatie ca si-ar trada cumva natiunea. Lucrul acesta il face subliniind faptul ca Dumnezeu il trimise la ,,neamuri” (vezi Galateni 2:8, 9).

Neamuri. Gr. ethne, ,,natiuni” (vezi Faptele Apostolilor 14:16). Deoarece Dumnezeu doreste ca ,,toti oamenii” sa fie mantuiti (1 Timotei 2:4), El a luat masuri ca toti oamenii sa aiba ocazia sa cunoasca ,,adevarul” (v. 4).

Prin Pavel si succesorii lui proclamarea iubirii lui Dumnezeu urma sa fie vestita la toate neamurile. De aceea noi ar trebui sa ne rugam pentru binele ,,tuturor oamenilor” si sa ne ingrijim in aceasta privinta (vezi v. 1). Vezi Faptele Apostolilor 17:30.

Credinta si adevarul. [,,In credinta si adevar”, KJV]. Adica in chestiuni legate de credinta in Hristos si adevarurile mantuirii.



2:8 Vreau dar ca barbatii sa se roage in orice loc, si sa ridice spre cer maini curate, fara manie si fara indoieli.

Vreau. Gr. boulomai, ,,a dori”, ,,a intentiona”. Pavel trece acum la atitudinea care ar trebui sa caracterizeze orice rugaciune publica. Chiar si la rugaciune trebuie sa se pastreze ordinea, iar Pavel, ca un administrator priceput, il instruieste pe subordonatul sau Timotei in amanunte destinate sa previna confuzia si fanatismul. Compara cu 1 Corinteni 14:33, 40.

Barbatii. Gr. andres, ,,barbati”, spre deosebire de femei. In ce priveste rolul femeilor in serviciile de inchinare ale bisericii, vezi 1 Corinteni 14:34, 35.

In orice loc. Adica la fiecare serviciu public de inchinare.

Maini curate. [,,Maini sfinte”, KJV]. Aceasta este o figura de stil pentru un caracter neintinat. Apostolul da de inteles ca numai astfel de oameni ar trebui sa se roage in public. Mainile simbolizeaza faptele si despre un om drept se spune ca are ,,maini curate” (vezi Psalm 24:4; Iacov 4:8). Ar fi o ipocrizie ca un om manjit moral si spiritual sa se roage la serviciul public de inchinare, iar gestul sau de a face asa ceva este o insulta la adresa lui Dumnezeu.

Fara manie. Rugaciunea adevarata, publica sau particulara, poate fi facuta numai intr-o atmosfera de iubire si iertare. Mania si de razbunarea sunt incompatibile cu Duhul lui Dumnezeu si trebuie indepartate inainte de serviciul inchinarii (vezi Matei 5:22; 6:14, 15; Efeseni 4:31).

Indoieli. Gr. dialogismos, ,,dispute”, ,,certuri”. Adevarata rugaciune il aduce pe inchinator in armonie cu spiritul si scopurile lui Dumnezeu. Atitudinile gresite fata de om sau fata de Dumnezeu distrug eficacitatea rugaciunii.



2:9 Vreau, de asemenea, ca femeile sa se roage imbracate in chip cuviincios, cu rusine si sfiala; nu cu impletituri de par, nici cu aur, nici cu margaritare, nici cu haine scumpe,

De asemenea. Pavel isi exprima acum vointa cu privire la atitudinea si purtarea femeilor din biserica. Imbracate. [,,Sa se impodobeasca”, KJV]. Gr. kosmeo, ,,a se pune in ordine”, ,,a aranja”. Cuviincios. [,,Modest”, KJV]. Gr. kosmios, ,,bine aranjat”, ,,cu bun gust”, deci ,,cuviincios” sensul de a fi conservator.

Rusine. Gr. aidos, ,,respect de sine”, ,,modestie”. O astfel de atitudine aduce infiorare la gandul unor fapte rusinoase si o curatie care pune stavila unor astfel de fapte . Sfiala. [,,Sobrietate”, KJV]. Adica minte sanatoasa, autocontrol. Pavel o zugraveste aici pe femeia crestina convertita ca pe o persoana ale carei dorinte reflecta viata de lepadare de sine a lui Hristos. Ea se hotaraste sa-si implineasca cu har si inventivitate datoriile crestine, fara sa fie o povara nici bisericii si nici sotului ei.

Impletituri de par. Gr. plegma, ceva ,,tesut”, ,,impletit”, ,,facut cosite”. Din context trebuie subinteles cuvantul ,,par”. Pavel vorbeste in v. 9 si 10 de modestia feminina si de curatia morala. Orice stil de pieptanatura prin care se intentioneaza atragerea atentiei in mod flatant pune in contradictie persoana in cauza cu principiul prezentat aici. Totusi o pieptanatura neingrijita poate fi la fel de izbitoare la ochi si deci o calcare a principiilor crestine. Bunul gust face parte din adevarata religie.

aur, … margaritare, … haine scumpe. Vezi 1 Petru 3:3–6. Scopul impodobirii costisitoare, indiferent ce forma ar lua, este sa atraga atentia asupra sa. Ea este intotdeauna o expresie a egoismului si uneori a dorintei de a primi o atentie necuvenita din partea sexului opus. Pentru crestin modestia, calitatea, caracterul potrivit si utilitatea ar trebui sa determine ce se poarta si cum se poarta. Cheltuielile care depasesc idealul acesta sunt incompatibile cu principiile ispravniciei crestine. Ele reflecta vanitatea si egoismul, nearmonizandu-se cu apelul lui Pavel de a avea respect de sine si modestie crestina.



2:10 ci cu fapte bune, cum se cuvine femeilor care spun ca sunt evlavioase.

Fapte bune. Pavel atrage atentia atat la natura externa cat si la cea interna a religiei adevarate. Podoaba cea mai atragatoare si mai de pret sunt faptele bune. Numai acestea vor aduce unei femei satisfactia ca este iubita din inima si respectata. Hainele atragatoare, oricat ar fi de multe, nu vor ascunde o fire neplacuta si lipsa faptelor bune. Compara cu Tit 3:8.

Evlavioase.[,,Evlavie”, KJV]. Sau ,,respect fata de Dumnezeu”. Prin participarea la inchinarea publica femeile acestea marturisesc pe fata loialitatea lor fata de Dumnezeul caruia I se inchina. A marturisi credinciosie si a te imbraca in acelasi timp extravagant si fara modestie este o forma de ipocrizie.



2:11 Femeia sa invete in tacere, cu toata supunerea.

In tacere. Din cauza faptului ca pe vremea aceea femeile erau lipsite de drepturi personale si publice. Pavel a gasit potrivit sa dea sfatul acesta bisericii. Orice incalcare a obiceiului social acceptat aduce repros asupra bisericii. Crestinii ar trebui sa evite chiar si aparenta raului (1 Tesaloniceni 5:22). Vezi 1 Corinteni 14:34.

Cu toata supunerea. Adica fara a fi indraznete. Vezi Efeseni 5:22; Tit 2:5; 1 Petru 3:1, 2.



2:12 Femeii nu-i dau voie sa invete pe altii, nici sa se ridice mai presus de barbat, ci sa stea in tacere.

Sa se ridice mai presus. [,,Sa uzurpeze autoritatea”, KJV; ,,Sa stapaneasca”, traducerea lui G. Galaction]. Scriptura ii indeamna pe crestini sa faca totul decent si in ordine (1 Corinteni 14:40). Pe timpul lui Pavel obiceiul cerea ca femeile sa ramana pe planul a doilea. De aceea, daca femei credincioase ar fi vorbit in public sau daca in vreun alt fel ar fi iesit in evidenta, aceste indemnuri biblice ar fi fost calcate, iar cauza lui Dumnezeu ar fi suferit repros. Vezi 1 Corinteni 11:5–16.



2:13 Caci intai a fost intocmit Adam, si apoi Eva.

Caci. Pavel expune aici motivele sfatului cu privire la raporturile dintre barbati si femei.

Adam. Subordonarea Evei fata de Adam dupa intrarea pacatului nicidecum nu reflecta dezonorarea femeii, ci era intentionata sa aduca armonie si sa contribuie la cea mai deplina fericire a ei (vezi Geneza 3:16). Dupa cum sotul este capul familiei, tot asa el este conducatorul natural al unui grup de familii dintr-o congregatie bisericeasca.

2:14 Si nu Adam a fost amagit; ci femeia, fiind amagita, s-a facut vinovata de calcarea poruncii.

Nu Adam a fost amagit. Eva a fost aceea care a fost amagita de cel rau (Geneza 3:13; 2 Corinteni 11:3). Adam a pacatuit deplin constient de pasul pe care il facea. Din cauza iubirii lui pentru Eva, el a ales de bunavoie sa impartaseasca urmarile neascultarii (vezi Geneza 3:17).

Femeia, fiind amagita. Al doilea argument al apostolului pentru supunerea femeilor este ca atunci cand Eva a incercat sa-si afirme autoritatea, a fost amagita. Nu exista explicatie pentru pacat. De ce a fost inselata Eva de Satana, chiar tinand cont de porunca explicita a lui Dumnezeu, depaseste explicatia rationala. Din cauza acestui tragic eveniment, Pavel are un motiv in plus sa le sfatuiasca pe femeile convertite sa nu incerce ,,sa se ridice mai presus de barbat”.



2:15 Totusi ea va fi mantuita prin nasterea de fii, daca staruie cu smerenie in credinta, in dragoste si in sfintenie.

Mantuita. Adica rolul principal al femeii in introducerea pacatului si subordonarea ei prezenta nicidecum nu afecteaza posibilitatea ca ea sa fie mantuita. Barbatii si femeile au nevoie in aceeasi masura de indurarea si de puterea mantuitoare a lui Dumnezeu.

Nasterea de copii. Luand masuri pentru nasterea si cresterea copiilor, Dumnezeu a incredintat femeilor o mare onoare si un privilegiu deosebit. Cand femeia isi implineste sarcina cu credinciosie, canalizandu-si energiile catre un camin fericit si ordonat, ea nu numai ca va fi numita fericita de catre sotul si copiii ei, ci va primi si aprobarea Domnului. Mantuirea nu poate fi separata de raspunderile zilnice ale vietii. A uita sau a neglija sfera de activitate randuita femei de Dumnezeu, urmarind alte scopuri, s-ar putea sa aiba ca rezultat nefericirea si paguba. Pavel le indeamna pe toate femeile sa-si faca datoria ca mame credincioase si sa recunoasca raspunderea barbatului de a conduce, data lui de Dumnezeu in biserica si in familie. Dumnezeu a dat atat barbatilor cat si femeilor calificari speciale pentru indeplinirea sarcinilor individuale, si atat barbatii cat si femeile vor gasi cea mai mare fericire in a-si ocupa locul stabilit, cu un spirit de iubire, devotiune si credinciosie.

Daca. Mantuirea, atat a barbatilor cat si a femeilor, depinde de statornicia in credinta care la inceput i-a condus la Hristos. Mantuirea este instantanee, dar trebuie pastrata prin supunerea zilnica, neintrerupta, fata de planul si scopul lui Dumnezeu pentru fiecare persoana in parte.

Smerenie. [,,Sobrietate”, KJV, ,,Intelepciune”, traducerea lui G. Galaction]. Vezi v. 9. Pavel apeleaza la femeile intelepte care isi duc la indeplinire sarcinile.

Dragoste. Ca rod al adevaratei credinte (vezi 1 Corinteni 13:1). Iubirea nu cauta sa ,,se ridice mai presus” (1 Timotei 2:12) si nici nu neglijeaza datoriile onorabile savarsite de o femeie care este sotie si mama credincioasa.

Sfintenie. O viata deplin dedicata este rezultatul credintei adevarate, care subordoneaza totul implinirii vointei lui Dumnezeu (vezi Filipeni 3:7, 8). O femeie sfintita va gasi in rolul randuit ei ca mama o cale de slujire care aduce o rasplata mai mare decat lupta pentru conducere, care o va face ,,sa se ridice mai presus de barbat”. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

17T 15

1, 2 CS 148

3, 4 7T 15

3–6GC 262

8 CG 518; CT 241; TM 515; 5T 410, 536; 7T 42

8–10CS 301; MYP 313; 1T 506; 4T 630

9 CG 427; MH 287; SL 16; TM 130; 1T 131, 421, 457; 4T 645; 6T 96

9, 10 CG 416; Ev 270; 1T 20, 189, 278, 460; 2T 455

10 4T 646


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: