English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Timotei

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Timotei, 1


1:1 Pavel, apostol al lui Isus Hristos, prin porunca lui Dumnezeu, Mantuitorul nostru, si a Domnului Isus Hristos, nadejdea noastra,

Pavel. Aparitia numelui autorului in salutarea acestuia era o procedura obisnuita in vremurile vechi (vezi Romani 1:1).

Vezi harta cu evenimentele ce au condus la scrierea epistolelor lui Pavel catre Timotei

Apostol. Vezi Faptele Apostolilor 1:2; Romani 1:1. Desi Pavel nu facea parte din cei doisprezece, el fusese chemat mai tarziu direct de Hristos (vezi Faptele Apostolilor 13:2; 20:24; Galateni 1:11, 12, 15; vezi Faptele Apostolilor 9:15).

Porunca. Gr. epitage, ,,ordin”, ,,porunca”. Nimeni n-ar putea sa aiba o acreditare mai impresionanta decat autorizatia directa pe care Pavel o avea ca apostol. In dificultatile cu care avea sa dea piept biserica din Efes sprijinul plin de autoritate al lui Pavel avea sa reimputerniceasca rolul de conducator al lui Timotei.

Mantuitorul. Un titlul atribuit de Pavel atat Tatalui (cap. 2:3, 5), cat si lui Isus (vezi Filipeni 3:20; 2 Timotei 1:10; Tit 1:4; 2:13; 3:6). Toate cele Trei Persoane ale Dumnezeirii au participat la lucrarea de mantuire a omului, fiecare indeplinindu-Si propria sarcina.

Hristos Isus. [,,Domnul Hristos Isus”, KJV]. Dovezile textuale atesta exprimarea ,,Hristos Isus”.

Nadejdea. Compara cu Romani 15:13; vezi si Romani 5:4; 8:24; 12:12. Hristos este nu numai obiectul nadejdii omului, ci si sursa ei. In Hristos oamenii isi gasesc temeiul ,,nadejdii” lor atat pentru viata aceasta cat si pentru cea viitoare (vezi Coloseni 1:27).



1:2 catre Timotei, adevaratul meu copil in credinta: Har, indurare si pace de la Dumnezeu, Tatal nostru, si de la Hristos Isus, Domnul nostru!

Timotei. In ce priveste o scurta schita biografica vezi Faptele Apostolilor 16:1.

Adevaratul. [,,Propriul”, KJV]. Gr. gnesios, ,,legitim”, ,,sincer”, ,,adevarat”. S-ar putea ca Pavel sa sublinieze aici faptul ca Timotei fusese convertit si educat pentru lucrare prin activitatea sa ori ca devotiunea acestuia fata de cauza lui Hristos si fata de Pavel personal era vrednica de notat.

Credinta. Insemnand probabil sistemul crestin de credinte.

Har. Vezi Romani 3:24; 1 Corinteni 1:3.

Indurare si pace. Compara cu introducerea lui Pavel din 1 Corinteni 1:1–3. Aceasta suita de binecuvantari spirituale apartine experientei omului care este indreptatit inaintea lui Dumnezeu. Cand omul intelege si accepta pe deplin planul lui Dumnezeu pentru salvarea sa din pacat, asa cum e descoperit prin indurare Sa, o pace noua ii cuprinde sufletul (vezi Romani 5:1).

Tatal nostru si de la Hristos Isus. Vezi Romani 1:7.



1:3 Dupa cum te-am rugat la plecarea mea in Macedonia, sa ramai in Efes, ca sa poruncesti unora sa nu invete pe altii alta invatatura,

Rugat. [,,Implorat”, KJV]. Timotei il insotise pe apostolul Pavel in prima sa calatorie misionara prin Macedonia (vezi Faptele Apostolilor 16:1–12; 20:1–4). Apostolul se refera aici la o calatorie ulterioara, care a avut loc dupa prima lui intemnitare la Roma (vezi Vol. VI, p. 101). Desi Timotei isi dorise foarte mult sa ramana alaturi de Pavel, tanara biserica avea nevoie de slujirea lui ca pastor.

Poruncesti. Gr. paraggello ,,a porunci”, ,,a declara”. Pavel isi face adesea cunoscuta autoritatea apostolica pentru ca nu cumva bisericile mai tinere sa sufere din cauza unora care dispretuiau calitatea lui de apostol (vezi cap. 4:11; 5:7, 21; 6:13, 17).

Unora. Pavel evita cu tact agravarea problemei (vezi la Galateni 1:7).

Alta invatatura. Adica nici o invatatura contrara adevarului, asa cum este acesta proclamat de apostoli (vezi Galateni 1:8).



1:4 si sa nu se tina de basme si de insirari de neamuri fara sfarsit, care dau nastere mai mult la certuri de vorbe, decat fac sa inainteze lucrul lui Dumnezeu prin credinta, asa fac si acum.

Basme. [,,Fabule”, KJV]. Gr. muthoi, ,,mituri”, ,,nascociri”, ,,lucruri neadevarate”. Se poate ca Pavel sa se refere la nascocirile rabinice de felul celor incorporate mai tarziu in Misna si in alte scrieri iudaice (vezi Vol. V, p. 96–100). Totusi s-ar putea ca aici el sa ii avertizeze impotriva unei forme timpurii de gnosticism (vezi Vol. V, p. 181; Vol. VI, p. 54–58).

Insirari de neamuri. [,,Genealogii”, KJV; si traducerea lui G. Galaction]. Probabil este o referire la practica iudaica de a-si cauta stramosii familiei intr-o mostenire davidica sau preoteasca. Mare parte din invatatura si predicarea iudaica era intemeiata pe alegorii fine care satisfaceau fantezia oamenilor fara a le hrani sufletul (vezi Tit 1:14).

Dau nastere. Sau ,,cauzeaza”, ,,fac sa aiba loc”.

Certuri de vorbe. [,,Intrebari”, KJV]. Gr. ekzeteseis, ,,cercetari”, ,,speculatii”.

Sa inainteze lucrul lui Dumnezeu. [,,Sa se edifice”, KJV]. Dovezile textuale favorizeaza termenul ,,ispravnicia”, ,,administratia”. In acord cu aceasta exprimare, ultima propozitie a versetului suna astfel: ,,care dau nastere mai mult la speculatie decat la ispravnicia lui Dumnezeu, care este [savarsita] prin credinta”. Simpla disputa, care satisface doar o curiozitate nefolositoare, nu va promova cresterea bisericii.



1:5 Tinta poruncii este dragostea, care vine dintr-o inima curata, dintr-un cuget bun, si dintr-o credinta neprefacuta.

Tinta. Gr. telos, ,,tinta”, ,,scop”, ,,rezultat”. Compara cu Romani 10:4. Porunci. Gr. paraggelia. Adica insarcinarea sau porunca pe care Pavel i-a dat-o lui Timotei

(v. 3).

Dragostea. Gr. agape (vezi 1 Corinteni 13:1). Insarcinarea data lui Timotei (1 Timotei 1:3) izvora din dragoste si era data pentru a da nastere iubirii in inimile membrilor bisericilor din Efes. Dezbaterile nefolositoare cu privire la mituri si genealogii nesfarsite nu aveau ca rezultat iubirea, ci dadeau nastere la cearta si formarea de partide.

Inima curata. Vezi Psalm 24:4; Matei 5:8.

Neprefacuta. Adica fara prefacatorie, fara a juca teatru. Iubirea izvoraste doar dintr-o inima curata, neimpartita, dintr-o constiinta nepatata si dintr-o credinta sincera, nu din speculatii fara valoare care produc doar ,,certuri de vorbe”, (v. 4). Doar iubirea ii uneste pe membrii bisericii si Il descopera lumii pe Hristos.



1:6 Unii, fiindca s-au departat de aceste lucruri, au ratacit si s-au apucat de flecarii.

S-au departat. Literal, ,,n-au ajuns tinta”, adica cele trei izvoare ale adevaratei iubiri din v. 5.

Flecarii. [,,Vorbire zadarnica”, KJV]. Gr. mataiologia, ,,vorbire fara rost” (compara cu 1 Corinteni 15:17). Daca rezultatul sau tinta activitatii omului nu este iubirea, atunci ceea ce face el nu duce la nimic permanent sau satisfacator.



1:7 Ei vor sa fie invatatori ai Legii, si nu stiu nici macar ce spun, nici ce urmaresc.

Invatatori ai Legii. Compara cu Luca 5:17. Se pare ca acesti invatatori erau iudei.

Nu stiu. [,,Nu inteleg”, KJV]. Hristos mustra aceasta incapacitate a carturarilor si a invatatorilor de a cuprinde intelesul legii (vezi Matei 22:29). Opinia personala si adevarul neinteles sunt ceea ce ofera asa-zisii invatatori, partinitori si imaturi. Cuvintele unui invatator au o influenta insemnata, si cand acestea sunt oferite fara discriminare, fara o intelegere corespunzatoare, efectul nu poate fi altul decat confuzia.



1:8 Noi stim ca Legea este buna daca cineva o intrebuinteaza bine,

Legea. Deoarece pretinsii invatatori (v. 7) isi faurea mituri nefolositoare din legea iudaica si denaturau adevarurile solemne ale Evangheliei, Pavel prezinta acum ,,legea” in adevarata ei natura. El nu doreste ca acele critici pe care le aduse ,,invatatorilor Legii” (v. 7) sa fie gresit interpretate in defavoarea ,,legii” insesi. Ca Pavel vorbeste aici de preceptele morale, reiese din v. 9 si 10, care rezuma diferitele principii ale Decalogului (Exod 20 1:17).

Buna. Gr. kalos, ,,excelenta”. ,,Legea” este ,,buna” in sensul ca implineste bine scopul care ia fost menit.

Bine. [,,Legal”, KJV]. Adica asa cum s-a intentionat sa fie folosita. Tratarea legii ca o simpla colectie de reguli asupra carora sa aiba loc dezbateri, ca subiect pentru discutii filozofice fara rost (vezi v. 3–7) sau ca mijloc de mantuire (vezi Romani 3:20, Romani 4:14; Galateni 3:17, 19–25; 5:4) inseamna pervertirea ei. In ce priveste natura si scopul vesnic al legii morale, vezi Romani 3:31.



1:9 caci stim ca Legea nu este facuta pentru cel neprihanit, ci pentru cei faradelege si nesupusi, pentru cei nelegiuiti si pacatosi, pentru cei fara evlavie, necurati, pentru ucigatorii de tata si ucigatorii de mama, pentru ucigatorii de oameni,

Pentru cel neprihanit. [,,Pentru un om neprihanit”, KJV]. Apostolul nu invata ca cel credincios nu mai este obligat sa asculte de cele Zece Porunci (vezi Romani 3:31). Isus nu a venit sa-l elibereze pe om de obligatia tinerii poruncilor, ci sa-i arate ca exista posibilitatea ascultarii si sa-i ofere puterea necesara pentru biruinta deplina asupra pacatului (vezi Romani 8:4). Totusi, legea nu-l mai osandeste pe omul indreptatit, desi ea ramane norma comportamentului sau (vezi Romani 6:14).

Pentru cei faradelege. Adica aceia care se impotrivesc legii si nu sunt condusi de ea.

Nesupusi. [,,Neascultatori”, KJV]. Sau ,,rebeli”. Pacatul inseamna razvratire impotriva autoritatii lui Dumnezeu. Cand o fiinta creata refuza sa traiasca in armonie cu legile universului, se considera mai inteleapta decat Dumnezeu. Rebeliunea impotriva autoritatii divine are ca rezultat lista care urmeaza.

Nelegiuiti. [,,Neascultatori”, KJV]. Adica persoane nereligioase.

Pacatosi. [,,Pacatosi”, KJV]. Adica aceia care nu fac deosebire intre cele sfinte si cele lumesti, care L-au pierdut din vedere pe Dumnezeul cel viu si traiesc numai din perspectiva acestei lumi, ca Esau (vezi Evrei 12:16). Termenul acesta si cele cinci dinaintea lui se refera in mod specific la calcarea primelor patru din cele zece porunci. In 1 Timotei 1:10 sunt descrise pacatele comise impotriva semenului.



1:10 pentru curvari, pentru sodomiti, pentru vanzatorii de oameni, pentru cei mincinosi, pentru cei ce jura stramb, si pentru orice este impotriva invataturii sanatoase:

Curvari. Vezi Exod 20:14.

Sodomiti. [,,Cei care se spurca”, KJV]. Homosexualii.

Vanzatori de oameni. [,,Hoti de oameni”, KJV]. Sau ,,rapitorii”, ,,negustori de sclavi”. Sclavia fusese un blestem asupra omenirii inca din timpurile de demult. Dumnezeu intentionase, prin Israel, sa restabileasca demnitatea persoanei (vezi Exod 21:16; Deuteronom 24:7). Aici Pavel arata, in alt mod, adevarata valoare a individului.

Mincinosi. In ce priveste comentariul, vezi Exod 20:16.

Cei ce jura stramb. [,,Sperjuri”, KJV]. Acei care nu spun adevarul cand jura ca il spun.

Sanatoase. Gr. hugiaino, ,,a fi sanatos”. Aici si in v. 9, Pavel zugraveste un tablou viu al acelora care Il sfideaza pe Dumnezeu. Impotrivirea fata de Dumnezeu are ca rezultat deteriorarea trupului, a mintii si a sufletului (vezi Romani 1:21–32). Doar adevarul trait va aduce pace mintii si stabilitate trupului. Cuvantul modern ,,igiena” deriva de la hugiaino.



1:11 potrivit cu Evanghelia slavei fericitului Dumnezeu care mi-a fost incredintata mie.

Evanghelia. Pavel continua denuntarea oamenilor neconsacrati, care aspirau sa fie invatatori ai bisericii. Acesti pretinsi invatatori aplicau legea intr-un fel contrar scopului ei. In loc de a le descoperi pacatele (v. 9), legea devenea un domeniu de speculatie intelectuala si un pretext pentru despicarea firului in patru (vezi v. 4). Pentru a folosi legea ,,bine” [,,legal”] (v. 8), ea trebuie sa fie vazuta in cadrul ,,Evangheliei slavei fericitului Dumnezeu” si folosita ca atare. Legea si ,,Evanghelia” nu pot fi despartite, deoarece, in planul lui Dumnezeu, fiecare o cere pe cealalta. ,,Legea” folosita ,,bine” [,,legal”] (vezi Romani 3:20, 31; Galateni 3:24) amplifica ,,slava fericitului Dumnezeu” si da la iveala cat de oportuna este de fapt ,,Evanghelia”. Pavel da atat legii cat si Evangheliei locul ce li se cuvine. ,,Evanghelia” descopera ,,slava” lui Dumnezeu. Acum omul poate sa vada in Isus Hristos grija atenta a Tatalui sau ceresc, care a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a descoperiri iubirea si indurarea Sa fata de oamenii cazuti (2 Corinteni 4:6; Efeseni 1:6).

Incredintata mie. [,,Data in grija mea”, KJV]. Sau ,,cu care sunt insarcinat”. Acest simt solemn al raspunderii era forta constrangatoare a lucrarii lui Pavel si acorda autoritate unor scrisori ca 1 Timotei (vezi cap. 1:1). Fiecare slujitor al Evangheliei ar trebui sa simta convingerea ca lui i s-a incredintat marea lucrare de a descoperi slava lui Dumnezeu.



1:12 Multumesc lui Hristos Isus, Domnul nostru, care m-a intarit, ca m-a socotit vrednic de incredere, si m-a pus in slujba Lui,

Multumesc. Pentru onoarea de a i se fi incredintat Evanghelia (v. 11). In versetele 12–16 Pavel isi evalueaza smerit propriile neajunsuri. Totusi, cand a folosit legea ,,bine” [,,legal”] (v. 8), a devenit un om nou si un martor viu al puterii mantuitoare a lui Dumnezeu. In consecinta, tot ce a putut face Dumnezeu cu el, ,,cel dintai” dintre pacatosi (v. 15), putea face si pentru oricare alt om.

Intarit. [,,Imputernicit”, KJV]. Pentru a duce la indeplinire insarcinarea divina Pavel nu a depins de nici un merit personal. Fiecare pastor poate cere putere divina atunci cand se confrunta cu problemele lucrarii de slujire.

Vrednic de incredere. [,,Credincios”, KJV]. Inima calda a lui Pavel se umple de recunostinta cand priveste la onoarea de a fi socotit de Dumnezeu vrednic de incredere. Pentru a indreptati aceasta incredere, un om sincer nu va lasa nimic nefacut.

Slujba. Sau ,,serviciul”.



1:13 macar ca mai inainte eram un hulitor, un prigonitor si batjocoritor. Dar am capatat indurare, pentru ca lucram din nestiinta, in necredinta!

Hulitor. Asa fusese candva Pavel (vezi Faptele Apostolilor 9:4, 5; 26:9–11). El isi trece acum in revista viata pentru a scoate si mai tare in evidenta puterea harului divin (vezi 1 Timotei 1:14) si pentru a arata ce se intampla atunci cand legea este folosita lui ,,bine” (vezi v. 8).

Prigonitor. Vezi Faptele Apostolilor 9:1, 4, 5; 22:4; 26:9–14; Galateni 1:13, 23; Filipeni 3:6.

Batjocoritor. Sau ,,insolent” (vezi Romani 1:30).

Din nestiinta. Pavel credea in mod sincer ca aduce o slujba lui Dumnezeu (vezi Ioan 16:2; Faptele Apostolilor 23:1; 24:16; 26:9). Nu ajunsese la stadiul sa pacatuiasca de bunavoie impotriva constiintei si a Duhului Sfant (vezi Matei 12:31, 32; Evrei 10:26, 27; vezi 5T 436). Cand Pavel a vazut clar maretia lui Isus, necredinta lui a fost biruita si a ascultat de ,,vedenia cereasca” (vezi Faptele Apostolilor 26:19).

1:14 Si harul Domnului nostru s-a inmultit peste masura de mult impreuna cu credinta si cu dragostea care este in Hristos Isus.

Harul. Vezi Romani 3:24; 1 Corinteni 1:3. Pavel nu pretinde nici un merit pentru propria lui convertire. Fara grija si fara puterea lui Dumnezeu el ar fi fost inca Saul prigonitorul.

Peste masura de mult. Compara cu Romani 5:20. Harul e dat pe masura nevoii omului. Cei mai pacatosi oameni au cea mai mare nevoie de har. Pavel nu vrea sa spuna ca Dumnezeu ofera in masura arbitrara diferite masuri de har, si astfel unii oameni nu s-ar converti niciodata pentru ca Dumnezeu a refuzat sa le dea har indeajuns.

Credinta. O prietenie sincera cu Isus Hristos a inlocuit fosta ,,necredinta” a lui Pavel (v. 13). Vezi Romani 3:22; 4:3.

Dragostea. Purtarea teribila a bigotului a fost inlocuita cu recunostinta si compasiunea. Credinta si iubirea sunt dovezi elocvente ca ,,harul” conduce viata. In ce priveste o definitie a ,,iubirii”, vezi Matei 5:43; 1 Corinteni 13:1.



1:15 O, adevarat si cu totul vrednic de primit este cuvantul, care zice: Hristos Isus a venit in lume ca sa mantuiasca pe cei pacatosi, dintre care cel dintai sunt eu.

Adevarat. [,,Credincios”, KJV; ,,Vrednic de incredere”, traducerea lui G. Galaction]. Sau ,,vrednic de incredere”. Expresia ,,adevarat… este cuvantul care zice” se gaseste numai in epistolele pastorale (vezi 1 Timotei 3:1; 4:9; 2 Timotei 2:11; Tit 3:8).

Vrednic de primit. Invatatura fundamentala, ca Isus a venit sa-i rascumpere pe oameni, poate fi primita fara ezitare sau indoiala. Nimic nu este vrednic de mai multa atentie. A venit. Pavel afirma preexistenta lui Hristos (vezi Ioan 1:1–3; 16:28; 17:5).

Mantuiasca. De la intrarea pacatului in lume, Dumnezeu a pus neincetat in aplicare planul Sau de a-i salva pe oameni de la nimicirea vesnica. Lucrarea ingerilor si a oamenilor tematori de Dumnezeu este sa-i puna pe ceilalti oameni in legatura cu Isus Hristos. Versetul acesta nu limiteaza harul lui Dumnezeu la cativa alesi, ci scoate in evidenta disponibilitatea lui pentru toti ,,pacatosii” (vezi Matei 1:21).

Cel dintai. [,,Principalul”, KJV]. Pavel continua sa-si simta nevrednicia chiar si dupa convertire. El nu spune ,,cel dintai eram eu”, ci ,,cel dintai sunt eu” (vezi 1 Corinteni 15:9, 10). Umilinta lui reiese din amintirea insultelor si a persecutiilor impotriva lui Dumnezeu si a bisericii Sale (vezi 1 Timotei 1:13), ca si din constienta sa ca are zilnic nevoie de puterea lui Dumnezeu. Crestinul cu adevarat convertit nu-si pierde niciodata simtul nevredniciei pe care l-a avut cand si-a predat pentru prima data vointa lui Hristos. El stie ca fara o interiorizare zilnica a puterii lui Dumnezeu viata lui nu ar da pe fata roadele unui caracter crestin. ,,Cu cat ne apropiem mai mult de Hristos si cu cat ne dam mai bine seama de curatia caracterului Sau, cu atat vom intelege mai clar pacatosenia peste masura de mare a pacatului si ne vom simti mai putin indemnati sa ne inaltam pe noi insine.” (COL 160). Unica salvare a crestinului este sa-si aminteasca de groapa din care a fost ,,scos” (Isaia 51:1; vezi Psalm 40:2), si sa nu-si puna increderea in sine, ci zilnic sa-si supuna voios vointa lui Dumnezeu.



1:16 Dar am capatat indurare, pentru ca Isus Hristos sa-Si arate in mine, cel dintai, toata indelunga Lui rabdare, ca o pilda celor ce ar crede in El, in urma, ca sa capete viata vesnica.

Pentru ca. Pavel devine un model a ceea ce poate face Dumnezeu cu oricare om, chiar daca acesta a fost vreodata insolent, hulitor sau prigonitor (vezi v. 13). Astfel, oricine poate trage concluzia ca daca Dumnezeu a avut atata rabdare si iubire pentru a-l ierta pe un pacatos ca Pavel, atunci trebuie sa aiba destula rabdare si iubire pentru a-l ierta si pe el. Domnul Isus l-a rabdat indelung pe Pavel, stiind ca dupa convertire acesta urma sa fie o sursa de incurajare pentru oamenii din toate epocile.

Isus Hristos. Slava convertirii lui Pavel a fost descoperirea indelungii rabdari si iubiri a lui Hristos, care sunt oferite tuturor oamenilor.

O pilda. Adica un ,,exemplu” pentru ceea ce poate face Dumnezeu cu oricare om care se supune iubirii Lui. Spunand ca el era ,,cel dintai” (v. 15) Pavel nu intentioneaza sa spuna ca el era unicul exemplu de rabdare divina. Fiecare convertit este un monument viu sau o ,,pilda” pentru iubirea si indelunga rabdare de necuprins ale lui Dumnezeu.

Crede. Sau ,,increde” (vezi Romani 3:3).



1:17 A Imparatului vesniciilor, a nemuritorului, nevazutului si singurului Dumnezeu, sa fie cinstea si slava in vecii vecilor! Amin.

Imparatului vesniciilor. [,,Imparat vesnic”, KJV]. Literal, ,,Imparatul veacurilor”. Expresia aceasta apare numai aici in tot Noul Testament. Ea scoate in evidenta caracterul vesnic al imparatiei universale a lui Dumnezeu (vezi Romani 16:26).

Pavel, revazandu-si viata cea noua in Hristos, in contrast cu vechea lui viata de bigotism si ura, isi inalta sufletul intr-o glorioasa doxologie de recunostinta. Pentru cantari de lauda asemanatoare, vezi Romani 11:36; 16:27; Galateni 1:5; Efeseni 3:21; Filipeni 4:20; 1 Timotei 6:15,

16. Nemuritorului. Gr. aphthartos, ,,nepieritor”, ,,incoruptibil”. Compara cu folosirea termenului

aphthartos in 1 Corinteni 9:25; 15:52; 1 Petru 1:4, 23.

Nevazutului. [,,Invizibil”, KJV]. Vezi Evrei 11:27; Coloseni 1:15.

Singurului Dumnezeu. [,,Singurului Dumnezeu intelept”, KJV]. Dovezile textuale favorizeaza omiterea cuvantului ,,intelept”. Dumnezeu nu are rival pentru iubirea oamenilor, caci nimeni altul nu poseda calitatile care Ii sunt atribuite aici. Numai o relatie de iubire cu Dumnezeul ,,nemuritor” ii va asigura omului viata vesnica.

Cinstea si slava. Adica respectul, slujirea si izbucnirile spontane de recunostinta.



1:18 Porunca pe care ti-o dau, fiule Timotei, dupa prorociile facute mai inainte despre tine, este ca, prin ele sa te lupti lupta cea buna,

Porunca. Adica incredintarea datoriilor pastorale din Efes (vezi v. 3, 5).

Fiule. Gr. teknon, ,,cel nascut”, aici, odrasla spirituala a lui Pavel (vezi v. 2).

Proorociile. Probabil ca Pavel se refera aici la prezicerile de la hirotonirea lui Timotei, care preziceau devotiunea si succesul acestuia in lucrarea de slujitor al Evangheliei (vezi Faptele Apostolilor 16:2). De asemenea cuvintele acestea pot sa arate ca ,,insarcinarea” lui Timotei de a-i corecta pe aceia care invatau o doctrina deosebita (vezi 1 Timotei 1:3, 4) era confirmata de Dumnezeu prin profetii din biserica (vezi Faptele Apostolilor 13:1; 1 Timotei 4:14). In ce priveste datoriilor unui profet, vezi Matei 11:9.

Prin ele. Increderea lucratorilor mai varstnici si mai experimentati ca el se va dovedi credincios si valoros l-a incurajat si l-a intarit pe Timotei cand a facut fata problemelor dificile care confruntau biserica din Efes.

Lupta. Efortul lui Timotei de a conduce cu putere ca reprezentant al lui Pavel si de a lupta impotriva pacatului, poate fi asemanat cu razboiul dreptatii impotriva pacatului (vezi 2 Corinteni 10:3, 4; Efeseni 6:10–17; 2 Timotei 2:3, 4).



1:19 si sa pastrezi credinta si un cuget curat, pe care unii l-au pierdut, si au cazut din credinta.

Sa pastrezi credinta. Timotei trebuia sa aiba convingerea ca atunci il pusera la conducere in slujirea Evangheliei si prezisera utilitatea lui viitoare, Pavel si profetii bisericii fusesera condusi de Dumnezeu. Timotei putea sa reuseasca doar daca pastra convingerea ca acestia rostisera vointa lui Dumnezeu pentru el si ca indeplinindu-si sarcina in mod credincios putea fi sigur de binecuvantarea divina. Sfatul Cuvantului lui Dumnezeu, la data aceea Vechiul Testament, urma sa fie o arma in plus in ,,lupta” (v. 18) impotriva invatatorilor dezbinatori (v. 3–7).

Cuget curat. Aceasta trebuia sa fie a doua arma in lupta impotriva ratacirii si a pacatului.

Indiferent ce problema ar fi avut de intampinat Timotei, puterea lui trebuia sa constea in efortul sincer de a actiona in acord cu principiile trasate de Pavel si de Cuvantul lui Dumnezeu. Lucratorii crestini de astazi de asemenea vor vedea ca cele mai puternice convingeri ale lor slabesc si ajung lipsite de viata daca viata lor nu dovedesc solia pe care o predica.

L-au pierdut. [,,Lepadat”, KJV]. Gr. apotheo, ,,a da la o parte”, ,,a respinge” (vezi Faptele Apostolilor 13:46). Pavel ii descrie aici pe cei care de bunavoie resping glasul constiintei. Treptele tragicei apostazii sunt: (1) incalcarea unei constiinte curate [,,unui cuget curat”], (2) pierderea convingerii cu privire la principiile crestine si (3) lepadarea deliberata de credinta.

Au cazut. [,,Au naufragiat”, KJV; ,,s-a sfaramat cu ei corabia”, traducerea lui G. Galaction]. Ca si capitanul de vas care renunta la busola pentru a se sprijini pe propria lui judecata, provocand astfel un dezastru, tot asa si credinta crestinului ,,naufragiaza” cand acesta se abate de la Cuvantul vrednic de incredere al lui Dumnezeu, sprijinindu-se pe propria sa judecata sau pe a altuia.

Credinta. Literal, ,,credinta”. Adica a acelora care nu iau aminte la glasul constiintei.



1:20 Din numarul lor sunt Imeneu si Alexandru, pe care i-am dat pe mana Satanei, ca sa se invete sa nu huleasca.

Imeneu. Probabil aceeasi persoana din 2 Timotei 2:17, un invatator al doctrinelor false.

Alexandru. Cu privire la acest om nu se mai stie nimic.

Dat pe mana Satanei. Unii comentatori considera ca aceasta expresie era echivalenta cu o sentinta judecatoreasa din sinagoga iudaica. Daca lucrurile stau asa, expresia s-ar putea sa-si fi avut originea in momentul cand credinta lui Iov a fost pusa la indoiala si Domnul l-a ,,dat” pe Iov lui Satana, ca sa fie incercat (Iov 2:6). Totusi este evident ca Pavel a folosit expresia aceasta nu cu gandul ca astfel curatia celor ,,dati” (,,pe mana Satanei”) sa fie scoasa la iveala, ci mai degraba cu gandul ca faptele lor sa fie in felul acesta considerate incompatibile spiritual cu normele bisericii crestine. Ca si in 1 Corinteni 5:3–5, expresia aceasta se refera mai ales la excluderea din biserica si era ultima masura de disciplina pe care o comunitate o putea aplica unui membru vinovat. Din cauza ca acesta respinsese una sau mai multe din dogmele fundamentale ale credintei crestine (1 Timotei 1:19), prin propriile sale fapte se exclusese singur de la spiritul si trupul bisericii.

Deoarece sunt numai doua imparatii spirituale in lumea aceasta, a lui Dumnezeu si a lui Satana, persoana care renunta la imparatia lui Dumnezeu intra automat in imparatiei lui Satana. De fapt biserica nu savarseste transferul, ci ratifica alegerea facuta de membrul vinovat (vezi 1 Corinteni 5:5).

Sa se invete. [,,Sa invete”, KJV]. Gr. paideuo, ,,a educa copiii”, ,,a invata (pe altii)”, ,,a instrui”. Chiar daca excluderea din biserica este o masura drastica, intentia ei este de a vindeca. Socul despartirii de biserica il poate trezi pe pacatosul nepasator si il poate face sa-si dea seama de primejdia in care se afla sufletul sau. Nemaifiind membru al familiei lui Hristos, este posibil ca vinovatul sa-si dea seama acum de nevoia sa de pocainta. In felul acesta, masura extrema a excluderii din biserica poate fi unicul mijloc prin care pacatosul este rechemat la ,,credinta si un cuget curat” (v. 19) si vede adevarata lui stare inaintea lui Dumnezeu.

Huleasca. Poate ca Pavel se refera la faptele perverse ale acelora care folosesc gresit legea (vezi v. 3–7). Deoarece legea este o expresie a vointei si a caracterului lui Dumnezeu, orice folosire rea a acesteia Il dezonoreaza pe Dumnezeu si reprezinta gresit scopurile Sale. Si orice forma de dezonoare a lui Dumnezeu este hula. COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1 1T 506

2 AA 204

4 1T 302

15 MB 115; MH 65; SC 36, 41; 5T 629, 641

17 MH 434; 8T 282

18 7T 281

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: