Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Tesaloniceni

1 Tesaloniceni 5:2


5:2 Pentru ca voi insiva stiti foarte bine ca ziua Domnului va veni ca un hot noaptea.

Stiti foarte bine. Mai bine, ,,cunoasteti exact”. Aceasta nu inseamna ca tesalonicenii stiau tot ceea ce putea fi cunoscut cu privire la ,,ziua Domnului”, ci ca toti erau constienti de iminenta acestei zile. Este clar ca apostolul le daduse invatatura Domnului asupra acestui subiect (Matei 24,32–44). Era nevoie doar de a-i intari in cunoasterea lor si de a accentua insemnatatea ei.

Ziua Domnului. Dovezi textuale importante pot fi citate pentru folosirea nearticulata a substantivului ,,zi”. Probabil ca o asemenea omitere in greaca arata ca expresia ,,zi a Domnului” era formula inteleasa de biserica. In ce priveste sensul acestei sintagme, vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 2,20. Pavel face adesea referire la formula aceasta sau la echivalentul ei, uneori prescurtand-o cu ,,ziua” sau ,,ziua aceea” (1 Tesaloniceni 5,4, Romani 2,16.1 Corinteni 1,8; 5,5; 2 Corinteni 1,14; 2 Tesaloniceni 1,10; 2,2). Aici ,,ziua Domnului” se refera la a doua venire a lui Hristos.

Va veni. [,,Vine”, KJV]. Forma verbului in greaca subliniaza certitudinea revenirii Domnului.

Ca un hot. Vezi si cuvintele lui Hristos din Matei 24,43; Luca 12,39.40. Compara cu 2 Petru 3,10; Apocalipsa 3,3; 16,15. Prin folosirea comparatiei cu un hot, apostolul accentueaza caracterul neasteptat al celei de a doua veniri, avertizandu-i astfel pe cititori sa fie gata oricand (vezi comentariul de la 1 Tesaloniceni 4,15). Daca iau aminte la cuvintele lui, ei nu vor fi luati prin surprindere (compara cu Luca 21,34–36; 1 Tesaloniceni 5,4).

Noaptea. [,,In noapte”, KJV]. Evangheliile leaga in mod frecvent venirea lui Hristos de timpul noptii (Matei 24,43; 25,6; Marcu 13,35; Luca 12,35–38; 17,34). Biserica primara lua ilustratia in mod literal si se astepta ca revenirea Domnului sa aiba loc pe la miezul noptii. Ieronim mentioneaza

o traditie iudaica conform careia deoarece la cel dintai Paste, in Egipt, Domnul venise la miezul noptii, si Mesia urma sa isi faca aparitia la miezul noptii. El ii atribuie acesteia ,,traditia apostolica” care prevedea ca veghea dinainte de Paste ar trebui sa dureze pana la miezul noptii, ca anticipare a venirii lui Hristos (Ieronim, comentariu la Matei 25,6). Folosirea cuvantului ,,noapte” de catre Pavel, ar trebui discutata in contextul versetelor 4–6.