Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Tesaloniceni

1 Tesaloniceni 4:1


4:1 Incolo, fratilor, fiindca ati invatat de la noi cum sa va purtati si sa fiti placuti lui Dumnezeu, si asa si faceti, va rugam, si va indemnam in Numele Domnului Isus, sa sporiti tot mai mult in privinta aceasta.

Incolo. Gr. loipos, ,,in rest”, tradus ,,in cele din urma” [KJV] si ,,incolo” [in traducerea Cornilescu] in 2 Corinteni 13,11; Efeseni 6,10; Filipeni 4,8; 2 Tesaloniceni 3,1 (vezi comentariul de la Filipeni 3,1). Pavel trece acum de la rugaciune la un indemn cu privire la vietuirea crestina.

Ati invatat de la noi. [,,Ati primit de la noi”, KJV]. Pavel le reaminteste cititorilor ceea ce ii invatase pe cand fusese cu ei (compara cu 1 Corinteni 15,1; Galateni 1,9; Filipeni 4,9). Primisera atunci invataturi practice (compara cu 1 Tesaloniceni 2,2.7.8.13).

Cum sa va purtati si sa fiti placuti lui Dumnezeu. Adica sa va purtati asa ca sa-I fiti placuti lui Dumnezeu. Dovezile textuale favorizeaza adaugarea cuvintelor ,,chiar asa si umblati” sau ,,chiar asa cum si umblati” sau ,,si asa si faceti” [traducerea Cornilescu]. Scopul vietii (vezi cap. 2.12) ar trebui sa fie castigarea aprobarii lui Dumnezeu asupra tuturor faptelor (compara cu v. 4). Apostolul ii invatase pe tesaloniceni sa traiasca nu ca majoritatea iudeilor, care erau neplacuti lui Dumnezeu

(v. 15), ci in acord cu principiile Evangheliei, bucurandu-se astfel neincetat de aprobarea divina.

Va rugam. Gr. erotao, (vezi comentariul de la Filipeni 4,3). In loc sa se foloseasca de autoritatea apostolica si sa le dea porunci cititorilor sai, Pavel ii roaga cu tact si cu umilinta sa asculte si li se adreseaza ca unor frati.

Va indemnam. Gr. parakaleo (vezi comentariul de la Matei 5,4). Pavel nu se multumeste doar sa-i roage. El adauga la apelul sau un indemn calduros. Se rugase ca tesalonicenii sa fie gata pentru venirea Domnului (cap. 3,12.13), dar rugaciunea singura nu e de ajuns. Era si un lucru pe care trebuia sa-l faca ei. Partea lor era sa ia aminte la invatatura data, si prin harul Domnului sa o implineasca in viata lor.

In Domnul Isus. [,,Prin Domnul Isus”, KJV]. Literal, ,,in Domnul Isus” [ca in traducerea Cornilescu] (vezi comentariul de la Filipeni 2,19). Pavel nu le dadea sfaturi personale, ci scria prin inspiratie divina. El ii indemna in numele Domnului si pe temeiul autoritatii Lui. Oricat de plina de tact ar fi aceasta procedura, ea are o puternica autoritate si se doreste sa aiba o mare influenta asupra destinatarilor.

Sa sporiti tot mai mult. Apostolul doreste ca ei sa atinga tinte spirituale inalte. El crede ca ei pot sa realizeze mult mai mult decat au facut pana acum (compara cu Ed. 18). Aceasta incredere in posibilitatile lor urma sa deschida inima tesalonicenilor pentru indemnurile serioase care urmeaza.