English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Tesaloniceni

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Tesaloniceni, 3


3:1 De aceea, fiindca nu mai puteam rabda, am socotit mai bine sa fim lasati singuri in Atena,

De aceea. Adica din cauza iubirii si a grijii apostolilor pentru convertitii lor, dar si din cauza frustrarii cauzate de neputinta lui Pavel de a se reintoarce la Tesalonic.

Rabda. Gr. stego, ,,a acoperi”, ,,a ascunde”, ,,a indura” (compara cu 1 Corinteni 9,12; 13,7). Se pare ca prin forma de plural a verbului Pavel dorea arate ca si tovarasii lui impartaseau aceeasi grija pentru noii convertiti si ca participau din toata inima la eforturile lui de a rezolva problemele generate de despartire (vezi comentariul de la 1 Tesaloniceni 2,17.18).

Am socotit mai bine. Adica am hotarat. Timpul verbului din greceste (eudokeo) arata ca se luase o hotarare definitiva.

Singuri in Atena. Raportul biblic spune ca atunci cand Pavel a fost constrans sa paraseasca Macedonia, ,,Sila si Timotei au ramas in Berea” (Faptele Apostolilor 17,14). Sosind la Atena, apostolul si-a dat seama de grozava provocare a acestei metropole pagane si intelectuale si a simtit nevoia de ajutoare credincioase. De aceea le-a trimis porunca ,,sa vina numaidecat la el” (v. 15). Raportul din Faptele Apostolilor nu spune daca Sila si Timotei au putut sa vina la Atena, dar acest pasaj sugereaza ca Timotei s-a dus acolo si ca aproape imediat a fost trimis inapoi in Macedonia, pentru a le sluji credinciosilor tesaloniceni. Pavel urma sa fie lasat singur in Atena. Trebuie sa-i fi fost foarte greu sa ia hotararea aceasta. Marele sacrificiu pe care apostolul era dispus sa-l faca prin acceptarea absentei tovarasului sau, Timotei, arata urgenta nevoii tesalonicenilor. Dupa vizita lui acolo, Timotei, insotit de Sila, a venit la Pavel in Corint (Faptele Apostolilor 18,5). E clar deci ca cei trei lucratori s-au unit in planurile pe care facute dinainte si ca Pavel a luat initiativa atat de a le alcatui, cat si de a le pune in practica.



3:2 si v-am trimis pe Timotei, fratele nostru si slujitorul lui Dumnezeu in Evanghelia lui Hristos, ca sa va intareasca si sa va imbarbateze in credinta voastra,

Trimis pe Timotei. Vezi comentariul de la v. 1.

Slujitorul. Gr. diakonos (vezi comentariul de la Marcu 9,35).

Impreuna lucrator. Dovezile textuale sunt impartite intre prezenta si absenta acestor doua cuvinte in textul original. Fie ca sunt sau nu prezente, Pavel il lauda foarte mult pe Timotei. Acest tanar nu era numai fratele, colegul credincios si tovarasul lui Pavel, ci si conlucrator cu Dumnezeu la proclamarea Evangheliei lui Hristos. Aceasta conceptie nobila, de a fi legat cu Dumnezeu in marea Sa misiune din iubire pentru omenirea cazuta, ocupa un loc de seama in gandirea lui Pavel si adesea isi gasea expresia in scrierile lui (compara cu Romani 1,9; 1 Corinteni 3,9; 2 Corinteni 6,1; Filipeni 4,3).

Sa va intareasca. Gr. sterizo (vezi comentariul de la Romani 16,25). Obiectivul principal al vizitei lui Timotei era de a-i intari pe credinciosi, pentru ca nici unul sa nu cada de la credinta.

Sa va imbarbateze. Gr. parakaleo (vezi comentariul de la Matei 5,4). Al doilea scop al vizitei lui Timotei era sa-i imbarbateze pe credinciosi. Lucrul acesta insemna o trecere in revista a ceea ce fusesera invatati, o largire a orizonturilor lor doctrinare si o intarire a experientei lor crestine. Toate acestea se includ in expresia ,,in credinta voastra”.



3:3 pentru ca nimeni din voi sa nu se clatine in aceste necazuri; caci stiti singuri ca la aceasta suntem randuiti.

Sa nu se clatine. [,,Fie miscat”, KJV]. Gr. sano, ,,a tulbura”, ,,a agita”, folosit numai aici in Noul Testament. In scrierile clasice acest cuvant e folosit literal cu privire la caini, cu sensul de ,,a da din coada”, de unde sensurile derivate, ,,a lingusi”, ,,a insela”. Unii cred ca aceste ultime doua sensuri ar trebui aplicate la versetul de fata. Altii sunt de acord cu sensul ,,a tulbura”, care este sustinut de versiunile mei vechi. Pavel cunostea primejdia persecutiilor locale. De aceea el spera cu ardoare ca lucrarea lui Timotei sa-i fereasca de a ajunge in vreun fel slabi in credinta.

In aceste necazuri. [,,De aceste necazuri”, KJV]. Sau ,,in aceste necazuri” [,,in aceste necazuri”], deoarece Pavel vizualiza circumstantele dificile in care convertitii aveau sa-si exercite credinta.

Suntem [randuiti]. Subiectul, noi, inclus in desinenta acestui verb, se refera nu numai la apostoli, dar si la convertitii lor. Intelegerea faptului ca Dumnezeu cunoaste persecutia prin care trec ei si ca ea joaca un rol randuit in planul Lui pentru viata lor, ii intareste pe crestini in suferinta. Incercarile pe care Parintele nostru iubitor le ingaduie sunt mijloace necesare pentru mantuire si sunt indrumate si ajustate in acest scop (1 Corinteni 10,13). Caracterele sunt slefuite prin incercari, si crestinii n-ar trebui sa se razvrateasca din cauza acestui proces de desavarsire (vezi comentariul de la Maleahi 3,3; Faptele Apostolilor 14,22; 2 Timotei 3,12; 1 Petru 2,21; 4,12.13).



3:4 Si cand eram la voi, v-am spus mai dinainte ca vom avea sa suferim necazuri, ceea ce s-a si intamplat, cum bine stiti.

V-am spus mai dinainte. In scurtul timp cat Pavel si asociatii lui fusesera cu tesalonicenii, s-au straduit sa-i pregateasca pe acestia pentru necazul inevitabil ce le statea inainte (vezi Faptele Apostolilor 18,23). Pentru inceput, credinciosii acestia au aflat de teribila bataie cu nuielele pe care Pavel si Sila o primisera la Filipeni (vezi comentariul de la 1 Tesaloniceni 2,2). In predica lor misionarii ii avertizasera de persecutia ce avea sa vina. Acum Pavel le reaminteste de prezicerea lui si de dureroasa ei implinire. Veridicitatea spuselor apostolilor trebuie sa fi confirmat increderea tesalonicenilor in cuvantul lor (vezi comentariul de la Ioan 13,19) si trebuie sa ii fi indemnat la statornicie.

Vom avea sa suferim necazuri. [,,Va trebui sa suferim necazuri”, KJV]. Sau ,,urmeaza sa suferim necazuri”.



3:5 Astfel, in nerabdarea mea, am trimis sa-mi aduca stiri despre credinta voastra, de teama ca nu cumva sa va fi ispitit Ispititorul, si osteneala noastra sa fi fost degeaba.

Astfel. [,,Din cauza aceasta”, KJV]. Desi Pavel stia ca tesalonicenii vor fi persecutati, el n-a acceptat indiferent o astfel de certitudine. El ii iubea pe copiii sai spirituali si era preocupat de binele lor. Din cauza aceasta el a trimis un sol personal pentru a afla, printr-o sursa sigura, vesti cu privire la starea lor. Nu aminteste numele persoanei trimise, intrucat daduse deja aceasta informatie (v. 2). Doar arata motivul trimiterii lui Timotei. Facuse o declaratie similara in versetele 1 si 2, dar aici o face si mai personala, vorbind la persoana intaia singular. [In limba romana prin cuvintele ,,mea”, ,,am trimis”, ,,sa-mi aduca” trimit la persoana I singular, eu].

In nerabdarea. [,,Rabd”, KJV]. Vezi comentariul de la v. 1. Stiri despre credinta voastra. Preocuparea principala a lui Pavel era starea sanatatii spirituale a convertitilor sai.

Sa va fi ispitit Ispititorul. Pavel cunostea slabiciunea firii omenesti si se temea ca nu cumva unii dintre credinciosi lui sa fi cazut de la curatia credintei. Ingrijorarea lui putea fi spulberata numai avand vesti directe de la Tesalonic. Apostolul da pe fata o intelegere a naturii ispitei. Dumnezeu ingaduise ca necazurile sa-i loveasca pe crestinii tesaloniceni, dar ispita nu venea de la El. Pavel recunoaste ca tentatiile vin de la Ispititorul, Satana insusi (vezi comentariul de la Matei 4,1; Iacov 1,13.14). El isi da seama ca diavolul, lucrand prin oameni nelegiuiti, ii ataca pe crestini cu scopul de a-i descuraja si a-i face sa-si paraseasca credinta. Daca diavolul ar fi reusit, atunci efortul depus pentru credinciosi ar fi fost in zadar, iar Pavel considera ca eforturile sale sunt folositoare doar daca au ca rezultat salvarea acelora pentru care lucreaza.



3:6 Dar chiar acum a venit Timotei de la voi la noi, si ne-a adus vesti bune despre credinta si dragostea voastra, ca totdeauna pastrati o placuta aducere aminte despre noi, si ca doriti sa ne vedeti, cum dorim si noi sa va vedem pe voi.

Dar chiar acum. Adverbul ,,acum” arata clar ca Timotei tocmai sosise de la Tesalonic. Deci aceasta prima epistola a fost scrisa la scurt timp dupa sosirea lui Timotei, si prin urmare ea reflecta sentimentele placute provocate de raportul incurajator al lui Timotei. E de asemenea clar ca epistola a fost scrisa la Corint, nu la Atena (vezi Introducerea), deoarece raportul afirma ca Timotei si Sila i se alaturasera lui Pavel la Corint (Faptele Apostolilor 18,5).

Dragostea. Gr. agape (vezi comentariul de la Matei 5,43; Ioan 11,3; 1 Corinteni 13,1). Era un balsam pentru inima lui Pavel sa afle ca credinta convertitilor lui nu fusese zguduita, si ca dragostea lor nu se racise.

O placuta aducere aminte despre noi. Pavel se temuse ca in absenta sa declaratiile false ale iudeilor i-ar fi intors pe tesaloniceni impotriva lui. Vestile ca ei inca se gandeau cu iubire la el si ca doreau continuu sa-l vada trebuie sa fi fost foarte linistitoare pentru apostol. El declara ca dorul este reciproc – si el doreste sa-i vada (vezi cap. 2,17.18).



3:7 De aceea, fratilor, in toate stramtorarile si necazurile noastre, am fost mangaiati cu privire la voi, prin credinta voastra.

Stramtorarile si necazurile. Dovezile textuale atesta inversarea cuvintelor ,,mahnire” (thlipsis) si ,,necaz” (anagke). In ce priveste insemnatatea acestor doua cuvinte grecesti, vezi comentariul de la Romani 2,9 si de la 1 Corinteni 7,26. Unii comentator au considerat ca prin cuvintele ,,stramtorari si necazuri” se face referire la necazurile launtrice si la cele din afara. Cel mai probabil, este vorba de incercarile grele la care l-au supus iudeii pe apostol in Corint (Faptele Apostolilor 18,1–17). Acolo conducatorii iudei obiectasera atat de vehement impotriva predicarii lui Pavel, incat acesta se despartise de ei si se indreptase cu totul spre neamuri (v. 6). Incercarile lor de a-l aduce la tacere nu incetasera, ci dimpotriva sporisera, pana cand au atatat revolta fatisa impotriva lui (v. 12). Intr-o vreme de necaz ca aceasta, Domnul il incurajase printr-o vedenie pe Pavel sa fie indraznet in prezentarea soliei, si-l asigurase de protectie si succes in lucrarea lui (v. 9 si 10). Probabil ca la data aceasta fusese adusa de catre Timotei solia incurajatoare.

Am fost mangaiati. Pavel, care era atat de atent in a-i mangaia pe altii, fusese el insusi mangaiat de catre aceia pe care se straduia sa-i ajute. Tot asa, slujitorii moderni ai lui Dumnezeu pot fi imbarbatati de catre aceia pentru care lucreaza. Cea mai buna incurajare pe care un convertit poate sa o dea celui care l-a adus la Mantuitorul e sa fie statornic pe calea crestina.



3:8 Acum, da, traim, fiindca voi stati tari in Domnul.

Acum, da, traim. [,,Caci acum traim”, KJV]. In contrast cu existenta plina de necazuri, conditionata de stramtorarile si necazurile pe care le indurase apostolii.

Fiindca, voi stati tari. [,,Daca stati tari”, KJV]. In ce priveste semnificatia cuvintelor ,,stati tari”, vezi comentariul de la Filipeni 1,27. Pavel spune ca atata vreme cat tesalonicenii raman tari, el si tovarasii lui se vor bucura de viata in cel mai deplin sens crestin. Iubirea si interesul sau viu pentru binele lor vesnic trebuie sa ii fi incurajat pe tesaloniceni sa fie credinciosi.



3:9 Cum putem noi oare sa multumim in de ajuns lui Dumnezeu cu privire la voi, pentru toata bucuria, pe care o avem din pricina voastra, inaintea Dumnezeului nostru?

Cum putem noi oare sa multumim? Inima lui Pavel da pe dinafara de exaltare datorita credinciosiei convertitilor sai. In mod natural Pavel doreste sa aduca multumiri pentru marturia lor exemplara, nu omului, ci lui Dumnezeu, care a facut posibila viata lor de biruinta. Bucuria lui este de natura spirituala. Ea izvoraste din contemplarea spiritualitatii credinciosilor. O astfel de bucurie nu contine egoism. Ea se inrudeste cu fericirea simtita de ingeri la convertirea unui pacatos (Luca 15,10). Pentru a treia oara Pavel Ii aduce multumiri lui Dumnezeu pentru puterea Lui de a-i sustine pe credinciosi (vezi 1 Tesaloniceni 1,2; 2,13). Ce motiv mai bun de multumire ar putea avea? Plata cea mai mare a unui slujitor a lui Hristos este bucuria pe care o simte cand afla de credinciosia acelora pe care i-a adus la Domnul (vezi 3 Ioan 4).



3:10 Zi si noapte Il rugam nespus sa va putem vedea fata, si sa putem implini ce mai lipseste credintei voastre.

Zi si noapte. [,,Noapte si zi”, KJV]. Vezi comentariul de la cap. 2,9. Aici descoperim o frantura a vietii ascunse de rugaciune a apostolului. Pavel lucra ,,zi si noapte” (cap. 2,9); totusi, ca si marele preot, el ii purta pe convertiti in inima sa fara incetare (vezi comentariul de la Exod 28,29).

Sa va putem vedea fata. Vezi cap. 2,17.18; 3,6. Pavel credea ca exista un lucru pe care doar el putea sa il indeplineasca, si asta doar fiind in mijlocul lor. Totusi, faptul ca era impiedicat in a-si indeplini dorinta l-a indemnat sa scrie aceasta scrisoare, care a insemnat mult pentru prietenii sai de departe. Dar mult mai mult a facut ea pentru biserica de-a lungul veacurilor! Epistola aceasta, probabil cea mai timpurie dintre scrierile sale cunoscute (vezi Introducerea) a fost scrisa ca un rezultat direct al incercarilor lui neizbutite de a se intoarce la Tesalonic (vezi comentariul de la cap. 2,18). Este posibil ca el sa fi vizitat biserica aceasta mai tarziu si sa ii fi instruit pe membrii ei in continuare (vezi Faptele Apostolilor 20,2). Dar in prezent calea lui era inchisa. Harul Domnului a transformat acest impediment intr-o binecuvantare: scrisoarea catre tesaloniceni. In felul acesta mania omului a fost facuta sa slujeasca spre lauda lui Dumnezeu.

Sa putem implini. [,,Sa putem desavarsi”, KJV]. Gr. katartizo (vezi comentariul de la Luca 6,40; Galateni 6,1). Pavel era nerabdator sa implineasca nevoile lor spirituale. El laudase mai inainte credinta, iubirea si nadejdea lor (1 Tesaloniceni 1,3) dar a recunoscut ca le lipseau virtuti esentiale (vezi cap. 4,11; 5,14), si ca aveau nevoie sa sporeasca ,,tot mai mult” (cap. 4,10) in roadele Duhului.



3:11 Insusi Dumnezeu, Tatal nostru, si Domnul nostru Isus Hristos sa ne netezeasca drumul la voi!

Insusi Dumnezeu. Cu aceste cuvinte Pavel incepe o noua sectiune si face o rugaciune specifica. Faptul ca Dumnezeu si Hristos sunt mentionati impreuna, accentueaza unitatea acestor doua Persoane ale Dumnezeirii. In ce priveste o discutie cu privire la folosirea de catre Pavel a titlurilor de Tata si Fiu, vezi comentariul de la Romani 1,7; Galateni 1,4; Filipeni 2,5.

Netezeasca. [,,Indrume”, KJV]. Literal, ,,sa faca drept” (compara cu Luca 1,79; 2 Tesaloniceni 3,5). Cararea lui Pavel fusese blocata de Satana (cap. 2,18), asa ca apostolul s-a indreptat catre Tatal si catre Hristos, rugandu-I sa indeparteze toate obstacolele si sa faca cu putinta ca si asociatii lui sa-i viziteze din nou pe tesaloniceni.



3:12 Domnul sa va faca sa cresteti tot mai mult in dragoste unii fata de altii si fata de toti, cum facem si noi insine pentru voi,

Domnul. [,,Si Domnul”, KJV]. Sau ,,dar Domnul”, punand versetele 11 si 12 in contrast unul cu altul. Pavel zice de fapt: indiferent de ceea ce se petrece cu mine, doresc ca voi sa cresteti spiritual.

Sa va imbogateasca. Gr. pleonazo, ,,a supraabunda”. Cuvantul ,,sa abundati” [in KJV] serveste pentru a scoate in evidenta intensitatea dorului lui Pavel dupa convertitii sai. El se roaga ca Hristos sa le dea o iubire crescanda, mai intai pentru fratii de credinta, apoi pentru cei din afara bisericii. Apostolul dorea ca aceasta iubire fierbinte pentru altii sa se regaseasca si in inimile lor. Iubirea fierbinte a unuia pentru altul este un semn al religiei autentice. Aceasta este invatatura explicita a lui Hristos (Ioan 13,34.35).



3:13 ca sa vi se intareasca inimile, si sa fie fara prihana in sfintenie, inaintea lui Dumnezeu, Tatal nostru, la venirea Domnului nostru Isus Hristos impreuna cu toti sfintii Sai.

Ca sa. [,,In scopul”, KJV]. Sau ,,asa ca”, aratand spre rezultatul faptului de a avea inima plina de iubire.

Intareasca. Gr. sterizo (vezi comentariul de la Romani 16,25). In 1 Tesaloniceni 3,2 sterizo este tradus la fel, ,,sa intareasca”. Pavel are increderea ca Hristos va intari inimile credinciosilor si recunoaste ca tesalonicenii nu pot savarsi aceasta lucrare in propria lor putere.

Fara prihana. [,,De ne mustrat”, KJV]. Gr. amemptoi, ,,fara defect”, ,,fara sa merite nici o mustrare” (vezi comentariul de la Efeseni 1,4; Filipeni 2,15; 3,6). Dorinta apostolului pentru convertitii sai e ca sa nu aiba nici un cusur in cele spirituale.

Sfintenie. Aceasta arata sfera in care Hristos urmeaza sa-i faca pe credinciosi fara cusur. El ii va face in stare sa traiasca vieti sfinte,astfel incat sa fie capabili sa stea fara mustrare inaintea Judecatorului universului. ,,Fara prihana in sfintenie” reprezinta cel mai inalt standard etic si spiritual. Apostolul crede ca acest standard poate fi atins prin harul pe care Hristos il pune la indemana acelora care cresc in iubire. A crede mai putin inseamna a tagadui Evanghelia.

Inaintea lui Dumnezeu. Grija lui Pavel este ca fratii lui sa fie declarati neprihaniti la judecata, nu de catre oameni, care sunt supusi greselii, ci de catre Dumnezeu, care cerceteaza inimile.

Tatal nostru. Compara cu v. 11.

Venirea. Gr. parousia. Vezi comentariul de la Matei 24,3. Venirea Domnului nostru este una din temele cheie ale acestei epistole (vezi 1 Tesaloniceni 1,10; 2,19; 4,16; 5,23). Aici Pavel considera ca ziua venirii lui Hristos este momentul cand caracterul credinciosului trebuie sa fie desavarsit. Atunci nu va fi posibilitate de schimbare.

Sfintii. Gr. hagioi (vezi comentariul de la Romani 1,7). In Noul Testament, in general, termenul hagioi se refera la copiii rascumparati ai lui Dumnezeu (Matei 27,52; Faptele Apostolilor 9,13; 1 Corinteni 1,2). Unii cred ca hagioi se refera aici la ingerii care Il insotesc pe Hristos la parousia Lui (Matei 25,31). Altii cred ca Pavel se gandeste la sfintii morti si la sfintii in viata, care sunt reuniti la data venirii lui Hristos (1 Tesaloniceni 4,13–17).COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1 AA 234

6–10AA 255

8 EW 28; MH 167

11, 12 ML 221

12, 13 AA 263; 5T 693

13 MB 149


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: