English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Tesaloniceni

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Tesaloniceni, 2


2:1 Voi insiva stiti, fratilor, ca venirea noastra la voi n-a fost zadarnica.

Voi insiva. [,,Deoarece, voi insiva”, KJV]. Aici Pavel dezbate pe larg rationamentul inceput in cap. 1,5. Altii i-au marturisit de bunavoie despre succesul fenomenal al lucrarii sale si al asociatilor lui in Tesalonic (vezi comentariul de la cap. 1,9), dar acum apostolul apeleaza in mare parte la ceea ce tesalonicenii insisi isi aminteau. Fiecare slujitor al Evangheliei ar trebui sa se poarte astfel incat atunci cand e atacat de calomniatori sa poata fi in stare sa faca un apel asemanator la ai lui.

Venirea. [,,Intrarea”, KJV]. Adica vizita evanghelistica a lui Pavel si a grupei lui (compara cu Faptele Apostolilor 17,1–4; 1 Tesaloniceni 1,9). Convertitii din Tesalonic stiau cel mai bine care fusese efectul acestei vizite in viata lor.

Zadarnica. Literal, ,,goala” (vezi comentariul de la 1 Corinteni 15,10). Credinciosii tesaloniceni erau ei insisi dovada adevarului sustinut de Pavel.



2:2 Dupa ce am suferit si am fost batjocoriti in Filipi, cum stiti, am venit plini de incredere in Dumnezeul nostru, sa va vestim Evanghelia lui Dumnezeu in mijlocul multor lupte.

Dupa ce am suferit. Dupa toate probabilitatile, Pavel si Sila si-au inceput lucrarea in Tesalonic la numai cateva zile dupa ce fusesera batuti in Filipi (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 17,1).

Batjocoriti. Fara indoiala ca multi credinciosi vazusera cu ochii lor urmele biciului roman (compara cu Galateni 6,17). Apostolul era foarte indignat de nedreptatea biciuirii publice a cetatenilor romani fara ca acestia sa fi fost mai intai judecati (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 16,37).

Plini de incredere. [,,Curajosi”, KJV]. Gr. parresiazomai, ,,a vorbi lamurit”, ,,a avea curaj”, ,,a indrazni”. Dupa o pedeapsa asa de crunta, ca cea suferita de evanghelisti, niste impostori (vezi comentariul de la v. 3) nu ar fi avut curajul sa-si continue asa de repede lucrarea intr-un loc invecinat.

In Dumnezeul nostru. Pavel recunoaste ca indrazneala lor nu era data de un curaj obisnuit. Izvorul ei era la Dumnezeu. Apostolii predicau ,,Evanghelia lui Dumnezeu” si El Insusi le daduse curajul necesar pentru a o proclama neinfricati.

Evanghelia lui Dumnezeu. Adica Evanghelia care venea de la Dumnezeu.

In mijlocul multor lupte. Literal, ,,in multa lupta” (vezi comentariul de la Filipeni 1,30), adica inconjurati de o opozitie puternica. S-ar putea ca aceasta sa fie si o referire la lupta interioara, ca in Coloseni 2,1.



2:3 Caci propovaduirea noastra nu se intemeiaza nici pe ratacire, nici pe necuratie, nici pe viclenie.

Propovaduirea. [,,Indemnarea”, KJV]. Gr. paraklesis, ,,mangaiere”, ,,consolare” (vezi comentariul de la Romani 12,8; 15,4; Filipeni 2,1). Aici se face referire la predicarea evanghelistilor. Evanghelia prezentata de apostoli in felul cel mai miscator a adus mangaiere neamurilor care traisera in paganismul lipsit de speranta si vorbise atat inimii cat si mintii lor.

Nici pe ratacire. [,,nu pe inselaciune”, KJV]. Sau ,,nici pe o greseala”. Pavel tagaduieste aici acuzatiile calomniatoare facute de dusmani, cum ca aceasta miscare era lucrarea unor oameni amagiti, manati de motive sinistre si ca era savarsita prin metode clandestine. El si asociatii lui nu erau niste fanatici rataciti. Propovaduirea lor nu era bazata pe inselaciune sau pe doctrine eronate. Dimpotriva, era intemeiata pe Cuvantul infailibil al lui Dumnezeu. In interpretarea Cuvantului ei erau condusi de Duhul adevarului.

Necuratie. Gr. akatharsia, ,,impuritate”, de obicei folosit cu referire la necuratia sexuala (vezi comentariul de la Romani 1,24). Insa multi interpreti considera ca aici cuvantul este folosit in sens figurat, de necuratie a mintii si a motivelor, adica lacomie. Pavel si tovarasii lui nu erau manati de lacomie sau de dorinta de a avea mult.

Viclenie. Gr. dolos (vezi comentariul de la Romani 1,29). Aici este luat in discutie felul lucrarii. Solia nu a fost proclamata cu inselaciune, ci cu sinceritate totala. ,,Adevaratul israelit” nu are viclesug in gura lui (vezi Ioan 1,47; Apocalipsa 14,5).



2:4 Ci, fiindca Dumnezeu ne-a gasit vrednici sa ne incredinteze Evanghelia, cautam sa vorbim asa ca sa placem nu oamenilor, ci lui Dumnezeu, care ne cerceteaza inima.

Ne-a gasit vrednici. [,,Ne-a ingaduit”, KJV]. Gr. dokimazo (vezi comentariul de la Romani 2,18; Filipeni 1,10) este folosit aici cu sensul de a fi considerat vrednic sau a fi aprobat. La sfarsitul acestui verset, acelasi cuvant (dokimazo) e folosit cu alta forma si e tradus ,,cerceteaza”.

Sa ne incredinteze. Inima apostolilor fusese judecata sau incercata de Dumnezeu si ei fusesera aprobati sau considerati corespunzatori pentru a li se incredinta vestirea Evangheliei. Pavel considera aceasta slujba o responsabilitate sacra, o ,,comoara … in niste vase de lut” (2 Corinteni 4,7). El propovaduia constient ca se ocupa de mesajul lui Dumnezeu pentru oameni, un mesaj a carui proclamare Dumnezeu i-o incredintase lui in mod deosebit (Faptele Apostolilor 9,15; 2 Corinteni 3,5.6).

Sa placem nu oamenilor. Apostolul isi dorea atat de mult sa placa lui Dumnezeu incat isi indeplinea slujba fara sa tina seama de parerea oamenilor despre el (vezi 1 Corinteni 3,4; Galateni 1,10). Nu inseamna ca nu lua in considerare sentimentele lor, caci se stie era atent sa nu aduca vreo ofensa inutila (vezi 1 Corinteni 9,19–23), ci ca scopul lui nu era sa placa oamenilor si astfel sa-i castige prin viclenie, ci sa aiba aprobarea lui Dumnezeu si sa-i atraga pe oameni la Creatorul lor.

Ne cerceteaza inima. [,,Ne incearca inimile”, KJV]. Vezi comentariul de mai sus, la ,,ne-a gasit vrednici” si compara-l cu cel de la Romani 8,27.



2:5 In adevar, cum bine stiti, niciodata n-am intrebuintat vorbe magulitoare, nici haina lacomiei: martor este Dumnezeu.

Vorbe magulitoare. Literal, ,,cuvinte de magulire”. Pentru a dovedi ca tinta lor nu fusese sa placa oamenilor, Pavel le reaminteste convertitilor sai ca ei stiu ca atunci cand au predicat, apostolii nu s-au folosit niciodata de magulire pentru ca oamenii sa primeasca Evanghelia. In viata tesalonicenilor era necesara o reforma radicala. Magulirea le-ar fi incurajat vanitatea si i-ar fi facut sa fie orbi fata de nevoia lor. Acesti slujitori ai lui Hristos nu predicau lucruri magulitoare, asa cum faceau profetii mincinosi (vezi Isaia 30,10; Ezechiel 13,10).

Haina. [,,Mantaua”, KJV]. Gr. prophasis, ,,pretext” (vezi comentariul de la Filipeni 1,18). Apostolii nu se foloseau de slujba lor pentru a se imbogati. Dimpotriva, erau cat se poate de atenti sa nu dea nici un prilej pentru o asemenea acuzatie. Pavel putea declara ca n-a ravnit ,,nici la argintul, nici la aurul, nici la hainele cuiva” (Faptele Apostolilor 20,33; compara cu 2 Corinteni 12,14).

Martor este Dumnezeu. Un juramant solemn, respectuos (vezi comentariul de la Filipeni 1,8). Pentru confirmarea faptului ca el si asociatii lui nu-i magulisera, Pavel putea sa faca apel la amintirile tesalonicenilor, dar in ce priveste motivele pe care le-au avut, putea sa apeleze doar la Dumnezeu. In felul acesta el respinge cu putere toate acuzatiile ca el si tovarasii lui lucrasera pentru vreun castig personal.



2:6 N-am cautat slava de la oameni: nici de la voi, nici de la altii, desi, ca apostoli ai lui Hristos, am fi putut sa cerem cinste.

Cautat slava. Pavel nu tagaduieste ca a primit vreodata slava sau onoare de la oameni, ci numai ca el niciodata nu a cautat-o. Viata lui era o dovada consecventa ca aceasta afirmatie era adevarata (compara cu Faptele Apostolilor 20,19; 2 Corinteni 4,5) si nici o persoana dintre neamuri sau dintre crestini nu l-ar fi putut acuza, pe buna dreptate, de egoism.

Apostoli. In acest caz folosirea acestui cuvant arata ca Pavel ii considera si pe Sila si pe Timotei in randul apostolilor crestini (vezi comentariul de la Romani 16,7; 1 Corinteni 4,9).

Sa cerem cinste. [,,Sa fim o povara”, KJV]. Literal, ,,sa fim cu importanta”, adica intr-o pozitie care sa aiba autoritate. Ca soli si trimisi ai Imparatului, misionarii erau vrednici de respect si sprijin, si ar fi putut sa le ceara lucruri grele convertitilor lor.



2:7 Dimpotriva, ne-am aratat blanzi in mijlocul vostru, ca o doica ce-si creste cu drag copiii.

Blanzi. Gr. epioi, ,,binevoitori”, ,,buni”, ,,iubitori”. Dovezile textuale (vezi p.10) sunt impartite intre exprimarea epioi si nepioi, ,,prunci”, ,,copilasi” (vezi comentariul de la Matei 11,25). Cuvantul ,,blanzi” se incadreaza mai bine in context.

Doica. [,,Dadaca”, KJV]. Apostolul compara iubirea lui dezinteresata cu cea a unei femei care ingrijeste de un copil, revarsandu-si neincetat dragostea asupra lui, indiferent ca este sau nu mama lui adevarata. In loc de a le cere multe lucruri tesalonicenilor, comportandu-se ,,ca stapani” (1 Petru 5,3), evanghelistii aveau mare grija de bunul mers al convertitilor.



2:8 Astfel, in dragostea noastra fierbinte pentru voi, eram gata sa va dam nu numai Evanghelia lui Dumnezeu, dar chiar si viata noastra, atat de scumpi ne ajunseserati.

In dragostea noastra fierbinte. Gr. homeiromai, ,,a tanji dupa”, ,,a arde de dor dupa”, ,,a dori”. Este reluata comparatia cu doica. Daca in versetul 7 a fost scoasa in evidenta blandetea, aici accentul cade asupra iubirii. Dupa cum doica isi manifesta dragostea chiar dandu-si viata pentru pruncul ei, tot asa si misionarii erau dispusi sa dea totul. Apostolul arata aici sentimentele si devotamentul sau intens fata de acesti primi convertiti din Macedonia.

Eram gata. Mai degraba ,,aveam mare placere”.

Sa va dam. Gr. metadidomi, in sensul de a impartasi ceva cu altul.

Evanghelia lui Dumnezeu. Vezi comentariul de la v. 2.

Viata. [,,Sufletele”, KJV]. Gr. psuchai (vezi comentariul de la Matei 10,28), aici folosit cu sensul de ,,viata” [ca in traducerea Cornilescu]. Cei convertiti in urma predicarii lui Pavel nu puteau pune la indoiala declaratia lui: ei fusesera martori la indrazneala misionarilor si stiau ca acestia nu se dadusera inapoi, punandu-si in pericol chiar viata.

Scumpi ne ajunseserati. [,,Scumpi ne erati”, KJV]. Mai degraba ,,prea iubiti ne ajunseserati”. Lucrand pentru acesti noi convertiti, vazand hotararea lor pentru Hristos in fata unei puternice opozitii si ducand o lupta infocata pentru ei, mai intai pentru a primi solia si apoi pentru a fi statornici, Pavel si tovarasii lui au ajuns sa-i indrageasca tot mai mult.



2:9 Va aduceti aminte, fratilor, de osteneala si munca noastra. Cum lucram zi si noapte, ca sa nu fim sarcina nici unuia din voi, si va propovaduiam Evanghelia lui Dumnezeu.

Va aduceti aminte. Un apel la ceea ce stiau tesalonicenii despre eforturile lui in mijlocul lor (compara cu v. 1 si 2).

Osteneala. Gr. kopos, (vezi comentariul de la cap. 1,3).

Munca. Gr. mochthos, ,,munca aspra si grea”, ,,greutate”, ,,necaz”. Cele doua cuvinte kopos si mochthos de asemenea sunt folosite impreuna in 2 Corinteni 11,27 si 2 Tesaloniceni 3,8. In 2 Corinteni 11,27 combinatia este tradusa ,,osteneli si necazuri”.

Lucram. Gr. ergazomai, ,,a munci” in general, pentru plata. Pavel se refera la meseria lui care consta in facerea de corturi (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 18,3).

Zi si noapte. [,,Noapte si zi”, KJV]. Pavel intentiona sa-si castige existenta prin munca, fiind hotarat ca Evanghelia sa fie oferita gratuit. Nu trebuia sa dea nimanui motive sa-l acuze ca predica pentru castig personal. El muncea ca sa nu fie o povara pentru biserica (vezi comentariul de la 1 Corinteni 4,12; 2 Corinteni 11,9; 1 Tesaloniceni 2,6).



2:10 Voi sunteti martori, si Dumnezeu de asemenea, ca am avut o purtare sfanta, dreapta si fara prihana fata de voi, care credeti.

Voi sunteti martori. Acum, dupa ce apostolul infruntase si respinsese cele mai importante acuzatii ale dusmanilor sai: (1) ca el si tovarasii lui erau fanatici amagiti; (2) ca erau manati de ganduri egoiste si necurate si (3) ca bunatatea si grija lor aparenta era doar o inselaciune slab mascata (v. 1–9), apeleaza din nou la ceea ce tesalonicenii stiau deja, reamintindu-le ca erau martori ai purtarii lor. Cu privire la misionari ei cunosteau mult mai multe decat acuzatorii. De aceea, nu trebuia sa fie influentati de rapoarte calomniatoare.

Si Dumnezeu de asemenea. Pavel face din nou apel la Dumnezeu (vezi comentariul de la v. 5) in ce priveste motivele sale, care nu puteau fi vazute de oameni. Acest lucru sugereaza ca, atunci cand e nevoie, putem apela la Dumnezeu pentru veridicitatea celor spuse si ca ar trebui sa traim intotdeauna in asa fel incat sa putem face un asemenea apel.

Am avut o purtare. [,,Ne-am comportat”, KJV]. Literal, ,,am devenit”, folosit aici cu sensul de ,,am actionat”, sau ,,ne-am purtat”.

Sfanta. Gr. hosios, ,,evlavioasa”, ,,intr-un fel placut lui Dumnezeu”. Viata sfanta a unui adevarat crestin si atitudinea lui evlavioasa, tematoare fata de Creatorul lui au o influenta profunda asupra atitudinii lui fata de semenii sai, copiii lui Dumnezeu.

Dreapta. Gr. dikaios, ,,drept”, neprihanita”, inrudit cu adjectivul dikaios (vezi comentariul de la Matei 1,19). Fara prihana. [,,Fara vina”, KJV]. Gr. amemptos, ,,nevinovata”, inrudit cu adjectivul amemptos (vezi comentariul de la cap. 3,13).



2:11 Stiti iarasi ca am fost pentru fiecare din voi, ca un tata cu copiii lui: va sfatuiam, va mangaiam si va adeveream,

Stiti. Compara cu ,,va aduceti aminte” (vezi comentariul de la v. 9).

Ca un tata. In versetul 7, pentru a zugravi atitudinea iubitoare si delicata a evanghelistilor fata de convertitii lor, Pavel a folosit comparatia cu o doica. Acum, ca o ilustratie a lucrarii lor neobosite pentru dezvoltarea experientei proaspetilor convertiti, el foloseste exemplul unui tata devotat cresterii copilului sau. Apostolii evanghelisti ii indemnau pe toti sa fie credinciosi, ii incurajau pe cei lasi si ii mustrau solemn pe cei care dau semne de abatere de la credinta. Toate acestea erau facute cu gingasie si iubire.

Va sfatuiam, va mangaiam si va ademeneam. Aceste cuvinte descriu cele trei aspecte mai importante ale lucrarii slujitorului crestin.



2:12 sa va purtati intr-un chip vrednic de Dumnezeu, care va cheama la Imparatia si slava Sa.

Sa va purtati. [,,Sa umblati”, KJV]. Gr. peripateo (vezi comentariul de la Efeseni 2,2; vezi Coloseni 1,10; 1 Ioan 1,6). Scopul ostenelii apostolului era sa-i faca pe acesti proaspat convertiti in stare sa traiasca o viata demna de numele de copii ai Tatalui ceresc. O altfel de traire inseamna dezonoare la adresa lui Dumnezeu si chiar ii face pe necredinciosi sa huleasca numele Lui (vezi comentariul de la Romani 2,24).

Care va cheama. [,,Care v-a chemat”, KJV]. Mai corect, ,,care cheama”, sau ,,staruie sa cheme”. Cu privire la insemnatatea chemarii lui Dumnezeu, vezi comentariul de la Romani 8,28.30; 1 Corinteni 1,9; Galateni 1,6.

Imparatia. Pentru o discutie despre natura acestei imparatii, vezi comentariul de la Matei 4,17; 5,3; 6,10.13; Marcu 3,14; vezi si comentariul de la 1 Corinteni 6,9. Pavel se refera aici la imparatia prezenta a lui Dumnezeu, adica imparatia harului. Crestinii sunt chemati sa intre in imparatia harului (vezi comentariul de la Coloseni 1,13).

Slava Sa. Vezi comentariul de la Ioan 1,14; Romani 3,23. Imparatia prezenta, a harului, va culmina cu imparatia vesnica a lui Dumnezeu, imparatia slavei, in care credinciosii vor intra cu bucurie, ca cetateni, atunci cand Hristos Se va intoarce (compara cu Matei 24,31). Pavel ii indeamna pe tesaloniceni sa traiasca conform legilor acestei imparatii slavite (vezi comentariul de la Filipeni 3,20).



2:13 De aceea multumim fara incetare lui Dumnezeu ca, atunci cand ati primit Cuvantul lui Dumnezeu, auzit de la noi, l-ati primit nu ca pe cuvantul oamenilor, ci, asa cum si este in adevar, ca pe Cuvantul lui Dumnezeu, care lucreaza si in voi care credeti.

De aceea. [,,Din aceasta cauza”, KJV]. Sau ,,datorita acestui lucru”. Pot fi citate dovezi textuale pentru omiterea cuvantului ,,din”.

Multumim … lui Dumnezeu. Vezi comentariul de la cap. 1,2.3. Pavel era convins de realitatea credintei de la inceput a convertitilor sai, si dorea sa le intipareasca simtul realitatii acesteia, ca nu cumva sa fie ispititi sa se indoiasca de ea si sa cada de la credinta.

Primit. Cuvantul acesta apare de doua ori in versetul acesta, dar in original, in limba greaca, sunt doua verbe diferite. Cel dintai, paralambano, inseamna primirea din exterior, auzirea soliei; al doilea, dechomai, se refera la primirea in interior, acceptarea soliei.

Cuvantul lui Dumnezeu. Pavel nu avea indoieli cu privire la originea soliei pe care o predica: stia ca vine de la Dumnezeu. De asemenea ii invatase pe tesaloniceni din sfintele Scripturi (Faptele Apostolilor 17,2.3). Se bucura ca si ei recunosteau autoritatea divina a mesajului sau si declara ca aceasta recunoastere era motivul cel mai important al bucuriei sale.

Care lucreaza. [,,Lucreaza efectiv”, KJV]. Gr. energeo (vezi comentariul de la Filipeni 2,13). Cand e primit in viata credinciosului, cuvantul isi indeplineste scopul divin.

In voi care credeti. Cuvantul lucreaza eficient in crestin doar prin credinta. Cuvantul lui Dumnezeu e folositor numai cand gaseste credinta la cei care aud (Evrei 4,2). Evanghelia ,,este puterea lui Dumnezeu pentru mantuirea fiecaruia care crede” (Romani 1,16). Intr-una din marile binecuvantari rostite de Pavel, el spune ca Dumnezeu este in stare sa faca pentru noi mult mai mult decat putem noi cere sau gandi ,,prin puterea care lucreaza in noi” (Efeseni 3,20). Vorbeste din nou despre propria lui experienta si spune cum se lupta sa proclame cu ajutorul ,,puterii” cu care Dumnezeu ,,lucreaza cu tarie” in el (Coloseni 1,29). In aceasta situatie, puterea cuvantului lui Dumnezeu lucra in credinciosii tesaloniceni, dandu-le rabdare in incercare si persecutie.



2:14 Caci, fratilor, voi ati calcat pe urmele Bisericilor lui Dumnezeu, care sunt in Hristos Isus, in Iudea; pentru ca si voi ati suferit din partea celor de un neam cu voi aceleasi rele, pe care le-au suferit ele din partea Iudeilor.

Ati calcat pe urmele. [,,M-ati urmat”, KJV]. Gr. mimetai (vezi comentariul de la cap. 1,6). Bisericilor lui Dumnezeu. Pluralul acestui cuvant se gaseste doar aici si in 1 Corinteni 11,16, dar forma de singular e obisnuita in Noul Testament (Faptele Apostolilor 20,28 etc.).

In Hristos Isus. Aceste cuvinte arata clar ca Pavel se refera la bisericile de iudei crestini, nu la sinagogile iudeilor, care se considerau Biserica lui Dumnezeu. Crestinii din Iudea trecusera prin persecutii grele din partea conducatorilor natiunii care respinsesera solia Evangheliei (Faptele Apostolilor 8,1; 9,1.2). Tesalonicenii erau persecutati de catre neamuri, la instigarea iudeilor (Faptele Apostolilor 17,5–8). Cele doua comunitati crestine, una in Palestina iar cealalta in Macedonia, puteau deci simpatiza una cu alta in suferinta lor, care erau asemanatoare.

Iudea. Nu e clar motivul pentru care Pavel ii compara pe crestinii tesaloniceni cu crestinii iudei. Se poate ca el sa fi prezentat bisericile din Iudea ca exemple de tarie, sau se poate ca persecutorii iudei din Tesalonic sa-i fi reamintit de situatia asemanatoare din Palestina. Oricare ar fi fost motivul, el da la iveala marea sa stima fata de credinciosii din Iudea si-i considera modele de urmat pentru alte biserici.



2:15 Iudeii acestia au omorat pe Domnul Isus si pe proroci, pe noi ne-au prigonit, nu plac lui Dumnezeu, si sunt vrajmasi tuturor oamenilor,

Au omorat pe Domnul Isus. Biserica tesalonicenilor era o biserica alcatuita in mare parte de crestini dintre neamuri, dar multi din membrii ei fusesera prozeliti iudei (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 17,4). Membrii acestia fusesera obisnuiti sa primeasca invatatura religioasa de la conducatorii iudei din cetatea lor. Se poate ca ei sa se fi gandit ca in invatatura lui Pavel era ceva gresit, deoarece atrasese asupra lui si asupra tovarasilor lui mania conducatorilor religiosi. Dar Pavel arata ca dusmania lor era de asteptat, pentru ca ei L-,,au omorat pe Domnul Hristos si pe prooroci” (1 Tesaloniceni 2,15; compara cu Matei 23,31; Faptele Apostolilor 7,52). Apostolul ii face pe iudei raspunzatori de moartea lui Hristos (vezi Faptele Apostolilor 2:23).

Pe noi ne-au prigonit. Aceasta propozitie poate avea atat o aplicatie generala cat si una locala. Iudeii il urmarisera pe Pavel de la data convertirii lui (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 9,23) si staruisera in planurile lor rele impotriva lui si a tovarasilor lui (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 13,45). Exact aceiasi iudei care cauzasera tulburari in Tesalonic ii urmarisera pe Pavel, Sila si pe Timotei la Berea (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 17,13).

Nu plac lui Dumnezeu. Forma verbului din greceste arata ca de obicei iudeii nu erau placuti lui Dumnezeu. Ei aveau zel pentru Dumnezeu si credeau ca bigotism lor asupritor Ii placea si Lui (Ioan 16:2), iar dusmania lor contra crestinilor era inspirata de invidie. Invidia era aceea care starnise persecutia in Tesalonic ca si in toate celelalte parti (Faptele Apostolilor 17,5; 13,45). O astfel de purtare nu putea face altceva decat sa atraga o puternica neplacere din partea lui Dumnezeu.

Vrajmasi. [,,Potrivnici”, KJV]. Iudeii erau impotriva tuturor natiunilor. Daca zelul lor ar fi fost intemeiat pe dragostea pentru Dumnezeu, ei i-ar fi iubit si pe semeni. Insa dadeau pe fata o exclusivitate specifica oamenilor cu vederi inguste. Atitudinea aceasta i-a facut pe multi scriitori pagani sa declare ca iudeii simteau ,,numai ura si dusmanie” fata de celelalte natiuni (Tacitus, Istorii, V, 5). Pavel vede ura aceasta luand forma incercarii ingrozitoare de a opri raspandirea Evangheliei la cei care o doreau (vezi v. 16).



2:16 caci ne opresc sa vorbim Neamurilor, ca sa fie mantuite. Astfel, ei totdeauna pun varf pacatelor lor. Dar, la urma, i-a ajuns mania lui Dumnezeu!

Ne opresc. Gr. koluo, ,,a impiedica”, ,,a opri”, ,,a interzice”. Iudeii ar fi inconjurat ,,marea si pamantul” ca sa faca ,,un tovaras de credinta” (Matei 23,15) si doreau ca oamenii sa accepte iudaismul. Insa faceau tot ce le sta in putere pentru a-i impiedica pe crestini sa raspandeasca vestea cea buna a mantuirii prin Hristos.

Ca sa fie mantuite. Pavel era convins ca propovaduirea apostolilor avea ca rezultat mantuirea celor care acceptau solia ei. El stia ca nu exista mantuire decat prin Isus Hristos (Faptele Apostolilor 4,12). Si mai stia, din proprie experienta, ca orice efort de a proclama Evanghelia atrage mania iudeilor (compara cu Faptele Apostolilor 22,22).

Totdeauna. Prin omorarea profetilor din vremurile Vechiului Testament, prin lepadarea si crucificarea Domnului lor si acum prin persecutia indarjita indreptata impotriva urmasilor Lui, pacatele iudeilor se inmulteau tot mai mult, pana cand masura nelegiuirilor lor avea sa ajunga la varf.

Pun varf. [,,Umplu”, KJV; ,,implinesc”, traducerea lui G. Galaction]. Gr. anapleroo, ,,a umple deplin”, ,,a umple pana la margini”. Prin respingerea mantuirii prin Hristos si prin efortul de a-i impiedica pe altii sa beneficieze de sacrificiul lui Hristos, iudeii umpleau pana la margini ,,masura parintilor” lor (vezi comentariul de la Matei 23,32).

La urma. Sau ,,in cele din urma”.

I-a ajuns. Mania lui Dumnezeu fata de poporul ales avea sa se implineasca abia in viitor (anul 70 d.Hr.), dar Pavel vede calea pe care o urmeaza iudeii si vorbea cu ingrijorare de sfarsitul spre care se indreptau acestia. In lumina profetiei din Vechiul Testament (vezi comentariul de la Daniel 9,24) si a profetiei rostite de Domnul Insusi (Matei 23,37–39; 24,15–20), dar si prin inspiratia de la Duhul Sfant, apostolul vedea mania lui Dumnezeu cazand asupra natiunii nepocaite. Ierusalimul inca nu era nimicit, dar protectia lui Dumnezeu se retrasese. In curand cetatea urma sa fie ,,calcata in picioare”, iudeii sa fie imprastiati si profetia Domnului sa fie implinita (vezi comentariul de la Luca 19,43.44; 21,24).

Mania lui Dumnezeu. Vezi comentariul de la cap. 1,10.



2:17 Noi, fratilor, dupa ce am fost despartiti catava vreme de voi, cu fata dar nu cu inima, am avut cu atat mai mult dorinta sa va vedem.

Am fost despartiti. [,,Fiind luati”, KJV]. Gr. aporphanizo, ,,a fi orfan de un parinte”. Dupa ce in versetele 15 si 16 a vorbit despre iudei, apostolul declara din nou ca dragostea lui pentru ei nu a scazut. In greaca acest cuvant sugereaza legatura intima care exista intre Pavel si convertitii sai. Cand imprejurarile ii desparteau, fiecare membru simtea ca si cum familia s-ar fi desfiintat.

Catava vreme. [,,Pentru un scurt timp”, KJV; ,,o bucata de vreme”, traducerea lui G. Galaction]. Literal, ,,pentru o perioada de o ora”. Nu se stie cat timp s-a scurs intre plecarea lui de la ei (Faptele Apostolilor 17,10) si scrierea acestei epistole, dar trebuie sa fi trecut cateva luni.

Am avut … dorinta. [,,Ne-am straduit”, KJV; ,,Ne-am sarguit”, traducerea lui G. Galaction]. Gr. spoudazo, ,,a zori”, ,,a se stradui”, ,,a fi staruitor”.

Cu atat mai mult. Adica peste masura, cat mai tare cu putinta. Pavel dorea cu toata inima sa ii viziteze din nou pe tesaloniceni.

Dorinta. [,,Marea dorinta”, KJV]. Pavel ii asigura pe tesaloniceni ca a facut tot ce i-a stat in putinta ca sa se intoarca la ei. O astfel de asigurare impiedica orice invinuire a impotrivitorilor iudei cum ca el absenta lui din Tesalonic a fost intentionata. Realitatea era ca plecarea fortata a apostolilor din mijlocul noilor credinciosi marise mult dorinta lor de a se reintoarce la Tesalonic.



2:18 Astfel, odata, si chiar de doua ori, am voit (eu, Pavel, cel putin) sa venim la voi; dar ne-a impiedicat Satana.

Eu, Pavel, cel putin. Aici Pavel face deosebire intre el si tovarasii lui, pe care de-a lungul epistolei i-a asociat staruitor cu sine. Acuratetea cerea aceasta, deoarece Sila si Timotei ramasesera la Berea cand Pavel a plecat la Atena (Faptele Apostolilor 17,14), iar Timotei le facuse o vizita tesalonicenilor la indrumarea lui Pavel (1 Tesaloniceni 3,1.2). Toti trei doreau sa se intoarca, dar vorbind in dreptul sau, apostolul putea sa afirme ca planuise cu hotarare sa faca lucrul acesta ,,odata, si chiar de doua ori”, adica iar si iar. Ardea de dor sa-i vada.

Am voit sa venim. Literal, ,,ne-am dorit sa venim”, sau ,,am intentionat sa venim”.

Ne-a impiedicat. Gr. egkopto, ,,a interveni”, ,,a impiedica drumul cuiva, tinandu-i calea”. La fel cum la o intrecere de cai un calaret ,,taie calea” si in felul acesta reuseste sa il impiedice pe adversar, sau la fel cum pe soselele moderne un motociclist egoist poate sa ,,taia” calea si sa opreasca mersul automobilului pe care l-a depasit, tot asa si Satana puse un obstacol in calea lui Pavel si astfel il impiedicase sa se intoarca la Tesalonic. Apostolul nu da nici o indicatie cu privire la felul in care l-a impiedicat cel rau. Insa Satana poate doar sa stinghereasca, nu si sa impiedice triumful final al Evangheliei. Domnul este la carma, iar El si biserica Sa vor birui.

Satana. In calatoriile sale misionare Pavel fusese calauzit de Duhul Sfant. In calatoria care la condus la Tesalonic, inainte de a trece in Europa, apostolul se gandise sa lucreze in provincia Asia, sau in Bitinia, dar Duhul Sfant il impiedicase sa faca acest lucru (Faptele Apostolilor 16,6.7). Totusi, nu Duhul Sfant fusese Cel care ii expulzase pe Pavel si pe insotitorii lui din Tesalonic si ii impiedicase sa se intoarca aici. Aceasta era realitate lucrarea marelui dusman, Satana.



2:19 Caci cine este, in adevar, nadejdea, sau bucuria, sau cununa noastra de slava? Nu sunteti voi, inaintea Domnului nostru Isus Hristos, la venirea Lui?

Cine este … nadejdea? Aici apostolul arata care este motivul suprem al dorului sau de a reveni la credinciosii tesaloniceni. El traia cu speranta de a-i prezenta Domnului Isus pe convertitii sai, ca trofee ale lucrarii sale. Speranta lui nu era neintemeiata, deoarece isi dadea seama de crestinismul adevarat al tesalonicenilor (vezi comentariul de la cap. 1,3.4).

Bucuria sau cununa. Vezi comentariul de la Filipeni 4,1; compara-l cu cel de la 2 Corinteni 1,14.

De slava. [,,Bucurie”, KJV; ,,de lauda”, traducerea lui G. Galaction]. Mai degraba ,,de lauda” sau ,,de slava” [ca in versiunea Cornilescu]. In ziua biruintei Pavel va fi in stare sa-i prezinte pe convertitii lui cu o mandrie permisa, bucurandu-se ca Domnul l-a folosit pe el la mantuirea lor. Sentimentele exprimate de apostol in aceasta situatie trebuiau sa aiba un dublu efect asupra cititorilor: (1) sa-i convinga de sinceritatea iubirii lui pentru ei si de dorinta sa de a-i vizita din nou;

(2) sa-i incurajeze sa ramana statornici in ciuda persecutiilor. Inaintea. [,,In prezenta”, KJV]. Sau ,,inaintea”, ca in cap. 3,13. Venirea. Gr. parousia (vezi comentariul de la Matei 24,3).



2:20 Da, voi sunteti slava si bucuria noastra.

Voi sunteti slava… noastra. In versetul 19 Pavel ii descrisese pe convertiti ca ,,nadejdea”, ,,bucuria” si ,,cununa” sa. Aici el introduce ideea ca ei erau si ,,slava” (sau ,,onoarea”) sa. Aceasta era

o mare lauda pentru tesaloniceni. Nu numai ca acesti credinciosi urmau sa fie bucuria si coroana lui de slava la venirea lui Hristos, dar ei sunt chiar si acum mandria si desfatarea sa. El se faleste cu dovezile lucrarii Duhului Sfant printre ei. Credinta, iubirea si speranta (1:3), impreuna cu puternicul lor zel misionar (v. 8), sunt motive de bucurie si neincetata recunostinta din partea sa (v. 2). Dincolo de orice contradictie, inima lui este in Tesalonic.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

3–8AA 256

6, 9 AA 347

10 Ev 632

10–13AA 257

12 1T 137

13 COL 59

19 AH 279; CT 284; MYP 23

19, 20 AA 257; Ed 70; EW 61; MB 90; 6T 310


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: