Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Tesaloniceni

1 Tesaloniceni 1:1


1:1 Pavel, Silvan si Timotei, catre Biserica Tesalonicenilor, care este in Dumnezeu Tatal si in Domnul Isus Hristos: Har si pace de la Dumnezeu, Tatal nostru, si de la Domnul Isus Hristos.

Pavel. Epistola aceasta incepe ca si celelalte, cu salutari (vezi comentariul de la Romani 1,1). Apostolul nu trebuie sa faca o introducere lunga deoarece cititorii il cunosc bine si probabil trecuse numai un scurt timp de cand plecase de la ei.

Vezi harta cu evenimentele asociate scrierilor apostolului Pavel catre Tesaloniceni

Desi Pavel ii aminteste si pe Sila si Timotei, este evident ca doar el este autorul epistolei (cap. 2,18; 3,5; 4,13; 5,1.23.27). Dar in timp ce scrie se gandeste la Sila si la Timotei, si de-a lungul celor cinci capitole ale cartii foloseste adesea pronumele plural ,,noi” (cap. 1,2; 2,2; 3,1; 4,1; 5,12). Fara indoiala ca cei doi tovarasi ai lui au fost de acord cu toate indemnurile pe care apostolul le-a scris in numele lor.

Silvan. Apare in Faptele Apostolilor cu numele mai scurt, Sila (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 15,22.34.40). El fusese cu Pavel in Filipi (Faptele Apostolilor 15,40.41; 16,12.19), il insotise la Tesalonic (Faptele Apostolilor 17,1.4), impreuna cu el fusese alungat din Berea (Faptele Apostolilor 17,10) si ramasese in acest oras dupa plecarea lui Pavel la Atena (Faptele Apostolilor 17,10). Mai tarziu s-a reintalnit cu apostolul la Corint (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 18,5; 2 Corinteni 1,19). El e amintit inainte de Timotei poate pentru ca era mai in varsta si conlucra cu Pavel de mai mult timp.

Timotei. O transliterare a gr. Timotheos, redat adesea Timotei. Vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 16,1. Era din districtul din oraselor Derbe si Listra, il insotise pe Pavel in a doua calatorie misionara (Faptele Apostolilor 16,1–3) si conlucrase cu Pavel in Filipi, Tesalonic si Berea (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 17,14). Tanarul evanghelist fusese trimis la biserica din Tesalonic si raportul lui despre starea ei a reprezentat contextul imediat in care Pavel si-a scris epistola (1 Tesaloniceni 3,1.6).

Biserica. Gr. ekklesia (vezi comentariul de la Matei 18,17). Pavel isi adreseaza scrisoarea intregii grupari de credinciosi din Tesalonic, in alta parte face referire la crestini numindu-i ,,sfinti” (Romani 1,7; etc). El nu-i mentioneaza aici pe principalii slujbasi ai bisericii, asa cum face in epistola catre filipeni (cap. 1,1).

Tesalonicenilor. Obiceiul lui Pavel (Romani 1,7; 1 Corinteni 1,2; 2 Corinteni 1,1; Efeseni 1,1; Filipeni 1,1; Coloseni 1,2) este de a aminti numele cetatii in care se aduna un anumit grup de credinciosi; dar aici si in 2 Tesaloniceni 1,1 el face referire la ,,tesaloniceni”. E dificil de gasit vreo insemnatate in aceasta forma de adresarea, desi s-a sugerat ca aici Pavel intentioneaza sa-i includa nu doar pe cei care locuiesc in oras, ci si pe cei care veneau din imprejurimi. Este imposibil de aflat cat de mare era biserica tesalonicenilor, desi Faptele Apostolilor 17:4 sugereaza ca la inceput era un numar mare de membrii.

In Dumnezeu. Expresia aceasta ar trebui legata de cuvantul ,,Biserica”, asa cum sugereaza cuvintele ,,care este” din traducerea KJV [si alte versiuni]. Biserica exista numai cand este fixata ,,in Dumnezeu”, numai cand toti membrii ei sunt uniti in El (vezi comentariul de la Romani 1,7; Efeseni 1,1; Filipeni 1,1).

Tatal. Pentru a vedea semnificatia cuvantului ,,Tata” in acest context, vezi comentariul de la Romani 1,7 si cu salutarile din alte epistole pauline.

Domnul Isus Hristos. Inaintea acestui nume trebuie adaugata prepozitia ,,in”, [ca in KJV si altele versiuni], pentru a arata ca biserica exista nu numai in virtutea unirii cu Dumnezeu, ci si prin unirea cu Fiul (vezi comentariul de la Romani 8,1; 1 Corinteni 1,2). Acest titlu alcatuit din trei nume reflecta cristologia lui Pavel, intelegerea lui cu privire la natura lui Hristos. El stie ca Stapanul lui e Domnul si Mantuitorul umano-divin (vezi comentariul de la Filipeni 2,5).

Har. Gr. charis (vezi comentariul de la Romani 1,7).

Pace. Vezi comentariul de la Romani 1,7.

De la Dumnezeu. Pot fi citate dovezi textuale pentru omiterea partii care urmeaza in verset dupa cuvintele ,,de la Dumnezeu”, care se poate sa fi fost introdusa din 2 Tesaloniceni 1,2 mai tarziu.