Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Tesaloniceni

1 Tesaloniceni 1:10


1:10 si sa asteptati din ceruri pe Fiul Sau, pe care L-a inviat din morti: pe Isus, care ne izbaveste de mania viitoare.

Asteptati. Sau ,,sa continuati sa asteptati”.

Din ceruri. Compara cu Filipeni 3,20. Tinta vietii convertitilor lui Pavel era dubla – sa-I slujeasca lui Dumnezeu si sa astepte revenirea lui Hristos. In aceasta epistola apostolul accentueaza continuu doctrina celei de-a doua veniri a Domnului nostru (1 Tesaloniceni 1,10; 2,19; 3,13; 4,13–18; 5,23). Ce influenta practica avea aceasta ,,fericita nadejde” (Tit 2,13) asupra vietii credinciosilor tesaloniceni! Ei traiau in asteptarea revenirii Domnului lor. Ea nu era insa o asteptare pasiva, deoarece ei imbinau slujirea cu asteptarea. Atat de inflacarati erau in speranta ca la revenirea Sa glorioasa vor fi eliberati de cei care ii persecutau, incat se temeau ca nu cumva moartea sa-i lipseasca pe unii din ei de marea bucurie a intalnirii cu El (compara cu AA 258).

Fiul Sau. Este singura data cand se mentioneaza in aceasta epistola ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu, in contrast cu desele referiri de acest fel din Romani si Galateni (Romani 1,3.4; Galateni 1,16 etc.).

Pe care L-a inviat. In epistola sa catre Romani apostolul prezinta invierea lui Isus ca o dovada ca Hristos este Fiul lui Dumnezeu (vezi comentariul de la Romani 1,4). Aici, in cea care este considerata prima din epistolele sale, Pavel nu ezita sa urmeze acelasi rationament, recunoscandu-L Hristos ca Fiul inviat al lui Dumnezeu.

Izbaveste. [,,a izbavit”, ,,a eliberat”, KJV]. Este mai corecta folosirea timpului prezent, ,,izbaveste”. In timp ce actul izbavirii a fost realizat la Golgota, procesul izbavirii este continuu si va fi desavarsit doar la a doua venire a lui Hristos, cand aceia care au acceptat lucrarea Mantuitorului vor fi pentru totdeauna eliberati din ghearele pacatului (vezi comentariul de la Matei 1,21; Romani 11,26).

Mania viitoare. Literal, ,,mania care vine”. Folosirea articulata a substantivului ,,manie” indreapta atentia asupra unei anumite manifestari a dizgratiei divine (vezi comentariul de la Matei 3,7; Romani 1,18).

In ce priveste intelesul cuvantului ,,manie” (orge), vezi comentariul de la Romani 2,8 si compara-l cu cel de la Romani 1,18. Evanghelia aduce eliberare de mania viitoare (Romani 5,9). Acelora care cred solia ei si accepta conditiile ei, li se ofera viata vesnica si mania lui Dumnezeu nu mai ramane asupra lor (vezi comentariul de la Ioan 3,36; 5,24; 1 Ioan 3,14).COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

2, 3 AA 256

5 MM 307

6–10AA 256

7, 8 ML 122; MM 307

9 Ev 19