English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Samuel

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Samuel, 8


8:1 Cand a imbatranit Samuel, a pus pe fiii sai judecatori peste Israel.

A pus pe fiii sai judecatori. In armonie cu cap. 7,15, declaratia aceasta trebuie inteleasa ca insemnand ca, dupa ce a ajuns varsta cand nu mai era in stare sa viziteze toate regiunile tarii, el i-a numit pe fiii sai ca asistenti, punandu-i la Beer-Seba, una dintre cetatile cele mai sudice din districtul care apartinea lui Iuda. Ei niciodata n-au fost judecatori cu depline drepturi.



8:2 Fiul sau intai nascut se numea Ioel, si al doilea Abia; ei erau judecatori la Beer-Seba.

Ioel. Numele de Ioel, ,,Iehova este Dumnezeu” si Abia, ,,Iehova este tatal meu”, sunt nume care indica continua placere a lui Samuel de a-I servi lui Dumnezeu, in ciuda idolatriei de proportii nationale. Afirmatia din 1 Cronici 6,28 care-l numeste pe ,,Vasni” ca intaiul nascut al lui Samuel, trebuie citita: ,,Si fiii lui Samuel; intaiul nascut si al doilea, si Abia”. Numele lui Ioel lipseste, dar textul spune lamurit ca erau doi copii si ca al doilea era Abia. Traducerea RSV adauga numele Ioel inaintea cuvantului ,,intaiul nascut”, in armonie cu v. 33, si reda expresia ebraica washeni ca ,,al doilea”. Planul de a numi loctiitori sa administreze anumite districte sub autoritatea unui judecator-sef a fost urmat si de Iair, cu mult mai inainte de vremea lui Samuel (Judecatori 10:4).



8:3 Fiii lui Samuel n-au calcat pe urmele lui; ci se dadeau la lacomie, luau mita si calcau dreptatea.

Verset ce nu a fost comentat.

8:4 Toti batranii lui Israel s-au strans si au venit la Samuel la Rama.

Batranii. Ebraicul zaqan, dintr-o radacina cu sens nesigur, o alta a carei derivare inseamna ,,barbie” sau ,,barba”. ,,Batranii” erau barbati de varsta matura care detineau pozitii de autoritate. Samuel a organizat semintiile cu conducatori responsabili in fiecare cetate, care raportau ,,judecatorului” local care slujea sub Samuel. Acesti conducatori vazusera destule din partea fiilor lui Samuel pentru a indreptati mergerea lor direct la Samuel.



8:5 Ei au zis: Iata ca tu esti batran, si copiii tai nu calca pe urmele tale; acum pune un imparat peste noi sa ne judece, cum au toate neamurile.

Nu calca pe urmele tale. Increderea batranilor in Samuel era asa de mare incat ei stiau ca el nu este in nici un caz raspunzator pentru pacatele fiilor lui. Ei au rationat ca ar fi mai bine sa puna problema inaintea lui Samuel pentru solutionare decat sa se astepte confuzia care ar fi rezultat sigur dupa moartea sa, cand probabil ca fiii aveau sa incerce sa revendice propria lor autoritate, astfel ca ei i-au cerut lui Samuel:

Pune un imparat peste noi. Dumnezeu spusese prin Moise ca avea sa vina timpul cand poporul va cere un imparat ,,ca toate neamurile” (Deuteronom 17,14). Poate ca batranii au citit de fapt acest text ca o justificare a cererii lor. Era in mod vadit planul lui Dumnezeu ca Israel sa fie deosebit de neamurile inconjuratoare si, in decursul veacurilor de la Exod incoace, El i-a ocrotit in consecinta si i-a calauzit prin judecatori. Daca ei ar fi intrat in planul lui Dumnezeu pentru ei, asa cum le spusese Moise, neamurile care priveau aveau sa spuna: ,,Acest neam mare este un popor cu totul intelept si priceput!” (Deuteronom 4,6). Bizuindu-se pe diplomatia de care este capabil orientalul, acum, in opozitie cu voia lui Dumnezeu si fara sa caute sfatul Lui, ei au facut cunoscut mioapa lor hotarare. La inceput, ei au declarat numai ca doreau un imparat ca sa-i judece dupa modelul lumii; dar, cand Samuel a incercat sa-i avertizeze despre blestemul pe care erau pe punctul sa-l aduca asupra lor insisi, ei au adaugat un al doilea motiv, ,,ca imparatul nostru sa... mearga in fruntea noastra si sa lupte in razboaiele noastre” (1 Samuel 8,20). Lamurirea imprejurarilor in care batranii lui Israel au cerut un imparat este data in cap. 12,12: ,,Apoi, cand ati vazut ca Nahas, imparatul fiilor lui Amon, mergea impotriva voastra, mi-ati zis: 'Nu!' ci un imparat sa domneasca peste noi.” Iosif Flavius confirma ideea ca Nahas i-a asuprit pe iudei dincolo de Iordan catva timp, aducand la robie cetatile lor si scotand ochiul drept al captivilor lui cu scopul de a nu mai putea fi de folos intr-un razboi viitor (Antiquities vi 5.1).

Descoperiri arheologice atat in Palestina, cat si in Transiordania arata de asemenea spre faptul ca, in secolul precedent, toate neamurile din acest district incepusera sa fortifice cetatile lor si sa se aseze intr-o pozitie de a rezista hoardelor migratore ale popoarelor marii din regiunea Marii Egee (vezi p. 33), care inaintau impotriva Egiptului, atat pe uscat, cat si pe mare. Parte din acest val migrator s-a miscat prin Asia Mica, i-au sters pe hititi si apoi au inaintat rapid spre sud, prin Siria si Palestina, inspre Egipt. Invinsi de Ramses III, unii s-au asezat in campia filisteana. Alte neamuri priveau la orizontul politic cu frica si cutremur, si nu era ceva ciudat ca conducatorii lui Israel au simtit un interes vital pentru politica nationala si conducere.

Dumnezeu a cautat sa explice o metoda unica de a face fata problemelor internationale, dar Israel n-a vazut alta cale de iesire decat sa copieze neamurile din jurul lor. Timp de secole, ei fusesera un popor seminomad, locuind mai mult in corturi; ei gresisera cand nu i-a alungat pe locuitorii bastinasi ai Canaanului din cetatile lor (Judecatori 1,27-36). Cu toate acestea, in anii dintre 1200 si 1050 i.Hr., ei s-au asezat in mod crescand in cetati. Acum, in indaratnicia mintii lor, ei nu vedeau sa faca altceva decat sa consolideze stapanirea lor si sa se fortifice impotriva invadatorilor.

Cu ani inainte, amonitii l-au invinuit pe Israel cu luarea de la ei a patrimoniului lor (Judecatori 11,13-27). Aceasta fusese pe vremea lui Iefta cand celor 18 ani de asuprire amonita li s-au pus capat. Acum, amonitii faceau a doua incercare a lor spre a recastiga acest teritoriu de la Israel.



8:6 Samuel n-a vazut cu placere faptul ca ziceau: Da-ne un imparat ca sa ne judece. Si Samuel s-a rugat Domnului.

Samuel s-a rugat. Israel a purces din nou sa faca exact ceea ce ei facusera timp de secole – sa actioneze fara sa astepte calauzire divina. Ei fusesera avertizati impotriva caderii lor in idolatrie, dar ei au preferat sa urmeze caile neamurilor din jurul lor mai degraba decat instructiunile Domnului. Moise prezisese ca va veni timpul cand Israel avea sa ceara un imparat, pentru ca sa fie ca neamurile din jurul lor (Deuteronom 17,14), si acum ei implineau in mod literal aceasta profetie. Cu toate ca batranii au fost insufletiti probabil exclusiv de motive politice, Samuel le-a aratat calea mai buna – cautand pe Domnul in rugaciune. Ei subevaluasera inaltul lor privilegiu religios si nu intelesesera ca adevarata nevoie a natiunii nu era o noua putere, ci o permanenta organizatie a teocratiei spre a preintampina confuzia care a rezultat din nelinistea si indaratnicia lor.

Ei n-au fost dispusi sa supuna cazul lui Dumnezeu spre a cunoaste voia Lui, si Samuel a exercitat prerogativele lui oficiale insistand ca ei sa lase hotararea intr-o chestiune atat de grea pe seama Domnului, care intotdeauna a fost gata sa-i scape in vremuri de incurcaturi grave. Desi Samuel trebuie sa fi fost adanc ranit printr-o astfel de cerere din partea lor (poporului), el a pus la dispozitia lor serviciile sale ca profet, tot atat de cu credinta cand chestiunea era una vatamatoare pentru el insusi, ca si atunci cand erau ocazii mai placute. Atitudinea lui se pare sa fi fost mult asemenea aceleia a lui Hristos cu secole mai tarziu, cand El a strigat: ,,Tata, iarta-i, caci nu stiu ce fac” (Luca 23,34) si a lui Ioan cand el a zis cu privire la Hristos: ,,El trebuie sa creasca, iar eu trebuie sa ma micsorez” (Ioan 3,30).



8:7 Domnul a zis lui Samuel: Asculta glasul poporului in tot ce-ti va spune; caci nu pe tine te leapada, ci pe Mine ma leapada, ca sa nu mai domnesc peste ei.

Asculta. Aici este cea mai buna dovada posibila ca atat natiunile, cat si indivizii sunt fiinte morale libere. Daca ei ar fi venit sa caute sfatul lui Dumnezeu, El li l-ar fi dat; cand ei au venit cu un ultimatum, El a acceptat alegerea lor.

Pe Mine ma leapada. Sub judecatori, Israel a avut parte de multe avantaje care aveau sa fie pierdute sub domnia regilor. De exemplu: 1. Sub judecatori, Dumnezeu facuse fiecare semintie cu adevarat independenta. Impozitele erau foarte scazute. Cu toate ca semintiile au lucrat impreuna ca aliate, ,,nu era imparat in Israel, fiecare facea ce-i placea” (Judecatori 21,25). Fara indoiala ca aceasta nu era o binecuvantare neincurcata (Deuteronom 12,8). Dar batranii au lepadat independenta unei confederatii tribale si au ales in schimb o forma autoritara de guvernamant, care, in decurs de cateva decenii, a adus cu sine impozit exorbitant. 2. Dumnezeu daduse fiecarui israelit considerabila libertate individuala si castigarea mijloacelor de trai, in alegerea propriei forme de inchinare si in administrarea propriilor afaceri in general. Dar batranii au lepadat aceasta libertate pentru iobagia sub un imparat care a exercitat puterea de viata si moarte asupra supusilor lui, si care putea sa-i execute pe acei care nu erau de acord cu el. 3. Timp de mai multe secole, Duhul Domnului venise asupra barbatilor din diferitele semintii, sub conducerea carora Israel s-a bucurat de odihna si o masura de pace si siguranta (in care sa urmareasca vocatiile pe care si le-au ales. Nu existau lucruri ca succesiunea ereditara; Judecatori erau ridicati de Dumnezeu din timp in timp, pe baza calificarilor personale. Dar acum batranii au lepadat astfel de asistenta divina si au ales o monarhie ereditara. 4. Iarasi si iarasi, cand Israel Il cauta pe Domnul pentru sfat, El in mod minunat i-a ocrotit de atacurile vrajmasului (vezi 1 Samuel 7,10; Iosua 10,11 etc.). In lepadarea de catre ei a lui Dumnezeu ca Domn suprem al teocratiei, batranii deschideau in realitate calea prin care Israel a devenit pion al intrigii internationale. Ei au cerut tribut de la vrajmasii lor invinsi si s-au falit cu faptele lor razboinice. In schimb, au cazut sub stapanirea neamurilor mai puternice. Ei, in mod gresit, au atribuit infrangerile lor militare si perioadele de asuprire formei de guvernamant mai degraba decat propriului curent de actiune rea. 5. A fost planul lui Dumnezeu de a schimba vaile Acorului in usi ale nadejdii cand poporul Sau s-a intors in supunere fata de El (Osea 2,15). Sub calauzirea lui Dumnezeu, greselile puteau sa devina punti de trecere spre o mai mare cunoastere a lui Dumnezeu si a Planului Lui de Mantuire. 6. Dumnezeu ii raspandise pe leviti in cuprinsul semintiilor pentru ca sa poata fi educati copiii, mai ales in lucrarile lui Dumnezeu. Din cauza lipsei lor de bunavointa egoiste de a duce la indeplinire acest plan, copiii lui Israel au facut greseala de a nu-i sustine pe leviti si au ramas in analfabetism si ignoranta. (Cea mai mare parte a poporului n-a vrut sa fie instruita sa cugete pentru sine. Ei erau perfect multumiti sa lase pe conducatorii lor sa cugete in locul lor, atata timp cat acesti conducatori nu cereau averile lor sau nu tulburau tihna lor egoista.)

De pe timpul cand a inceput in cer marea controversa (Apocalipsa 12,7-9) pana in ziua de azi, marele plan al lui Dumnezeu pentru univers a fost gresit inteles de unele fiinte create de El. Socotindu-se a fi intelepti, ei au pus la indoiala siguranta si dorinta Lui de calauzire si s-au apucat sa urmeze ceea ce, in ignoranta lor, li s-a parut a fi o cale mai buna – numai spre a afla ca s-au angajat pe un drum care duce la moarte. Dumnezeu a lasat intotdeauna ocazii pentru oameni spre a dovedi caile Lui ca fiind cele mai bune. Dar uneori El cedeaza dorintelor lor si le ingaduie sa urmeze calea propriei alegeri, pentru ca greselile lor, desi aspre, sa-i poata conduce, pana la urma, sa-si plece genunchiul si sa recunoasca superioritatea vesnicului plan al lui Dumnezeu (vezi Filpeni 2,10.11; PP, p. 605, 606).

8:8 Ei se poarta cu tine cum s-au purtat totdeauna, de cand i-am scos din Egipt pana in ziua de astazi; M-au parasit si au slujit altor dumnezei.

Verset ce nu a fost comentat.

8:9 Asculta-le glasul deci; dar instiinteaza-i, si fa-le cunoscut dreptul imparatului care va domni peste ei.

Instiinteaza-i. In mod literal, ,,protestand, vei protesta fata de ei” sau mai bine, ,,avertizand sa-i avertizezi”. Ca fiinta morala libera, omul trebuie sa hotarasca din dovada de care dispune, ceea ce el doreste sa faca pentru sine. El are doua cai spre a obtine aceasta dovada – printr-o studiere atenta a sfaturilor, prescriptiilor si judecatilor lui Dumnezeu aplicabile cazului sau si prin experimentarea altor sugestii intr-o incercare de a se convinge pe sine de valoarea lor. Un parinte poate sa spuna: ,,Fiule, tu faci o greseala. Daca socotesti ca trebuie sa te duci pe calea pe care o propui, vei suferi consecintele.” Dar, dupa avertizarea impotriva umblarii propuse, Dumnezeu spune de fapt: ,,Daca tu crezi ca este pentru tine un lucru bun sa-l faci, incearca-l. Cu toate ca Eu stiu ca planul tau nu va reusi, tu trebuie sa inveti din propria experienta ca aceasta nu va merge. Numai atunci vei fi convins sa urmezi sfatul Meu.” In felul acesta a fost instruit Samuel sa-l avertizeze pe Israel despre rezultatul planului lor; cu toate acestea, Dumnezeu avea sa mearga cu ei, sa-i ajute sa reuseasca. Studiaza cu atentie in legatura cu aceasta Psalm 139, mai ales v. 7-13.



8:10 Samuel a spus toate cuvintele Domnului poporului care-i cerea un imparat.

Verset ce nu a fost comentat.

8:11 El a zis: Iata care va fi dreptul imparatului care va domni peste voi. El va lua pe fiii vostri, ii va pune la carele sale si intre calaretii lui, ca sa alerge inaintea carului lui;

Dreptul imparatului. In mod literal, ,,judecata imparatului”. Cuvantul mishpat, ,,judecata” descrie actul sau decizia shophet-ului ,,judecator”. Hotararea imparatului este sa fie acceptat ca legal si obligatoriu. Daca el simte nevoia de ajutor spre a-si aduce la indeplinire raspunderile sale, el are dreptul sa-l ia cu forta fie pentru sarcina civila, fie pentru cea militara.



8:12 ii va pune capetenii peste o mie si capetenii peste cinzeci, si-i va intrebuinta la aratul pamanturilor lui, la seceratul bucatelor lui, la facerea armelor lui de razboi si a uneltelor carelor lui.

Verset ce nu a fost comentat.

8:13 Va lua pe fetele voastre sa-i faca miresme, de mancare si paine.

Sa-i faca miresme. In mod literal, ,,amestecatoare de mirodenii” sau ,,parfumere” (RSV). 1 Cronici 9,30 foloseste cuvintele din aceeasi radacina referindu-se la lucrarea unor fii ai preotilor care ,,pregateau tamaia mirositoare”. Samuel a mai putut sa aminteasca faptul ca multe dintre fiicele lor aveau sa intre in haremul imparatului ca tiitoare (1 Regi 11,3).



8:14 Va lua cea mai buna parte din campiile voastre, din viile voastre si din maslinii vostri, si o va da slujitorilor lui.

O va da slujitorilor lui. In mod literal, ,,robi”. Acelasi cuvant este folosit in vorbirea despre Egipt ca si ,,casa a robiei” (Exod 13,2; Deuteronom 5,6 etc.). Imparatul avea drept de viata si moarte asupra supusilor sai si, la cele mai multe neamuri din Orientul Apropiat, poporul exista in primul rand pentru folosul imparatului, care putea face ce voia cu ei. Nu numai ca poporul purta de grija nevoilor familiei imparatului, dar el il aproviziona cu mijloace prin care el sa-i imbogateasca pe favoritii lui, fie sotii sau concubine, fie slujbasi civili si militari.



8:15 Va lua zeciuiala din rodul semintelor si viilor voastre, si o va da famenilor si slujitorilor lui.

Verset ce nu a fost comentat.

8:16 Va lua pe robii si roabele voastre, cei mai buni boi si magari ai vostri, si-i va intrebuinta la lucrarile lui.

Verset ce nu a fost comentat.

8:17 Va lua zeciuiala din oile voastre, si voi insiva veti fi slugile lui.

Verset ce nu a fost comentat.

8:18 Si atunci veti striga impotriva imparatului vostru pe care-l veti alege, dar Domnul nu va va asculta.

Nu va va asculta. In mod literal, ,,nu va raspunde”. Verbul 'anah apare de 35 de ori in 1 Samuel, si este tradus numai de doua ori ,,a asculta”, in cazul acesta si in cap. 7,9. In exemplul acesta din urma, Dumnezeu a raspuns la rugaciunea lui Samuel prin furtuna. Din textul de fata nu reiese ideea ca Dumnezeu nu este in stare sa auda, ci mai degraba poate sa raspunda din cauza lepadarii Lui voite de catre Israel. Toate acestea sunt in desavarsita armonie cu contextul, deoarece cap. 8,7 afirma ca nu Dumnezeu este cel ce a planuit o schimbare de guvernamant, ci conducatorii lui Israel. De aceea, cand mai tarziu au ajuns sa fie nemultumiti de situatie, ei au trebuit sa-si aduca aminte ca, cerand un imparat, ei au pus in miscare un regim nou, care avea sa schimbe sigur felul lor de viata materiala. Incercari noi, relatii noi, probleme noi, toate aveau sa afecteze natiunea. Prin propria alegere, ei semanasera semintele incapatanarii si, facand asa, L-au pus pe Domnul in situatia in care era necesar ca El sa lase ca aceste seminte sa dea propria recolta. El nu avea sa se opuna legii universale ca samanta semanata da nastere la o recolta dupa felul ei.

In felul acesta, Dumnezeu permite adesea ca omul sa aiba ceea ce El insusi nu aproba. El admite ceea ce, mai inainte, in indurarea Lui, El a oprit. Punand la indoiala Cuvantul lui Dumnezeu, Adam a adus la fiinta un regim nou, care a trebuit sa-si urmeze cursul spre a demonstra spre deplina convingere a oamenilor si a ingerilor ca nici un alt plan, decat cel alcatuit de Dumnezeu, nu poate aduce viata si fericirea pentru toti. Evenimentele viitoare din istoria lui Israel arata ca desi adesea Dumnezeu a ingaduit ca Israel sa culeaga recolta semanata de ei, niciodata El nu i-a parasit. El totdeauna a fost cu ei, gata sa ajute. Ba mai mult, profetii adeveresc ca in mijlocul unui astfel de mediu, oricare ins care face o astfel de alegere se poate abate de pe calea multimii spre a fi calauzit de Domnul (vezi Exod 18,1-24).



8:19 Poporul n-a vrut sa asculte glasul lui Samuel. Nu! au zis ei, ci sa fie un imparat peste noi,

Verset ce nu a fost comentat.

8:20 ca sa fim si noi ca toate neamurile; imparatul nostru ne va judeca, va merge in fruntea noastra si ne va carmui in razboaiele noastre.

Ca toate neamurile. In timpul ramanerii lor in Palestina, israelitii fusesera martori ai eforturilor comune ale popoarelor marii si a altor neamuri de a cuceri toate tinuturile Orientului Apropiat, invingand orice rezistenta si raspandind frica in fiecare inima. Dar Israel nu stia nimic despre groaza care a facut sa inghete sangele canaanitilor cand Iosua a condus pe poporul lui Dumnezeu la cucerirea Palestinei (vezi Iosua 2,9-11). In mod nesabuit, batranii au crezut ca tributul strans de la popoarele cucerite avea sa imbogateasca pe Israel. Ei au uitat ca adevaratele bogatii vin printr-un mai bun fel de viata. Dezgustati de lacomia si achizitia de bani pe cai necinstite a conducatorilor preoti, asa ca fiii lui Eli si ai lui Samuel, ei au socotit ca solutia se afla in supunerea fata de judecata unui imparat, asa cum aveau si alte neamuri. Ei au uitat faptul ca imparatul avea sa gaseasca mai multe ocazii pentru favoritism si satisfacerea dorintelor egoiste decat avusesera preotii desfranati.

La inceputul slujbei lui de judecator, Samuel aratase poporului ca adevarata solutie a necazurilor lor nu consta intr-o schimbare a administratiei, ci mai degraba intr-o schimbare a inimii,

o intoarcere plina de remuscari fata de Domnul. ELLEN G. WHITE COMENTEAZA 1–22PP 603–607 3–5PP 604 5 Ed 50; 6T 249 7, 8 PP 605 10–18PP 606 19, 20 PP 607 20 PP 614 22 PP 607



8:21 Samuel, dupa ce a auzit toate cuvintele poporului, le-a spus in auzul Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

8:22 Si Domnul a zis lui Samuel: Asculta-le glasul, si pune un imparat peste ei. Si Samuel a zis barbatilor lui Israel: Duceti-va fiecare in cetatea lui.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: