Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Samuel

1 Samuel, 3


3:1 Tanarul Samuel slujea Domnului inaintea lui Eli. Cuvantul Domnului era rar in vremea aceea, si vedeniile nu erau dese.

Vedeniile nu erau dese. Cuvantul tradus ,,deschis” (engl.) este din verbul paras, care inseamna ,,a da drumul”, ,,a izbucni”. De aceea expresia se reda literal, ,,nu era nici o vedenie careia sa-i fi dat drumul” sau ,,nu era nici o vedenia care sa izbucneasca”. Afirmatia precedenta cum ca cuvantul Domnului era ,,rar” sau ,,pretios” este descriptiv al situatiei contemporane – solii inspirate veneau rar la poporul lui Dumnezeu. Acum, in mod mult mai precis, naratorul explica pentru ce exista situatia aceasta – Dumnezeu nu s-a aratat oamenilor in vedenie asa de des ca in alte vremuri. Accentul nu este atat de mult pe felul revelatiei, cat este pe frecventa ei.

Aceasta este prima folosire in Scripturi a cuvantului ,,vedenie” chazon, si singurul loc al folosirii lui in cele doua carti ale lui Samuel. O comparatie a lui chazon, cu mar'ah, tradus de asemenea ,,vedenie”, clarifica metoda lui Dumnezeu de descoperire a planurilor Sale pentru salvarea neamului omenesc. Cuvantul chazon este din verbul care inseamna ,,a intelege prin vedenie launtrica”, in timp ce mar'ah deriva de la un verb care inseamna ,,a vedea cu privirea”. Amandoua sunt folosite alternativ cu chalom, ,,vis”. Cuvantul mar'ah este folosit de obicei in primele carti ale Bibliei pentru a descrie soliile de la Dumnezeu pentru oameni, fie prin vise, fie prin vizite personale ale solilor ceresti. Cand Iacob a pornit in calatoria lui spre Egipt (Geneza 46,2), Dumnezeu i-a vorbit ,,in vedenie [mar'ah] noaptea”. Iacob s-a simtit in prezenta divina, si descoperirea a fost atat de reala, ca aceea primita de Avraam cand a fost vizitat de cei trei ingeri inainte de nimicirea Sodomei (Geneza 18:2-22). Acest fel de descoperire divina mai este numit un vis, chalom, atunci cand Dumnezeu l-a avertizat pe Abimelec cu privire la sotia lui Avraam (Geneza 20:3-13). Pe vremea razvratirii lui Aaron si Maria, Dumnezeu a spus: ,,Cand va fi printre voi un prooroc, Eu, Domnul, Ma voi descoperi lui intr-o vedenie [mar'ah], sau ii voi vorbi intr-un vis [chalom].”

Daniel se foloseste adesea de toate trei cuvintele. Cand relateaza vedenia despre cele patru fiare, el foloseste chazon (Dan 7,1.2.7.13.15) spre a descrie visul, chalom (cap. 7,1), in care sunt zugravite evenimente viitoare simbolice. El foloseste acelasi cuvant chazon si in cap. 8,1. Dar, cand este tulburat cu privire la insemnatatea vedeniei, Daniel coboara la tarmul raului, unde ingerului Gabriel, care i se arata, i se spune: ,,talcuieste-i vedenia [mar'ah] aceasta”. Dar Gabriel, dupa ce-l intareste pe profet, zice: ,,Fii cu luare aminte, fiul omului, caci vedenia [chazon] priveste vremea sfarsitului” (Dan 8,16.17).

Impresia facuta asupra lui Samuel de catre vizitatorul lui ceresc a fost atat de reala incat el se refera la ea in 1 Samuel 3,15 ca la o mar'ah. De aceea, declaratia din v. 1 nu inseamna ca Domnul nu era binevoitor sa-l calauzeasca pe poporul Sau. Totusi se accentueaza ideea ca perceptiile intelectuale si spirituale ale lui Israel ajunsesera acum la un nivel scazut.



3:2 Tot pe vremea aceea, Eli incepea sa aiba ochii tulburi, si nu mai putea sa vada. El statea culcat la locul lui,

Verset ce nu a fost comentat.

3:3 iar candela lui Dumnezeu nu se stinsese inca; si Samuel era culcat in Templul Domnului, unde era chivotul lui Dumnezeu.

Si candela… inca. Candelabrul cu sapte brate de aur, asezat in partea de sud a locului sfant, nu se stingea niciodata (vezi despre Exod 27,20.21). Candelele erau pline cu cel mai bun untdelemn de masline, simbolul Duhului Sfant, iar marele preot aranja lampile dimineata si seara pe vremea punerii de tamaie pe altarul din fata perdelei care despartea Sfanta de Sfanta Sfintelor (vezi despre Exod 30,7.8). Dupa cum lumina acestor lampi lumina intunericul noptii, tot asa este si Hristos, Lumina care lumineaza aceasta lume intunecoasa, raspandind departe slava iubirii si a jertfei Sale in intunericul inimilor oamenilor (vezi Ioan 1,4.5.9).

Dupa cum sfesnicul lumina sanctuarul in vechime, tot asa procura Duhul Sfant lumina spirituala, prin care oamenii pot avea o intelegere mai lamurita a Planului de Mantuire. Dar, fara lumina launtrica spre a lumina sufletul, lumina literala putea sa aiba numai o valoare mica. Litera ritualului de la sanctuar nu insemna nimic daca spiritul nu exista acolo (vezi Isaia 1,11.13.15.16). Cu toate ca atat conducatori, cat si poporul urmau dupa caile neamurilor idolatre din jurul lor, existau, ici si acolo, suflete smerite ca si Elcana si familia lui, care au pastrat vederea spirituala atat de necesara.



3:4 Atunci Domnul a chemat pe Samuel. El a raspuns: Iata-ma!

Verset ce nu a fost comentat.

3:5 Si a alergat la Eli, si a zis: Iata-ma, caci m-ai chemat. Eli a raspuns. Nu te-am chemat; intoarce-te si te culca. Si s-a dus si s-a culcat.

Verset ce nu a fost comentat.

3:6 Domnul a chemat din nou pe Samuel. Si Samuel s-a sculat, s-a dus la Eli, si a zis: Iata-ma, caci m-ai chemat. Eli a raspuns: Nu te-am chemat, fiule, intoarce-te si te culca.

Verset ce nu a fost comentat.

3:7 Samuel nu cunostea inca pe Domnul, si Cuvantul Domnului nu-i fusese inca descoperit.

Verset ce nu a fost comentat.

3:8 Domnul a chemat din nou pe Samuel, pentru a treia oara. Si Samuel s-a sculat, s-a dus la Eli, si a zis: Iata-ma, caci m-ai chemat. Eli a inteles ca Domnul cheama pe copil,

Domnul a chemat. Cand Samuel a venit la Eli pentru a treia oara, batranul preot a inteles ca Dumnezeu era Cel care-i vorbea. Faptul ca Domnul avea sa-l treaca cu vederea comunicand cu un tinerel abia, usor putea sa dea nastere in inima lui, unui spirit de gelozie spirituala. Totusi, aducandu-si aminte de solia omului lui Dumnezeu cu ani in urma, poate ca Eli a tras concluzia ca solia era pentru el si a putut rationa ca Domnul avea sa i-o descopere direct lui. Umblarea cinstita a lui Eli cu Samuel in aceste imprejurari trebuie mult admirata. Intelegand, poate pentru intaia oara, ca Dumnezeu pregatea pe un altul sa indeplineasca slujba lui, el n-a dat pe fata rea vointa, ci, din contra, a facut tot ce a putut sa-l pregateasca pe Samuel pentru importantul sau post, dandu-i tanarului cel mai bun sfat pe care-l putea da. Samuel a fost instruit sa se considere serv al Domnului, gata sa asculte sfatul Lui si sa implineasca porunca Lui. Ce invatatura din experienta lui Eli pentru aceia care se tem ca nu primesc cinstea pe care o reclama slujba lor, si ca mainile altor barbati sa nu le inlocuiasca pe ale lor in insarcinarile cerute de acea slujba!



3:9 si a zis lui Samuel: Du-te, de te culca; si daca vei mai fi chemat, sa spui: Vorbeste, Doamne, caci robul Tau asculta. Si Samuel s-a dus sa se culce la locul lui.

Verset ce nu a fost comentat.

3:10 Domnul a venit, S-a infatisat si l-a chemat ca si in celelalte dati: Samuele, Samuele! Si Samuel a raspuns: Vorbeste, caci robul Tau asculta.

Domnul a venit. Deoarece aceasta a fost o experienta noua pentru tanarul Samuel, Domnul, in mod binevoitor, Si-a manifestat prezenta intr-un fel limpede, nedescris in amanuntime. Mai inainte ca sa fie spus un cuvant, atat varstnicul preot, cat si tanarul sau asistent aveau dovada bogata a prezentei unei puteri supranaturale si, ca si copiii instruiti de parintii lor, amandoi au fost adusi de Duhul Sfant acolo unde erau gata sa dea ascultare si sa implineasca. Aceasta nu s-ar fi adeverit daca Cuvantul Domnului ar fi venit la unul ca Hofni! De exemplu, cat de diferita a fost primirea mustrarii lui Dumnezeu cand ea a venit la Saul pe de o parte, si la David, pe de alta parte! Saul a fost plin de critica, indreptatire de sine si cauta tot timpul scuze (cap. 15,16-39), dar David, din cauza multor ani de supunere fata de Domnul, n-a prezentat nici o scuza pentru pacatul sau si a cautat numai o inima curata si un duh drept (2 Samuel 12,1-14; comp. cu Psalm 51,10; 103,12).

Se poate pune, pe drept, intrebarea: De ce nu i-a vorbit Dumnezeu direct lui Eli? Eli pare sa fi fost un barbat sincer si umil, unul care dorea pacea si dreptatea (indreptatirea) mai presus de orice. De ce dar sa fie adus Samuel in acest caz? Dumnezeu insa nu mai comunica de mult cu Eli si cu fiii lui (PP, p. 581).



3:11 Atunci Domnul a zis lui Samuel: Iata ca voi face in Israel un lucru care va asurzi urechile oricui il va auzi.

Iata ca voi face. Samuel a trait ani de zile intr-un mediu rau si nu putea sa se impiedice sa vada deosebirea dintre instructiunile date in sulurile legii si vietile tinerilor preoti, care erau insotitorii lui intimi. Daca i-ar fi intrebat, ar fi primit doar raspunsuri rautacioase. Parintii lui nu erau prezenti ca sa-l sfatuiasca, iar el ezita sa se apropie de Eli insusi. In timp ce el se preocupa de problema in inima lui, isi punea aceeasi intrebare care apare si in mintea tanarului evlavios de astazi: Daca Cuvantul lui Dumnezeu stabileste anumite principii pentru conducerea lucrarii Sale, iar conducatorii nu numai ca nu urmeaza aceste instructiuni, ci sunt vinovati de purtare necuviincioasa batatoare la ochi, pentru ce ingaduie El ca ei sa continue sa slujeasca intr-o slujba sfanta?

Semanarea semintei nu este imediat urmata de seceris, pentru ca este nevoie de timp pentru ca rodul sa ajunga la maturitate. Procesul dezvoltarii caracterului cere timp – timp de proba. Asa a fost cu Hofni si Fineas; asa este si astazi. Pana la urma, Dumnezeu va dispretui pe toti acei care nu iau seama la poruncile Lui (Psalm 119,118). Dupa cum Hristos i-a ingaduit lui Iuda sa ocupe o slujba unde ar fi avut ocazia sa reuseasca, tot asa le-a ingaduit El lui Hofni si fratelui sau sa fie pusi intr-o slujba unde, punandu-si nadejdea in el, ar fi putut deveni slujbasi potriviti ai legamantului. Dar, ca si Iuda, fiii lui Eli nu voiau sa se supuna calauzirii Lui. Ingaduind stapanirea suprema a eului, ei au facut sa fie imposibil pentru Dumnezeu sa le impartaseasca instruirea necesara. Dumnezeu stia ce s-ar fi intamplat daca ei ar fi continuat calea lor stricata; si, in iubire si indelunga rabdare, i-a avertizat care avea sa fie rezultatul. Totusi, ca si Iuda, ei au ales propria cale, numai pentru a intelege in cele din urma adevarul exprimat de Pavel cu secole mai tarziu, ,,Cine seamana in firea lui pamanteasca va secera in firea lui pamanteasca putreziciunea” (Galateni 6,8). In propria experienta, Samuel a verificat indemnul lui Pavel. ,,Sa nu obosim in facerea binelui, caci la vremea potrivita, vom secera, daca nu vom cadea de oboseala” (Galateni 6,9).



3:12 In ziua aceea voi implini asupra lui Eli tot ce am rostit impotriva casei lui; voi incepe si voi ispravi.

Verset ce nu a fost comentat.

3:13 I-am spus ca vreau sa pedepsesc casa lui pentru totdeauna, din pricina faradelegii de care are cunostinta, si prin care fiii lui s-au facut vrednici de lepadat, fara ca el sa-i fi oprit.

Verset ce nu a fost comentat.

3:14 De aceea jur casei lui Eli ca niciodata faradelegea casei lui Eli nu va fi ispasita, nici prin jertfe, nici prin daruri de mancare.

Verset ce nu a fost comentat.

3:15 Samuel a ramas culcat pana dimineata, apoi a deschis usile casei Domnului. Samuel s-a temut sa istoriseasca lui Eli vedenia aceea.

Samuel s-a temut. In aceasta lume a pacatului, niciodata nu este usor sa fii purtatorul de cuvant al Domnului. Ilie si-a riscat viata cand l-a avertizat pe Ahab despre foametea iminenta; dar el a fost fara teama in supunerea lui, si Dumnezeu a raspuns El insusi de rezultate. Samuel era doar un tinerel! Si el a trebuit sa invete in tineretea lui sa nu-i fie teama in fata oamenilor, intocmai cum nici lui Isus nu I-a fost frica sa stea in fata conducatorilor din vremea lui, pe cand era inca un copil de numai 12 ani.



3:16 Dar Eli a chemat pe Samuel, si a zis: Samuele, fiule! El a raspuns: Iata-ma!

Verset ce nu a fost comentat.

3:17 Si Eli a zis: Care este cuvantul pe care ti l-a vorbit Domnul? Nu-mi ascunde nimic. Dumnezeu sa Se poarte cu tine cu toata asprimea, daca-mi ascunzi ceva din tot ce ti-a spus!

Verset ce nu a fost comentat.

3:18 Samuel i-a istorisit tot, fara sa-i ascunda nimic. Si Eli a zis: Domnul este acesta, sa faca ce va crede!

Verset ce nu a fost comentat.

3:19 Samuel crestea, Domnul era cu el, si n-a lasat sa cada la pamant nici unul din cuvintele sale.

Domnul era cu el. Soarele lui Eli era aproape sa apuna, dar acela al lui Samuel rasarea deja. Hristos a suferit durerile despartirii de Tatal (vezi DA, p. 685, 686, 753, 756), dar Dumnezeu niciodata n-a condus pe poporul Sau prin intunericul total al despartirii de El. Lui Hristos pe cruce i se parea ca El calca singur vinul in teasc, totusi Tatal Sau era prezent suferind impreuna cu El. Lui Samuel putea sa i se para, dupa ani de observare a pacatului in jurul lui, fie ca Dumnezeu a inchis ochii fata de pacat, fie ca planul Lui pentru om fusese schimbat. Dar Samuel nu si-a dat seama cat timp asteptase Dumnezeu pentru un tanar caruia El sa-i poata impartasi Duhul Sau si sa-i incredinteze conducerea lucrarii Sale pe pamant.

De pilda, cand Saul s-a abatut, el n-a fost inlocuit imediat. Un numar de ani el a mai avut ocazia sa-si schimbe hotararea si sa se supuna iubitoarei calauziri a Tatalui. Dar bogatia si criticarea, in curand a facut loc razvratirii impotriva conducerii divine, in timp ce mandria si indreptatirea de sine l-au jefuit de virtutea spirituala. In timpul anilor de incercare ai lui Saul, totusi, David a fost invitat sa stea la picioarele Regelui regilor, inainte de a lua raspunderile conducerii lui Israel.

Nici unul din cuvintele Sale. Bineinteles ca Samuel avea mult de invatat, dar ca tanar el a fost educat in scoala ascultarii de chemarea lui Dumnezeu. Ce bucuros trebuie sa fi fost Domnul sa afle un tanar dornic de privilegiul de a invata caile lui Dumnezeu si hotarat sa asculte de El oricat l-ar costa! Nu e de mirare ca el a fost acceptat de popor ca profet cand era ceva mai mare decat un copil!

ELLEN G. WHITE COMMENTS

1–21 PP 581–583 1–4 3T 472

1–6 PP 581

7 PP 582

8–14 PP 581

9 SL 12

11 TM 410

11–14 SR 185

13, 14 1T 119, 217; 2T 624

14 1T 190

15–18 PP 582

18 SR 185; 1T 119; 4T 200

19 CT 143

19, 20 PP 590



3:20 Tot Israelul, de la Dan pana la Beer-Seba, a cunoscut ca Domnul pusese pe Samuel proroc al Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.

3:21 Domnul nu inceta sa Se arate in Silo; caci Domnul Se descoperea lui Samuel, in Silo, prin cuvantul Domnului.

Verset ce nu a fost comentat.