Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Samuel

1 Samuel 29:10


29:10 Astfel, scoala-te dis-de-dimineata, tu si slujitorii stapanului tau, care au venit cu tine; sculati-va dis-de-dimineata, si plecati de indata ce se va lumina.

Slujitorii stapanului tau. In mod literal, ,,slujitorii domnului”. Cuvantul ’adon, tradus ,,stapan” aici si in v. 4, ,,domn” in v. 8, este cuvantul ebraic obisnuit de adresare catre un superior. El nu trebuie confundat cu seren, aplicat la capeteniile filistenilor (v. 2.6.7), domnitorii celor cinci cetati (cap. 6,17, vezi despre Judecatori 3,3). Un alt cuvant, s’ar , tradus de obicei ,,print”, este folosit ca sinonim cu seren din 1 Samuel 29,3.4.9, vorbindu-se de aceiasi domnitori. In 1 Samuel 29,4.10 ’adon pare sa se aplice la Saul, iar in 1 Samuel 29,8 il foloseste David cand i se adreseaza lui Achis. Folosirea acestor termeni poate sugera ca Achis n-a mai considerat pe David ca vasal al sau, ci, in mod delicat, l-a facut sa inteleaga ca era liber sa plece din Filistia daca dorea.

De indata ce se va lumina. Probabil ca aceasta a fost o cale diplomatica de a-i spune lui David ca, daca il va apuca dimineata pe el si pe oamenii lui tot in tabara, domnitorii aveau sa-l omoare. Fara indoiala ca David s-a simtit usurat de o astfel de eliberare oficiala. Acum nu mai putea exista nici un simtamant ca el si insotitorii lui n-ar fi apreciat amabilitatea lui Achis de a le acorda azil. In timp ce David pleca spre casa, fara indoiala ca el slavea pe Dumnezeu pentru o astfel de ocrotire divina si eliberare miraculoasa.

Relatarea din acest capitol ilustreaza felul in care lucreaza Dumnezeu pentru salvarea copiilor Sai. El cauta sa convinga pe oameni sa accepte caile Lui, totusi, ii lasa liberi sa ignore sugestiile Lui daca doresc. Aceasta este adevarat nu numai in cazul hotararii initiale de a sluji lui Dumnezeu, ci in toate alegerile, mici si mari, pe care este chemat sa le faca cel care cauta sa traiasca in armonie cu principiile lui Dumnezeu. Fara indoiala ca se vor face greseli, iar necazurile care rezulta sunt cele care descopera eroarea de judecata. David a ales refugiul in Filistia pentru a se apara de Saul. Potrivindu-si actiunile cu simtamintele, in curand el a descoperit ca semintele interesului personal dadusera nastere unei recolte de prefacatorie si falsitate. Dar David si-a recunoscut greseala si a cautat din inima sa urmeze exemplul divin. Atitudinea aceasta L-a facut pe Dumnezeu in stare sa randuiasca imprejurari care i-au adus eliberarea, chiar daca dificultatea in care s-a aflat David a fost rezultatul propriei lui greseli.

Ellen G. White comenteaza:

1-11 PP 690, 691

3-10 PP 691