Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Samuel

1 Samuel 21:1


21:1 David s-a dus la Nob, la preotul Ahimelec, care a alergat speriat inaintea lui, si i-a zis: Pentru ce esti singur si nu este nimeni cu tine?

Nob. Aceasta este prima referinta din Scripturi la aceasta asezare. Ea este amintita numai de sase ori in tot Vechiul Testament, patru din acestea se gasesc in cap. 21 si 22. In nici una dintre acestea nu se precizeaza clar o relatie cu alte asezari binecunoscute. Totusi, in Neemia 11,32, Nob este amintit imediat dupa Anatot, o cetate cam la 2,5 mile nord-est de regiunea templului din Ierusalim. In vedenia lui Isaia despre apropierea ostirii asiriene de Ierusalim dinspre nord, Nob este amintit ca fiind intre Anatot si Ierusalim (Isa 10,30-32). Dar in acea vedenie sunt amintite alte doua cetati intre Anatot si Nob. Asirianul este vazut agitandu-si mana impotriva muntelui Sionului, cand ajunge la Nob. Soseaua principala spre Sihem trece de la Ierusalim spre nord peste muntele Scopus, de unde cetatea mai poate fi vazuta pentru ultima data. La dreapta acestui drum, aproape de varful muntelui Scopus, este un platou pe care unii socotesc ca ar putea sa fie asezarea Nob. Pozitia aceasta n-ar fi chiar la jumatatea drumului dintre Ierusalim si Anatot. Altii cred ca Nob era pe muntele Maslinilor. La Nob fusese mutat cortul intalnirii de la Silo, dupa ce chivotul fusese luat de catre filisteni, dupa cum chivotul mai era inca in casa lui Abinadab, la Chiriat-Iearim. Mai tarziu, David a mutat chivotul la Ierusalim (2Samuel 6,2.3). Deoarece chivotul nu era in cortul intalnirii la vremea aceea, probabil ca slujbele erau conduse in acelasi fel ca pe vremea lui Hristos, cand Locul prea sfant al templului era gol.

Ahimelec. Vezi cele despre 2 Samuel 8,17.

Preotul. In mod clar, marele preot, din slujba templului. Prezenta painii punerii inainte arata ca (v. 6) acum, cortul intalnirii era la Nob (vezi PP 685).

Speriat. In mod literal, ,,a tremurat”. Pe fata lui David era neliniste si teama. Ahimelec stia ca era ceva rau de tot. Intreaga atitudine a lui David era atat de diferita de ceea ce fusese el inainte, incat Ahimelec a fost incurcat nestiind ce sa faca.

Vezi o harta a locurilor pe unde David a fugit din teama de Saul

Vezi un tabel cu referintele biblice pentru peregrinarile lui David cat si psalmii care i-a scris cu aceste ocazii

Psalmii enumerati in coloana a cincia au legatura cu evenimentele respective pe temeiul titlurilor purtate de acestia, cu exceptia celor cu asterisc. Unii comentatori contestata autenticitatea sigurantei acestor inscriptii de inceput. Cu toate acestea ele apar in cele mai vechi manuscrise ebraice. In unele cazuri, textul ebraic este obscur. (vezi 1 Samuel 19-30)

Explicatie: Urmarit tot timpul de gelozia lui Saul, uneori tradat de cei pe care ii ajutase, David a fost ocrotit si calauzit pe cale divina in pestera, padure si pustie. Cu toate ca el a facut greseli serioase, experienta lui de conducator al unei grupe de fugari, i-a prilejuit un exercitiu practic pentru tronul care i se promisese, dar pe care niciodata n-a cautat sa-l ocupe. Vezi pagina din stanga pentru cheia numerotata a locurilor de pe harta si pentru lista psalmilor lui David atribuiti anumitor evenimente din viata lui.