Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Samuel

1 Samuel, 19


19:1 Saul a vorbit fiului sau Ionatan, si tuturor slujitorilor lui, sa omoare pe David.

Sa omoare pe David. In mod literal ,,sa-l faca pe David sa moara”. Saul a hotarat sa-l faca pe David tinta unei purificari politice si a discutat problema cu Ionatan si cu unii dintre slujbasii lui de stat. Nu incape indoiala ca el i-a asigurat de imunitate in fata pedepsei.

Aceasta a fost a cincia incercare a lui Saul de a-l inlatura pe David: (1) El a ridicat sulita asupra lui David (cap. 18,10.11). (2) Apoi a incercat sa-si aduca la indeplinire planul trimitandu-l pe David pe front in speranta ca va fi omorat (cap. 18,17). (3) Saul l-a inselat fagaduindu-i pe Merab, dar dand-o altuia, in speranta ca David va actiona nesabuit si, astfel, va fi pedepsit (cap. 18,19). (4) El a dat lui David permisiunea de a castiga zestrea pentru Mical printr-o misiune periculoasa (cap. 18,25). (5) Acum, fiind clar faptul ca Domnul era cu David, Saul a cautat ajutorul altora pentru a-l omori pe David.



19:2 Dar Ionatan, fiul lui Saul, care iubea mult pe David, i-a dat de stire, si i-a zis: Tatal meu Saul cauta sa te omoare. Pazeste-te dar maine dimineata, stai intr-un loc tainuit, si ascunde-te.

Verset ce nu a fost comentat.

19:3 Eu voi iesi si voi sta langa tatal meu in campul in care vei fi; voi vorbi tatalui mei despre tine, voi vedea ce va zice, si-ti voi spune.

Si-ti voi spune. Vrajmasia dovedeste sinceritatea adevaratei prietenii. Ionatan stia prea bine ca David nu se gandea la uzurparea tronului, dar nu era in stare sa-l convinga pe Saul de faptul acesta. Situatia lui Ionatan nu era usoara, pentru ca urma sa se opuna dorintelor unui tiran si, astfel, sa fie socotit necredincios tatalui sau. Totusi, ca un adevarat prieten, Ionatan i-a spus lui David adevarul despre Saul, nu pentru a-l infricosa, ci pentru a-l avertiza si a-l asigura de legamantul unui adevarat prieten. Aceasta a fost pentru Ionatan o adevarata punere la proba. El era pus in fata unei alegeri, sa fie credincios fie tatalui sau, fie lui David. Era imposibil sa mai fie credincios amandurora. El a dat dovada de o judecata sanatoasa comportandu-se in asa fel incat sa pastreze influenta asupra tatalui sau si, in acelasi timp, sa-l salveze pe David de la moarte sigura.



19:4 Ionatan a vorbit bine de David tatalui sau Saul: Sa nu faca imparatul, a zis el, un pacat fata de robul sau David, caci el n-a facut nici un pacat fata de tine. Dimpotriva, a lucrat pentru binele tau;

Sa nu faca imparatul... un pacat. Legat de prietenul sau prin legaturi chiar mai stranse decat acelea de sange, cu iubire ,,mai presus de iubirea femeiasca” (2 Samuel 1,26) si cunoscand cele mai adanci ganduri ale inimii lui David, Ionatan a fost cel mai potrivit sa mijloceasca intre el si Saul. In pledoaria prezentata in fata tatalui sau, Ionatan a dat pe fata atat respect pentru autoritate, cat si stricta pazire a poruncii (principiului). Ca fiu al lui Saul, el cunostea argumentele care aveau sa aiba greutate in fata imparatului – biruinta lui David asupra lui Goliat si continua lui slujire credincioasa in toate ocaziile fata de imparat, personal.



19:5 si-a pus in joc viata, a ucis pe Filistean, si Domnul a dat o mare izbavire pentru tot Israelul. Tu ai vazut, si te-ai bucurat. Pentru ce sa pacatuiesti impotriva unui sange nevinovat, si sa omori fara pricina pe David?

Fara pricina. Ionatan a dovedit cu tact lui Saul ca acesta nu avea nici un motiv sa-l omoare pe David, amintindu-i ca avea toate motivele sa aprecieze credincioasa slujire a lui David.



19:6 Saul a ascultat glasul lui Ionatan, si a jurat, zicand: Viu este Domnul, ca David nu va muri!

Saul a ascultat. Cat de eficiente sunt cuvintele potrivite la timpul potrivit (vezi Proverbe 25,11; Isaia 50,4)! Ionatan stia ca tatal sau gresise nu numai in acest caz, ci si in multe alte cazuri. Dar el n-ar fi castigat nimic daca l-ar fi mustrat aspru pe tatal sau pentru greselile facute.



19:7 Ionatan a chemat pe David, si i-a spus toate cuvintele acestea; apoi l-a adus la Saul; si David a fost inaintea lui ca mai inainte.

Verset ce nu a fost comentat.

19:8 Razboiul urma inainte. David a mers impotriva Filistenilor, si s-a batut cu ei, le-a pricinuit o mare infrangere, si au fugit dinaintea lui.

O mare infrangere. Providenta i-a dat lui Saul o alta dovada de credinciosie a lui David si de valoare a serviciilor lui.



19:9 Atunci duhul cel rau, trimis de Domnul, a venit peste Saul, care sedea in casa, cu sulita in mana. David canta,

Duhul cel rau. Vezi cele despre cap. 16,14.15. Diavolul stia inca de pe vremea ungerii lui David ca acesta era pregatit pentru imparatie. Prin urmare, era de asteptat ca cel rau sa incerce sa zadarniceasca planul lui Dumnezeu. El nu putea concepe nici un alt mijloc mai eficient sa faca aceasta, decat prin a-l convinge pe Saul ca David cauta sa uzurpeze imparatia.



19:10 si Saul a vrut sa-l pironeasca cu sulita de perete. Dar David s-a ferit de el, si Saul a lovit cu sulita in perete. David a fugit, si a scapat noaptea.

A scapat noaptea. In concordanta cu stilul narativ ebraic, este redat rezultatul final al scaparii lui David si apoi sunt adaugate amanunte mai multe.



19:11 Saul a trimis niste oameni acasa la David, ca sa-l pandeasca si sa-l omoare dimineata. Dar Mical, nevasta lui David, i-a dat de stire si i-a zis: Daca nu fugi in noaptea aceasta, maine vei fi omorat.

In noaptea aceasta. Raportul biblic nu spune cum a aflat Mical de porunca lui Saul de a ucide pe David. Se poate ca ea sa fi vazut pe slujitori stand in asteptarea lui David si, cunoscand caracterul tatalui ei, si-a dat seama de scopul lui. Sau poate ca David a fost indemnat sa se increada in ea. Poate ca David se gandea la aceasta experienta cand canta cu infocare: ,,Domnul intareste pasii omului” (Psalmul 37,23). Inchipuiti-vi-l pe David afara, pe coasta muntelui, fara camin si gonit ca un animal salbatic! Dar, dupa o noapte de jale, David a putut spune: ,,Dar eu voi canta puterea Ta; dis-de-dimineata voi lauda bunatatea Ta. Caci Tu esti un turn de scapare pentru mine, un loc de adapost in ziua necazului meu” (Psalm 59,16; vezi titlul acestui psalm).



19:12 Ea l-a pogorat pe fereastra, si David a plecat si a fugit. Asa a scapat.

Pe fereastra. Cuvantul tradus ,,fereastra” vine de la un verb care inseamna ,,a gauri”, ,,a patrunde”. In vechime, casele erau de obicei cladite in asa fel incat toate deschiderile erau orientate spre un zid din curte, afara de o intrare principala exterioara. Adesea, acoperisurile erau plate si se putea ajunge la ele fie din interiorul casei, fie din curte. Raportul nu spune daca deschiderea prin care coborat Mical pe David era pe acoperis sau daca dadea in partea din spate a casei. In orice caz, ea era intr-un punct opus intrarii unde stateau la panda trimisii imparatului. Iscoadele din Ierihon au fost coborate de pe ziduri in acelasi fel (Iosua 2,15). Pavel a fost coborat peste un zid la Damasc (Fapte 9,25); niste barbati au deschis acoperisul plan pentru a-l cobori pe prietenul lor paralitic in fata lui Isus (Luca 5,19). Intelepciunea actiunii prompte a lui Mical s-a demonstrat atunci cand slujbasii trimisi sa-l aresteze pe David au cerut zgomotos ingaduinta sa intre in dimineata urmatoare.

Sunt vremuri cand, cauza cea dreapta poate fi facuta sa inainteze mai bine prin fuga decat prin lupta. Unii pot gandi ca, avand in vedere ca Dumnezeu unsese pe David si ca Saul se indepartase atat de mult de dreptate incat sa planuiasca o crima, ar fi fost mai bine pentru David sa nu fuga. Pana aici el nu intorsese niciodata spatele unui inamic. Daca l-ar fi infruntat pe Saul in acelasi spirit in care a facut-o cu Goliat, el ar fi reusit sa atraga pe multi din popor de partea sa; dar

o astfel de actiune ar fi dus la razboi civil, pentru ca si Saul avea oamenii lui si multi il ascultau fara rezerve. Dupa cum au dovedit mai tarziu evenimentele, au trecut sapte ani de la moartea lui Saul inainte ca David sa fie acceptat de intregul Israel. Cum a fost cu David, asa a fost si cu Hristos. Fara teama si neinfricat, Mantuitorul ar fi putut aduna ostirile cerului in ajutorul Lui. In loc sa procedeze astfel, Saul a ingaduit oamenilor rai sa aiba vremea lor.



19:13 In urma Mical a luat terafimul si l-a pus in pat; i-a pus o piele de capra in jurul capului, si l-a invelit cu o haina.

Un terafim (engl. ,,un chip). Ebraicul terafim (vezi cele despre Geneza 31,19; Levitic 19,31). Un terafim de marime suficienta de mare pentru a fi confundat cu un om este foarte neobisnuit.

O piele (engl. ,,perna”). Cuvantul tradus aici ,,perna” nu apare in alta parte a Vechiului Testament si intelesul lui este nesigur. Faptul ca ,,pernele” vremurilor vechi erau de obicei solide si facute din lemn, lut, piatra sau metal (vezi cele despre Geneza 28,11) sugereaza ca, obiectul la care se face referire aici a fost altceva decat ,,o perna”. El ar fi putut fi un fel de peruca facuta din par negru de capra pusa pe capul terafimului, ca imitatie a parului de om.

Capului (engl. ,,capatai”) sau ,,la capul lui” (RSV).



19:14 Cand a trimis Saul oamenii sa ia pe David, ea a zis: Este bolnav.

Este bolnav. Desi se putea ca David sa fi fost chiar bolnav, se pare totusi ca Mical a spus o minciuna premeditata. Daca este asa, actiunea ei cu greu ar putea fi trecuta cu vederea, in ciuda faptului ca, prin aceasta, David a castigat timp ca sa scape (vezi v. 15.16).



19:15 Saul i-a trimis inapoi sa-l vada, si a zis: Aduceti-l la mine in patul lui, ca sa-l omor.

Verset ce nu a fost comentat.

19:16 Oamenii aceia s-au intors, si iata ca terafimul era in pat, si in jurul capului era o piele de capra.

Verset ce nu a fost comentat.

19:17 Saul a zis catre Mical: Pentru ce m-ai inselat in felul acesta, si ai dat drumul vrajmasului meu, si a scapat? Mical a raspuns lui Saul: El mi-a zis: Lasa-ma sa plec, ori te omor!

Pentru ce m-ai inselat? Saul fusese bucuros sa o foloseasca pe Mical drept cursa ca sa-l omoare pe David. Acum el era extrem de iritat ca propria lui fiica era credincioasa lui David si nu tatalui ei. Pacalit, el se temea sa nu-si piarda reputatia in fata slujitorilor sai. Evident ca Mical mostenise unele din trasaturile de caracter ale tatalui sau. Ea nu a ezitat sa prezinte scuza ca sotul ei o amenintase cu moartea. Minciuna aceasta a oferit lui Saul un pretext in plus ca sa-l urmareasca si mai asiduu pe David si sa-l omoare, deoarece se parea ca amenintase acum si pe fiica lui. Daca David ar indrazni sa omoare pe sotia lui, nici unul din familia regala n-ar fi in siguranta, daca el n-ar fi nimicit. Totusi, minciuna ei a fost rezultatul educatiei primite de la Saul si el nu avea decat sa se invinuiasca pe sine insusi. Exemplul de inselaciune al lui Laban s-a intors impotriva lui (Geneza 31,14-20.35). Laban, Iacob si Saul au facut toti dovada adevarului continut de declaratia lui Hristos: ,,Cu ce masura masurati, cu aceea vi se va masura” (Matei 7,2).



19:18 Asa a fugit si a scapat David. El s-a dus la Samuel la Rama, si i-a istorisit tot ce-i facuse Saul. Apoi s-a dus cu Samuel si a locuit in Naiot.

S-a dus la Samuel. Cu siguranta ca David a fost foarte uluit de comportamentul lui Saul, conducatorul ales de Dumnezeu. De ce ingaduia Dumnezeu ca Saul sa fie in continuare imparat? Era Dumnezeu destul de pretentios? Parasise El pe poporul Israel? Cortul intalnirii si slujbele lui la Silo functionasera discontinuu; chivotul era in casa unui levit din Chiriat-Iearim. Se putea ca toate aceste secole de slujire si religie sa fi fost pacaleala? Exista oare intr-adevar un Dumnezeu in ceruri? Avea El un plan pentru Israel? Pentru ce a trebuit el, David, sa renunte la slujba de a pastori oile pentru a asista la dezvoltarea imparatiei daca tintele cele inalte pe care el le-a indragit totdeauna trebuia sa fie inlaturate? Ce era de castigat din lupta cu filistenii daca imparatul era hotarat sa omoare pe acela care obtinuse biruinta? David n-a indraznit sa ridice mana impotriva unsului Domnului (cap. 24,6.10), totusi nu putea spune ce era de facut. Vezi harta de la pag. 556.

Puternic inspaimantat din cauza incercarii lui Saul de a-i lua viata, fireste ca David a cautat sfat la acela care-l chemase de la turma de oi, la un loc de raspundere in Israel si care, probabil, i-a dat lectii la Rama. La Samuel el avea sa se simta tot atat de in siguranta ca si cand ar fi fost intr-un sanctuar in care ar fi venit sa se refugieze (vezi 1 Regi 1,50-53; 2,28-34).

A locuit la Naiot. Poate, in mod literal, ,,statea in locuinte”, dar intelesul este nesigur. Verbul yasab, ,,a locui”, mai inseamna ,,a sedea” ca imparat pe tron sau ca judecator in instanta, ori un profesor in fata clasei. Aceste ,,locuinte” erau in Rama (v. 19.22.23), poate un dormitor pe care-l construise Samuel pentru tinerii instruiti in scoala lui. David a gasit pe Samuel in Rama instruind pe elevii lui mai degraba decat in circuitul lui anual (1 Samuel 7,16.17).



19:19 Au spus lucrul acesta lui Saul si au zis: Iata ca David este in Naiot, langa Rama.

Verset ce nu a fost comentat.

19:20 Saul a trimis niste oameni sa ia pe David. Ei au vazut o adunare de proroci care proroceau, cu Samuel in frunte. Duhul lui Dumnezeu a venit peste trimisii lui Saul, si au inceput si ei sa proroceasca.

Saul a trimis. De trei ori planul lui Saul a fost dejucat prin purtarea oamenilor pe care el i-a trimis sa-l aduca pe David la Ghibea (vezi v. 21). Fiecare grupa, la randul ei, a fost oprita de Duhul Sfant de a aresta pe David, ca apoi sa se participe la activitatile scolii profetilor.

In frunte (engl. ,,peste ei”) sau ,,capetenie peste ei” (RSV), si anume conducatorul scolii.



19:21 Au spus lui Saul lucrul acesta; el a trimis alti oameni, si au prorocit si ei. A mai trimis altii a treia oara, si au prorocit si ei.

Verset ce nu a fost comentat.

19:22 Atunci Saul s-a dus el insusi la Rama. Ajungand la fantana cea mare fara apa, care este la Secu, a intrebat: Unde este Samuel si David? I s-a raspuns: Sunt in Naiot, langa Rama.

Verset ce nu a fost comentat.

19:23 Si s-a indreptat spre Naiot, langa Rama. Duhul lui Dumnezeu a venit si peste el; si Saul si-a vazut de drum prorocind pana la sosirea lui in Naiot, langa Rama.

Duhul lui Dumnezeu. De la Ghibea la Rama nu erau mai mult de 7 sau 8 mile. Saul a fost atat de infuriat de intamplarile zilei, incat s-a hotarat pana la urma sa-l omoare pe David cu propria lui mana, fara sa tina seama de urmari (vezi PP 653, 654). Totusi, puterea Duhului a fost atat de mare, incat Saul a fost adus sa descopere tuturor perfidia sufletului sau, iar mania omului a ajuns sa preamareasca pe Dumnezeu.



19:24 S-a dezbracat de haine si a prorocit si el inaintea lui Samuel; si s-a aruncat dezbracat la pamant toata ziua aceea si toata noaptea. De aceea se zice: Oare si Saul este intre proroci?

A proorocit... inaintea lui Samuel. Anterior, la ungerea lui, Saul se unise cu profetii, iar sinceritatea scopului sau a adus o schimbare a inimii (cap. 10,5-11). Acum, in calea maniei lui a fost asezata o piedica, iar lui i s-a dat o dovada clara ca Dumnezeu il ocrotea pe David. Iosif Flavius spune: ,,El avea mintea ravasita si era sub agitatia puternica a duhului; si scotandu-si hainele, el a cazut la pamant si a zacut acolo toata ziua si toata noaptea, in prezenta lui Samuel si a lui David (Antiquities VI 11.5).

Dezbracat. Cuvantul tradus astfel poate sa insemne ,,complet gol” (Iov 1,21), ,,zdrentaros” sau ,,imbracat sarac” (Iov 22,6; 24,7.10; Isaia 58,7) sau poate ,,imbracat intr-o tunica”, mantaua insasi fiind data la o parte (comp. cu Isaia 20,2). Probabil ca aici el este folosit in acest ultim sens; cu alte cuvinte, Saul si-a scos roba regala si a fost imbracat numai cu tunica sa, o haina pe dedesubt, purtata de obicei acasa. Pe strada, roba de deasupra sau mantaua era purtata de obicei peste ea. Indepartand mantaua regala, probabil ca Saul a fost imbracat la fel ca unul dintre elevii scolii.

Poate ca aici, Duhul Sfant a mijlocit la inima lui Saul pentru ultima data. De pe buzele lui s-ar fi putut sa iasa nu numai o marturisire a dreptatii cauzei lui David, ci si o condamnare a faptelor lui premeditate. La ziua judecatii de apoi marele potrivnic al sufletelor va admite justetea marelui plan de mantuire al lui Dumnezeu si greseala propriilor lui cai (vezi Filipeni 2,10.11). Dar vechile invidii si vrajmasii vor izbucni intr-un acces final de ura si razvratire (vezi GC 671, 672). Asa a fost cu Saul in dusmania fata de David. Revenind, duhul cel rau care-l stapanise timp atat de indelungat si gasind casa inimii lui lipsita de harul lui Dumnezeu, a pus o si mai hotarata stapanire pe el decat o facuse pana atunci. (vezi Matei 12,44.45).

ELLEN G. WHITE COMENTEAZA:

1-24 PP 652-654

2-10 PP 652

11.11.18-22 PP 653

23.24 PP 654