English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Samuel

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Samuel, 17


17:1 Filistenii si-au strans ostile ca sa faca razboi, si s-au adunat la Soco, o cetate a lui Iuda; au tabarat intre Soco si Azeca, la Efes-Damim.

Soco. Scris corect Socoh in Iosua 15,35. Modernul Kirbet Suveike, asezat ceva la mai mult decat jumatatea drumului dintre Ierusalim si cetatea filisteana Gat, era o cetate care apartinea semintiei lui Iuda. Ea era cam la 17 mile sud-vest de Ierusalim.

Efes-Damim. Sau Pas-Damim, ca in 1 Cronici 11,11-13, unde este data lista oamenilor viteji ai lui David. Numele inseamna ,,hotarul sangelui”, poate din cauza multelor lupte din acea regiune.

Vezi o harta a locurilor unde a avut loc lupta dintre David si Goliat



17:2 Saul si barbatii lui Israel s-au strans si ei; au tabarat in Valea terebintilor, si s-au asezat in linie de bataie impotriva Filistenilor.

Valea terebintilor. O vale fertila, cu pante usoare care se ridica inspre est si vest, ce se intinde pe o distanta de mai multe mile in directia N-V de Sucot



17:3 Filistenii se asezasera pe un munte deoparte, si Israel pe un munte de cealalta parte: doar valea ii despartea.

Valea ii despartea. Valea terebintilor avea o valcea care trecea prin mijloc, numita Wadi es-Sant, despre care se vorbeste in acest verset ca fiind ,,valea”, ebraicul gaye‘. Acesta este cu totul diferit de ,,valea”, ebraicul emeq, a terebintilor (din v. 2). Primul cuvant ebraic este folosit pentru o rovina udata de un curent de apa in sezonul ploios, ultimul ca o vale larga fertila. Aceasta gaye‘ era aproape de netrecut, cu exceptia unor locuri, si in privinta aceasta asemanatoare cu valea din fata Micmasului (vezi cele despre cap. 14,4-10). Saul si ostirea lui erau stationati pe dealurile partii rasarite a acestei gaye‘, iar filistenii aveau ridicate intarituri pe dealurile de vest (vezi 1 Cronici 11,13).



17:4 Atunci a iesit un om din tabara Filistenilor si a inaintat intre cele doua ostiri. El se numea Goliat, era din Gat, si avea o inaltime de sase coti si o palma.

Goliat. Probabil de la galah, ,,a descoperi”, ,,a inlatura”. Numele Goliat poate sa insemne ,,exil”, in sensul ca Goliat a fost inlaturat din poporul lui stramosesc, fiind astfel filistean numai in sensul ca locuia in mijlocul acestui popor (vezi cele despre Deuteronom 9,2), peste masura de mandru de voinicia lui fizica. Se crede ca el era urmasul lui Anachim (vezi despre Deuteronom 9,2). Inaltimea lui de 6 coti si o palma sau 6 1/2 coti ar echivala cam cu 11 picioare (3,35 m). Altii au sugerat ca numele de Goliat poate sa insemne ,,remarcabil”. Dar acest nume, ca si ,,exil”, este intemeiat pe eventualitatea ca Goliat a fost un nume semit.

Gat.. Una dintre cele cinci cetati principale din Filistia, la 12 sau 15 mile spre sud-vest de valea terebintilor.



17:5 Pe cap avea un coif de arama, si purta niste zale de solzi in greutate de cinci mii de sicli de arama.

Zale. Armura soldatilor din vremurile biblice consta dintr-o platosa pentru partea de sus a pieptului si o armura care proteja abdomenul. Cele doua nu se uneau perfect si in acel punct luptatorul era vulnerabil (1 Regi 22,34).

Cinci mii de siclii. Echivalentul a aproximativ 50 kg.



17:6 Avea niste turetci de arama peste fluierele picioarelor, si o pavaza de arama intre umeri.

Tureci. Placi subtiri de metal purtate in fata piciorului, sub genunchi.

Pavaza. Fie o ,,lance (RSV) fie o ,,pavaza” sau ,,buzdugan”, in mod clar purtata pe spate, intre umeri.



17:7 Coada sulitei lui era ca un sul de tesut, si fierul sulitei cantarea sase sute de sicli de fier. Cel ce-i purta scutul mergea inaintea lui.

Fierul sulitei. Greutatea ei ar fi mai mare de 6 kg. Prin comparatie, bila folosita in intrecerile sportive, cunoscuta ca greutate de aruncat, cantareste 7,25 kg. Desi armura luptatorului era din bronz, varful sulitei era din fier, un metal relativ nou si mult mai scump.



17:8 Filisteanul s-a oprit; si, vorbind ostilor lui Israel asezate in siruri de bataie, le-a strigat: Pentru ce iesiti sa va asezati in siruri de bataie? Nu sunt eu Filistean, si nu sunteti voi slujitorii lui Saul? Alegeti un om care sa se pogoare impotriva mea!

Filisteanul. In mod literal, ,,filisteanul”. Folosirea articolului hotarat inseamna aici mandria din partea adversarului lui David. El era mandru de abilitatile lui si se falea cu titlul lui distins. Acest titlu pentru Goliat a fost folosit de peste 25 de ori in capitol in contrast cu numele lui personal care este intalnit numai de 2 ori (v. 4, 23). Desigur ca filistenii aveau cunostinte despre superioritatea Dumnezeului lui Israel asupra lui Dagon (cap. 5,1-7). Ei fugisera ingroziti la Mitpa (cap. 7,10-13). Apoi, dupa ani de liniste (cap. 7,13) ei fusesera martori la atacul surpriza al lui Ionatan, care i-a deposedat de mult echipament de razboi (cap. 14,31.32). Convinsi impotriva vointei lor, filistenii mai aveau inca aceeasi parere si, gasind un campion, ei au hotarat sa atace din nou.



17:9 Daca va putea sa se bata cu mine si sa ma omoare, noi vom fi robii vostri; dar daca-l voi birui si-l voi omori eu, voi ne veti fi robi noua si ne veti sluji.

Dar daca-l voi birui. In vremurile stravechi, era adesea obiceiul de a decide soarta razboiului dintre triburi printr-o lupta intre doi, in care ostirea imparatului sau a conducatorului care pierdea era socotita invinsa. Cand Iosafat a mers la Ahab sa lupte impotriva sirienilor, imparatul Damascului a poruncit capeteniilor lui sa lupte ,,numai cu imparat lui Israel” (1 Regi 22,31). Totusi, aceasta n-a fost o lupta intre doi. Cand era dusa lupta intre casa lui Saul si aceea a lui David, au fost alesi 12 barbati de fiecare parte pentru a hotari rezultatul. Ca rezultat, ,,Abner a fost batut” (2Samuel 2,12-17), cu toate ca el nu luase parte la lupta.



17:10 Filisteanul a mai zis: Arunc astazi o ocara asupra ostirii lui Israel! Dati-mi un om, ca sa ma lupt cu el.

Arunc... ocara. In mod literal, ,,repros” sau ,,dojana”, adica pentru neacceptarea provocarii lui Goliat. El a stigmatizat pe barbatii lui Israel ca cei mai nedemni si cei mai lasi. Valea care despartea cele doua forte era atat de greu de trecut incat daca una din parti indraznea sa dea un atac frontal, aceasta ar fi fost aproape sigur o infrangere. Filistenii erau atat de siguri ca nu putea sa existe nici un vlajgan potrivit pentru luptatorul lor, incat au propus ca batalia sa se hotarasca printr-o lupta intre doi adversari. Provocarea aceasta a continuat zilnic, timp de peste o luna (v. 16).



17:11 Saul si tot Israelul au auzit aceste cuvinte ale Filisteanului, si s-au inspaimantat si au fost cuprinsi de o mare frica.

Ei s-au inspaimantat. In cap. 2,10, chiar aceeasi forma de verb este tradusa ,,vor tremura”. Sensul primar este ,,a fi sfaramat”, cu referire la starea mintala sau fizica. Aici Saul, un despot egocentric, a fost infruntat de un alt laudaros si nu stia ce sa faca. Ba mai mult, Saul era un urias in poporul sau si era logic ca el sa fie cel care sa accepte provocarea. El era mai inalt cu un cap decat semenii lui si avea o casca de bronz si o platosa (v. 38), cu toate acestea tremura inaintea lui Goliat. Desi pierduse prezenta si ocrotirea Duhului lui Dumnezeu, el a inteles ca trebuia sa castige in aceasta situatie, altfel ar fi pierdut in fata poporului sau. Se simtea infrant, constiinta il tulbura si a stiut ca situatia in care erau el si ostirea sa devenea tot mai dificila cu fiecare ceas care trecea. Lungimea ravinei adanci care se intindea de-a lungul vaii terebintilor nu putea fi mai mare de cateva mile. Aceasta arata ca ostile aflate in lupta nu erau prea mari si ca, in mai putin de o luna, puteau sa faca o miscare de flancare pe dupa capetele vaii.

17:12 Si David era fiul Efratitului aceluia din Betleemul lui Iuda, numit Isai, care avea opt fii. Pe vremea lui Saul el era batran inaintat in varsta.

Verset ce nu a fost comentat.

17:13 Cei trei fii mai mari ai lui Isai urmasera pe Saul la razboi; intaiul nascut din cei trei fii ai lui, care pornisera la razboi, se numea Eliab, al doilea Abinadab, si al treilea Sama.

Verset ce nu a fost comentat.

17:14 David era cel mai tanar. Si cand cei trei mai mari au urmat pe Saul,

Verset ce nu a fost comentat.

17:15 David a plecat de la Saul si s-a intors la Betleem ca sa pasca oile tatalui sau.

David a plecat... si s-a intors. Nu este clar daca aceasta se refera la prezenta lui David la curte pentru a canta din instrument si cu glasul pentru Saul sau la repetatele calatorii pana la tabara israelita si inapoi spre a duce hrana. Faptul ca declaratia se afla in contextul istorisirii despre Goliat s-ar parea sa fie valabila ultima explicatie. David putea sa fie un membru al echipajului de aprovizionare cu hrana a oamenilor de pe front. Pe de alta parte, v. 13-15 pot sa explice pentru ce David, asezat deja la curtea lui Saul conform capitolului precedent (16,19-23), era acum mai mult acasa decat la Saul. Poate ca autorul cartii 1 Samuel a simtit ca este necesar sa explice acest fapt cititorilor si a facut asa prin declaratia ca David nu era permanent legat de curtea lui Saul, ci se infatisa aici numai ocazional. Autorul noteaza mai departe ca David nu era decat un tanar (cap. 17,14.42.56) fata de fratii lui mai mari, care ,,au urmat pe Saul” (v. 14).

Comentatorii nu sunt de acord daca aceasta lupta cu filistenii a avut loc inainte sau dupa venirea lui David la curte pentru a canta lui Saul (cap. 16,18-23). Faptul ca, mai tarziu, Saul n-a recunoscut pe David (cap. 17,55-58), si repetarea numelor fratilor lui din cap. 17,13.14 (vezi cap. 16,6-11) arata mai degraba ca secventa din aceste capitole s-ar putea sa fie inversata, fara a provoca vreo dificultate cronologica serioasa. De multe ori Biblia continua un gand sau un raport pana la incheierea lui, inainte de a se intoarce sa ia un alt fir de argumentare sau povestire, cu scopul de a face ca fiecare unitate sa fie completa (vezi despre Geneza 25,19; 27,1; 35,29; Exod 16,33.35; 18,25). Daca acesta este cazul aici, declaratia sfetnicului lui Saul cu privire la David, ,,este un om tare si voinic, un razboinic” (1 Samuel 16,18) ar aparea mai semnificativa. Pe de alta parte, daca David ucisese deja pe Goliat, probabil ca vorbitorul se referea la el ca la marele erou national (cap. 18,5-9). Dar daca David se distinsese deja prin infrangerea lui Goliat, ar mai fi fost nevoie sa i se spuna lui Saul cine era David? Ba mai mult, de cand David a ucis pe Goliat, ,,Saul l-a oprit... si nu l-a lasat sa se intoarca in casa tatalui sau” (cap. 18,2; comp. cu PP 649). Totusi, cand Saul a trimis la Isai dupa David ca sa cante la instrument si din gura la curte, el s-a referit la David ca la ,,fiul tau care este cu oile” (cap. 16,19) si chiar la inceputul istorisirii despre Goliat, David pazea oile la Betleem (cap. 17,15). Vezi si cele despre cap. 17,55; 18,1.



17:16 Filisteanul inainta dimineata si seara, si s-a infatisat astfel timp de patruzeci de zile.

Patruzeci de zile. Timp de mai bine de o luna, zilnic Goliat a lansat provocarea lui. Faptul ca in aceasta perioada de timp filistenii nu facusera nici o incercare de a flanca ostirea lui Israel inseamna ca, de la dezastruoasa lor infrangere de la Micmas, nu fusesera destul de puternici pentru un atac de anvergura. Ei se bazau acum pe intimidare si pe posibilitatea victoriei printr-o lupta intre Goliat si un israelit. Concluzia aceasta este intarita pe grabnica lor retragere de indata ce Goliat a fost invins.



17:17 Isai a zis fiului sau David: Ia pentru fratii tai efa aceasta de grau prajit si aceste zece paini, si alearga in tabara la fratii tai;

Grau. Adica cereale, probabil orz sau grau.



17:18 du si aceste zece casuri de branza capeteniei care este peste mia lor. Sa vezi daca fratii tai sunt bine, si sa-mi aduci vesti temeinice.

Capeteniei. Atentia fata de capetenia regimentului in care slujea Eliab, Abinadab si Sama era destinata sa-l faca sa ia aminte si sa favorizeze pe acesti trei osteni din armata Samuel Sa-mi aduci vesti. Sau ,,sa-mi aduci niste semne de la ei” (RSV).



17:19 Ei sunt cu Saul si cu toti barbatii lui Israel in valea terebintilor, in razboi cu Filistenii.

Verset ce nu a fost comentat.

17:20 David s-a sculat dis-de-dimineata. A lasat oile in seama unui paznic, si-a luat lucrurile, si a plecat, cum ii poruncise Isai. Cand a ajuns in tabara, ostirea pornise sa se aseze in siruri de bataie si scotea strigate de razboi.

David s-a sculat dis-de-dimineata. De la Betleem la Soco erau aproximativ 15 mile. Obisnuit cu regiunea, probabil ca David cunostea un drum mai scurt care avea sa reduca in mod considerabil distanta de parcurs (vezi harta de la pag. 536) S-ar parea ca nu era nevoie de mai mult de patru sau cinci ore pentru efectuarea calatoriei. Poate ca era dimineata tarziu cand a ajuns David, cam pe la ceasul cand Goliat iesea sa-si strige provocarea (vezi v. 16).

Tabara (engl. ,,transee” sau ,,tabara” RSV). Transeele de lupta nu se practicau in vremurile stravechi.



17:21 Israel si Filistenii s-au asezat in siruri de bataie, ostire catre ostire.

Verset ce nu a fost comentat.

17:22 David a dat lucrurile pe care le avea in mainile celui ce pazea calabalacurile, si a alergat la sirurile de bataie. Cum a ajuns, a intrebat pe fratii sai de sanatate.

Calabalacuri. In exprimare moderna ,,bagaje”.



17:23 Pe cand vorbea cu ei, iata ca Filisteanul din Gat, numit Goliat, a inaintat intre cele doua ostiri, iesind afara din sirurile Filistenilor. A rostit aceleasi cuvinte ca mai inainte, si David le-a auzit.

Verset ce nu a fost comentat.

17:24 La vederea acestui om toti cei din Israel au fugit dinaintea lui, si i-a apucat o mare frica.

Verset ce nu a fost comentat.

17:25 Fiecare zicea: Ati vazut pe omul acesta inaintand? A inaintat ca sa arunce ocara asupra lui Israel! Daca-l va omori cineva, imparatul il va umple de bogatii, ii va da de nevasta pe fiica sa, si va scuti de dari casa tatalui sau in Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

17:26 David a zis oamenilor de langa el: Ce se va face aceluia care va omori pe Filisteanul acesta, si va lua ocara deasupra lui Israel? Cine este Filisteanul acesta, acest netaiat imprejur, ca sa ocarasca ostirea Dumnezeului celui viu?

Cine este acest filistean netaiat imprejur? In mod literal, ,,cine este filisteanul acesta netaiat imprejur?” David a dat glas dispretului sau pentru uriasul care tinea pe Saul si ostirea lui prada groazei. Cu credinta in Dumnezeu, o credinta pe care si Saul ar fi putut s-o aiba, David n-a fost catusi e putin impresionat de statura lui Goliat. Daca Saul ar fi fost ascultator de Dumnezeu, victoria ar fi putut fi a lui; dar Dumnezeu nu putea sa-i incredinteze lui o astfel de victorie. In tot cuprinsul capitolului Goliat este numit ,,filisteanul”. David a putut cu greu sa-si ascunda dispretul pentru un astfel de laudaros. Nici chiar mustrarea fratelui sau (v. 28) nu l-a descurajat. El a auzit povestea despre Goliat din multe surse si a vorbit in mod atat de serios incat vestea a fost dusa curand lui Saul.



17:27 Poporul, spunand din nou aceleasi lucruri, i-a zis: Asa si asa se va face aceluia care-l va omori.

Verset ce nu a fost comentat.

17:28 Eliab, fratele lui cel mai mare, care-l auzise vorbind cu oamenii acestia, s-a aprins de manie impotriva lui David. Si a zis: Pentru ce te-ai pogorat tu, si cui ai lasat acele putine oi in pustie? Iti cunosc eu mandria si rautatea inimii. Te-ai pogorat ca sa vezi lupta.

Verset ce nu a fost comentat.

17:29 David a raspuns: Ce-am facut oare? Nu pot sa vorbesc astfel?

Verset ce nu a fost comentat.

17:30 Si s-a intors de la el ca sa vorbeasca cu altul, si i-a pus aceleasi intrebari. Poporul i-a raspuns ca si intaiasi data.

Verset ce nu a fost comentat.

17:31 Cand s-au auzit cuvintele rostite de David, au fost spuse inaintea lui Saul, care a trimis sa-l caute.

Verset ce nu a fost comentat.

17:32 David a zis lui Saul: Nimeni sa nu-si piarda nadejdea din pricina Filisteanului acestuia! Robul tau va merge sa se bata cu el.

David a zis lui Saul. Ce contrast! Un ciobanas smerit incurajeaza un razboinic experimentat si plin de succes al lui Israel! Saul, singurul urias al lui Israel (cap. 10,23) a inteles ca el ar fi putut fi acela care sa accepte provocarea lui Goliat, dar constiinta lui vinovata l-a facut sa tremure si sa fie plin de teama. Daca in inima lui ar fi fost iubire pentru Dumnezeu, aceasta ar fi fost suficienta spre a alunga orice teama; dar el nu avea iubire pentru Dumnezeu in inima Samuel In locul ei era doar ,,chinul” unei constiinte vinovate (vezi 1 Ioan 2,5; 4,18). David, pe de alta parte, dadea pe fata acel spirit de optimism si de curaj adevarat, care sunt semnul unui ,,cuget curat inaintea lui Dumnezeu si inaintea oamenilor” (Fapte 24,16; comp. cu Psalmul 51,10.11). David era pe atat de curajos pe cat era Saul de fricos.

17:33 Saul a zis lui David: Nu poti sa te duci sa te bati cu Filisteanul acesta, caci tu esti un copil, si el este un om razboinic din tineretea lui.

Verset ce nu a fost comentat.

17:34 David a zis lui Saul: Robul tau pastea oile tatalui sau. Si cand un leu sau un urs venea sa-i ia o oaie din turma,

Verset ce nu a fost comentat.

17:35 alergam dupa el, il loveam, si-i smulgeam oaia din gura. Daca se ridica impotriva mea, il apucam de falca, il loveam, si-l omoram.

Verset ce nu a fost comentat.

17:36 Asa a doborat robul tau leul si ursul; si cu Filisteanul acesta, cu acest netaiat imprejur, va fi ca si cu unul din ei, caci a ocarat ostirea Dumnezeului celui viu.

A ocarat. David era gelos pentru numele cel bun al lui Israel si pentru Dumnezeul lui Israel, asa cum fusese Moise inainte de el (Exod 32,12.13; Numeri 14,13-16; Deuteronom 9,26-29; comp. cu Ezechiel 20,9). Lipsa de reactie a poporului lui Dumnezeu intr-un timp de rusine si criza a fost mai mult decat putea David sa indure.



17:37 David a mai zis: Domnul, care m-a izbavit din gheara leului, si din laba ursului, ma va izbavi si din mana acestui Filistean. Si Saul a zis lui David: Du-te, si Domnul sa fie cu tine!

Va izbavi. Saul ceruse odata lucruri mari de la Dumnezeu si incercase lucruri mari pentru El. Totusi mandria si inaltarea de sine ii umplusera inima, iar acum orice obstacol parea de netrecut. In efortul sau de a se indreptati pe sine, el uitase ca la Dumnezeu toate lucrurile sunt cu putinta. Cum putea Dumnezeu sa-l impresioneze mai bine cu privire la lipsa lui decat lasandu-l pe David sa arate ocrotirea providentiala care fusese si peste el in trecut! Duhul lui Dumnezeu stapanise odata pe Saul. Acum el avea ocazia sa vada ce ar fi putut fi daca nu s-ar fi razvratit impotriva acestui Duh. El se afla din nou in dilema. Daca refuza sa lase pe David sa lupte, ostirea avea sa astepte de la el, ca imparat, sa apere cauza lor. Daca il lasa pe David sa lupte, si Goliat in ucidea, batalia urma sa fie pierduta si Israel ar fi ajuns din nou in robie la filisteni. Ca sa-si salveze viata si reputatia, de aceea a trimis Saul pe David sa lupte. Dar chiar mijlocul folosit de Saul in efortul de a-si salva reputatia ca imparat si conducator a avut ca rezultat pierderea ei (cap. 18,6-9). A devenit evident ca, fara Dumnezeu, Saul era lipsit de putere in fata vrajmasilor sai (cap. 14,24; comp. cu 15,23) si ca biruintele din trecut, pe care si le arogase, erau de la Dumnezeu.



17:38 Saul a imbracat pe David cu hainele lui, i-a pus pe cap un coif de arama, si l-a imbracat cu o platosa.

Saul a imbracat pe David. Saul a fost serios si a facut tot ce i-a stat in putere sa asigure succesul lui David. El i-a incredintat armura lui; David s-a increzut in Dumnezeu (vezi v. 45).



17:39 David a incins sabia lui Saul peste hainele lui, si a vrut sa mearga, caci nu incercase insa sa mearga cu ele. Apoi a zis lui Saul: Nu pot sa merg cu armatura aceasta, caci nu sunt obisnuit cu ea. Si s-a dezbracat de ea.

A vrut sa mearga. Sau ,,el a incercat in zadar sa mearga” (RSV).

Nu sunt obisnuit cu ea. Sau ,,eu nu am folosit-o” (RSV). Saul era un fricos! El avea armura, dar stia ca nu putea sa intampine pe Goliat in puterea lui fizica. Cu o prudenta vadita, la inceput el nu i-a acordat lui David permisiunea de a lupta din cauza tineretii acestuia. Apoi el a dat inca o dovada a nebuniei sale prin incercarea de a da lui David propria lui armura.

Raspunsul politicos al lui David, ,,nu sunt obisnuit cu ea”, este o dovada despre: (1) credinta lui in alt echipament decat cel pe care-l incercase; si (2) increderea sa in experientele trecute, atunci cand se confrunta cu situatii noi (vezi LS 196). David a pus in sarcina lui Dumnezeu chiar si biruinta asupra animalelor salbatice. Pericolul a dezvoltat in el un curaj sfintit, iar credinciosia in lucrurile cele mici l-au pregatit in mod practic pentru o si mai mare incredere. El se dovedise un pastor vrednic de incredere peste oile tatalui sau; acum el era chemat sa apere cauza turmei Tatalui sau ceresc (vezi Ezechiel 3,4.23; 37,24; Matei 9,36; 25,33; Ioan 10,12.13). Procedura pe care a ales-o a fost determinata de convingerile sale spirituale mai degraba decat de judecata nesfintita a altora, indiferent de pozitie. Cat de mult depinde de curatia motivului cand cineva are de infruntat o situatie periculoasa! David nu putea sa lupte cu armura lui Saul. Trebuie sa fie el insusi. Scopul lui Dumnezeu este ca fiecare om sa lucreze cu propriile sale mijloace. Observam o persoana de notorietate care se poarta bine cu oamenii si incercam sa-i imitam manierele, sperand ca prin aceasta sa avem succes. Dar Dumnezeu doreste oameni care sa fie ei insisi, oameni care sa invete din experienta fiecarei zile, ceea ce au nevoie sa stie pentru a rezolva problemele de maine. Multumim lui Dumnezeu pentru barbatii care indraznesc sa foloseasca echipamentul pe care Dumnezeu li l-a procurat.



17:40 Si-a luat toiagul in mana, si-a ales din parau cinci pietre netede, si le-a pus in traista lui de pastor si in buzunarul hainei. Apoi, cu prastia in mana, a inaintat impotriva Filisteanului.

Verset ce nu a fost comentat.

17:41 Filisteanul s-a apropiat putin cate putin de David, si omul care-i ducea scutul mergea inaintea lui.

Verset ce nu a fost comentat.

17:42 Filisteanul s-a uitat, si cand a zarit pe David, a ras de el, caci nu vedea in el decat un copil, cu par balai si cu fata frumoasa.

Verset ce nu a fost comentat.

17:43 Filisteanul a zis lui David: Ce! sunt caine, de vii la mine cu toiege? Si, dupa ce l-a blestemat pe dumnezeii lui,

Verset ce nu a fost comentat.

17:44 a adaugat: Vino la mine, si-ti voi da carnea ta pasarilor cerului si fiarelor campului.

Si-ti voi da carnea. Probabil o provocare obisnuita folosita in lupta (vezi Apocalipsa 19,17.18).



17:45 David a zis Filisteanului: Tu vii impotriva mea cu sabie, cu sulita si cu pavaza; iar eu vin impotriva ta in Numele Domnului ostirilor, in Numele Dumnezeului ostirii lui Israel, pe care ai ocarat-o.

Tu vii... eu vin. Aici este un contrast clar intre doua feluri distincte de viata. Goliat reprezinta siguranta pe care o da puterea fizica, mandria supraevaluarii personale, vanitatea aclamatiei populare, cruzimea de neimblanzit a patimii omenesti. David manifesta incredere linistita in puterea divina si hotararea de a preamari pe Dumnezeu prin aducerea la indeplinire a vointei Lui. Resortul interior al lui David, exprimat aici si mai tarziu in viata lui, n-a fost acela de a avea propria lui cale, nici de a deveni renumit in ochii semenilor lui, ci ca ,,tot pamantul sa stie ca este un Dumnezeu in Israel” (v. 46).



17:46 Astazi Domnul te va da in mainile mele, te voi dobori, si-ti voi taia capul; astazi voi da starvurile taberei Filistenilor pasarilor cerului si fiarelor pamantului. Si tot pamantul va sti ca Israel are un Dumnezeu.

Verset ce nu a fost comentat.

17:47 Si toata multimea aceasta va sti ca Domnul nu mantuieste nici prin sabie nici prin sulita. Caci biruinta este a Domnului. Si El va da in mainile noastre.

Verset ce nu a fost comentat.

17:48 Indata ce Filisteanul a pornit sa mearga inaintea lui David, David a alergat pe campul de bataie inaintea Filisteanului.

Verset ce nu a fost comentat.

17:49 Si-a varat mana in traista, a luat o piatra, si a aruncat-o cu prastia; a lovit pe Filistean in frunte, si piatra a intrat in fruntea Filisteanului, care a cazut cu fata la pamant.

Verset ce nu a fost comentat.

17:50 Astfel, cu o prastie si cu o piatra, David a fost mai tare decat Filisteanul; l-a trantit la pamant si l-a omorat, fara sa aiba sabie in mana.

Astfel... David a fost mai tare. Cat de repede a urmat o incercare dupa alta! Aceasta a fost a treia biruinta a lui David in acea zi. Prima lui biruinta a fost in situatia cand a fost mustrat de Eliab ca nu este bun decat sa aiba grija de oi. El ar fi fost indreptatit sa dea o replica taioasa, dar n-a facut-o. El a aplanat cearta cu calm spunand doar atat: ,,Ce-am facut oare? Nu pot sa vorbesc astfel?” (v. 29). Un astfel de caracter nu se naste intr-o clipa. Daca el n-ar fi invatat rabdarea cu oile sale, n-ar fi putut arata rabdare cu fratii sai invidiosi. Neluand in seama ocazia de a intra intr-o mica cearta, David s-a dovedit stapan pe sine. Tot asa a fost si Hristos care, dovedindu-Si blandetea si provocarea cea mai grea, a spus: ,,Invatati de la Mine, caci Eu sunt bland si smerit cu inima; si veti gasi odihna pentru sufletele voastre” (Matei 11,29). Numai astfel poate un om sa devina un adevarat conducator si indrumator pentru altii.

David a castigat cea de-a doua biruinta cand a fost dus in fata imparatului. Privind la tanarul entuziast, imparatul nu putea sa nu vada diferenta dintre el, un batran viclean, experimentat in razboi, si tinerelul din fata lui, plin de voiosie si lipsit de instruire militara. Daca Saul, cu toata personalitatea sa de comandant, s-a retinut sa lupte cu Goliat, cum putea un tinerel ca David sa incerce lucrul acesta? Nevisand niciodata la posibilitatea unei interventii supranaturale, Saul a sadit semintele indoielii in sufletul lui David si a incercat sa-l faca sa poarte armura imparatului. Dar, cu respect si politicos, David a castigat victoria asupra indoielii, fiind hotarat sa nu piarda din vedere tinta inspirata de cer, aceea de a pastra credinta si totala dependenta de Domnul.

Toate acestea l-au pregatit bine pentru cea de-a treia victoria a lui – aceea asupra filisteanului, care era personificarea insasi a blasfemiei. Aceasta a fost victoria puterilor spirituale asupra puterii materiale brute. Avand in vedere evenimentele lunilor anterioare, cat de necesar a fost ca Israel sa fi invatat aceasta lectie! Ca raspuns la blestemul lui Goliat, David a strigat cu bucurie: ,,Eu vin impotriva ta in numele... Dumnezeului ostirii lui Israel” (v. 45). O pietricica simpla din parau plus o istetime de tinerel si increderea lui marturisita in Dumnezeul cel vesnic au dat israelitilor o invatatura pe care n-ar fi trebuit sa o uite niciodata.



17:51 A alergat, s-a oprit langa Filistean, i-a luat sabia, pe care i-a scos-o din teaca, l-a omorat si i-a taiat capul. Filistenii, cand au vazut ca uriasul lor a murit, au luat-o la fuga.

Au luat-o la fuga. Perfidia filistenilor a devenit vizibila in momentul cand a fost ucis luptatorul lor. Ei au fagaduit sa devina robii israelitilor in cazul in care Goliat avea sa fie omorat (v. 9). Luand-o la fuga, ei au incalcat promisiunea facuta ostirii lui Saul si au dovedit ca, daca Goliat ar fi invins ei ar fi tratat fara pe mila pe Israel. Moartea avea sa fie de preferat robiei pe care ei o propusesera ca gest de marinimie.

17:52 Si barbatii lui Israel si Iuda au dat chiote, si au pornit in urmarirea Filistenilor pana in vale si pana la portile Ecronului. Filistenii, raniti de moarte, au cazut pe drumul care duce la Saaraim pana la Gat si pana la Ecron.

Verset ce nu a fost comentat.

17:53 Si copiii lui Israel s-au intors de la urmarirea Filistenilor, si le-au jefuit tabara.

Le-au jefuit tabara (engl. ,,corturile”). Mai degraba ,,tabara lor”. Cand a urmarit pe vrajmas, care se imprastia acum in toate directiile, probabil ca israelitii au devastat cetati pana la ariergarda liniei de bataie si au omorat multi, pe langa filistenii de la Soco. Iosif Flavius (Antiquities VI 9.5) spune ca au ucis 30.000 si au ranit de doua ori mai multi.

17:54 David a luat capul Filisteanului si l-a dus la Ierusalim, si a pus armele Filisteanului in cortul sau.

La Ierusalim. Adica, in cele din urma. David nu avea sa ia imediat capul la Ierusalim, pentru

ca iebusitii mai detineau inca acea cetate si n-a fost luata de la ei decat dupa incoronarea sa (vezi 1 Cronici 11,4-8; 2 Samuel 5,6-9). Istoricul raporteaza aici ultimul loc de odihna al acestui trofeu fara

sa tina seama de elementul ,,timp”. Se pare ca armura lui Goliat a fost luata de David si dusa acasa,

in Betleem (vezi cele despre 2 Samuel 18,17; vezi si 1 Samuel 4,10; 13,2 etc.), iar sabia lui, a fost

dusa, dupa cat s-ar parea, la Nob (vezi cap. 21,9).



17:55 Cand a vazut Saul pe David mergand impotriva Filisteanului, a zis lui Abner, capetenia ostirii: Al cui fiu este tanarul acesta, Abner? Abner a raspuns: Pe sufletul tau, imparate, ca nu stiu.

Al cui fiu. Vezi cele despre cap. 18,1.2.

Nu stiu. Este clar ca Abner nu-l cunoscuse pe David si ca, de asemenea acesta nu era prea bine cunoscut la curte. Se pare ca el fusese adus aici numai ca muzician vizitator si nu devenise un membru al curtii (vezi PP 643).

ELLEN G. WHITE COMENTEAZA:

1-58 PP 644-648; 3T 218-220

4-8 3T 218

4-10 PP 646

13 PP 644

15 Ed. 152, 164

17.18.29.26.28 PP 645

29.32 PP 64

32 3T 219

34.35 DA 479; PP 644

37 PP 646

38-39 Ev 684

38-47 PP 647

39-47 3T 219

17 3T 269

PP 648

17:56 Intreaba dar al cui fiu este tanarul acesta, a zis imparatul.

Verset ce nu a fost comentat.

17:57 Si cand s-a intors David dupa ce omorase pe Filistean, Abner l-a luat si l-a adus inaintea lui Saul. David avea in mana capul Filisteanului.

Verset ce nu a fost comentat.

17:58 Saul i-a zis: Al cui fiu esti, tinere? Si David a raspuns: Sunt fiul robului tau Isai, Betleemitul.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: