Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Samuel

1 Samuel 16:12


16:12 Isai a trimis sa-l aduca. Si el era cu par balai, cu ochi frumosi si fata frumoasa. Domnul a zis lui Samuel: Scoala-te, si unge-l, caci el este!

Fata frumoasa. Sau ,,frumos”.

,,Unge-l.” Pentru ce alege Dumnezeu pe anumiti oameni sa fie reprezentantii Sai, lasandu-i pe altii deoparte? Ce diferenta era intre alegerea facuta de El in cazul lui Saul si aceea a lui David? Fiind atotstiutor, Dumnezeu cunostea in mod precis calea pe care avea sa mearga Saul si totusi l-a uns si i-a fagaduit sa fie cu el (cap. 10,7). Impotriva propriilor lor interese si a vointei Sale pentru ei, Dumnezeu a raspuns cererii copiilor lui Israel pentru un imparat. Este evident ca Saul era cunoscut de popor, un imparat dupa inima lor, dar nu dupa a lui Dumnezeu. Ei nu se gandeau la conducere spirituala, ci la putere nationala. Dupa ce a fost ales, Saul a avut handicapuri serioase. Dumnezeu le-a recunoscut, dar l-a avertizat despre pericolele pe care avea sa le intampine si i-a sfatuit in mod clar cum sa le faca fata.

Cu David lucrurile stateau diferit. Nu exista dovada ca poporul ajunsese nemultumit de Saul. Ei erau de fapt foarte multumiti de rezultatele campaniei amalecite. David era cel mai tanar in casa tatalui sau, iar in Orient varsta atrage dupa sine respect si intaietate (Geneza 29,25.26). El era un baietan, fara nici o pretentie de stima nici chiar din partea membrilor propriei familii (1 Samuel 17,28). El nu avea statura inalta a lui Saul, nici fizicul lui Samson. Saul a fost chemat de la plug ca raspuns la cererile urgente ale batranilor de a avea un imparat. El avusese putin timp pentru instruire. David a fost chemat de la oile cele blande, inca pe cand era un baiat, si a avut mai mult de zece ani la dispozitie ca sa se pregateasca pentru sarcinile grele de conducator al celor douasprezece semintii.

Ales de tanar, David s-a bucurat de ocazia unei perioade de instruire si incercare inainte ca sa-si fi asumat raspunderile inaltei slujbe. Acolo unde caracterul lui David lasa de dorit in lumina standardului divin, puteau fi facute schimbari inainte de incoronarea Samuel Tot asa lucreaza Dumnezeu cu fiecare ins pe care il invita sa fie membru al imparatiei Sale si in mod deosebit cu cei pe care ii cheama sa ocupe pozitii de raspundere. In mod cu totul nestiut omul este incercat prin intamplarile obisnuite ale vietii, pana cand, in cele din urma, Dumnezeu poate sa spuna: ,,Ai fost credincios peste putine lucruri, peste multe te voi pune” (Matei 25,23). Pana aici David dovedise o vigoare tinereasca deplina, un spirit iubitor si amabil si o cutezanta nascuta din increderea in puterea divina. El n-a fost corupt de lume, fiind un spirit meditativ care crestea in singuratatea linistita a dealurilor Betleemului. Acolo, pascand turma ca si Moise in Madian, el si-a dezvoltat simtamantul raspunderii si calitati de conducator care aveau sa-l poarte prin viata.