English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Samuel

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Samuel, 16


16:1 Domnul a zis lui Samuel: Cand vei inceta sa plangi pe Saul, pentru ca l-am lepadat, ca sa nu mai domneasca peste Israel? Umple-ti cornul cu untdelemn, si du-te; te voi trimite la Isai, Betleemitul, caci pe unul din fiii lui Mi l-am ales ca imparat.

Cat timp? Saul fusese un conducator inspirat. Ca prim conducator al statului sub o noua forma de administratie, el avusese asupra poporului Israel atat de mult insufletit de independenta o putere aproape hipnotica. Dar el s-a transformat repede intr-un despot, crud, tiran si neiertator. Sa ne amintim, totusi, ca desi imparatul lepadase sfatul lui Dumnezeu si despartise natiunea in mod efectiv de calauzirea Lui, aceasta nu-l excludea pe Saul de la mantuire ca individ. Nebucadnetar, de pilda, se falea cu gandul ca Marduc, zeul lui, a fost mai tare decat Iehova. Totusi Duhul Sfant a facut apel la el prin Daniel atat de mult incat el a laudat pe Dumnezeul lui Daniel ca pe Cel Prea Inalt (Dan 4,34-37).

Isai, Betleemitul. Probabil ca Samuel cunostea pe unii dintre oamenii din Betleem din vizitele sale anterioare. Cu toate ca, probabil, il cunostea pe Isai, el nu-i cunostea pe ceilalti membrii ai familiei lui (v. 11,12).



16:2 Samuel a zis: Cum sa ma duc? Saul are sa afle, si ma va ucide. Si Domnul a zis: Sa iei cu tine un vitel, si sa zici: Vin sa aduc o jertfa Domnului.

Sa iei... un vitel. Era intru totul normal si potrivit pentru profet sa viziteze Betleemul ca sa aduca o jertfa. Chivotul era inca la Chiriat-Iearim. Este stiut ca sanctuarul a fost la Nob, cel putin pentru o perioada a domniei lui Saul (cap. 21,1-6), dar nu ni se spune daca primele sarbatori au fost tinute acolo, cum fusesera la Silo. De la incetarea ducerii de jertfe la Silo, acestea erau aduse in diferite cetati de pe cuprinsul tarii (PP 609). La astfel de adunari de jertfe, profetul instruia pe popor cu privire la maretul plan de mantuire si il indemna sa-i trimita pe tineri la diferitele scoli ale profetilor pentru ca sa ridice nivelul intelectual si spiritual al natiunii. In felul acesta imparatul nu avea de ce sa puna sub semnul intrebarii vizita lui la Betleem. Cat priveste poporul, aceasta era o lucrare obisnuita de slujire facuta de profet, asemenea unei adunari districtuale de astazi.

Sa zici: ,,Vin sa aduc o jertfa”. Nu era de interes public ca actul ungerii lui David sa fie cunoscut de indata. N-a fost facut in acelasi fel chiar si ungerea lui Saul? Cei 30 de batrani care au raspuns atunci invitatiei de a lua parte la eveniment, au stiut ei oare de ce daduse Samuel lui Saul scaunul de onoare? Ei n-au fost de fata la discutia dintre Samuel si Saul, dupa sarbatoare (cap. 9,25). Nici ei si nici chiar slujitorul lui Saul n-au fost martori la ungerea timpurie (cap. 9,27 la 10,1). Nici familia lui Saul n-a aflat de ungere decat in timpul adunarii de la Mitpa organizata pentru alegerea unui imparat (cap. 10,20-27). Ungerea lui Saul a fost pentru el o declaratie a planului lui Dumnezeu pentru viata lui. El a fost invitat dar nu obligat sa accepte chemarea lui Dumnezeu. O astfel de ungere nu-i dadea lui nici o autorizatie sa initieze actiunea de instalare propriu-zisa, in mod public, ca imparat. Raportul arata in mod clar ca, si dupa alegerea sa la Mitpa, Saul s-a intors acasa si a asteptat ca Domnul sa-l conduca in urmatoarele miscari.

Singura deosebire dintre ungerea de catre Samuel a lui Saul si calatoria lui la locuinta lui Isai a fost ca, de data aceasta, exista deja un imparat, banuitor la fiecare miscare pe care o facea profetul de cand acesta anuntase lepadarea sa de catre Domnul. Aceasta sensibilitate a fost, fara indoiala mult marita prin ezitarea lui Samuel de a se uni cu imparatul in inchinare. Intre capitolele 15 si 16 poate sa fi existat un considerabil interval de timp.



16:3 Sa poftesti pe Isai la jertfa; Eu iti voi arata ce trebuie sa faci, si Imi vei unge pe acela pe care-ti voi spune sa-l ungi.

Verset ce nu a fost comentat.

16:4 Samuel a facut ce zisese Domnul, si s-a dus la Betleem. Batranii cetatii au alergat inspaimantati inaintea lui si au zis: Ce vesteste venirea ta: ceva bun?

Ce vesteste venirea ta: ceva bun? Din descrierea facuta in cap. 9 reiese clar ca ceremonia de ungere a lui Saul a avut loc pe inaltime, in legatura cu o sarbatoare cunoscuta mai dinainte. Dar venirea neanuntata a lui Samuel la Betleem, care a adus cu sine un vitel si i-a adunat pe batrani ca sa fie prezenti, a dat nastere, in mod natural unor semne de intrebare. Batranii au venit inspaimantati, intrebandu-se ce lucru teribil se intamplase. O astfel de reactie fata de venirea neasteptata a unui slujbas important a fost cu totul naturala si i-a conferit naratiunii un caracter autentic.



16:5 El a raspuns: Da; vin sa aduc o jertfa Domnului. Sfintiti-va, si veniti cu mine la jertfa. A sfintit si pe Isai cu fiii lui, si i-a poftit la jertfa.

Da. Samuel a linistit toate temerile lor si le-a spus sa se sfinteasca, adica sa treaca prin toata procedura de curatire ceremoniala, care cuprindea scaldarea trupului, spalarea hainelor si abstinenta (Exod 19,10-15; 1 Samuel 21,4-6). Samuel personal a vegheat ca Isai si cel putin fiii lui mai mari sa fie sfintiti (1 Samuel 16,5). Apoi toti au fost chemati la jertfa. Cateva ceasuri trebuie sa fi trecut intre jertfa si serbare, pentru ca vitelul a trebuit taiat si fript inainte de a fi consumate. Samuel a profitat de acest interval pentru a cunoaste mai bine pe Isai si familia lui. Faptul ca David este adus de la camp inainte ca ei sa se aseze la mese arata clar ca ei nu se adunasera pentru serbare (v. 11).



16:6 Cand au intrat ei, Samuel, vazand pe Eliab, si-a zis: Negresit, unsul Domnului este aici inaintea Lui.

Verset ce nu a fost comentat.

16:7 Si Domnul a zis lui Samuel: Nu te uita la infatisarea si inaltimea staturii lui, caci l-am lepadat. Domnul nu se uita la ce se uita omul; omul se uita la ceea ce izbeste ochii, dar Domnul se uita la inima.

Domnul Se uita la inima. ,,Inima” se refera la intelect, afectiuni si vointa (Psalmul 139; 23; Matei 12,34 etc.). Aceasta este factorul calauzitor in hotararea destinului, pentru ca asa cum un om ,,cugeta in inima lui, asa si este” (Proverbe 23,7; NKJV). Alegerea este mai ales o chestiune a intelectului, dar adesea este puternic influentata de simtaminte si emotii. In limitele timpului de har, Dumnezeu invita pe oameni: ,,Veniti acum sa ne judecam” (Isaia 1,18). El vrea sa facem cunostinta cu El si cu planul Lui, pentru ca prin privire ajungem sa fim schimbati (vezi 2 Corinteni 3,18). Dumnezeu adreseaza intelectului chemarea Samuel Aparentele exterioare nu descopera adevaratele motive ale vietii, fiindca adesea faptele sunt interpretate gresit. Cand Moise a spus copiilor lui Israel: ,,Sa iubesti pe Domnul, Dumnezeul tau cu toata inima” (Deuteronom 6,5), el se gandea la influenta calauzitoare adusa pentru a cladi viata prin cunoasterea personala a lui Dumnezeu. Faptul ca ucenicii vazusera pe Dumnezeu prin asocierea intima cu Isus (Ioan 14,9) i-a intarit in mare masura sa se supuna planului Lui pentru ei. David invatase sa-L cunoasca pe Dumnezeu in timp ce pazea oile si, desi nerecunoscut de fratii lui, aceasta cunoastere a facut posibil Duhului Sfant sa-l conduca pas cu pas.



16:8 Isai a chemat pe Abinadab, si l-a trecut pe dinaintea lui Samuel; si Samuel a zis: Nici pe acesta nu l-a ales Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

16:9 Isai a trecut pe Sama; si Samuel a zis: Nici pe acesta nu l-a ales Domnul.

Verset ce nu a fost comentat.

16:10 Si asa a trecut Isai pe cei sapte fii ai lui pe dinaintea lui Samuel; si Samuel a zis lui Isai: Domnul n-a ales pe nici unul din ei.

Verset ce nu a fost comentat.

16:11 Apoi Samuel a zis lui Isai: Acestia sunt toti fiii tai?. Si el a raspuns: A mai ramas cel mai tanar, dar paste oile. Atunci Samuel a zis lui Isai: Trimite sa-l aduca, fiindca nu vom sedea la masa pana nu va veni aici.

Verset ce nu a fost comentat.

16:12 Isai a trimis sa-l aduca. Si el era cu par balai, cu ochi frumosi si fata frumoasa. Domnul a zis lui Samuel: Scoala-te, si unge-l, caci el este!

Fata frumoasa. Sau ,,frumos”.

,,Unge-l.” Pentru ce alege Dumnezeu pe anumiti oameni sa fie reprezentantii Sai, lasandu-i pe altii deoparte? Ce diferenta era intre alegerea facuta de El in cazul lui Saul si aceea a lui David? Fiind atotstiutor, Dumnezeu cunostea in mod precis calea pe care avea sa mearga Saul si totusi l-a uns si i-a fagaduit sa fie cu el (cap. 10,7). Impotriva propriilor lor interese si a vointei Sale pentru ei, Dumnezeu a raspuns cererii copiilor lui Israel pentru un imparat. Este evident ca Saul era cunoscut de popor, un imparat dupa inima lor, dar nu dupa a lui Dumnezeu. Ei nu se gandeau la conducere spirituala, ci la putere nationala. Dupa ce a fost ales, Saul a avut handicapuri serioase. Dumnezeu le-a recunoscut, dar l-a avertizat despre pericolele pe care avea sa le intampine si i-a sfatuit in mod clar cum sa le faca fata.

Cu David lucrurile stateau diferit. Nu exista dovada ca poporul ajunsese nemultumit de Saul. Ei erau de fapt foarte multumiti de rezultatele campaniei amalecite. David era cel mai tanar in casa tatalui sau, iar in Orient varsta atrage dupa sine respect si intaietate (Geneza 29,25.26). El era un baietan, fara nici o pretentie de stima nici chiar din partea membrilor propriei familii (1 Samuel 17,28). El nu avea statura inalta a lui Saul, nici fizicul lui Samson. Saul a fost chemat de la plug ca raspuns la cererile urgente ale batranilor de a avea un imparat. El avusese putin timp pentru instruire. David a fost chemat de la oile cele blande, inca pe cand era un baiat, si a avut mai mult de zece ani la dispozitie ca sa se pregateasca pentru sarcinile grele de conducator al celor douasprezece semintii.

Ales de tanar, David s-a bucurat de ocazia unei perioade de instruire si incercare inainte ca sa-si fi asumat raspunderile inaltei slujbe. Acolo unde caracterul lui David lasa de dorit in lumina standardului divin, puteau fi facute schimbari inainte de incoronarea Samuel Tot asa lucreaza Dumnezeu cu fiecare ins pe care il invita sa fie membru al imparatiei Sale si in mod deosebit cu cei pe care ii cheama sa ocupe pozitii de raspundere. In mod cu totul nestiut omul este incercat prin intamplarile obisnuite ale vietii, pana cand, in cele din urma, Dumnezeu poate sa spuna: ,,Ai fost credincios peste putine lucruri, peste multe te voi pune” (Matei 25,23). Pana aici David dovedise o vigoare tinereasca deplina, un spirit iubitor si amabil si o cutezanta nascuta din increderea in puterea divina. El n-a fost corupt de lume, fiind un spirit meditativ care crestea in singuratatea linistita a dealurilor Betleemului. Acolo, pascand turma ca si Moise in Madian, el si-a dezvoltat simtamantul raspunderii si calitati de conducator care aveau sa-l poarte prin viata.



16:13 Samuel a luat cornul cu untdelemn, si l-a uns in mijlocul fratilor lui. Duhul Domnului a venit peste David, incepand din ziua aceea si in cele urmatoare. Samuel s-a sculat, si s-a dus la Rama.

Cornul. Ebraicul qeren, ,,cornul unui taur, tap sau berbec. Cuvantul englezesc cornucopia este din qeren prin latinescul cornu.

Duhul Domnului. Duhul Domnului nu este influentat de oameni. El i-a dat lui Saul o inima noua si i-a aratat cursele din fata lui. Totusi acesta a parasit repede calauzirea divina. Acum Dumnezeu a propus sa-l calauzeasca pe David asa cum, in zadar incercase sa calauzeasca pe Saul. Intocmai ca multi mari conducatori ai lumii, David a crescut intr-un mediu umil, dezvoltand in liniste un caracter veritabil sub calauzirea Duhului Sfant, care intr-o zi l-a calificat pe deplin pentru rolul pe care avea sa-l joace in marea controversa dintre bine si rau. Duhul lui Dumnezeu ,,a venit peste David” la ungerea sa, intocmai cum a venit si asupra lui Hristos la botezul Sau (vezi cele despre Matei 3,16).



16:14 Duhul Domnului S-a departat de la Saul; si a fost muncit de un duh rau care venea de la Domnul.

Duhul Domnului S-a departat. Saul lepadase pe Duhul lui Dumnezeu, savarsind pacatul de neiertat, iar Dumnezeu nu mai avea nimic de facut pentru el (vezi cele despre cap. 15,35). Duhul Sau nu S-a retras in mod arbitrar de la Saul, ci mai degraba Saul s-a razvratit impotriva calauzirii Sale si a iesit in mod deliberat de sub influenta Samuel Aceasta trebuie sa fie inteles in armonie cu Psalm 139,7 si cu principiul fundamental al liberului arbitru. Daca prin Duhul sau Cel Sfant Dumnezeu S-ar fi impus lui Saul impotriva dorintelor lui, Dumnezeu ar fi facut din imparat o simpla masina.

De la Domnul. Uneori, Scripturile prezinta pe Dumnezeu ca facand ceea ce El nu impiedica in mod evident sa fie facut. Dand lui Satana ocazia de a demonstra principiile sale, de fapt, Dumnezeu Isi limiteaza propria putere. Desigur erau limite dincolo de care Satana nu putea sa treaca (vezi Iov 1,12; 2,6), dar in cadrul sferei lui limitate el are ingaduinta divina sa actioneze. In felul acesta, cu toate ca actiunile sale sunt contrare vointei divine, el nu poate face decat ce ii permite Dumnezeu sa faca si orice fac el si ingerii lui rai este facut cu ingaduinta lui Dumnezeu. De aceea cand Dumnezeu a retras Duhul Lui de la Saul (vezi cele despre 1 Samuel 16,13.14), i s-a dat cale libera lui Satana.

A fost muncit. Iosif Flavius descrie boala astfel: ,,Cat despre Saul, asupra lui veneau unele tulburari ciudate si demonice si-i provocau astfel de sufocari incat erau gata sa-l lase fara respiratie” (Antiquities, VI. 8.2). Este evident ca s-a declansat o depresie puternica atunci cand a cugetat asupra anuntului facut de profet ca pierduse coroana pentru un om care era ,,mai bun” decat el (cap. 15,28). Posedarea intermitenta de catre duhul cel rau l-a facut pe Saul sa simta si sa actioneze asemenea unui om dement.



16:15 Slujitorii lui Saul i-au zis: Iata ca un duh rau de la Dumnezeu te munceste.

Un duh rau de la Domnul. Vezi cele despre v. 14 ca expresie echivalenta.



16:16 Porunceasca numai domnul nostru! Robii tai sunt inaintea ta. Ei vor cauta un om care sa stie sa cante cu harfa; si, cand duhul rau trimis de Dumnezeu, va fi peste tine, el va canta cu mana, si vei fi usurat.

Arfa. Mai bine ,,lira”. Saul a fost sfatuit sa gaseasca usurare prin meloterapie. Sunetul lirei lui David si intonarea de imnuri sublime ofereau lui Saul o usurare temporara de duhul rau care-l poseda. Cand asculta muzica lui David, simtamintele lui rele de auto-compatimire si invidie il paraseau pentru un timp numai pentru a se reintoarce cu putere dubla pe masura trecerii timpului. Prin continua lepadare a calauzirii lui Dumnezeu, el a ajuns intocmai ca omul din pilda lui Hristos posedat de demoni (Luca 11,24-26), unde ,,starea de la urma” a unui astfel de suflet se dovedeste a fi ,,mai rea decat cea de la inceput”.



16:17 Saul a raspuns slujitorilor sai: Gasiti-mi dar un om care sa cante bine, si aduceti-l la mine.

Gasiti-mi. Dupa cum s-ar parea, renumele lui David ca muzician si barbat viteaz, cu judecata sanatoasa si cu tact, era deja o realitate inainte de aparitia sa la curte si de victoria sa asupra lui Goliat. Probabil ca David era un tanar aflat in pragul maturitatii, pentru ca ceva mai tarziu, pe vremea intalnirii lui cu Goliat, el este descris atat ca ,,baiat”, ebraicul na’ar (tanar, cap. 17, 33), cat si ca ,,tanar”, ebraicul ´elem (,,adolescent”, v. 56.58).



16:18 Unul din slujitori a luat cuvantul, si a zis: Iata, am vazut pe un fiu al lui Isai, Betleemitul, care stie sa cante; el este si un om tare si voinic, un razboinic, vorbeste bine, este frumos la chip, si Domnul este cu el.

Fiul lui Isai. In mod evident, reputatia lui David ca muzician si om de exceptie caracterizeaza statornicie (suna judecata), iar tactul sau, diplomatia, se formase inainte de aparitia sa la curte si inainte de victoria sa asupra lui Goliat. David era probabil un tanar la limita maturitatii, pentru ca putin mai tarziu, el este descris atat ca ,,un baiat” (in ebraica na'ar; cap. 17,58), cat si ca ,,un tanar” (in ebraica 'elem; vezi v. 56).

Domnul este cu el. Desi nu era cunoscut faptul ca David fusese uns ca imparat, Duhul Sfant, care pusese stapanire pe viata lui intr-un fel deosebit la data ungerii lui (vezi despre v. 13) nu putea fi oprit sa-l pregateasca cu succes pentru importantele sarcini care-i stateau in fata.



16:19 Saul a trimis niste oameni la Isai, sa-i spuna: Trimite-mi pe fiul tau David, care este cu oile.

Verset ce nu a fost comentat.

16:20 Isai a luat un magar, l-a incarcat cu paine, cu un burduf cu vin si cu un ied, si a trimis lui Saul aceste lucruri, prin fiul sau David.

Un magar. Darul lui Isai urmarea sa exprime aprobarea fata de dorinta imparatului pentru serviciile la curte ale lui David. Netrimiterea unui dar, fara indoiala, ca ar fi fost interpretat ca o expresie de rea-vointa si de aceea ar fi prejudiciat succesul la curte al lui David.



16:21 David a ajuns la Saul, si s-a infatisat inaintea lui; i-a placut mult lui Saul, si a fost pus sa-i poarte armele.

S-a infatisat inaintea lui. Declaratia aceasta nu se refera la pozitia lui in prezenta lui Saul, ci la faptul ca David ,,a intrat in slujba lui” (RSV, vezi Geneza 41,16; Daniel 1,19). In providenta lui Dumnezeu, David a fost adus astfel intr-o situatie in care urma sa aiba contact cu barbatii aflati la conducerea natiunii – acestia avand posibilitatea sa-i aprecieze abilitatile – si cu problemele guvernarii. Probabil ca lui Saul i s-a mai ingaduit sa ramana pe tron pana cand semintele raului din viata lui au dat recolta scontata si pana cand instruirea preliminara a lui David a fost completa.

I-a placut mult. Chiar Saul a ajuns sa cinsteasca si sa respecte atractiva si naturala personalitate a lui David si sa pretuiasca in el acele calitati pe care le sadise Duhul Sfant. Saul a recunoscut superioritatea neta a acestui tanar promitator, admitand in mod tacit intelepciunea alegerii de catre Dumnezeu a unui succesor la tron.

Sa-i poarte armele. Numirea in aceasta pozitie l-a adus pe David in cea mai stransa legatura posibila cu imparatul si l-a facut personal raspunzator de securitatea imparatului. Este posibil ca aceasta declaratie sa fie facuta ca anticipare a rolului lui David la curte dupa victoria asupra lui Goliat (vezi cap. 18,2.5).



16:22 Saul a trimis vorba lui Isai, zicand: Te rog sa lasi pe David in slujba mea, caci a capatat trecere inaintea mea.

Sa lasi pe David. Dupa o perioada de incercare la curte, Saul transforma intr-o insarcinare permanenta ceea ce, la inceput, s-a intentionat sa fie nimic mai mult decat o numire vremelnica.

A capatat trecere. Vezi cele despre v. 21. Dumnezeu a privit la inima lui David si a fost multumit ca acesta urma sa se dovedeasca a fi acel fel de om pe care El putea sa-l foloseasca in slujba Sa (vezi v. 7). Privind numai la infatisarea exterioara si la fapte, care intr-un anumit grad se reoglindeau in inima lui David, Saul a ajuns la aceeasi concluzie (vezi Proverbe 23,7).



16:23 Si cand duhul trimis de Dumnezeu venea peste Saul, David lua harfa si canta cu mana lui; Saul rasufla atunci mai usor, se simtea usurat, si duhul cel rau pleca de la el.

Saul rasufla atunci mai usor. ,,Saul rasufla.” Cuvantul ruah inseamna ,,a rasufla”, ,,a sufla” mai ales pe nari. Folosirea acestui verb inseamna o respiratie puternica si fortata ca aceea care insoteste adesea relaxarea dupa o perioada de tensiune, urmata de o respiratie normala. Accesele de posedare de catre demon suferite de Saul erau, se pare, insotite de o stare de tensiune nervoasa si fizica.

ELLEN G. WHITE COMENTEAZA:

1-23 PP 637-644

1-4 PP 637

6,7 Ed 266; PP 638

7 COL 72, CT 43,44; PP 323; SC 39; TM 173; 1T 320; 2T 11, 34, 72, 418, 633, 3T 201; 3T 244, 301; 5T 31, 333, 625, 658; 6T 197; 7T 88, 282; 8T 146

8-11 PP 638

10 Ed 266

11-13 MH 148; PP 592

12 CT 44; 6T 197

12.13 PP 641 18 P 644, 741

16-23 PP 643


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: