Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Samuel

1 Samuel 15:11


15:11 Imi pare rau ca am pus pe Saul imparat, caci se abate de la Mine si nu pazeste cuvintele Mele. Samuel s-a mahnit, si toata noaptea a strigat catre Domnul.

Imi pare rau. Vezi cele despre Geneza 6,6; Exod 32,14, Judecatori 2,18. Multi au gasit greu de impacat afirmatia aceasta cu 1 Samuel 15,29, care spune ca ,,Dumnezeu nu minte si nu se caieste, caci nu este un om ca sa-I para rau”. Amandoua verbele sunt forme ale lui nacham, pe care Gesenius le defineste cu ,,a se tangui” sau ,,a se intrista” din cauza nenorocirii altora si de aici ,,a compatimi”; precum si din cauza actiunilor cuiva, ,,a se cai”. Nicaieri Biblia nu spune ca omul se caieste de binele pe care-l poate face, ci numai de rau. Totusi despre Dumnezeu se spune ca Se caieste atat de binele pe care El il face cat si de rau (vezi Ieremia 18,7-10). ,,Cainta omului inseamna o schimbare de hotarare. Cainta lui Dumnezeu inseamna o schimbare a imprejurarilor si a relatiilor” (PP 630). Cuvantul nacham ar trebui sa fie asa fel tradus incat sa redea aceasta idee.

In baza principiului liberei alegeri, Dumnezeu nu face din nici un om o simpla masina care sa indeplineasca scopurile divine. Este adevarat ca, pana la urma, scopurile acestea vor fi aduse la indeplinire (Isaia 46,10), dar individul sau natiunea chemata sa le aduca la indeplinire nu este lipsita de privilegiul de a alege sa consimta propunerile lui Dumnezeu sau sa le lepede .Cel care la inceput zice: ,,nu ma voi duce”, dar isi schimba hotararea, este mult mai bun decat cel care promite ca va merge, dar mai tarziu se hotaraste sa nu mearga (vezi Matei 21,28-30). In fiecare caz, daca instrumentul dorintei lui Dumnezeu se dovedeste nevrednic, Dumnezeu ,,Se intristeaza” din cauza hotararii individului, dar ii permite sa urmeze calea aleasa de el si sa culeaga ce a semanat. Hotararea lui Saul de a urma propriilor sale dorinte n-a zadarnicit nici in cea mai mica masura scopul vesnic al lui Dumnezeu, dar i-a oferit lui Dumnezeu ocazia sa dovedeasca indelunga Lui rabdare, ingaduind lui Saul sa ramana imparat. Succesiunea naturala a cauzei si efectului este una din lectiile cele mari care trebuie sa fie invatate de om in aceasta mare controversa dintre bine si rau.

Samuel s-a mahnit. In mod literal, ,,Samuel s-a aprins”. Acolo unde verbul acesta este folosit in legatura cu cuvantul ,,manie” este de obicei tradus ,,a se aprinde de mandrie”. Acesta este singurul loc in Vechiul Testament unde verbal nacham este tradus ,,mahnit”. Nu este corect sa se traduca ,,Samuel s-a maniat”, pentru ca declaratia arata in continuare ca el ,,a strigat toata noaptea catre Domnul” (vezi v. 11). Profetul a fost atat de dezamagit si de incurcat incat a cautat cu toata inima pe Domnul ca sa afle calea de iesire din aceasta situatie tragica.