English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Samuel

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Samuel, 14


14:1 Intr-o zi, Ionatan, fiul lui Saul, a zis tanarului care-i purta armele: Vino, si sa patrundem pana la straja Filistenilor, care este dincolo de locul acesta. Si n-a spus nimic tatalui sau.

Si n-a spus nimic tatalui sau. Ionatan a fost primul prezentat in naratiunea din cap. 13 unde i s-a incredintat o treime din garda nationala asezata la Ghibea. Saul, cu celelalte doua treimi, a cantonat la nord-est de Micmas. La aparitia filistenilor, pentru a razbuna infrangerea garnizoanei de la Gheba, Saul s-a retras la Ghilgal, in timp ce se pare ca Ionatan a ramas la Gheba, iar filistenii au ocupat Micmasul (cap. 13,16). Textul nu este clar, daca Samuel s-a intors la Rama sau daca a ramas la Ghibea (v. 15), dar este foarte sigur ca, asa dupa cum se desfasoara naratiunea in acest capitol, Dumnezeu cauta sa convinga pe israeliti de nevoia strictei dependente de El. Caracterul secret al actiunii lui Ionatan este o dovada evidenta a credintei lui in Dumnezeu, in ciuda lepadarii lui Saul la Ghilgal (cap. 13,14). Ceea ce in mod obisnuit ar fi fost considerat ca o aventura, devine puternica dovada a lucrarii providentei divine. Domnul S-a folosit de orice dovada materiala posibila pentru a convinge un popor incult despre iubirea Sa fata de ei si despre faptul ca toate lucrurile sunt posibile pentru cei a caror inima tanjeste dupa eliberarea din robia pacatului.



14:2 Saul statea la marginea cetatii Ghibea, sub rodiul din Migron, si poporul care era cu el era aproape sase sute de oameni.

Verset ce nu a fost comentat.

14:3 Ahia, fiul lui Ahitub, fratele lui I-Cabod, fiul lui Fineas, fiul lui Eli, preotul Domnului la Silo, purta efodul. Poporul nu stia ca Ionatan s-a dus.

Verset ce nu a fost comentat.

14:4 Intre trecatorile prin care cauta Ionatan sa ajunga la straja Filistenilor, era un pisc de stanca de o parte si un pisc de stanca de cealalta parte; unul purta numele Botet si celalalt Sene.

Intre trecatorile. Iosif Flavius spune: ,,Acum tabara vrajmasului era dupa o prapastie care avea trei varfuri, care se termina intr-o stramtoare ingusta si lunga, in timp ce era o stanca ce ii inconjura intocmai ca o linie de front, facuta sa previna un atac al vrajmasului” (Antiquities VI, 6,2). Cei care au vizitat regiunea de nord a prapastioasei vai spun ca localnicii mai vorbesc inca de ea ca despre ,,fort”. Acest colt de stanca a fost numit Botet, care poate sa insemne ,,alb” sau ,,stralucitor”, dar mult mai probabil ,,moale” sau ,,delicat”. Pe latura sudica a vaii este un alt colt de stanca de inaltime aproximativ egala, numit Sene sau ,,tufis spinos”, mult mai usor de escaladat decat cel de pe partea nordica. Informatiile topografice din acest text al Scripturii se spun ca au fost folosite de Allenby la luarea de la turci a Micmasului, in 1917.



14:5 Unul din aceste piscuri este la miazanoapte, fata in fata cu Micmas, si celalalt la miazazi, fata in fata cu Gheba.

Verset ce nu a fost comentat.

14:6 Ionatan a zis tanarului care-i purta armele: Vino, si sa patrundem pana la straja acestor netaiati imprejur. Poate ca Domnul va lucra pentru noi, caci nimic nu impiedica pe Domnul sa dea izbavire printr-un mic numar ca si printr-un mare numar.

Domnul va lucra. Ionatan n-a depins atat de mult de armura sa, cat de puterea nelimitata a lui Dumnezeu. El a folosit pur si simplu ceea ce avusese la indemana si Dumnezeu a binecuvantat umila lui dependenta de Cer. Chiar daca imparatul s-a abatut de la calea ascultarii, Dumnezeu Si-a propus sa dovedeasca intregului Israel ca mantuirea este o chestiune de alegere si actiune individuala si nu atat de mult o miscare de masa. Cat de tragica ar fi fost situatia daca Dumnezeu ar fi lepadat intregul Israel, cand imparatul a ales sa nu asculte!



14:7 Cel ce-i ducea armele i-a raspuns: Fa tot ce ai in inima, n-asculta decat de simtamantul tau, si iata-ma cu tine, gata sa te urmez oriunde.

Verset ce nu a fost comentat.

14:8 Ei bine! a zis Ionatan, haidem la oamenii acestia si sa ne aratam lor.

Verset ce nu a fost comentat.

14:9 Daca ne vor zice: Opriti-va pana vom veni noi la voi! vom ramane pe loc, si nu ne vom sui la ei.

Verset ce nu a fost comentat.

14:10 Dar daca vor zice: Suiti-va la noi! ne vom sui, caci Domnul ii da in mainile noastre. Acesta sa ne fie semnul.

Daca vor zice. Ghedeon ceruse un semn aproape imposibil, omeneste vorbind, atunci cand a cerut ca roua sa fie pe pamant, dar nu pe lana (Judecatori 6,29). Tot asa si Ionatan a facut din chemarea vrajmasului ,,suiti-va” un semn ca Dumnezeu avea sa lupte pentru ei. A escalada peretii perpendiculari ai piscului de stanca nordic a fost aparent o isprava imposibila, mai ales imbracat in armura. Dumnezeu este onorat cand oamenii asteapta de la El lucruri mari si cand incearca lucruri mari pentru El.



14:11 S-au aratat amandoi strajii Filistenilor, si Filistenii au zis: Iata ca Evreii ies din gaurile in care s-au ascuns.

Verset ce nu a fost comentat.

14:12 Si oamenii care erau de straja au vorbit astfel lui Ionatan si celui ce-i ducea armele: Suiti-va la noi, ca sa va aratam ceva. Ionatan a zis celui ce-i ducea armele: Suie-te dupa mine, caci Domnul ii da in mainile lui Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

14:13 Si Ionatan s-a suit ajutandu-se cu mainile si picioarele, si cel ce-i ducea armele a mers dupa el. Filistenii au cazut inaintea lui Ionatan, si cel ce-i ducea armele arunca moartea in urma lui.

Ionatan s-a suit. Iosif Flavius crede ca era in zorii zilei atunci cand Ionatan si cel care-i purta armele s-au apropiat de avanpostul filistean si au ajuns la el cand cei mai multi dintre oameni dormeau (Antiquities VI, 6,2). Naratiunea din cap. 14 confirma ideea ca era dimineata devreme (vezi v. 15.16.20.23.24-28.30.31.45). Nu se precizeaza daca cei doi israeliti au asteptat noaptea ca sa faca ascensiunea sau daca aceasta nu le-a luat decat cateva minute. Evident este ca ei au luat fortareata cu totul pe neasteptate, pentru ca in tabara filisteana a domnit cea mai mare confuzie. Groaza a intrat ,,in tabara, in tara si in tot poporul... Era groaza lui Dumnezeu” (v. 15).



14:14 In aceasta intaie infrangere, Ionatan si cel ce-i ducea armele au ucis douazeci de oameni, pe intindere de aproape o jumatate de pogon de pamant.

Verset ce nu a fost comentat.

14:15 A intrat groaza in tabara, in tara si in tot poporul; straja si chiar si pradatorii s-au inspaimantat; tara s-a ingrozit. Era groaza lui Dumnezeu.

Groaza lui Dumnezeu (engl. ,,a very great trembling”). In mod literal, ,,groaza lui Dumnezeu [`elohim]” (vezi KJV marginal). Cuvantul `elohim se refera aici la intensitatea fricii si reflecta groaza si confuzia care domneau. Cuvantul `elohim este uneori folosit astfel ca un superlativ (vezi despre Geneza 23,6; 30,8). Cutremurul de pamant a fost, neindoios, un act de interventie divina (vezi PP 623). Adesea, Dumnezeu intervine folosindu-Se de fortele naturii, ca la Marea Rosie (Evrei 14,21-28), la valea Aialon (Iosua 10,11-14), la Ebenezer, cand fiistenii au suferit infrangere si cu alte ocazii (1 Samuel 7,10).



14:16 Strajerii lui Saul, care erau la Ghibea lui Beniamin, au vazut ca multimea se imprastie si fuge in toata partile.

Ghibea lui Beniamin. Ghibea si Gheba (Gaba), formele feminina si masculina ale unui cuvant care inseamna ,,deal” sau ,,inaltime”, erau ambele cetati ale lui Beniamin (Iosua 18,24, 28; 1 Samuel 13,16). Se pare ca formele masculin si feminin erau folosite uneori in mod alternativ. Deosebirea dintre cele doua localitati este clarificata in Isaia 10,29, unde sunt amintite in ordinea in care un invadator ar ajunge la ele din nord. Un sat cu numele de Jeba exista astazi pe vechiul loc, la 2 mile sud-vest de Micmas si la 7 mile nord-est de Ierusalim. Orasul modern Tell el Ful ocupa astazi ceea ce se crede a fi locul anticei Ghibea, capitala lui Saul, la 7 mile nord de Ierusalim. Sapaturile recente care au avut loc acolo au scos la iveala ceea ce se crede a fi palatul lui Saul (vezi vol. I, pag. 124; vol. II, pag. 72). ,,Ghibea” din 1 Samuel 14,16 era Gheba, peste valea de la Micsam (vezi v. 5,; PP 622), nu Ghibea, resedinta lui Saul, daca aceasta din urma este corect identificata cu Tell el-Ful (vezi despre cap. 13,2.3). De la aceasta Ghibea, 6 mile sud-vest de Micmas si cu doua randuri de dealuri intre ele, cu greu ar fi fost posibil sa se observe ce se intampla in Micmas, dar de la Gheba, direct peste vale, aceasta ar fi fost relativ usor.

14:17 Atunci Saul a zis a poporului care era cu el: Numarati, va rog, si vedeti cine a plecat din mijlocul nostru. Au numarat, si iata ca lipsea Ionatan si cel ce-i purta armele.

Verset ce nu a fost comentat.

14:18 Si Saul a zis lui Ahia: Adu incoace chivotul lui Dumnezeu! Caci pe vremea aceea chivotul lui Dumnezeu era cu copiii lui Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

14:19 Pe cand vorbea Saul cu preotul zarva in tabara Filistenilor se facea tot mai mare; si Saul a zis preotului: Trage-ti mana!

Trage-ti mana. Impetuozitatea lui Saul se desfasura in mod rapid. Vadita confuzie din tabara inamica l-a aruncat intr-o astfel de exaltare incat n-a mai putut nici macar sa astepte sfat de la Domnul. Zile de-a randul, el si ai lui au fost spectatori si au auzit rapoarte despre incursiunile vrajmasului asupra cetatilor de prin apropiere si, cu toate ca el nu cunostea motivul alergarii ostirii peste vale, a dat brusc ordinul de atac. Daca si-ar fi luat timp sa caute calauzire divina, probabil ca ar fi evitat multe dintre problemele care au confruntat ostirea lui Israel in urmatoarele cateva ore, iar victoria lui asupra vrajmasului ar fi fost mult mai mare. Este clar ca acesta a fost un caz cand graba strica treaba. Timpul de meditatie si de rugaciune a lui Isus I-a adus calmul si judecata necesare sa-L ajute sa indure cu rabdare incercarea cea grea care Il astepta. Noaptea de lupta a lui Iuda cu ingerul la paraul Iaboc l-a intarit nu numai ca sa se intalneasca cu Esau, ci si ca sa faca fata anilor plini de probleme incurcate, care au urmat.



14:20 Apoi Saul si tot poporul care era cu el s-au strans, si au inaintat pana la locul luptei; si Filistenii au intors sabia, unii impotriva altora, si invalmaseala era nespus de mare.

Verset ce nu a fost comentat.

14:21 Evreii care erau mai dinainte la Filisteni, si care se suisera cu ei in tabara de pe unde erau imprastiati, s-au unit cu Israelitii care erau cu Saul si Ionatan.

Evreii. Vezi cele despre cap. 13,3.



14:22 Toti barbatii lui Israel care se ascunsesera in muntele lui Efraim, afland ca Filistenii fugeau, au inceput sa-i urmareasca si ei in bataie.

Verset ce nu a fost comentat.

14:23 Domnul a izbavit pe Israel in ziua aceea, si lupta s-a intins pana dincolo de Bet-Aven.

Domnul a izbavit pe Israel. Aici este un exemplu vrednic de luat in seama de putere divina care conlucreaza cu efortul omenesc. Ionatan dorea eliberarea de incursiunile filistenilor. Evenimentele zilei nu lasau nici o indoiala decat aceea ca aspiratia lui era venita de la Duhul Sfant. Ionatan a vazut criza impulsiva a depresiei care a cuprins pe tatal sau, dar aceasta n-a facut decat sa-i inspire o si mai mare incredere in Conducatorul divin, care-l chemase pe Saul sa ocupe locul de frunte. Cu fiecare pas de inaintare, Ionatan simtea un val de putere, nascut din credinta, care-l intarea pentru urmatorul pas. In acea zi, el dovedea ca Iehova este un Dumnezeu care Isi tine legamantul, Unul care era in stare sa faca astfel incat mania omului sa-I aduca laude.

Cat de multe spun aceste cuvinte: ,,Domnul a izbavit pe Israel!” – taria si curajul agresiv al tanarului luptator, tovarasia si sprijinul purtatorului de arme, multumirea de sine a strajerilor de pe piscul de stanca, sincronizarea perfecta a atacului, panica creata prin surpriza atacului, cutremurul de pamant, strigatele unei osti cuprinsa de panica, eliberarea robilor care, prin stimulentul eroicei fapte a lui Ionatan, s-au simtit liberi sa se intoarca impotriva rapitorilor lor si intoarcerea unui imparat si a ostirii lui, care anterior fusesera umiliti peste masura in fata vrajmasilor lor! Acum, fiecare parea nerabdator sa demonstreze zelul sau pentru a face ca infrangerea inamicului sa fie completa.

Bet-Aven. Numele Bet-Aven inseamna probabil ,,casa idolilor”, posibil ,,casa goliciunii”. Se crede ca se refera la o localitate din regiunea la nord de Micmas si la rasarit de Betel. Drumul principal al filistenilor era spre apus inspre patria lor, dar panica lor a fost asa de mare incat au fugit in toate directiile.



14:24 Ziua aceea a fost obositoare pentru barbatii lui Israel. Saul pusese pe popor sa jure, zicand: Blestemat sa fie omul care va manca paine pana seara, pana ma voi razbuna pe vrajmasii mei! Si nimeni nu mancase.

Saul pusese pe popor sa jure. Este evident ca Saul incerca ,,sa iasa cu fata curata”, pentru ca nu mai considerase victoria ca fiind a Domnului (vezi cap. 11,13), ci numai ca el putea sa fie razbunat pe vrajmasii lui. Acesta este al doilea caz in cuprinsul unei zile, cand el n-a cautat sfatul Domnului; acum a impus poporului propria sa vointa, asa cum facuse anterior cu preotul (cap. 14,19). Poate ca simturile lui mai sufereau inca din cauza mustrarii lui Samuel la Ghilgal. Prezenta preotului Ahia (v. 3) ca sfetnic al lui, arata ca profetul se intorsese la Rama, in loc sa ramana la Ghibea (cap. 13,15).

Ionatan era tot atat de atent sa ia seama la Cuvantului Domnului pe cat era de nepasator tatal sau, probabil nu in mica masura, ca rezultat al influentei lui Samuel (vezi PP 623). Este posibil sa fi existat in trecut un cuvant de incurajare de la Samuel, care acum l-a inspirat pe Ionatan sa faca planul indraznetei lui fapte de vitejie. Intocmai cum Saul fusese avertizat despre experienta de la Ghilgal cu luni inainte ca evenimentul sa aiba loc (cap. 10,8; 13,8), o solie asemanatoare din partea lui Samuel s-ar fi putut sa pregateasca pe fiul lui Saul pentru partea lui, in evenimentele acestei zile memorabile. Oricum ar fi, Ionatan a fost smerit, cum fusese la inceput tatal sau, asteptand calauzire divina, urmand-o si gata sa incredinteze rezultatele in mana Domnului (cap. 14,10.12). Cererea necugetata si arbitrara a lui Saul pentru o zi de post contrasteaza puternic cu supunerea credincioasa a poporului fata de instructiunile lui, netinand cont de dorintele si nevoile lor personale.

Se pare ca umilinta lui Saul a disparut pentru totdeauna si, in locul ei, au aparut un zel fals, o mandrie ascunsa si un abuz de autoritate care aveau sa evolueze in decursul anilor, pana cand si-a luat viata. Ca si Iuda, Saul a mers bine un timp. Daca el ar fi murit inainte de a chema pe Israel la Ghilgal, ar fi fost privit ca vrednic pentru locul cel mai de cinste pe lista de onoare al regilor. Acum el tradase increderea sacra, totusi i s-a ingaduit sa traiasca mai departe pentru ca toti sa poata vedea roadele egoismului si perversitatii.



14:25 Tot poporul ajunsese intr-o padure, unde se gasea miere pe fata pamantului.

Verset ce nu a fost comentat.

14:26 Cand a intrat poporul in padure, a vazut mierea curgand; dar nici unul n-a dus mierea la gura, caci poporul tinea juramantul.

Verset ce nu a fost comentat.

14:27 Ionatan nu stia de juramantul pe care pusese tatal sau pe popor sa-l faca; a intins varful toiagului pe care-l avea in mana, l-a varat intr-un fagure de miere, si a dus mana la gura; si ochii i s-au luminat.

Verset ce nu a fost comentat.

14:28 Atunci cineva din popor, vorbindu-i, i-a zis: Tatal tau a pus pe popor sa jure, zicand: Blestemat sa fie omul care va manca astazi! Si poporul era sleit de puteri.

Verset ce nu a fost comentat.

14:29 Si Ionatan a zis: Tatal meu tulbura poporul; vedeti dar cum mi s-au luminat ochii, pentru ca am gustat putin din mierea aceasta!

Tatal meu tulbura. Dupa ce a aflat de porunca nesabuita a tatalui sau, Ionatan a recunoscut imediat greutatea impusa ostirii si n-a ezitat sa lase ca poporul sa stie ca nu era de acord cu astfel de restrictii. Aceasta este foarte interesant avand in vedere repetatele declaratii cu privire la neindoiosul devotament al soldatilor. Textul ebraic lasa sa se inteleaga ca Saul a pus pe popor sa jure. Facand asa, desigur ca ei s-au simtit personal legati sa-l tina, in timp ce Ionatan, nefacandu-l, nu avea sa se simta sub obligatie personala de a face astfel.

Poporul (engl. ,,the land”). Adica poporul (vezi v. 25).



14:30 Negresit, daca poporul ar fi mancat azi din prada pe care a gasit-o la vrajmasii lui, n-ar fi fost infrangerea Filistenilor mai mare?

Verset ce nu a fost comentat.

14:31 In ziua aceea au batut pe Filisteni de la Micmas pana la Aialon. Poporul era foarte obosit,

De la Micmas pana la Aialon. O distanta de vreo 20 de mile peste podisul muntos al Palestinei centrale si in jos inspre tinutul desfasurat al Sezelei, aproape 1000 de picioare mai jos decat Micmas, prin astfel de vai ca Wadi Selman. Principala sosea moderna de la Ierusalim la Lyda trece prin Wadi Selman, dupa ce se desface din drumul de la nord de Sihem, cam la 5 mile (8 km) afara din Ierusalim. Un mars obisnuit peste un astfel de teren ca acela dintre Micmas si Aialon ar fi considerat o calatorie de o zi intreaga. Contextul lasa sa se inteleaga ca atacul lui Ionatan a fost dimineata foarte devreme (vezi despre v. 13). Daca este asa, Israel a urmarit pe inamic o zi intreaga, de abia oprindu-se sa adune prada, care, in cazul acesta trebuie sa fi fost mare. Filistenii adunasera un mare numar de care si cai la Micmas. La acestea se mai adauga lancile, scuturile, hrana si diferite alte lucruri pe care trebuia sa le care o ostire. Succesul militar al oamenilor lui Saul ar fi fost o mare sarcina pentru o armata bine hranita si a fost mult mai greu pentru o multime prost hranita, un popor indisciplinat, de la tara, ca cel condus de el. Ce invatatura ar fi putut fi aceasta experienta pentru Saul, care suferea inca de mustrare si era gelos numai pentru propria lui reputatie. Dar, o data ce isi asezase piciorul pe nisipul miscator al mandriei, fiecare incercare slaba si nehotarata de a se salva singur n-a facut decat sa-l afunde si mai mult.

14:32 si s-a aruncat asupra prazii. A luat oi, boi si vitei, i-a junghiat pe pamant si i-a mancat cu sange cu tot.

S-a aruncat asupra prazii. Era seara si poporul era dezlegat de juramintele lui (vezi v. 24). Flamanzi fiind, ei au ucis atat boi cat si vitei, iar in graba lor, au neglijat sa se ocupe de sange asa cum trebuie (Lev 17,10-14).



14:33 Au spus lucrul acesta lui Saul, si i-au zis: Iata ca poporul pacatuieste impotriva Domnului, mancand cu sange. Saul a zis: Voi faceti o nelegiuire; rostogoliti indata o piatra mare incoace.

Verset ce nu a fost comentat.

14:34 Apoi a adaugat: Imprastiati-va printre popor, si spuneti fiecaruia sa-si aduca boul sau oaia, si sa-l junghie aici. Apoi sa mancati, si nu pacatuiti impotriva Domnului, mancand cu sange. Si peste noapte, fiecare din popor si-a adus boul cu mana, ca sa-l junghie pe piatra.

Sa-si aduca. Ca si fariseii din zilele lui Hristos, Saul a fost scrupulos cat priveste pazirea formelor exterioare, chiar daca el insusi neglija chestiuni mult mai grele. Din nou poporul a respectat porunca imparatului. Cum orbeste pacatul sufletul! Cat de schimbat ar fi putut fi raportul daca Saul ar fi gandit cateva clipe la influenta pe care o avea propriul pacat asupra incalcarilor de lege ale poporului! Cat de multe ocazii da Domnul unui om care alege sa lepede sfatul divin, dar care apoi se intoarce si cauta fata lui Dumnezeu in umilinta! Cat de greu este pentru acel suflet, orbit de pacat, sa primeasca astfel de ocazii si sa faca asa cum a facut fiul risipitor, si anume sa se intoarca la casa parinteasca!



14:35 Saul a zidit un altar Domnului: acesta a fost cel dintai altar pe care l-a zidit Domnului.

Acesta a fost cel dintai altar. In mod literal, ,,el a inceput sa zideasca un altar” (vezi n. marginala KJV). Unii cred ca aceasta inseamna ca el a inceput un altar, dar ca nu l-a terminat; altii cred ca acesta a fost primul altar pe care l-a cladit vreodata. Traducatorii, evident, au acceptat aceasta ultima redare si, de aceea, au tradus pe hechel ca ,,cel dintai” in loc de ,,a inceput”, crezand ca traducerea aceasta se potriveste cu textul idiomatic ebraic. Acesta este singurul loc in Vechiul Testament unde hechel a fost astfel tradus.



14:36 Saul a zis: Sa ne pogoram in noaptea aceasta dupa Filisteni, sa-i jefuim pana la lumina zilei, si sa nu lasam sa ramana unul macar. Ei au zis: Fa tot ce vei crede. Atunci preotul a zis: Sa ne apropiem aici de Dumnezeu.

Sa ne apropiem aici de Dumnezeu. Intelegand ca o mare ocazie este pe punctul sa treaca, Saul a propus ca, intrucat au mancat, sa continue inaintarea in timpul noptii. Astfel de manevre nu erau neobisnuite. Saul executase un mars de noapte de la Bezec la Iabes din Galaad pentru a elibera cetatea de Nahas amonitul (cap. 11,11). Ghedeon a urmat acelasi procedeu in campania sa impotriva madiantilor (Judecatori 7,19-23). Poporul a fost imediat de acord cu propunerea lui Saul, dar preotul Ahia a sugerat sa-L intrebe pe Domnul. In mod evident ca el simtea ca imparatul gresise necautand sfatul divin in dimineata acestei zile (1 Samuel 14,18.19).



14:37 Si Saul a intrebat pe Dumnezeu: Sa ma pogor dupa Filisteni? Ii vei da in mainile lui Israel? Dar in clipa aceea nu i-a dat nici un raspuns.

Verset ce nu a fost comentat.

14:38 Saul a zis: Apropiati-va aici, toate capeteniile poporului; cautati si vedeti de cine si cum a fost savarsit pacatul acesta astazi.

Verset ce nu a fost comentat.

14:39 Caci viu este Domnul, Izbavitorul lui Israel: chiar daca l-ar fi savarsit fiul meu Ionatan, va muri. Si nimeni din tot poporul nu i-a raspuns.

Chiar daca l-ar fi savarsit... Ionatan. De ce n-a spus Saul: ,,chiar daca l-ar fi savarsit imparatul”? Ii spusese oare cineva lui Saul ca Ionatan gustase mancare? Tacerea Domnului insemna dezaprobare divina, si Saul a hotarat ca in tabara era pacat. Poporul isi aratase mereu si mereu credinciosia in timpul zilei, si constiinta lui Saul fara indoiala ca arata cu un deget acuzator catre propria lor inima. Dar poate ca pentru a acoperi propriul lui simtamant de vinovatie, el a acuzat, de fapt, pe fiul sau, care, sub conducerea lui Dumnezeu infaptuise o mare victorie. Intocmai dupa cum el lasase sa se inteleaga la Ghilgal ca greseala nu era a lui, ci a lui Dumnezeu, tot asa si acum, el a lasat sa se inteleaga ca el, ca imparat, era liber de greseala. Probabil ca el a simtit ca poporul nu era vinovat. De aceea, singurul care putea fi gresit ar fi fiul sau. Tot asa si conducatorii din zilele lui Hristos se socoteau fara repros si au votat pentru ca merele Erou al mantuirii noastre sa poarte blestemul pentru intreaga natiune. Buimaciti peste masura de nesabuita violenta a lui Saul, barbatii lui Israel nu i-au raspuns deloc. Cand Dumnezeu tacea si cand poporul tacea, ce putea sa faca Saul decat sa arunce sortii.



14:40 Atunci a zis intregului Israel: Asezati-va voi deoparte; si eu si fiul meu Ionatan vom sta de cealalta. Si poporul a zis lui Saul: Fa ce vei crede.

Verset ce nu a fost comentat.

14:41 Saul a zis Domnului: Dumnezeul lui Israel, arata adevarul. Sortul a cazut pe Ionatan si pe Saul, si poporul a scapat.

Verset ce nu a fost comentat.

14:42 Saul a zis: Aruncati sortul intre mine si fiul meu Ionatan. Si sortul a cazut pe Ionatan.

A cazut pe Ionatan. Mintea cercetatoare poate foarte bine sa intrebe: pentru ce a ingaduit Dumnezeu ca sortul sa cada pe Ionatan in loc de Saul, vazand ca primul era nevinovat, iar ultimul daduse de multe ori dovada clara ca este vinovat? Desigur ca Dumnezeu nu aprobase juramantul pe care-l obtinuse Saul (v. 24, 29) si ca nu era de acord cu executarea lui Ionatan, dupa ce il calauzise in mod atat de minunat in timpul zilei. Dar ca si in zilele lui Hristos, cand a ingaduit ca Acela care era nevinovat sa fie condamnat, Dumnezeu a aratat calea cea rea a conducatorilor lui Israel, tot asa si acum, ingaduind ca sortul sa cada pe Ionatan, Dumnezeu a aratat foarte clar calea cea rea a imparatului. Saul, care isi incepuse domnia cu toata smerenia, cazuse acum intr-o jalnica stare de indreptatire de sine. Daca vreo experienta extraordinara nu avea sa-i arate scuturandu-l in asa fel incat sa-l scoata din amagirea ca un imparat nu putea gresi, Saul avea sa isi submineze autoritatea de conducator.



14:43 Saul a zis lui Ionatan: Spune-mi ce-ai facut. Ionatan i-a spus si a zis: Am gustat putina miere, cu varful toiagului pe care-l aveam in mana: iata-ma, voi muri.

Voi muri. Ionatan avea o minunata indreptatire a faptelor lui, cu toate acestea el a spus adevarul si s-a supus poruncii imparatului. Pe ce cale mai buna ar fi putut condamna pe tatal sau pentru neascultarea de poruncile Imparatului imparatilor? Saul a justificat fata de Samuel faptele sale de razvratire fatisa, dar Ionatan a justificat purtarea sa din acea zi prin supunerea fata de judecata necugetata a tatalui sau.



14:44 Si Saul a zis: Dumnezeu sa Se poarte cu toata asprimea fata de mine, daca nu vei muri, Ionatane!

Vei muri. Cu cata usurinta vizibila a pronuntat Saul verdictul! In timp ce Ionatan a admis greseala lui ceremoniala – un lucru pentru care o jertfa pentru pacat ar fi fost indeajuns – Saul comisese o greseala morala care acum era dovedita public prin asprimea sentintei asupra fiului sau. Constiinta lui Saul il condamna pentru cererea ca poporul sau sa se abtina de la mancare, dar el a sperat prin felul in care si-a pronuntat juramantul sa-si ascunda temerile. Dar n-a reusit decat sa se condamne singur.



14:45 Poporul a zis lui Saul: Ce! Sa moara Ionatan, el, care a facut aceasta mare izbavire in Israel? Niciodata! Viu este Domnul, ca un par din capul lui nu va cadea la pamant, caci cu Dumnezeu a lucrat el in ziua aceasta. Astfel poporul a scapat pe Ionatan de la moarte.

Poporul a scapat pe Ionatan. Poporul urmase cu credinciosie pe Saul toata ziua. Il auzise dand cele mai necugetate porunci, totusi fusese ascultator. Il vazuse cum sufera din cauza tacerii lui Urim si Tumim, totusi a consimtit sa se arunce sortii. Vazuse caderea sortului pe Ionatan, cand il stiau nevinovat. Apoi si-a adus aminte de puternicele fapte ale eroului zilei si cum Dumnezeu le daduse biruinta prin curajul si credinta lui. Acelasi Dumnezeu care a manat pe Ionatan sa indeplineasca faimoasa fapta de vitejie, a inspirat acum ostirea sa strige ca un singur om, ,,un par din capul lui nu va cadea la pamant”.

Ionatan a mai avut inca un foarte mare rol de indeplinit si pana ce lucrarea sa nu era facuta nimeni nu se putea atinge de el. Indiferent cum era tratat, el a fost credincios fata de tatal sau.

Uneori aceasta credinciosie l-a facut sa linisteasca impulsivitatea tatalui sau si iarasi sa lupte alaturi de el – ceea ce el a facut chiar pana la sfarsit. Credinta, integritatea si cinstea lui Ionatan au fost atribute dureros de necesare in acest ceas al istoriei lui Israel. Nici chiar Saul n-a putut trece de limitele puse de Duhul Sfant.



14:46 Saul a incetat sa mai urmareasca pe Filisteni, si Filistenii s-au dus acasa.

Verset ce nu a fost comentat.

14:47 Dupa ce a luat Saul domnia peste Israel, a facut razboi in toate partile cu toti vrajmasii lui: cu Moab, cu copiii lui Amon, cu Edom, cu imparatii din Toba, si cu Filistenii; si ori incotro se intorcea, era biruitor.

Era biruitor. Accentul in aceste cateva versete de la urma ale capitolului este pus asupra inaintarii materiale a imparatiei mai degraba decat asupra celei spirituale. Se pare ca Saul jubileaza in geniul sau militar. In loc sa ocroteasca drepturile poporului sau, el a luat ofensiva impotriva popoarelor vecine cu el, cu scopul de a-si mari reputatia ca imparat. El a imitat aceste popoare, cand ar fi putut sa prezinte lumii o noua si mai buna metoda de administratie.



14:48 S-a aratat viteaz, a batut pe Amalec, si a scapat pe Israel din mana celor ce-l jefuiau.

Verset ce nu a fost comentat.

14:49 Fiii lui Saul au fost: Ionatan, Isvi si Malchisua. Cele doua fete ale lui se numeau: cea mai mare Merab, iar cea mai mica Mical.

Isri. Evidet, Isbaal sau Is-Boset (vezi despre 2 Samuel 2,8).



14:50 Numele nevestei lui Saul era Ahinoam, fata lui Ahimaat. Numele capeteniei ostirii lui era Abner, fiul lui Ner, unchiul lui Saul.

Abner, fiul lui Ner. Versetul acesta nu clarifica pe deplin daca Abner sau Ner a fost unchiul lui Saul. Nu este numit fiul lui Abiel (v. 51), precum si al lui Ieiel (1 Cronici 9,35.36); de aceea, probabil ca Abiel si Ieiel sunt doua nume pentru acelasi om (vezi despre Exod 2,18). Deoarece Chis, tatal lui Saul, este de asemenea numit ,,fiul lui Abiel” (1 Samuel 9,1), s-ar parea ca Chis si Ner au fost frati, dar raportul spune ca ,,Ner a nascut pe Chis” (1 Cronici 9,39). Aceasta contradictie aparenta contine nu numai o simpla deosebire de nume, ci de generatii, pentru ca Ner este numit si fiul lui Abiel. Totusi aceasta nu inseamna in mod necesar un conflict intre cartile lui Samuel si Cronici. Ca si in alta parte in Scripturi, rapoarte independente par sa se deosebeasca in amanuntele prezentate, dar se descopera ca se armonizeaza atunci cand sunt examinate in lumina obiceiurilor si modului iudaic de gandire si exprimare. Exista doua situatii posibile care sa explice aceste deosebiri de nume: (1) lista din 1 Samuel 9,1 poate ca a omis numele lui Ner si a raportat pe Chis ca nepot de bunic al lui Abiel, pentru ca ,,fiu” este uneori folosit pentru nepot sau chiar pentru un descendent mai indepartat, iar genealogiile biblice nu includ totdeauna fiecare veriga a lantului (vezi despre 1 Regi 19,16; Daniel 5, 11.13. 18; vezi si vol. I, pag. 181.186); (2) Chis, fiul lui Ner, poate ca a devenit fiul bunicului sau prin adoptie, dupa cum fiii lui Iosif, Manase si Efraim, au devenit fiii lui Iacov si au fost numarati printre fiii lui drept capetenii de semintii (Geneza 48,5.6; Numeri 1,10; Iosua 14,4). Fiecare din aceste explicatii, care ar fi in armonie cu faptele date, ar face ca Abner sa fie unchiul lui Saul. Pentru cazuri similare vezi despre Numeri 10,29 si Matei 1,12.

ELLEN G. WHITE COMENTEAZA

1-16 PP 622-626

2 PP 622

6-15 PP 623

1. 16.17 PP 624

2. 18.19 PP 622 20-24.27.32.33 PP 624

44-46 PP 625

47-48 PP 628



14:51 Chis, tatal lui Saul, si Ner, tatal lui Abner, erau fiii lui Abiel.

Verset ce nu a fost comentat.

14:52 In tot timpul vietii lui Saul a fost un razboi inversunat impotriva Filistenilor; si de indata ce Saul zarea vreun om tare si voinic, il lua cu el.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: