English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Petru

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Petru, 4


4:1 Astfel dar, fiindca Hristos a patimit in trup, inarmati-va si voi cu acelasi fel de gandire. Caci Cel ce a patimit in trup, a sfarsit-o cu pacatul;

Astfel dar, fiindca. Sau ,,prin urmare”. Acum Petru trage concluzia celor prezentate in cap. 3,18–22.

Hristos a patimit. Vezi comentariul de la cap. 2,21; 3,18.

[,,Pentru noi”, KJV]. Pot fi citate dovezi textuale pentru omiterea acestor cuvinte, desi sunt atestate in pasajul paralel, din cap. 2,21. Vezi comentariul de la cap. 3,18.

In trup. Vezi comentariul de la cap. 3,18.

Inarmati-va. Gr. hoplizo, ,,a se aproviziona” (compara cu Efeseni 6,12–17).

Gandire. Gr. ennoia, ,,fel de gandire si de simtire”, nu nous, cuvantul folosit de obicei in Noul Testament pentru ,,minte”. Aici Petru ii indeamna pe crestini sa-si modeleze viata, atat in gandire cat si in fapte, dupa pilda Domnului Isus Hristos (vezi comentariul de la 1 Petru 2,21; compara cu Filipeni 2,5).

A patimit in trup. Vezi comentariul de la cap. 3,18. Incercarile de foc (cap. 4,12) il aduc pe credincios mai aproape de Dumnezeu si il indeamna la o predare mai deplina in fata puterii si a conducerii Duhului Sfant.

A sfarsit-o cu pacatul. Adica a parasit pacatul ca fel de viata (vezi comentariul de la Romani 6,7.12–17). Petru nu vrea sa spuna aici ca persoana despre care este vorba nu mai greseste, ci ca a intors spatele lumii, firii pamantesti si diavolului, si ca, prin harul lui Dumnezeu, a pornit pe urmele Domnului. Tinta sa este desavarsirea caracterului (vezi comentariul de la Matei 5,48; compara cu DA 555; SC 62; COL 316). ,,Cand suntem imbracati cu dreptatea Domnului Hristos, nu vom avea nici

o dorinta de a pacatui; deoarece Domnul Hristos va lucra impreuna cu noi. Este posibil sa mai gresim, dar vom uri pacatul, care a produs suferinta Fiului lui Dumnezeu” (MYP 338). Pacatul nu mai domneste in viata care acum este condusa de Domnul Hristos (vezi comentariul de la 2 Corinteni 5,14; Galateni 2,20).

4:2 pentru ca, in vremea care-i mai ramane de trait in trup, sa nu mai traiasca dupa poftele oamenilor, ci dupa voia lui Dumnezeu.

In vremea care-i mai ramane. Adica restul vietii sale pe acest pamant.

In trup. Si anume ca fiinta umana.

Nu mai. Vezi comentariul de la Romani 6,11–15.

Poftele oamenilor. Adica dorintele si pasiunile rele, care ii conduc pe oameni la pacat.

Voia lui Dumnezeu. Viata celui care ,,a sfarsit-o cu pacatul” (v. 1) urmeaza un drum cu totul nou. Vointa lui este supusa vointei lui Dumnezeu, asa cum busola e supusa polului magnetic. El traieste ,,nu dupa indemnurile firii pamantesti, ci dupa indemnurile Duhului” (Romani 8,1). Comuniunea vesnica cu Dumnezeu este fagaduita oricui ,,face voia lui Dumnezeu” (1 Ioan 2,17).



4:3 Ajunge, in adevar, ca in trecut ati facut voia Neamurilor, si ati trait in desfranari, in pofte, in betii, in ospete, in chefuri si in slujiri idolesti neingaduite.

In trecut. [,,In timpul trecut al vietii”, KJV]. Literal, ,,timpul care a trecut”. Aici este vorba despre viata trecuta a crestinilor dintre neamuri carora le scrie Petru, si prima parte a acestui verset poate fi tradusa astfel: ,,Deja ati petrecut destul din viata voastra facand ceea ce le place paganilor sa faca”.

Neamurilor. Vezi comentariul de la cap. 2,12.

Desfranari. [,,Lascivitate”, KJV]. Sau ,,moravuri usoare”, ,,depravare”, ,,senzualitate” (vezi comentariul de la 2 Corinteni 12,21).

Pofte. Vezi comentariul de la Ioan 8,44; Romani 7,7.

Betii. [,,Exces de vin”, KJV]. Gr. oinophlugia, de la oinos, ,,vin”, si phluo, ,,a da pe deasupra”. Aici se face referire la depravarea petrecerilor in care se consuma vin.

Ospete. [,,Chefuri”, KJV]. Gr. komoi, un cuvant folosit adesea in literatura seculara pentru a descrie procesiuni si adunari festive, adesea caracterizate prin chefuri si desfrau.

Chefuri. [,,Benchetuieli”, KJV]. Sau ,,Chefuri cu multa bautura”.

Slujiri idolesti neingaduite. [,,Idolatrii uracioase”, KJV]. Literal, ,,idolatrii ilegale”. Versetul acesta arata clar ca Petru le scrie, cel putin se adreseaza in primul rand, crestinilor dintre neamuri – fosti idolatri. Faptul ca vecinii lor pagani erau surprinsi (v. 4) ca acesti crestini refuzau sa ia parte la astfel de activitati este o dovada in plus ca ei nu erau crestini iudei, ci pagani convertiti (vezi comentariul de la cap. 2,10).



4:4 De aceea se mira ei ca nu alergati impreuna cu ei la acelasi potop de desfrau, si va batjocoresc.

De aceea. Adica din cauza purtarii descrise in v. 3.

Se mira. Deoarece necredinciosii sunt de obicei orbi cu privire la avantajele si binecuvantarile supreme ale crestinismului, ei sunt uimiti ca fostii lor tovarasi, acum crestini, evita felul de viata de mai inainte. Pe temeiul premizei ca omul poate afla satisfactie si fericire doar in lumea aceasta, viata necrestinilor este o necurmata cautare de placeri, prin multumirea poftelor firesti. Pentru astfel de oameni neimplinirea dorintelor naturale, in mancare, bautura sau in satisfactii senzuale, este o nebunie de neinteles. Totusi, crestinul trebuie sa se pazeasca ,,neintinat de lume” (Iacov 1,27), deoarece ,,prietenia lumii este vrajmasie cu Dumnezeu” (cap. 4,4). In consecinta, credinciosii nu trebuie sa se mire daca ,, ii uraste lumea” (1 Ioan 3,13).

Potop de desfrau. [,,Exces de orgie”, KJV]. Literal, ,,exces de depravare”, un tablou al unei revarsari de murdarie si desfrau, o mare hazna morala, in contrast cu puritatea crestinului cu adevarat convertit.

Va batjocoresc. [,,Va vorbesc de rau”, KJV]. Literal, ,,va hulesc”. Paganii ii blestemau pe crestini deoarece credeau ca acestia se considerau superiori pentru ca nu mai luau parte ,,la acelasi potop de desfrau”. Aceasta opinie pagana gresita a fost adesea scanteia care a aprins focul persecutiei.



4:5 Dar au sa dea socoteala inaintea Celui ce este gata sa judece viii si mortii.

Au sa dea socoteala. Este vorba de batjocoritorii din v. 4. Vezi comentariul de la Romani 14,10–12.

Celui. Adica Domnului Isus Hristos (compara cu 2 Timotei 4,1; Apocalipsa 19,11).

Este gata sa judece. Vezi comentariul de la 2 Timotei 4,1.

Viii. Vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 10,42; compara cu 1 Tesaloniceni 4,15–17.



4:6 Caci tocmai in vederea aceasta a fost vestita Evanghelia si celor morti, pentru ca sa fie judecati ca oameni in trup, dar sa traiasca dupa Dumnezeu, in duh.

Tocmai in vederea aceasta. [,,Din aceasta cauza”, KJV]. Literal, prima parte a acestui verset zice: ,,Cu acest scop au fost evanghelizati chiar si cei morti”. Fiecare om va fi judecat pe baza propriului sau raspuns la lumina care i-a fost oferita.

A fost vestita Evanghelia. Din versiunea greaca este evident ca predicarea la care se face referire aici a avut loc inainte de momentul cand si-a scris Petru epistola si ca nu mai avea loc atunci cand scria el. Daca Petru ar fi vorbit despre cei morti spiritual, atunci ar fi scris ,,este vestita Evanghelia” (vezi mai jos, la ,,celor morti”).

Celor morti. Probabil ca aici este vorba despre crestinii morti, asa cum sugereaza ultima parte a versetului. Contextul arata ca este improbabil ca Petru sa fi vorbit aici la figurat, despre cei morti spiritual, desi sensul acesta este obisnuit in Scriptura (vezi comentariul de la Matei 8,22; Efeseni 2,1; Coloseni 2,13). ,,Mortii” din 1 Petru 4,5 sunt, evident, cei morti fizic si, deoarece in v. 5 si 6 se vorbeste despre ,,morti” in legatura cu judecata, cel mai probabil este ca cei ,,morti” din v. 6 sunt, de asemenea, cei morti fizic. Daca ar fi o trecere de la sensul literal la cel figurat, lucrul acesta ar fi indicat de context. Totusi, Scripturile sustin starea de inconstienta a mortilor si ca timpul de har acordat omului se incheie la moarte (vezi comentariul de la cap. 3,19). Astfel, singura concluzie consecventa cu invataturile generale ale Bibliei este ca cei care erau ,,morti” in momentul cand scria Petru auzisera Evanghelia inainte de a fi murit. Evanghelia le fusese predicata inainte ca ei sa fi murit.

Pentru ca. Aici apostolul scoate in evidenta doua rezultate ale propovaduirii Evangheliei la oamenii vii care apoi murisera.

Pentru ca sa fie judecati. Vezi comentariul de la Ioan 5,29; 2 Corinteni 5,10; Evrei 9,27. N-ar fi putut fi trasi la raspundere in privinta Evangheliei daca n-ar fi auzit-o niciodata (vezi comentariul de la Ezechiel 3,18–20; Ioan 3,19; 15,22; Faptele Apostolilor 17,30; Iacov 4,17; compara cu Luca 23,34; 1 Timotei 1,13).

Ca. Cei care murit vor fi judecati dupa cum au trait in viata aceasta. Vor fi judecati pe acelasi temei ca si cei ,,vii”, adica cei vii care sunt pomeniti in v. 5. In trup. Literal, ,,cu privire la trup”, adica fiinte umane vii (vezi comentariul de la cap. 3,18).

Dar sa traiasca. Este evident ca Petru se refera la credinciosii care adormisera in Domnul Isus; crestinii din timpurile Noului Testament fiind foarte ingrijorati cu privire la acestia (vezi comentariul de la 1 Corinteni 15,12–14; 1 Tesaloniceni 4,13–17). Acesti ,,morti” auzisera si primisera Evanghelia in timpul vietii, iar la judecata vor fi socotiti vrednici ,,sa traiasca dupa Dumnezeu in duh”.

Dupa Dumnezeu. Aceste cuvinte pot sa insemne ,,asa cum traieste Dumnezeu”, adica vor fi facuti nemuritori (vezi comentariul de la 1 Corinteni 15,51–55; 1 Tesaloniceni 4,16.17); sau ,,asa cum voieste Dumnezeu”, adica dupa voia lui Dumnezeu pentru viata lor, asa cum va fi decretat la judecata.

In duh. Adica avand trupuri nemuritoare, proslavite, ca acela pe care L-a avut Domnul Hristos cand a iesit din mormant (vezi comentariul de la cap. 3,18). Totusi, compara cu Ioan 3,6; Romani 8,9.



4:7 Sfarsitul tuturor lucrurilor este aproape. Fiti intelepti dar, si vegheati in vederea rugaciunii.

Sfarsitul tuturor lucrurilor. Adica sfarsitul lumii (vezi Nota Suplimentara de la Romani 13; vezi comentariul de la Matei 24,3.34; Apocalipsa 1,3; compara cu Romani 13,11.12; 1 Corinteni 7,29; 10,11; Filipeni 4,5; Iacov 5,3.8.9; 1 Petru 4,17; 2 Petru 3,11; 1 Ioan 2,18; Apocalipsa 22,10).

Este aproape. Perspectiva iminenta a intalnirii cu Judecatorul universului (v. 5, 6) este, intr-adevar, un gand care determina la seriozitate. Sfatul lui Petru catre credinciosi, mai ales cel din versetele care urmeaza, este dat intr-un spirit de urgenta, deoarece ,,sfarsitul tuturor lucrurilor este aproape”. Compara cu 1 Ioan 3,3.

Intelepti. [,,Cumpatati”, KJV]. Gr. sophroneo, ,,a avea o minte sanatoasa”, ,,a exercita control de sine” (vezi comentariul de la Romani 12,3; Tit 2,4.5; compara-l cu cel de la 1 Tesaloniceni 5,6). Desi revenirea Domnului Hristos se apropie tot mai mult, oamenii nu trebuie sa foloseasca de aceasta ca o scuza pentru a-si neglija raspunderile. Crestinii trebuie sa ramana la posturile lor chiar pana in ultima clipa, indeplinindu-si datoriile cu credinciosie. Domnul porunceste cu privire la talanti: ,,Puneti-i in negot pana ma voi intoarce” (Luca 19,13).

Vegheati. Gr. nepho, ,,a fi cumpatat”, adica a se abtine de la bauturi imbatatoare (vezi comentariul de la 1 Tesaloniceni 5,6). Petru ii sfatuieste pe crestini sa fie vigilenti, in vederea evenimentelor viitoare (vezi comentariul de la Matei 24,42.44).



4:8 Mai presus de toate, sa aveti o dragoste fierbinte unii pentru altii, caci dragostea acopera o sumedenie de pacate.

Mai presus de toate. Proba suprema a crestinismului este efectul pe care il are asupra relatiilor dintre oameni. Sa aveti. Literal, ,,sa aveti in continuare [asa cum aveti acum]”.

Dragoste. Gr. agape, ,,iubire” (vezi comentariul de la Matei 5,43; 1 Corinteni 13,1). Dragostea nu cunoaste limite si nu va pieri niciodata. Ea leaga, in comuniune crestina, oameni de diferite obarsii si opinii. In biserica nu exista problema care sa nu poata fi rezolvata intr-un spirit de iubire inteligenta, altruista.

Fierbinte. Literal, ,,deplina”.

Acopere. Vezi comentariul de la Iacov 5,20. Petru citeaza aici din Proverbele 10,12. Acolo unde lipseste iubirea exista tendinta de a exagera greselile si insuccesele altora. Acolo unde domneste dragostea, oamenii sunt gata sa ierte si sa uite. In plus, spiritul iubirii fratesti va atrage cu siguranta atentia celor neconvertiti si va duce pe multi dintre ei la o cunoastere mantuitoare a Domnului Isus Hristos.



4:9 Fiti primitori de oaspeti intre voi, fara cartire.

Fiti primitori de oaspeti. [,,Folositi ospitalitatea”, KJV]. Gr. philoxenoi, ,,[a fi] ospitalier” (vezi comentariul de la Romani 12,13).

Fara cartire. Ocazia de a fi ospitalier poate fi umbrita de semne de deranj din partea gazdei. Adevarata ospitalitate include un duh ospitalier, deoarece ,,darul fara daruitor este gol”. In vremurile de persecutie (compara cu v. 12), numarul refugiatilor crestini s-ar putea sa fie mare, iar ingrijirea de acesti semeni sa fie costisitoare, dar crestinul care poate alina lipsurile altuia este dator inaintea lui Dumnezeu sa-si implineasca raspunderea cu voiosie.



4:10 Ca niste buni ispravnici ai harului felurit al lui Dumnezeu, fiecare din voi sa slujeasca altora dupa darul, pe care l-a primit.

Buni. Gr. kaloi, ,,excelent”, ,,eficient”.

Ispravnici. Vezi comentariul de la 1 Corinteni 4,1.

Felurit. Vezi comentariul de la Iacov 1,2. Darurile lui Dumnezeu sunt oferite cu bucurie si din plin. Ispravnicii Lui trebuie sa imparta aceste binecuvantari in acelasi spirit.

Fiecare dintre voi. Nici un crestin nu e prea sarac pentru a da altora o mana de ajutor. Spiritul ospitalitatii confera celor mai umile posibilitati o valoare nepretuita. Fiecare persoana are o anumita capacitate de a-i sluji pe semenii sai. A imparti cu altii ceea ce avem este un privilegiu si o raspundere crestina.

Sa slujeasca altora. Ceea ce, plin de indurare, ne-a oferit Dumnezeu, trebuie sa impartim si altora, ,,mai ales” ,,fratilor in credinta” (vezi comentariul de la Galateni 6,10).

Darul. Gr. charisma, un ,,dar” oferit fara plata, cu generozitate, o ,,favoare” facuta cuiva. Petru nu se refera la talentele neobisnuite pe care le imparte Duhul Sfant, ci la binecuvantarile pe care le primeste neincetat fiecare copil al lui Dumnezeu. ,,Fara plata ati primit, fara plata sa dati” (vezi comentariul de la Matei 10,8).



4:11 Daca vorbeste cineva, sa vorbeasca cuvintele lui Dumnezeu. Daca slujeste cineva, sa slujeasca dupa puterea, pe care i-o da Dumnezeu: pentru ca in toate lucrurile sa fie slavit Dumnezeu prin Isus Hristos, a caruia este slava si puterea in vecii vecilor! Amin.

Daca vorbeste cineva. Anume, in calitatea sa de crestin.

Cuvintele. Gr. logia (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 7,38; Romani 3,2). Un exemplu al ,,harului felurit” este capacitatea de a vorbi convingator si placut. Totusi, darul acesta trebuie folosit doar spre slava lui Dumnezeu. Talantii oferiti de Dumnezeu trebuie cultivati si dezvoltati cu grija, astfel incat raspandirea Evangheliei sa nu fie impiedicata de o vorbire necioplita, de nesinceritate sau de neseriozitate.

Slujeste. Pasajul spune literal, ,,daca slujeste cineva, [aceasta sa fie] din puterea pe care o da Dumnezeu”. O viata veritabila de crestin este o manifestare neintrerupta a puterii lui Dumnezeu. Nimeni nu poate trai o viata neprihanita fara sa se sprijinire clipa de clipa pe puterea divina.

In toate lucrurile. Adica in toate activitatile in care s-ar angaja crestinul.

Sa fie slavit. Literal, ,,sa continue sa fie slavit”. Adevaratul scop al vietii este ca Dumnezeu sa fie onorat si inaltat. Un crestin nu este niciodata eliberat de obligatia de a-L reprezenta bine pe Dumnezeu si de a demonstra eficacitatea puterii Sale mantuitoare.

Isus Hristos. Vezi comentariul de la Matei 1,1. Domnul Hristos este Acela prin care credinciosul devine un copil al lui Dumnezeu si prin care Il proslaveste pe Dumnezeu.

A Caruia. Pronumele acesta se poate referi fie la Dumnezeu Tatal, care este glorificat prin Domnul Isus Hristos, fie la Domnul Hristos Insusi. Ca si aici, pe pamant, doxologia aceasta va fi cantata tuturor Celor trei Persoane ale Dumnezeirii, cand cei rascumparati vor ajunge in caminul lor vesnic (compara cu Romani 11,36; 2 Timotei 4,18; Apocalipsa 1,6).

Slava. Vezi comentariul de la Efeseni 1,6.14. S-a sugerat ca ultima parte a acestui verset este un citat dintr-o rugaciune folosita de crestinii din biserica primara. Compara cu 1 Petru 5,11, unde de asemenea cuvintele ,,slava” si ,,puterea” sunt folosite impreuna.

Puterea. Literal, ,,stapanirea”, ,,dominatia”. In ce priveste cuvantul ,,putere” (Gr. kratos), vezi comentariul de la Efeseni 1,19. Kratos este folosit in doxologie doar aici si la 1 Timotei 6,16; Iuda 25; Apocalipsa 1,6; 5,13. A-I atribui ,,puterea” Domnului Hristos inseamna a-I recunoaste dreptul la stapanire si a-L aclama ca Domnitor.

Amin. Vezi comentariul de la Matei 5,18.



4:12 Preaiubitilor, nu va mirati de incercarea de foc din mijlocul vostru, care a venit peste voi ca sa va incerce, ca de ceva ciudat, care a dat peste voi:

Prea iubitilor. O salutare tandra, care scoate in evidenta prietenia si grija reciproca. Anticipand zilele intunecoase ce urmau sa vina, Petru le da credinciosilor sfaturi care au scopul de ai intari pentru furtuna viitoare.

Sa nu va mirati. [,,Nu socotiti ca ceva ciudat”, KJV]. Literal, ,,nu mai fiti uimiti”. Atata vreme cat marea lupta dintre Hristos si Satana are loc in sufletelor oamenilor, crestinul se poate astepta la felurite incercari si probleme cu care Satana vrea sa-i distruga toata credinta in Dumnezeu (vezi comentariul de la cap. 1,7; 3,17).

Incercarea de foc. Gr. purosis, ,,o ardere”, ,,parlire”. Vezi si cap. 1,7. Persecutiile cumplite din timpul lui Nero aveau sa-i incerce in curand pe crestini; necazurile neincetate din partea iudeilor si a romanilor era numai un preludiu la holocaustul ce statea inainte. Pentru a distruge biserica ce se afla la inceputurile ei, Satana a incercat orice uneltire pe care a putut sa o nascoceasca. In vederea ceasului viitor al incercarii, crestinii de azi ar face bine sa ia aminte la cuvintele adresate de Petru bisericii primare.

Incerce. Gr. peirasmos (vezi comentariul de la Matei 6,13; Iacov 1,2). Ca si in cazul lui Iov, Dumnezeu ii permite lui Satana sa puna la incercare caracterul celor credinciosi. Dumnezeu cunostea rabdarea lui Iov, si de atunci inainte toti cei care sufera au fost intariti de exemplul sau de statornicie in ,,incercarea de foc”. Suferintele vietii nu sunt trimise de Dumnezeu, ci de Satana. Totusi, Dumnezeu conduce, transformandu-le in mijloace de dezvoltare a caracterului copiiilor Sai. Vezi comentariul de la Iov 42,5; Psalmi 38,3; 39,9.

Ceva ciudat. Adica ceva nemaiauzit. ,,Incercarea de foc” nu este ceva nou, deoarece Domnul Hristos a suferit tot atat de mult cat ar fi putea sa sufere orice fiinta umana (v. 13). ,,Incercarea de foc” ii face pe ucenicii Domnului Hristos sa fie pe deplin ,,partasi” la suferintele Sale.



4:13 dimpotriva, bucurati-va, intrucat aveti parte de patimile lui Hristos, ca sa va bucurati si sa va inveseliti si la aratarea slavei Lui.

Bucurati-va. Vezi comentariul de la Iacov 1,2.

Intrucat. Sau ,,in masura in care”, ,,atat timp cat”. Crestinii trebuie sa se astepte la problemele care apar din cauza faptului ca lumea nu intelege credinta crestina. Crestinul poate sa se bucure, deoarece stie ca nu va trebui sa sufere mai mult decat a suferit Domnul Hristos (vezi comentariul de la Evrei 2,18; 4,15.16).

Ca sa. Sau ,,pentru ca sa”, aratand care este scopul bucuriei prezente.

Sa va bucurati. Bucuria inefabila a primei ore petrecute in vesnicie va umbri repede amintirea tuturor clipelor triste si a necazurilor de pe pamant. Emotia si uimirea provocate de splendoarea cerului vor depasi peste masura de mult cea mai bogata imaginatie.

Aratarea. Gr. apokalupto (vezi comentariul de la 1 Corinteni 1,7; 1 Petru 1,7).

Slavei Lui. Adica slava celei de-a doua veniri a Lui (vezi comentariul de la Matei 25,31).



4:14 Daca sunteti batjocoriti pentru Numele lui Hristos, ferice de voi! Fiindca Duhul slavei, Duhul lui Dumnezeu, Se odihneste peste voi.

Batjocoriti. Gr. oneidizo, ,,a ocari”, ,,a batjocori”, ,,a aduce insulte” cuiva. De obicei persecutorii incep prin a batjocori integritatea, inteligenta si comportamentul civil al crestinului. Batjocura este doar inceputul unor atacuri mai dure. Vezi comentariul de la Matei 5,11.

Pentru. Sau ,,din cauza”, ,,in legatura cu”.

Numele lui Hristos. Vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 3,16. Dupa cum lumea romana trata cu dispret curatia si onoarea Domnului Hristos, tot asa cei neevlaviosi din toate veacurile ii resping pe reprezentantii Sai (vezi comentariul de la Matei 5,11.12; 1 Petru 2,21).

Ferice. Gr. makarios (vezi comentariul de la Matei 5,3; vezi si comentariul de la Psalmi 1,1).

Duhul slavei. Sau ,,Duhul slavit”, adica Duhul Sfant. In persecutie si suferinta, crestinul are asigurarea ca Dumnezeu va fi cu el prin Duhul Sau Sfant, pentru a mangaia, a incuraja, a indruma si a binecuvanta.

Duhul lui Dumnezeu. [,,Si al lui Dumnezeu”, KJV]. Literal, ,,chiar [Duhul] lui Dumnezeu”. Prezenta puterii lui Dumnezeu, care il face in stare pe crestin sa faca fata oricarei probleme a vietii, este sursa seninatatii si a increderii sale. O viata plina de bunuri si placeri materiale nu poate compensa prezenta Duhului lui Dumnezeu.

Se odihneste peste voi. Adica ramane in voi.

In KJV versetul acesta mai are o parte care nu apare in traducerea Cornilescu. Este vorba de urmatoarele cuvinte: ,,Ei Il vorbesc de rau, dar voi Il proslaviti.” Dar dovezile textuale favorizeaza omiterea acestor cuvinte.



4:15 Nimeni din voi sa nu sufere ca ucigas, sau ca hot, sau ca facator de rele, sau ca unul care se amesteca in treburile altuia.

Sufere ca ucigas. Este un privilegiu sa suferi pentru Domnul Hristos si prin aceasta sa aduci onoare numelui Sau. Dar daca un crestin savarseste vreo fapta rea, le da necredinciosilor prilejul sa ia in ras biserica si sa ocarasca numele Domnului Hristos. Vezi comentariul de la cap. 2,20.

Hot. Vezi comentariul de la Exodul 20,15; compara cu Matei 19,18; Romani 2,21; Efeseni 4,28.

Facator de rele. Un cuvant generic pentru cei care savarsesc tot felul de rele si produc stricaciuni.

Unul care se amesteca in treburile altuia. Gr. allotriepiskopos, ,,supraveghetor al treburilor altora”. Nu se stie sigur care este intelesul exact al acestui cuvant. Deoarece Petru vorbeste despre legaturile crestinului cu necrestinii, poate ca se gandeste aici la membrii imprudenti ai bisericii care in mod necugetat critica practicile si obiceiurile paganilor. O parte din ocara si persecutia aduse de necrestini ar putea fi eliminata printr-un comportament crestin atragator. Crestinul nu trebuie sa se faca constiinta pentru alti oameni. Datoria lui este de a se asigura ca propria sa purtare este de asa fel incat nu doar oamenii, ci si Dumnezeu sa o poata aproba din toata inima.



4:16 Dimpotriva, daca sufera pentru ca este crestin, sa nu-i fie rusine, ci sa proslaveasca pe Dumnezeu pentru numele acesta.

Dimpotriva, daca. [,,Dar daca”, KJV]. Vezi comentariul de la cap. 3,14.

Crestin. Cuvantul acesta apare doar de trei ori in tot Noul Testament. La inceput a fost rostit in batjocura (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 11,26), dar a devenit un simbol al onoarei si a ajuns un nume purtat cu mandrie de biserica primara (vezi cap. 26,28). Indiferent de insultele si de interdictiile de care au parte crestinii, ei stiu ca a fi onorat de Dumnezeu este cu mult mai de pret decat de a fi onorat de lume. Domnul Isus de asemenea a suferit pe nedrept pentru faptul ca a ascultat cu hotarare de principiile neprihanirii.

Sa nu-i fie rusine. Vezi comentariul de la v. 12–14. Sa proslaveasca pe Dumnezeu. Si anume pentru ca e crestin, pentru privilegiul de a fi partas la suferintele Domnului Hristos si pentru ca da marturie pentru Dumnezeu (v. 13). Pentru numele acesta. [,,In privinta aceasta”, KJV]. Dovezile textuale favorizeaza exprimarea ,,pentru numele acesta”, adica datorita numelui de ,,crestin”.



4:17 Caci suntem in clipa cand judecata sta sa inceapa de la casa lui Dumnezeu. Si daca incepe cu noi, care va fi sfarsitul celor ce nu asculta de Evanghelia lui Dumnezeu?

Suntem. [,,A venit”, KJV]. Cuvantul acestea a fost adaugat de catre traducatori. Vezi mai jos, la ,,sta sa inceapa”; vezi comentariul de la v. 7. Clipa. [,,Timpul”, KJV]. Gr. kairos, un ,,timp” aparte, specific, potrivit (vezi comentariul de la Marcu 1,15; Faptele Apostolilor 1,7).

Judecata. Gr. krima, ,,sentinta” (vezi comentariul de la Apocalipsa 17,1). Se pare ca scena judecatii din Ezechiel 9 constituie cadrul pe care il foloseste Petru pentru comparatia dintre crestinul evlavios si cel neevlavios, ambii inaintea scaunului de judecata al lui Dumnezeu.

Sta sa inceapa. [,,Trebuie sa inceapa”, KJV]. Literal, ,,incepe”. Prima parte a acestui verset poate fi tradusa: ,,Pentru ca e timpul potrivit ca judecata sa inceapa de la casa lui Dumnezeu”. Avand in vedere scurtimea timpului (vezi comentariul de la v. 7) si ,,incercarea de foc” care va veni in curand (v. 12), Petru ii indeamna pe fratii sai de credinta sa-si aduca aminte de solemna lor raspundere in calitate de crestini. Compara cu Ezechiel 9,6, unde agentii judecatii si-au inceput lucrarea de la sanctuar, judecandu-i mai intai pe cei care pretindeau cel mai tare ca sunt credinciosi. In ,,incercarea de foc” si la judecata, Dumnezeu are asteptari mai mari de la cei care isi marturisesc credinta in Domnul Hristos.

Casa lui Dumnezeu. Adica biserica (vezi comentariul de la 1 Timotei 3,15).

Sfarsitul. Adica soarta. In comparatie cu cei nelegiuiti, crestinii sunt cu mult mai vrednici de viata vesnica. Daca Dumnezeu are de gand sa Se poarte strict chiar cu ai Sai, atunci va fi cu mult mai sever cu aceia care in mod intentionat s-au impotrivit adevarului, in persoana crestinilor. Asadar, credinciosilor nu trebuie sa le fie teama ca Dumnezeu nu va fi drept cu asupritorii lor.

Celor ce nu asculta. Cu alte cuvinte, cei care sunt raspunzatori pentru ,,incercarea de foc” prin care au sa treaca cei credinciosi (v. 12).



4:18 Si daca cel neprihanit scapa cu greu, ce se va face cel nelegiuit si cel pacatos?

Cel neprihanit scapa cu greu. Aici apostolul citeaza din Proverbele 11,31, dupa LXX (vezi comentariul de acolo). De fapt cei neprihaniti sunt mantuiti doar in virtutea meritelor Domnului Hristos. Daca nu au credinta in El, atunci ei nu trebuie sa aiba vreo pretentie la indurarea divina in ziua judecatii.

Ce se va face … ? [,,Unde va aparea?”, KJV]. Adica in ce lumina vor aparea cei neevlaviosi? Ei au dispretuit singurul mijloc prin care se poate ajunge in Imparatia vesnica a celor rascumparati.

Nelegiuit. [,,Neevlavios”, KJV]. Gr. asebes, ,,neevlavios”, ,,nerespectuos” (vezi comentariul de la Romani 4,5).



4:19 Asa ca cei ce sufera dupa voia lui Dumnezeu, sa-si incredinteze sufletele credinciosului Ziditor, si sa faca ce este bine.

Asa ca. Acum Petru isi incheie indemnul cu privire la suferinta la care crestinii se puteau astepta in ,,incercarea de foc” care se intrezarea inaintea lor.

Dupa voia lui Dumnezeu. Adica din cauza credinciosiei fata de voia clar exprimata a lui Dumnezeu, nu din cauza unei purtari rele (vezi comentariul de la cap. 2,12.19.20; 3,14.16–18; 4,14.16).

Sa-si incredinteze. Cea mai mare siguranta a crestinului sta in cunoasterea faptului ca Dumnezeu niciodata nu ii paraseste pe copiii Sai (vezi comentariul de la 2 Timotei 1,12; 2,19). Ca un adevarat pastor, Petru ii indreapta pe fratii sai de credinta catre singurul loc in care pot afla siguranta atunci cand norii persecutiei se aduna cu repeziciune.

Sufletele. [,,Pastrarea sufletelor lor”, KJV]. Ei isi vor incredinta viata Singurului care poate sa-i fereasca de rau si sa-i intareasca pentru a suferi nobil. In ce priveste cuvantul ,,suflete”, vezi comentariul de la Matei 10,28.

Credinciosului Ziditor. [,,Credinciosul Creator”, KJV]. Dumnezeu ne-a creat, deci suntem ai Sai. Cu siguranta ca Se va ingriji de ce este al Sau. Putem fi siguri de iubirea si indurarea Sa. Nici o forta din cer sau de pe pamant nu poate ,,smulge” viata celui care s-a incredintat mainii ocrotitoare a lui Dumnezeu (vezi comentariul de la Ioan 10,28.29).

Sa faca ce este bine. Cea mai sigura protectie a crestinului este o viata ireprosabila (vezi comentariul de la Daniel 6,4). Ajutat de harul divin, crestinul trebuie sa faca, indiferent de imprejurari, tot ce poate mai bine si sa-I incredinteze totul lui Dumnezeu.

COMENTARIILE LUI ELLEN G. WHITE

1 4T 79

7 AA 518; CM 17, 145; Ev 18, 30, 71, 219; GW 125, 128; SC 97; TM 187, 508; 1T 507, 662; 2T 55, 427; 3T 473; 6T 148; 7T 272; 8T 53; 9T 38, 40, 62, 149,

167; WM 267

8 CT 267; Ed 114; ML 179

9, 10 AH 445; ML 194; 6T 343

10 COL 395; CS 112; CT 42, 309, 459; Ed 286; Ev 158, 618; FE 209, 213, 230, 464; TM 213; 2T 245; 5T 730, 731; 6T 196; 7T 72, 246; WM 96, 111

10, 11 5T 726; 9T 221

11 CG 294; Ed 226

12 AA 524

12, 13 AA 525; DA 306, 416; MH 472; ML 93

13 EW 47, 64, 67, 114; MB 13, 31; 1T 155; 2T 491; 4T 387; 5T 467, 502; 8T 126; 9T 103, 285

14 3T 531

14, 16 AA 157

17 EW 280; GC 480

19 CT 230; TM 148, 391; 8T 128; 9T 136


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: