Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Petru

1 Petru 3:20


3:20 care fusesera razvratite odinioara, cand indelunga rabdare a lui Dumnezeu era in asteptare, in zilele lui Noe, cand se facea corabia, in care au fost scapate prin apa un mic numar de suflete, si anume opt.

Razvratite. [,,Neascultatoare”, KJV]. Gr. apeitheo, ,,a nu crede”, ,,a nu asculta”, implicand necredinta deliberata si neascultare intentionata. Pacatosii de pe vremea lui Noe aveau destula lumina pentru a lua o hotarare inteligenta si nu mai avea nevoie de o a doua ocazie. De fapt ei erau atat de razvratiti incat Dumnezeu nu mai putea sa-i tolereze (vezi Genesa 6,5–13). Cu toate acestea, ,,indelunga rabdare a lui Dumnezeu” a asteptat ca ei sa se pocaiasca. Daca i-a asteptat pe ei, cu siguranta ca ne va astepta cu rabdare si pe noi.

Odinioara. [,,Candva”, KJV]. Sau ,,mai inainte”. Cand. Adica atunci cand ,,duhurile” – antediluvienii – erau neascultatoare si cand ,,indelunga rabdare a lui Dumnezeu era in asteptare” pentru ele, pe ,,cand se facea corabia”. Era in asteptare. [,,Astepta”, KJV]. Gr. apekdechomai, ,,a astepta cu rabdare”. Dumnezeu

tanjeste ca pacatosii sa se pocaiasca. El ,,doreste ca nici unul sa nu piara” (2 Petru 3,9).

In zilele lui Noe. Vezi Genesa 6,5–13.

Cand. [,,Pe cand”, KJV]. Vezi mai sus, la ,,cand”.

Se facea. [,,Se pregatea”, KJV]. Sau ,,era construita si echipata”.

Opt. Vezi Genesa 7,7.

Suflete. Gr. psuchai, ,,persoane [vii]” (vezi comentariul de la Matei 10,28).

Au fost scapati. Literal, ,,au fost trecuti cu bine prin”, o expresie folosita si pentru a descrie vindecarea (vezi Matei 14,36) sau o calatorie sfarsita cu bine (Faptele Apostolilor 23,24). Acesti opt au luat seama la solia trimisa de Domnul Hristos si proclamata de Noe, care era pentru acea generatie un ,,propovaduitor al neprihanirii” lui Dumnezeu (2 Petru 2,5).

Prin apa. Aceleasi ape ale Potopului, care i-au ingropat pe pacatosii razvratiti din timpul lui Noe, i-au transportat pe cei din chivotul sigurantei si astfel i-au pastrat in viata. Salvarea acestor opt persoane ,,prin apa” este apogeul acestei paranteze destul de lungi cu privire la antediluvieni si in acelasi timp motivul lui Petru pentru a face aceasta digresiune. Invatatura pe care o trage el din experienta lor este exprimata in v. 21 – dupa cum cele opt persoane ,,au fost scapate prin apa”, tot asa botezul ne ,,mantuieste” pe noi. Totusi, atat cei opt antediluvieni cat si crestinii sunt mantuiti in virtutea invierii Domnului Hristos (vezi comentariul de la v. 19 si 21), caci altminteri nu ar fi nadejde pentru nici una din aceste doua grupe (vezi 1 Corinteni 15,13–23).