Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Petru

1 Petru 3:1


3:1 Tot astfel, nevestelor, fiti supuse si voi barbatilor vostri; pentru ca, daca unii nu asculta Cuvantul, sa fie castigati fara cuvant, prin purtarea nevestelor lor,

Tot astfel. Sotiile crestine trebuie sa-si cinsteasca sotii prin cuvant si purtare (vezi comentariul de la Genesa 3,16; Efeseni 5,22.25). Nevestelor. Aici Petru confirma invataturile lui Pavel cu privire la etica familiei crestine (vezi comentariul de la Efeseni 5,22; Tit 2,5). Fiti supuse. Sau ,,fiti in continuare supuse”.

Barbatilor vostri. Petru scoate in evidenta legatura unica a casatoriei. O sotie credincioasa trebuie sa aiba intotdeauna un spirit crestinesc, traind in pace chiar si cu un sot necredincios. Legamantul cu Hristos nu o elibereaza de legamantul anterior fata de sotul necredincios.

Unii. Adica sotii necredinciosi.

Nu asculta Cuvantul. Adica nu primesc si nu asculta Evanghelia. Nu era ceva neobisnuit ca o sotie sa primeasca adevarul in Domnul Isus Hristos si sotul ei sa-l respinga si sa fie impotrivitor. Cu toate acestea, sotia crestina nu trebuia sa caute sa se elibereze de legamantul de casatorie atata vreme cat sotul ei era de acord sa traiasca impreuna cu ea (vezi comentariul de la 1 Corinteni 7,12–15). Ea trebuia sa ramana cu barbatul ei, fiind o sotie supusa, nadajduind si rugandu-se ca viata ei evlavioasa sa-l castige la Domnul.

Sa fie castigati. Si anume la credinta in Domnul Hristos.

Fara cuvant. [,,Fara cuvantul”, KJV]. Literal, ,,fara un cuvant”, ,,fara vorbire”. Din versiunea greaca este clar ca aici prin ,,cuvant” nu se face referire la solia Evangheliei, ca in cealalta ocazie cand este folosit substantivul ,,Cuvantul” in acest verset. Avand in vedere faptul ca ,,purtarea” trebuie sa fie mijlocul prin care sa-i castige sotiile credincioase pe sotii lor necredinciosi, aici, in contrast, prin ,,cuvant” se face referire la convingerea personala. Uneori o sotie credincioasa ar putea fi ispitita sa initieze discutii si sa incerce sa-l convinga pe sotul ei prin dovezi logice. In general vorbind, aceasta nu este calea cea mai buna pentru a-l castiga pe un sot necredincios. O atitudine cicalitoare, polemica este straina de spiritul si de metodele Domnului Hristos.

Purtarea. Gr. anastrophe, ,,purtarea” (vezi comentariul de la cap. 1,15). Stapanirea de sine, blandetea si lepadarea de sine sunt argumente carora nu li se poate raspunde, fiind de obicei mult mai eficiente decat vorbirea si argumentarea nesfarsita.