Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Petru

1 Petru 1:1


1:1 Petru, apostol al lui Isus Hristos, catre alesii care traiesc ca straini, imprastiati prin Pont, Galatia, Capadocia, Asia si Bitinia,

Petru. Gr. Petros, ,,o piatra”, ,,o stanca”, ,,o lespede” (vezi comentariul de la Matei 4,18).

Vezi harta cu evenimentele care au condus la scrierea Epistolei lui Petru

Apostol. Gr. apostolos, ,,un delegat”, ,,un sol”, ,,cineva trimis cu o solie” (vezi comentariul de

la Marcu 3,14; Faptele Apostolilor 1,2; Romani 1,1).

Al lui Isus Hristos. Adica numit de Isus Hristos, insarcinat de El (compara cu 2 Corinteni 1,1). Calitatea de apostol nu sugereaza nici o superioritate de nici un fel; el este pur si simplu un apostol, un ambasador, un misionar, apartinand Domnului Isus Hristos si fiind autorizat de El, ca si ceilalti apostoli.

Straini. Gr. parepidemoi, ,,vizitatori”, ,,exilati”, literal, ,,[unii] departe de casa”. Compara cu folosirea cuvantului parepidemoi in Evrei 11,13; 1 Petru 2,11, singurele alte aparitii ale cuvantului in Noul Testament. Fara indoiala ca aici cuvantul acesta este folosit metaforic, atat cu privire la crestinii dintre neamuri, cat si la cei dintre iudei, care priveau cerul ca locuinta lor adevarata; pentru ei pamantul acesta era doar ca ,,o tara care nu era a” lor [,,o tara straina”, KJV] (Evrei 11,9).

Alesii. Gr. eklektoi, literal, ,,cei alesi” (vezi comentariul de la Romani 8,33). Aici crestinii sunt considerati ca alesi deoarece au raspuns la chemarea lui Dumnezeu. Pentru o discutie despre alegere in legatura cu mantuirea, vezi comentariul de la Romani 8,29.

Imprastiati. Literal, ,,din Diaspora” (vezi comentariul de la Ioan 7,35). Cuvantul ,,Diaspora” (vezi Vol. V, pp. 59, 60) era si este folosit pentru a se referi la iudeii care erau raspanditi in afara Palestinei. Totusi, el nu este restrans la acel inteles. Petru ii privea ca membri ai ,,Diasporei” atat pe crestinii dintre iudei cat si pe cei dintre neamuri care erau imprastiati pretutindeni in partile mediteraneene.

Prin Pont. Pont, impreuna cu celelalte provincii numite aici, constituie partile de nord si de vest ale Turciei de azi (vezi harta, Vol. VI, in fata p. 33).