Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Imparati

1 Imparati 9:15


9:15 Iata cum stau lucrurile cu privire la oamenii de corvoada pe care i-a luat imparatul Solomon pentru zidirea Casei Domnului si a casei sale Milo, si a zidului Ierusalimului, Hatorului, Meghidoului si Ghezerului.

Corvoada. Restul acestui capitol consta din scurte note istorice si explicative, dar el contine si unele detalii de mare valoare. Corvoada la care se face referire aici a fost amintita in cap. 5,13.14. Aceasta muncitorime recrutata a fost mai intai pentru cladirea Templului si apoi, pentru a palatului si alte lucrari.

Milo. Socotita a fi o citadela sau punct puternic fortificat, in Ierusalim. Deoarece David a locuit in ,,cetatuia” sau ,,castelul” vechii cetati iebusite, luate de el, cunoscuta mai tarziu ca ,,cetatea lui David” (2 Samuel 5,7, 9, 1 Cronici 11,5. 7), probabil ca Milo a fost un loc intarit in cetate, cand aceasta a fost luata de David. Unii cred ca el a fost asezat la capatul de nord-vest al cetatii, unde Muntele Sionului coboara spre Valea Tyropoeon. David (2 Samuel 5,9; 1 Cronici 11,8) si Solomon (1 Regi 9,24; 11,27) au adaugat la primele fortificatii, iar mai tarziu si Ezechia a facut lucrari aditionale (2 Cronici 32,5). Altii au explicat Milo ca fiind terenul dintre dealurile Sion si Moria.

Si a zidului Ierusalimului. David a intarit si a extins mult zidurile vechii cetati iebusite, cladind ,,intariturile de jur-imprejur, in afara si inauntrul lui Milo” (2 Samuel 5,9). Solomon a mai facut reparatii si adaugiri, inchizand anumite puncte slabe de aparare ,din cetatea lui David (1 Regi 11,27). Regii de mai tarziu au continuat sa faca reparatii si adaugiri, pana cand, in cele din urma, zidul trecea aproape de Valea Hinom, la sud (Ieremia 19:2), cuprinzand un zid dublu la sud-est, aproape de gradina imparatului (2 Regi 25,4), un zid in afara cetatii lui David spre est, ,,la apus, spre Ghihon, in vale” si care ,,se intindea pana la poarta pestilor” si pe care ,,l-a facut foarte inalt” (2 Cronici 33,14). Poarta de la coltul de nord-vest era o poarta importanta numita ,,poarta unghiului” (Ieremia 31,38). Aceasta era o sectiune a acestui zid nordic: ,,de la poarta lui Efraim pana la poarta unghiului” (2 Regi 14,13), care a fost daramat de Ioas al lui Israel, in timpul domniei lui Amatia. Ozia a reparat si a intarit zidul, cladind turnuri ,,pe poarta unghiului, pe poarta vaii si pe unghi, si lea intarit” (2 Cronici 26,9).

Hatorului. Aceasta era o cetate importanta in nord, pe inaltime, aproape de apele Merom. Ea a fost cetatea lui Iabin, capetenia confederatiei nordice (Iosua 11,1). Dupa marea victorie a lui Iosua asupra acestei confederatii, el a ars cetatea (Iosua 11,13), iar mai tarziu, i-a dat-o lui Neftali (Iosua 19,36). Avand in vedere importanta cetatii care cuprindea cu privirea un drum important de invazie dinspre nord, Hatorul a fost fortificat de Solomon. Pe vremea lui Peca, a fost luat de Tiglat-Pileser III (2 Regi 15,29).

Meghido. Aceasta era o insemnata cetatuie fortificata, in partea nordica a campiei Esdraelonului. Ea domina o trecatoare dintre campiile Saron si Esdraelon. Cetatea a fost data lui Manase, dar nu fusese supusa pe vremea impartirii tarii (Iosua 17,11-13). Ea este amintita in raportul despre batalia dintre imparatii Canaanului si Debora si Barac (Judecatori 5,19). Cand Ahazia a fost lovit de Iehu, acesta a fugit la Meghido si acolo a si murit (2 Regi 9,27). Tot acolo a avut loc si moartea lui Iosia, cand acesta a incercat sa opreasca fortele lui Neco din Egipt, pe drumul lui la nord de Eufrat (2 Regi 23,29). Meghido a fost excavat in intregime. Printre ruinele dezgropate se numara si grajduri de piatra, cu pardoseli de ciment, ce puteau adaposti aproape 500 de cai. La inceput au fost considerate ca datand din perioada lui Solomon, insa acum acestea sunt atribuite perioadei lui Ahab.

Ghezer. Aceasta era o insemnata cetate canaanita, pe un bastion care se intindea pana in campia maritima, la vreo 11 km vest de Aialon, pe linia de frontiera a lui Efraim (Iosua 16,3). Cetatea a fost data levitilor (Iosua 21,21), dar n-a fost luata pe vremea cuceririi (Judecatori 1,29), cu toate ca, pentru o vreme a fost tributara (Iosua 10,16). Ea ocupa o pozitie strategica in Campia Aialon, o trecatoare importanta, adesea folosita de filistenii care aveau pe aici drumul spre tinuturile inalte centrale. Cetatea este amintita in mai multe ocazii in legatura cu luptele lui David (2 Samuel 5,25; 1 Cronici 14,16; 20,4).