English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Imparati

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Imparati, 4


4:1 Imparatul Solomon era imparat peste tot Israelul.

Imparat peste tot Israelul. Accentuarea aici a cuvantului ,,tot” sugereaza ca scriitorul a compilat materialul lui dupa dezbinarea imparatiei.



4:2 Iata capeteniile pe care le avea in slujba lui: Azaria, fiul preotului Tadoc,

Capeteniile. Lista este aceea a cabinetului imparatesc, marii sfetnici slujbasi de stat. Ei nu erau ,,printi” in sensul de a fi membri ai familiei imparatesti, ci erau slujbasi de prim rang, pozitia lor provenind de la Solomon si putind fi pastrata atata timp cat dorea acesta.

Azaria. Este semnificativ ca, in timp ce in listele slujbasilor lui David, capetenia ostirii era primul (2Samuel 8:16–18; 2Samuel 20:23–26), in lista lui Solomon, acest slujbas este precedat de catre acei care detineau slujbele pasnice de preot, scribi si logofeti. Titlul ,,preot”, ebraicul kohen kohen, se crede ca uneori se refera la slujbas civil. In 2Samuel 8:18, titlul acesta este dat fiilor lui David (tradus ,,mari dregatori”), in timp ce textul paralel din 1Cronici 18:17, contine explicatia ca acesti fii erau ,,cei dintai pe langa imparat”. In 1Cronici 6:8-13, sunt enumerati trei Azaria, in linie descendenta: Ahitub, Tadoc, Salum, Hilchia, Azaria. Primul Tadoc, fiul lui Ahitub, a fost mare preot pe vremea lui David (2Samuel 8:17). Dupa Cronici, Azaria era astfel nepotul, mai degraba, decat fiul lui Tadoc. Azaria, enumerat primul printre ,,capetenii”, se poate sa fi fost unul din sfetnicii particulari ai lui Solomon, iar mai tarziu, mare preot (vezi cele despre 1Cronici 6:8-13).



4:3 Elihoref si Ahia, fiii lui Sisa, erau logofeti; Iosafat, fiul lui Ahilud, era scriitor;

Fiii lui Sisa, logofeti. In 2Samuel 20:25, ,,Seva”, si in 1Cronici 18:16, ,,Savsa”, este amintit ca logofat al lui David. Probabil ca numele acestea sunt variatii ale lui ,,Sisa” si logofetii lui Solomon poate ca au mostenit slujba lor de la tatal lor. ,,Logofatul” era unul din inaltii slujbasi ai imparatiei, alcatuind edictele imparatului, purtand de grija corespondentelor sale si, probabil, administra si visteria imparateasca (2Regi 12:10).

Scriitor. Sub David, slujba aceasta a indeplinit-o Iosafat (1Cronici 18:15). Scriitorul era cronicarul curtii, un slujbas a carui sarcina era sa scrie cronica evenimentelor, asa cum s-au intamplat si a carui lucrare constituie o parte a arhivelor oficiale ale imparatiei. Evident ca el era un slujbas important al statului (vezi 2Regi. 18,18.37; 2Cronici 34,8).



4:4 Benala, fiul lui Iehoiada, era peste ostire; Tadoc si Abiatar erau preoti.

Tadoc si Abiatar. Vezi cele despre 2Samuel 8:17.



4:5 Azaria, fiul lui Natan, era mai mare peste ingrijitori. Zabud, fiul lui Natan era slujbas de stat, cirac al imparatului;

Cirac al imparatului. (engl. ,,prieten” - friend.) Se pare ca aceasta a fost o slujba recunoscuta pe vremea lui Solomon (vezi 2Samuel 15:37; 16:16; 1Cronici 27:33). In Egipt, a fi ,,prietenul” sau confidentul imparatului, il aseza pe un om in pozitia vrednica de invidiat de a fi sfetnic imparatesc.



4:6 Ahisar era mai mare peste casa imparatului; si Adoniram, fiul lui Abda, era mai mare peste dari.

Peste casa. Director al gospodariei sau ispravnic. Pe vremea lui Ezechia se pare ca slujba aceasta a fost una dintre cele mai de seama, deasupra celei de logofat, pentru ca, atunci cand Sebna a trebuit sa fie retrogradat, implicatia este aceea ca el a fost coborat de la pozitia sa de ,,peste casa”, la aceea de logofat (Isaia 22:15-25; 2Regi. 18:18).

Dari. (engl. ,,tributuri”) Redarea marginala de ,,impozit” este de preferat. Referirea este la muncitorii folositi de Solomon, pentru marile lucrari publice (vezi cap. 5,13.14 ). La enumerarea slujbasilor lui David, din prima parte a domniei lui, nu se afla nici un slujbas de acest fel (2Samuel 8:16-18); dar se afla in lista din ultima parte a domniei lui (2Samuel 20:24). Detinatorul acestei nepopulare slujbe a fost ucis cu pietre, in insurectia impotriva lui Roboam (1Regi. 12,18). Sapaturile de la Etion-Gheber furnizeaza dovezi lamurite despre folosirea muncii fortate.



4:7 Solomon avea doisprezece ingrijitori peste tot Israelul. Ei ingrijeau de hrana imparatului si a casei lui, fiecare timp de o luna din an.

Ingrijeau de hrana. Aceasta denota colectarea de venit fie in bani, fie in natura, pentru intretinerea curtii si a gospodariei imparatesti. Slujba trebuie ca a fost o slujba de seama, pentru ca in doua cazuri (v. 11,15), detinatorii erau casatoriti in casa imparateasca. Tinuturile peste care slujbasii aveau jurisdictie, nu corespundeau cu cele douasprezece semintii, fara indoiala din cauza faptului ca pe acea vreme, multe din primele impartiri pe semintii ale tarii iesisera din uz. Numarul lor de douasprezece nu avea nici o legatura cu cele douasprezece semintii, ci cu cele douasprezece luni ale anului, in care fiecare din slujbasi era raspunzator de aprovizionare cu cota lui pentru ceea ce se cuvenea palatului.



4:8 Iata-le numele: Fiul lui Hur, in muntele lui Efraim.

Muntele lui Efraim. Partea mai inalta a teritoriului lui Efraim, una din cele mai fertile parti ale Palestinei, care inconjura cetatea Sihem.



4:9 Fiul lui Decher, la Macat, la Saalbim, la Bet-Semes, la Elon si la Bet-Hanan.

Macat. Cetatile amintite aici situeaza teritoriul fiului lui Decher, la nord-vest de Iuda, in teritoriul atribuit la inceput, lui Dan (Iosua 19:40-43), dar in prima parte a istoriei lui Israel, detinut in mare parte de filisteni.



4:10 Fiul lui Hesed, la Arubot; el avea Soco si toata tara Hefer.

Soco. Diviziunea aceasta se afla tot in tara Filistenilor si este o parte a teritoriului dat lui Iuda (Iosua 15:20,35; 1Samuel 17:1,2).

Hefer. District din Iuda, necunoscut.



4:11 Fiul lui Abinadab avea tot tinutul Dorului. Tafat, fata lui Solomon, era nevasta lui.

Tinutul Dorului. Acest district se afla de-a lungul coastei, la poalele muntelui Carmel, in teritoriul dat lui Manase. Imparatul Dorului este amintit in Iosua 11:2, ca fiind unit cu Iabin, in confederatia nordului si, ulterior, invins (Iosua 12:23), iar tara lui, data lui Manase (Iosua 17:11). Abinadab al carui fiu era insarcinat cu acest tinut, se poate sa fi fost fratele mai mare al lui David (1Samuel 16:8; 17:13).



4:12 Baana, fiul lui Ahilud, avea Taanac si Meghido, si tot Bet-Seanul de langa Tartan sub Izreel, de la Bet-Sean pana la Abel-Mehola, pana dincolo de Iocmeam.

Avea Taanac. Acesta era un district important, care cuprindea cea mai mare parte din campia Esdraelonului. Aceasta era una din cele mai fertile parti ale Palestinei. Din cauza asezarii ei, strabatuta de drumuri, de la nord spre sud si est la vest, ea era ocrotita cu fortificatii. Taanac, Meghido si Bet-San erau printre cele mai importante fortarete din toata Palestina, si au fost date lui Manase. Ele n-au fost cucerite, ci, cand Israel a fost puternic, ele plateau tribut (Iosua 17:11-13; Judecatori 1:2,28). Desi cetatile au fost repartizate lui Manase, se aflau in teritoriul lui Isahar (Iosua 17:11). Meghido este asezarea mortii lui Ahazia (2Regi 9:27) si a lui Iosia (2Regi 23:24), Bet-San este fortareata care stapanea drumurile de acces estice ale vaii si este cetatea unde a fost expus in triumf, trupul lui Saul (1Samuel 31:8-10).



4:13 Fiul lui Gheber, la Ramot din Galaad; el avea targurile lui Iair, fiul lui Manase, in Galaad; mai avea si tinutul Argob in Basan, saizeci cetati mari cu ziduri si zavoare de arama.

Targurile lui Iair. Aceasta era o mare impartire in Transiordania si cuprindea mult din teritoriul lui Manase si Gad. Ramot-Ghilead era in teritoriul lui Gad si era una din cetatile de scapare (Deuteronom 14:43; Iosua 20:28; 21:38).

Tinutul Argob. Un teritoriu care a apartinut odata imparatiei lui Og, dar luat de Iair (Deuteronom 3:4,13,14). Cetati mari cu ziduri. Descrierea aceasta este asemanatoare cu aceea din Deuteronom 3:4,

53.



4:14 Ahinadab, fiul lui Ido, la Mahanaim.

Mahanaim. Aceasta impartire era tot in Transiordania, in teritoriul lui Gad (Iosua 13:26; 21:38). Acesta a fost locul intalnirii lui Iacob cu ingerii, cand se intorcea in Canaan (Geneza 32,2). Mai tarziu, el a devenit un centru important, pentru ca a fost locul scaunului domnesc al lui Is-Boset (2 Samuel 2,8.12.29), si locul unde s-a stabilit in fuga lui de Absalom (2 Samuel 17,24.27).



4:15 Ahimaat, in Neftali. El luase de nevasta pe Basmat, fata lui Solomon.

Neftali. Acesta era un district nordic, in Galileea, la sud de muntele Hermon, incluzand tarmul de nord-vest al Marii Galileei (Iosua 19:32-39). In el era Cades-Neftali, una din cetatile de scapare (Iosua 19,37; 20,7; Judecatori 4,6).



4:16 Baana, fiul lui Husai, in Aser si la Bealot.

In Aser si la Bealot. Impartirea aceasta era la nord, de-a lungul coastei mediteraneene (Isaia 19,24-31). Aseritii n-au fost in stare sa alunge pe canaanitii din teritoriul lor, ci s-au asezat intre ei.



4:17 Iosafat, fiul lui Paruah, in Isahar.

Isahar. Teritoriul lui Isahar era la sud de Neftali si la nord de Manase, si cuprindea partea nordica a Campiei Esdraelonului (Iosua 19,17-23). Districtul acesta se pare ca a fost la nord de districtul amintit in 1 Regi 4,12.



4:18 Simei, fiul lui Ela, in Beniamin.

Beniamin. Teritoriul lui Beniamin a fost mic, dar important. El cuprindea Ierihonul, Ghibea, Gabaonul, Rama si la inceput, chiar Ierusalimul (Iosua 18,11-28).



4:19 Gheber, fiul lui Uri, in tara Galaadului; el avea tinutul lui Sihon, imparatul Amoritilor si al lui Og, imparatul Basanului. Era un singur ingrijitor in tara aceasta.

Galaad. Un district la est de Iordan, cuprinzand parti din teritoriul lui Ruben, Manase si Gad (vezi cele despre v. 13,14).

Singur ingrijitor. Sensul acestor cuvinte nu este clar, deoarece fiecare district nu avea mai mult decat un singur slujbas. Septuaginta reda aici ,,un slujbas in tara lui Iuda.” Aceasta poate sa fie redarea corecta, pentru ca se va observa ca dealtfel, teritoriul lui Iuda este omis de pe lista districtelor care plateau tribut pentru curtea imparateasca. Ca o favoare speciala pentru Iuda se poate sa fi fost un slujbas peste acel district care era peste toti ceilalti doisprezece slujbasi. Deoarece Iuda era provincia resedinta, nu era sub alta guvernare decat aceea a slujbasilor imparatului de la Ierusalim; dar este putin probabil ca Iuda a fost exclus de la sistemul general de impozite.



4:20 Iuda si Israel erau in numar foarte mare, ca nisipul de pe tarmul marii. Ei mancau, beau si se inveseleau.

In numar foarte mare. Descrierea situatiei poporului de aici si din v. 25, ca inmultindu-se si traind in conditii de prosperitate si pace, este facuta cu scopul de a arata spre faptul ca Israel ajunsese acum la pozitia in care el era tare si sigur, ne mai fiind la cheremul vecinilor tulburatori si in stare sa profite de tara care li s-a dat.

4:21 Solomon mai stapanea si toate imparatiile de la Rau pana in tara Filistenilor si pana la hotarul Egiptului. Ei ii aduceau daruri, si au fost supusi lui Solomon tot timpul vietii lui.

Toate imparatiile. Imperiul lui Solomon consta in parte, din o grupa de mici state vasale, semiindependente, care erau stapanite de proprii lor imparati, dar care au recunoscut suzeranitatea imparatului evreu si care ii plateau tribut anual. Faptul ca acum vecinii lui Israel erau nimiciti sau redusi la servitute este subliniat mai departe in cap. 9,20.21.

Rau. Eufratul (Geneza 15,18; Iosua 1,4). Scriitorul atrage atentia asupra faptului ca imparatia lui Solomon a ajuns la o intindere conform cu fagaduintele facute lui Avraam, Moise si Iosua. Vezi harta din fata pag. 769.

In tot timpul vietii lui. Acest imperiu a durat numai in timpul vietii lui Solomon. State ca acelea peste care a domnit Solomon, alcatuite in parte dintr-un numar de regate slab unite impreuna, adesea apareau rapid si tot atat de rapid se si prabuseau.



4:22 In fiecare zi Solomon manca: treizeci de cori de floare de faina, si saizeci de cori de alta faina,

Solomon manca. Cantitatea exacta de cereale a unei ,,masuri”, ebraicul kor, nu este cunoscuta, dar a fost estimata la 190 de litri. Curtea lui Solomon a fost estimata avand intre 10.000 si 15.000 de oameni.



4:23 zece boi grasi, douazeci de boi de pascut, si o suta de oi, afara de cerbi, caprioare, ciute si pasari ingrasate.

Verset ce nu a fost comentat.

4:24 Stapanea peste toata tara de dincoace de Rau, de la Tifsah pana la Gaza, peste toti imparatii de dincoace de Rau. Si avea pace pretutindeni de jur imprejur.

Tifsah. In general este luata drept o localitate de pe Eufrat, numita Thapsacus de greci.

Gaza. La extrema de sud a campiei filistene.

Si avea pace. Cel putin pentru acel timp. Totul parea sub control, liniste inauntru si nici un atac din afara. Dar o pace durabila trebuie sa se intemeieze pe o temelie mai tare decat aceea produsa de domnia lui Solomon, evenimentele care au urmat dupa aceea,aveau sa dovedeasca lucrul acesta.



4:25 Iuda si Israel, de la Dan pana la Beer-Seba, au locuit in liniste fiecare sub via lui si sub smochinul lui, in tot timpul lui Solomon.

Sub voia lui. Expresia aceasta era obisnuita la evrei (Mica 4,4; Zaharia 3,10) si mai era folosita si de asirieni (2 Regi 18,31). Ea descrie o perioada ideala de pace si prosperitate.

De la Dan pana la Beer-Seba. Expresia aceasta a intrat in uz pe timpul judecatorilor si a fost folosita incepand de atunci, pe vremea lui Samuel, Saul, David si Solomon (vezi Judecatori 20,1; 1 Samuel 3,20; 2 Samuel 3,10; 17,11; 24,2.15; 1 Cronici 21,2), spre a indica o natiune unita care se intindea de la limita nordica a lui Dan, pana la Beer-Seba, in extremitatea sudica. Dupa domnia lui Solomon, termenul nu este folosit pana ce Ezechia a dat decretul sau prin care poporul ,,de la Beer-Seba pana la Dan sa vina la Ierusalim sa praznuiasca Pastele” (2 Cronici 30,5).



4:26 Solomon avea patruzeci de mii de iesle pentru caii de la carele lui, si douasprezece mii de calareti.

Patruzeci de mii de iesle. In 2 Cronici 9,25, numarul dat este de ,,patru mii”. Diferenta poate fi explicata prin greseala unui copist, cuvintele ebraice pentru ,,patru” si ,,patruzeci” fiind asemanatoare. Inmultirea cailor si a calaretilor – oprite viitorului imparat, in Deuteronom 17:16, dar prezise de Samuel, la inaugurarea lui Saul (1 Samuel 8,11.12) – este un indiciu despre cresterea imperiului prin folosirea fortei militare. Pe vremea cuceririi de catre Iosua, caii si carele capturate de la inamic, erau distruse (Iosua 11,9).



4:27 Ingrijitorii ingrijeau de hrana imparatului Solomon si a tuturor celor ce se apropiau de masa lui, fiecare in luna lui; si nu lasau sa fie vreo lipsa.

Ingrijitorii. Ingrijitorii amintiti in versetele 7-19. Unii traducatori greci aseaza aceste versete, dupa versetul 19.



4:28 Aduceau si orz si paie pentru armasari si fugari, in locul unde se afla imparatul, fiecare dupa poruncile pe care le primise.

Orz. Pe atunci, ca si acum, orzul era hrana obisnuita pentru cai, in Orient. Uneori el era facut placinte sau paini (Judecatori 7:13; Ioan 6:9). Graul era cereala obisnuita pentru consumul uman.



4:29 Dumnezeu a dat lui Solomon intelepciune, foarte mare pricepere, si cunostinte multe ca nisipul de pe tarmul marii.

Intelepciune. In cel mai deplin sens al ei, mai ales asa cum este folosita in cartile Proverbe si Eclesiastul, intelepciunea este propriu-zis, un atribut al lui Dumnezeu si este impartasita de El, omului (Iacob 1,5). Astfel are de-a face cu caracterul, precum si cu intelectul. Cuvantul este folosit intr-un sens restrans in versetele 30 si 31.



4:30 Intelepciunea lui Solomon intrecea intelepciunea tuturor fiilor Rasaritului si toata intelepciunea Egiptenilor.

Fiilor Rasaritului. Poporul care locuia intre Palestina si Mesopotamia (vezi Geneza 29,1; Judecatori 6,3; 7,12; 8,10). Despre ei se spune ca locuiau in corturi (Ieremia 49,28.29). Iov. Era unul dintre ei (Iov 1,3).

Intelepciunea egiptenilor. Intelepciunea Egiptului era renumita in tot Orientului. Ea cuprinde domenii ca astronomia, medicina, arhitectura, matematica, muzica, pictura, imbalsamarea si filozofia mistica. O bogatie de asa-numita literatura a intelepciunii Egiptului a supravietuit.



4:31 El era mai intelept decat orice om, mai mult decat Etan, Ezrahitul, mai mult decat Heman, Calcol si Darda, fiii lui Mahol; si faima lui se raspandise printre toate neamurile, dimprejur.

Mai intelept decat orice om. Unii din rivalii in intelepciune ai lui Solomon sunt cunoscuti numai din acest text. Heman si Etan pot sa fie muzicienii tabernaculului, numiti de David (1 Cronici 6,33.44), care mai pot fi si ezrahitii din titlurile Psalmilor 88 si 89. Un ,,Heman” este aratat ca fiind ,,vazatorul imparatului, ca sa descopere cuvintele lui Dumnezeu” (1 Cronici 25,5). Totusi identitatea acestor nume nu poate fi stabilita.



4:32 A rostit trei mii de pilde, si a alcatuit o mie cinci cantari.

Trei mii de pilde. Cuvintele lui despre intelepciune morala si practica, sfaturi sanatoase, observatii intelepte, indemnuri la virtute, principii de sfintire a vietii si precepte care conduc la evlavie, fericire si prosperitate. Din proverbele lui, numai putine s-au pastrat.

Cantari. Ca Solomon a fost un scriitor de cantari este cunoscut din faptul ca unele dintre ele s-au pastrat, inclusiv Cantarea Cantarilor si posibil si Psalmul 72 si 127.



4:33 A vorbit despre copaci, de la cedrul din Liban pana la isopul care creste pe zid, a vorbit de asemenea despre dobitoace, despre pasari, despre taratoare si despre pesti.

A vorbit despre copaci. Scrierile lui Solomon descopera despre el ca avusese o profunda apreciere a frumusetilor naturii. El era un observator patrunzator si fara indoiala ca si-a facut un obicei din a inregistra multe din observatiile sale, pentru folosul celor din jurul lui. Nici unul din aceste tratate foarte vechi ale lui Solomon, din domeniul istoriei naturale, nu s-a pastrat.



4:34 Veneau oameni din toate popoarele sa asculte intelepciunea lui Solomon, din partea tuturor imparatilor pamantului care auzisera vorbindu-se de intelepciunea lui.

Veneau. Este numai natural ca reputatia lui Solomon sa fie dusa mai departe si ca multi aveau sa vina la el, dintre natiunile indepartate, spre a se impartasi de intelepciunea lui. Tuturor imparatilor. Nu toti imparatii in persoana, pentru ca multi aveau sa trimita soli; totusi

unii domnitori, ca imparateasa din Seba, aveau sa aleaga sa vina in persoana.

COMENTARII ELLEN G. WHITE

21, 24, 25 PK 51 29–31PK 32; 2T 305

32, 33 PK 33


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: