Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Imparati

1 Imparati 3:1


3:1 Solomon s-a incuscrit cu Faraon, imparatul Egiptului. A luat de nevasta pe fata lui Faraon, si a adus-o in cetatea lui David, pana si-a ispravit de zidit casa lui, casa Domnului, si zidul dimprejurul Ierusalimului.

S-a incuscrit cu Faraon. Versetul acesta este in stransa legatura cu cel de mai inainte. Primul obiectiv al lui Solomon, dupa ce s-a urcat pe tron, a fost intarirea securitatii interne. Acest scop fiind atins, era acum in situatia de a indrepta atentia sa asupra intereselor externe. Primul lucru amintit este casatoria cu fiica lui Faraon. In cazul domniei lui David asupra lui Iuda, prima mentiune este de asemenea aceea a masurilor luate pentru asigurarea securitatii interne (2Samuel 2:1-32; 3:1), urmata de mentiunea fiilor si nevestelor lui David (2Samuel 3:2-5); iar dupa ungerea lui ca imparat al lui Israel (2Samuel 5:1-3), primul lucru raportat este intarirea puterii lui Israel (2Samuel 5:6-12), urmata inca o data, de amintirea sotiilor si tiitoarelor lui (2Samuel 3:13-16).

Faraonul care este mentionat ca s-a incuscrit cu Solomon se crede ca este unul din dinastia a douazeci si una, a carei capitala era la Tanis, in Egiptul de jos. Acesta ar fi trebuit sa fi fost un predecesor al lui Sisac (Sesonc), intemeietorul dinastiei a douazeci si una, care a invadat Iuda in al cincilea an al lui Roboam (1Regi. 14:25). Faraonul cu care s-a incuscrit Solomon, se crede de catre multi invatati ca ar fi fost Psousennes.

Pe vremea cand Solomon a facut alianta cu Egiptul, a fost o perioada cand Egiptul era slab si divizat. Aceasta era o perioada de slabiciune pentru Asiria si Babilon, iar puternicii hititi de odinioara nu mai existau ca natiune. O astfel de perioada de slabiciune generala in Orientul Apropiat a oferit ocazia fara egal lui David si Solomon sa statorniceasca o puternica natiune pentru poporul lui Dumnezeu, in tara pe care El le-a pus-o deoparte.

A luat de nevasta pe fata lui Faraon. Aliantele politice erau adesea pecetluite cu casatorii intre familiile regale. Nici o mustrare nu este facuta de catre istoricul sacru pentru casatoria lui Solomon cu aceasta printesa idolatra. El raporteaza pur si simplu intamplarea. Iar lipsa dezaprobarii lui nu pune nici o pecete pe act. Casatoria era o directa incalcare a poruncii lui Dumnezeu. Desi fiica lui Faraon a parasit religia Egiptului natal si si-a legat soarta de aceea a evreilor intre care venise sa traiasca (PK 53, acest rezultat salutar n-a indreptatit casatoria cu o straina. Faraon a luat de la canaaniti, cetatea Ghezer si i-a daruit-o ca zestre, fiicei lui si natiunii lui Israel (1Regi. 9:16).

Cetatea lui David. Aici se face o descriere intre cetatea lui David si Ierusalim. Vechea cetatea a Sionului, fortareata iebusitilor (2Samuel 5:7-9) era asezata la capatul sudic al colinei estice, la vest de izvorul Ghihon din Valea Chedron si la sud de locul unde, mai tarziu, a fost cladit Templul.

Casa lui. Resedinta fiicei lui Faraon, in cetatea lui David, a fost numai temporara, pana cand Solomon a cladit propriul lui palat. Palatul acesta trebuie ca a fost la nord de cetatea lui David, in perimetrul Templului. Mai tarziu urma sa fie cladita o casa separata pentru sotia lui egipteana (1Regi. 7:8).