English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Imparati

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Imparati, 22


22:1 Au stat trei ani linistiti, fara sa fie razboi intre Siria si Israel.

Trei ani. Acest capitol reia firul istorisirii militare intrerupt prin capitolul 21. Acestia au fost ani plini de evenimente in istoria Asiei apusene. Asiria crestea in putere tot mai mult, devenind o amenintare hotarata pentru tarile din Palestina si pentru Siria. Se sustine in general ca acesta a fost timpul cand, sub impulsul amenintarii asiriene, Israel si Siria si-au aplanat diferendele si s-au unit intr-o coalitie impotriva Asiriei. Probabil ca acestei aliante i se datoreaza perioada de trei ani de pace intre Israel si Siria. Stim ca Ahab si Ben-Hadad erau prieteni, cel putin pentru un timp, pentru ca s-au luptat impreuna impotriva lui Salmanasar III, in batalia de la Qarqar (vezi pag. 59).



22:2 In anul al treilea, Iosafat, imparatul lui Iuda, s-a pogorat la imparatul lui Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

22:3 Imparatul lui Israel a zis slujitorilor sai: Stiti ca Ramot din Galaad este al nostru. Si noi stam fara grija, in loc sa-l luam inapoi din mainile imparatului Siriei.

Ramot din Galaad este al nostru. Evident ca Ben-Hadad nu retrocedase lui Ahab toate cetatile lui Israel, detinute de el, in acord cu fagaduinta pe care o facuse (cap. 20:34) si Ahab a inteles ca, daca era sa fie retrocedate lui Israel, ele trebuiau luate prin forta.



22:4 Si a zis lui Iosafat: Vrei sa vii cu mine sa luptam impotriva Ramotului din Galaad? Iosafat a raspuns imparatului lui Israel: Eu voi fi ca tine, poporul meu ca poporul tau, caii mei ca ai tai.

Eu voi fi ca tine. Iosafat era deja in alianta cu Ahab, aceasta alianta fiind realizata prin casatoria fiicei lui Ahab, Atalia, cu Ioram, fiul si mostenitorul lui Iosafat (2Regi 8:18,27). Deoarece Ahazia, fiul care a rezultat din aceasta unire, era in varsta de 22 de ani cand s-a urcat pe tron (2Regi 8:26), alianta trebuie sa fi existat de catva timp. Faptul ca imparatii care au urmat lui Iosafat, in Iuda, sunt Ioram si Ahazia (2Regi 8:16,25) si faptul ca cei doi fii ai lui Ahab care i-au urmat la tron s-au numit Ahazia si Ioram (1Regi 22:40; 2Regi 1:17; 3:1), este inca o indicatie despre prietenia existenta pe acea vreme intre cele doua case regale.

Caii mei. Se pare ca, atat Iuda, cat si Israel aveau o ostire echipata atat cu cavalerie, cat si cu care. Iosafat a fost un puternic conducator militar, temut si respectat de catre natiunile din jur (2Cronici 17:10-19).



22:5 Apoi Iosafat a zis imparatului lui Israel: Intreaba acum, te rog, cuvantul Domnului.

Intreaba. Iosafat, cu evlavia lui caracteristica (1Regi 22:43; comp. cu 2Cronici 17:3–9; 19:3–11; 20:5–32), a sugerat sa intrebe pe Domnul inainte de a se intreprinde expeditia si ca intrebarea sa se faca chiar in ziua aceea.



22:6 Imparatul lui Israel a strans pe proroci, in numar de aproape patru sute, si le-a zis: Sa merg sa lupt impotriva Ramotului din Galaad, sau sa ma las? Si ei au raspuns: Suie-te, si Domnul il va da in mainile imparatului.

Proorocii. Probabil ca acestia nu erau proorocii lui Baal, deoarece Ahab, probabil nu l-ar fi insultat pe Iosafat, care ceruse in mod clar un profet al Domnului (Yahweh), prin chemarea de profeti notorii ai zeitatilor pagane. Ei pretindeau ca vorbesc in numele lui Iehova, dar erau profeti falsi.

Domnul il va da. Cuvantul ebraic folosit aici pentru ,,Domnul” este ‘adonai, nu Yahweh, adica Iehova. Daca acestia ar fi fost profeti ai lui Baal, ne puteam astepta ca ei sa foloseasca termenul de ,,Baal” in loc de ,,Domnul”. Totusi, mai tarziu aceiasi profeti folosesc termenul de Yahweh pentru dumnezeul lor, dupa cum se poate vedea in traducerea engleza ,,Domnul” (v. 11,12), aparand cu majuscula (vezi Vol. I, pag. 35).



22:7 Dar Iosafat a zis: Nu mai este aici nici un proroc al Domnului, ca sa-L putem intreba?

Al Domnului. Termenul folosit aici este Yahweh. Imparatul lui Iuda este vadit nesatisfacut de profetii lui Israel, aratandu-se in felul acesta ca ei trebuiau sa fie pusi intr-o categorie cu totul distincta de profetii adevaratului Dumnezeu si adevaratului ,,Domn”, Iehova. Incepand insa de aici inainte, cuvantul Yahweh este folosit atat de adevaratul profet al lui Iehova, cat si de ceilalti pentru Dumnezeul la care ei se inchinau ca ,,Domn” (v. 8, 11, 12, 14–17, 19, 21, 24).



22:8 Imparatul lui Israel a raspuns lui Iosafat: Mai este un om prin care am putea sa intrebam pe Domnul; dar il urasc, caci nu-mi proroceste nimic bun, nu proroceste decat rau: este Mica, fiul lui Imla. Si Iosafat a zis: Sa nu vorbeasca imparatul asa!

Mica. Exista un om, dupa Ahab, prin care era posibil sa fie intrebat Yahweh, dar lui Ahab nu-i placea de el. Acest om era un profet adevarat al lui Iehova. Josephus Flavius sustine ca Mica a fost (Antichitati viii. 14. 5) cel care profetizase rau pentru Ahab pentru purtarea lui neinteleapta fata de Ben-Hadad (cap. 20:35-43).

Il urasc. Cel rau, de obicei, uraste pe cel bun. Mica era urat de catre Ahab deoarece cuvintele lui nu corespundeau cu dorintele pacatoase ale imparatului lui Israel, care dorea sa mearga pe propria lui cale si profeti care sa prooroceasca in felul acesta.



22:9 Atunci imparatul lui Israel a chemat un dregator, si a zis: Trimite si adu indata pe Mica, fiul lui Imla.

Verset ce nu a fost comentat.

22:10 Imparatul lui Israel si Iosafat, imparatul lui Iuda, sedeau fiecare pe scaunul lui de domnie, imbracati cu hainele lor imparatesti, in locul de la intrarea portii Samariei. Si toti prorocii proroceau inaintea lor.

De la intrarea portii. Dupa un banchet ceremonios la care Iosafat si suita lui au fost ospatati imparateste (2Cronici 18:2), cei doi imparati au plecat spre piata publica de la poarta cetatii. Poarta cetatii era un loc de mare importanta. Adesea imparatii stateau acolo spre a imparti dreptatea (2Samuel 15:2; 19:8; comp. cu Rut 4:1; Psalmul 127:5).



22:11 Zedechia, fiul lui Chenaana, isi facuse niste coarne de fier, si a zis: Asa vorbeste Domnul: Cu coarnele acestea vei bate pe Sirieni pana ii vei nimici.

Coarne de fier. Probabil unul pentru Israel si celalalt pentru Iuda, spre a simboliza puterile prin care Siria avea sa fie batuta. Adesea coarnele sunt folosite in Scriptura pentru a reprezenta putere invingatoare (Deuteronom 33:17; 1Samuel 2:1) sau natiuni si puteri (Daniel 7:7, 8, 24; 8:2–10; Zaharia 1:18, 19). Profetii au folosit adesea obiecte simbolice ca metode efective pentru a ilustra soliile lor (Ieremia 13:1–11; 19:1; 27:2; Ezechiel 4:1–4, 9, 12:3–7; 24:3–12, 15–24).

Asa vorbeste Domnul. Este interesant a se observa ca Zedechia sustine acum ca vorbeste in numele lui Iehova. Aceasta insa nu inseamna ca el si este un profet adevarat al lui Iehova, ci probabil ca el simula pur si simplu, spre a corespunde cererii lui Iosafat (v. 5).



22:12 Si toti prorocii proroceau la fel, zicand: Suie-te la Ramot din Galaad! Caci vei izbandi, si Domnul il va da in mainile imparatului.

Toti proorocii. Proorocii lui Israel dadeau solia pe care imparatul lui Israel dorea sa o auda. Ei nu stiau, dar o astfel de cale avea sa insemne moartea lui. Ei il incurajau in realitate sa mearga in aceasta misiune nebuneasca si dezastruoasa.

Domnul. Ebraicul Yahweh. Acum, profetii foloseau numele lui Iehova, un nume pe care la inceput l-au evitat (vezi cele despre v. 6). Ei erau profeti falsi si ei nu vorbeau pentru Iehova, chiar daca au indraznit sa foloseasca acum numele Lui, in declaratiile lor amagitoare.



22:13 Solul care se dusese sa cheme pe Mica i-a vorbit asa: Iata, ca prorocii, intr-un glas, prorocesc bine imparatului; sa fie dar si cuvantul tau ca al fiecaruia din ei! Vesteste-i bine!

Proorocesc bine. Profetii lui Dumnezeu primesc soliile lor de la Dumnezeu, nu de la oameni. Domnul este cel care-i conduce si le spune ce sa zica, fie ca este sau nu este in acord cu alte glasuri. Solul care a fost trimis sa-l aduca pe Mica avea prea putina idee despre profeti, in general, daca el a crezut ca printr-un astfel de sfat ca acela pe care l-a dat el, putea sa influenteze solia de adus.

Vesteste-i bine. Bine nu este intotdeauna ceea ce pare a fi bine sau ceea ce oamenii ar dori sa auda. A incuraja pe Ahab sa mearga in aceasta misiune dezastruoasa, care avea sa aduca moartea pentru imparat nu era bine nici din punctul de vedere al lui Ahab. Mult mai bun este un adevar neplacut decat a intampina cu bucurie un neadevar.

22:14 Mica a raspuns: Viu este Domnul, ca voi vesti ce-mi va spune Domnul.

Ce-mi va spune Domnul. Profetii adevarati nu pot fi corupti sau fortati sa prooroceasca lucruri magulitoare. ,,Caci nici o proorocie nu a fost adusa prin voia omului, ci oamenii au vorbit de la Dumnezeu, manati de Duhul Sfant.” (2Petru 1:21).



22:15 Cand a ajuns la imparat, imparatul i-a zis: Mica, sa mergem sa luptam impotriva Ramotului din Galaad, sau sa ne lasam? El a raspuns: Suie-te, caci vei izbandi, si Domnul il va da in mainile imparatului.

Suie-te, caci vei izbandi. Mica isi face aparitia intr-o ironie dramatica, spre a prelua si a-si bate joc de spusele falsilor profeti. ,,Da, du-te caci vei izbandi” – aceasta-i ceea ce ti-au spus proorocii – ,,si Domnul il va da in mainile imparatului. Incearca numai si vei vedea ce are sa se intample!”. Se poate auzi dispretul si batjocura in glasul lui Mica, in timp ce el reda solia pe care imparatul o auzise din partea ,,tuturor proorocilor”, acea solie pe care el dorea s-o auda.



22:16 Si imparatul i-a zis: De cate ori trebuie sa te pun sa juri ca nu-mi vei spune decat adevarul in Numele Domnului?

Decat adevarul. Se pare ca Ahab si-a dat seama imediat ca profetul a vorbit cu ironie. Ahab cunostea destul de bine pe Dumnezeu si pe oamenii care in mod fals pretindeau ca vorbesc in numele Lui, spre a sti ca Mica n-a intentionat ca vorbele lui sa fie luate ca adevarate.



22:17 Mica a raspuns: Vad tot Israelul risipit pe munti, ca niste oi care n-au pastor. Si Domnul zice: Oamenii acestia n-au stapan; sa se intoarca fiecare acasa in pace.

Israelul risipit. Acum Mica isi schimba felul de a se exprima si devine profund serios. El prezinta solia care i-a fost data de Dumnezeu. Israel avea sa fie risipit pe dealuri si se vor intoarce acasa, fara imparatul lor.



22:18 Imparatul lui Israel a zis lui Iosafat: Nu ti-am spus ca el nu proroceste nimic bun despre mine, ci proroceste numai rau?

Nu ti-am spus. Da, el spusese (v. 8) si acum din nou solia lui Mica era din cele cu rezultate rele, care aveau sa vina asupra ambilor imparati si popoare. Cand o cale este rea, un adevarat profet n-o poate descrie decat ca fiind rea. Ceea ce era necesar nu era o schimbare de solie din partea profetului, ci o schimbare a felului de a fi din partea imparatului.



22:19 Si Mica a zis: Asculta dar cuvantul Domnului! Am vazut pe Domnul stand pe scaunul Lui de domnie, si toata ostirea cerurilor stand langa El, la dreapta si la stanga Lui.

Am vazut pe Domnul. Aceasta a fost o vedenie uimitoare. Profetului i-a fost ingaduit sa vada actiunea si contraactiunea, dincolo de preocuparile omenesti. Aceasta reaminteste de tabloul viu din Iov 1:6-12.



22:20 Si Domnul a zis: Cine va amagi pe Ahab, ca sa se suie la Ramot din Galaad si sa piara acolo? Si au raspuns unul intr-un fel, altul intr-altul.

Verset ce nu a fost comentat.

22:21 Si un duh a venit si s-a infatisat inaintea Domnului, si a zis: Eu il voi amagi.

Verset ce nu a fost comentat.

22:22 Domnul i-a zis: Cum? Voi iesi, a raspuns el, si voi fi un duh de minciuna in gura tuturor prorocilor lui. Domnul a zis: Il vei amagi, si-ti vei ajunge tinta; iesi, si fa asa!

Duh de minciuna. In Biblie, adesea Dumnezeu este prezentat ca facand ceea ce El nu opreste. Tabloul intreg este o parabola. Ahab alesese sa fie calauzit de acesti profeti spre ruina lui.

22:23 Si acum, iata ca Domnul a pus un duh de minciuna in gura tuturor prorocilor tai care sunt de fata. Dar Domnul a hotarat lucruri rele impotriva ta.

Verset ce nu a fost comentat.

22:24 Atunci Zedechia, fiul lui Chenaana, apropiindu-se, a lovit pe Mica peste obraz, si a zis: Pe unde a iesit Duhul Domnului din mine ca sa-ti vorbeasca?

A lovit pe Mica. Duhul cel rau totdeauna se descopera pe sine ca fiind rau. El este aspru, nu amabil, crud, nu milos. Poporul lui Dumnezeu este sfatuit: ,,Sa nu dati crezare oricarui duh, ci sa cercetati duhurile, daca sunt de la Dumnezeu.” (1Ioan 4:1). ,,Dupa roadele lor ii veti cunoaste.” (Matei 7:20) O enumerare a faptelor firii pamantesti si a roadelor Duhului se afla in Galateni 5:19-23 si prin acestea poate fi incercata natura duhurilor. Lovind pe Mica peste obraz, Zedechia a dovedit ca duhul din el era rau.



22:25 Mica a raspuns: Vei vedea in ziua cand vei umbla din odaie in odaie ca sa te ascunzi.

Vei vedea. Mica nu se adreseaza atat de mult cu privire la cuvintele exacte din intrebarea lui Zedechia ca fiind punctul principal in discutie, si anume, care din ei era adevaratului profet. In curand, Zedechia va vedea. In situatia care avea sa urmeze dupa infrangerea lui Ahab, Zedechia insusi va avea de suferit.



22:26 Imparatul lui Israel a zis: Ia pe Mica, du-l la Amon, mai marele cetatii, si la Ioas, fiul imparatului,

Verset ce nu a fost comentat.

22:27 si sa le spui: Asa vorbeste imparatul: Puneti pe omul acesta la inchisoare, si hraniti-l cu painea si cu apa intristarii, pana cand ma voi intoarce in pace.

La inchisoare. Prin fapta sa de violenta fata de Mica, Ahab se descopera ce fel de om rau este fel. El pune in inchisoare pe profetul de al carui sfat daca ar fi ascultat, si-ar fi salvat viata.

In pace. Ahab doreste ca Israel sa considere ca el nu crede pe profet si ca el este sigur ca se va intoarce sanatos. Dar purtarea lui ulterioara (v. 30) arata ca probabil avea neincredere in rezultatul angajamentului pe care si l-a luat.



22:28 Si Mica a zis: Daca te vei intoarce in pace, Domnul n-a vorbit prin mine. Apoi a mai zis: Auziti, popoare, toate.

Auziti, popoare. Mica accepta provocarea imparatului si doreste ca toate popoarele sa ia seama la ea. Daca Ahab se intoarce in pace, atunci el admite ca Domnul n-a vorbit prin el si este un profet fals. Desigur ca si contrariul este adevarat. Daca imparatul nu se intoarce in pace, atunci toata natiunea sa stie ca cei 400 de prooroci care au vorbit atat de zgomotos si de indraznet nu sunt altceva decat niste amagitori si ca Domnul nu este cu ei. Acesta este un test cinstit (Deuteronom 18:22).



22:29 Imparatul lui Israel si Iosafat, imparatul lui Iuda, s-au suit la Ramot din Galaad.

S-au suit. Ar fi fost de asteptat ca Iosafat, care ceruse un profet al Domnului (v. 5) sa fi tinut seama de solia profetului si sa refuze sa mearga in expeditia despre care Mica prezisese ca se va termina in dezastru. Este adevarat ca el s-a angajat prea grabit intr-o fagaduinta solemna (v. 4) sa ia parte la razboi si evident ca el era legat de Ahab printr-o alianta militara, cu toate acestea el ar fi putut sa-l lamureasca pe Ahab ca nu poate sa mearga impotriva vointei Domnului. Intr-adevar, facand asa, el putea sa-l sfatuiasca pe Ahab sa nu intreprinda razboiul. Prin faptul ca era dispus sa-l insoteasca pe Ahab, Iosafat il incuraja pe Ahab sa solicite dezastrul. Deoarece a facut-o, Iosafat a primit o aspra mustrare de la Domnul, pentru ca s-a unit cu aceasta intreprindere (2Cronici 19:2).



22:30 Imparatul lui Israel a zis lui Iosafat: Vreau sa-mi schimb hainele ca sa merg la lupta; dar tu, imbraca-te cu hainele tale imparatesti. Si imparatul lui Israel si-a schimbat hainele, si s-a dus la lupta.

Sa-mi schimb. Precautia lui Ahab este caracteristica starii lui de spirit, jumatate de credinta, jumatate de necredinta. In adancul inimii lui, el stia ca Mica era un prooroc adevarat si el se temea ca profetia lui avea sa se implineasca. Dar el era gata sa faca tot ceea ce putea pentru a abate implinirea prezicerii.



22:31 Imparatul Siriei daduse urmatoarea porunca celor treizeci si doua de capetenii ale carelor lui: Sa nu va luptati nici cu cei mici nici cu cei mari, ci sa va luptati numai cu imparatul lui Israel.

Sa va luptati. Aceasta porunca venea de la un barbat a carui viata, Ahab a crutat-o si pentru care fapta Ahab primise mustrarea profetica (cap. 20:42).



22:32 Cand au zarit capeteniile carelor pe Iosafat, au zis: Negresit, acesta este imparatul lui Israel. Si s-au apropiat de el sa-l loveasca. Iosafat a scos un tipat.

Iosafat a scos un tipat. In 2Cronici 18:31 mai sunt adaugate cuvintele: ,,Domnul l-a ajutat si Dumnezeu i-a indepartat de la el.” Probabil ca a fost un tipat spontan catre Dumnezeu, dupa ajutor si catre proprii lui ostasi de a-i veni imediat in ajutor. Tipatul a fost recunoscut de catre Sirieni ca nevenind de la imparatul lui Israel.



22:33 Capeteniile carelor, vazand ca nu este imparatul lui Israel, s-au departat de el.

Verset ce nu a fost comentat.

22:34 Atunci un om a tras cu arcul la intamplare, si a lovit pe imparatul lui Israel la incheietura platosei. Imparatul a zis carausului sau: Intoarce, si scoate-ma din campul de bataie, caci sunt greu ranit.

La intamplare. Cele mai mari victorii si cele mai mari infrangeri depind uneori de cauze care par intr-adevar mici. Arcasul sirian tragand cu arcul sau la intamplare, a ucis pe imparat si a castigat

o batalie. Este improbabil ca barbatul care a trimis sageata sa fi cunoscut rezultatul tragerii lui. Uneori tragerile la intamplare sunt trageri ale destinului. Dar este bine de stiut ca nici o sageata a destinului nu poate lovi fara cunostinta Aceluia care stapaneste peste tot.

Intoarce. Vizitiul putea sa intoarca doar carul, dar el nu putea intoarce sortii. Ultimul ceas al lui Ahab sosie si el stia ca profetia lui Mica era adevarata.



22:35 Lupta a fost din ce in ce mai crancena in ziua aceea. Imparatul a stat drept in carul lui in fata Sirienilor, si seara a murit. Sangele a curs din rana inauntrul carului.

A stat drept. Ahab a facut o incercare curajoasa de a continua, ingaduindu-si sa i se poarte de grija in cazul sau, pana la capat.



22:36 La apusul soarelui, s-a strigat prin toata tabara: Sa plece fiecare in cetatea lui si sa plece fiecare in tara lui,

Fiecare in cetatea lui. Moartea imparatului la apusul soarelui a fost moartea nadejdii lui Israel in victorie. Prin incapatanarea lui, Ahab nu numai ca s-a adus pe sine intr-un mormant lipsit de glorie, ci a adus tragedie si infrangere unei natiuni intregi.



22:37 caci a murit imparatul. S-au intors la Samaria, si imparatul a fost ingropat la Samaria.

La Samaria. Incepand de pe vremea lui Omri, Samaria a fost locul de inmormantare obisnuit pentru imparatii lui Israel (1Regi 16:28; 2Regi 10:35; 13:9; 14:16).



22:38 Cand au spalat carul in iazul Samariei, cainii au lins sangele lui Ahab, si curvele s-au scaldat in el, dupa cuvantul pe care-l spusese Domnul.

Iazul Samariei. Sapaturile arheologice au dezgropat ceea ce se crede a fi acest iaz. El se afla intr-o curte la aripa nordica a palatului lui Ahab, cu dimensiunile de 10 m/5 m si cu o adancime de 5 m. Iazul era taiat in stanca si era cimentat cu strat gros de ipsos.

Si curvele s-au scaldat. (In engleza, washed his armour.) In mod literal, ,,curvele s-au scaldat”. LXX adauga ,,in sange”. Sensul este obscur. Se poate ca se refera la unele practici necunoscute astazi. Parafrazarea lui Iosif Flavius la acest text este: ,,dupa aceea, curvele au continuat sa se spele in acel iaz” (Antichitati viii. 15. 6). Traducerea KJV reflecta interpretarea traducerii Siriaca si Vulgata.



22:39 Celelalte fapte ale lui Ahab, tot ce a facut el, casa de fildes pe care a zidit-o, si toate cetatile pe care le-a zidit, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

Casa de fildes. Compara cu ,,casele de fildes” din Psalmul 45:8 si cu ,,palatele de fildes” din Amos 3:15. Palatul lui Ahab era numit asa din cauza bogatelor lui ornamente de fildes. Aceasta descriere este pe deplin sustinuta de sapaturile arheologice ale palatului lui Ahab, unde au fost gasite mobile cu incrustari de fildes. Multe exemple de sculpturi de fildes au fost gasite in Palestina si Siria (vezi pag. 81).

Cetatile. Nu s-a gasit nici un raport in continuare despre aceste cetati. In timpul domniei lui Ahab a fost o mare prosperitate,



22:40 Ahab a adormit cu parintii sai. Si in locul lui, a domnit fiul sau Ahazia.

Ahazia. Este adevarat ca Ahazia a inceput sa domneasca dupa moartea lui Ahab, dar amanunte despre domnia lui nu apar decat in v. 51.



22:41 Iosafat, fiul lui Asa, a inceput sa domneasca peste Iuda, in al patrulea an al lui Ahab, imparatul lui Israel.

Iosafat. Dupa un raport relativ lung despre domnia lui Ahab (1Regi 16:29 la 22:41), raportul revine acum la domnia unui imparat al lui Iuda (vezi pag. 145).



22:42 Iosafat era de treizeci si cinci de ani cand s-a facut imparat, si a domnit douazeci si cinci de ani la Ierusalim. Mama sa se numea Azuba, fata lui Silhi.

Verset ce nu a fost comentat.

22:43 El a umblat in toata calea tatalui sau Asa, si nu s-a abatut deloc de la ea, facand ce este placut inaintea Domnului. Numai ca inaltimile n-au fost indepartate: poporul tot mai aducea jertfe si tamaie pe inaltimi.

In calea tatalui sau, Asa. In cartea Regilor sunt date putine amanunte specifice cu privire la domnia lui Iosafat, intregul raport cuprinzand numai versetele 41 la 50. In cartea Cronicilor, raportul este mult mai complet (2Cronici 17:1 la 21:1). Principalul lucru accentuat este faptul ca el a fost un imparat bun, umbland in caile tatalui sau, Asa. Despre evlavia, in general, a lui Asa, vezi 1Regi 15:11-15; 2Cronici 14:2–5; 15:8–18. Dar se pare ca Iosafat a fost un imparat mai bun decat tatal sau, pentru ca nu exista raport despre vreo abatere a lui, la varsta mai inaintata, asa cum a facut Asa (2Cronici 16:2-12).

N-au fost indepartate. Aceasta corespunde cu 2Cronici 20:33. Dar 2Cronici 17:6 afirma ca ,,a indepartat din Iuda, chiar si inaltimile si idolii”. Probabil ca intelesul este ca Iosafat a indepartat cele mai abominabile locuri de inchinare, precum cele care cuprindeau si ,,orice copac verde”, dar a ingaduit anumite sanctuare neautorizate sa ramana. Sau poate ca le-a indepartat, dar unele au fost refacute mai tarziu.



22:44 Iosafat a trait in pace cu imparatul lui Israel.

A trait in pace. In conformitate cu 2Cronici 18:1, ,,Iosafat s-a incuscrit cu Ahab”. Adica a intrat intr-o alianta formala cu el. Alianta a fost pecetluita prin casatoria Ataliei, fiica lui Ahab, cu Ioram, fiul lui Iosafat (2Regi 8:18,26; 2Cronici 21:6). Ahazia, fiul acestei uniri, a fost probabil numit cu numele fiului si mostenitorului lui Ahab, iar urmatorul fiu al lui Ahab se pare ca a fost numit cu numele de Ioram, ginerele lui Ahab si mostenitor al tronului lui Iuda (vezi cele despre v. 4). In timpul aliantei care evident ca s-a continuat prin mostenitorii lui Iosafat si Ahab, membrii caselor regale si-au facut vizite unul altuia (1Regi 22:2; 2Regi 8:29; 2Cronici 18:1, 2), au facut o singura aliniere a trupelor in lupta (1Regi 22:4; 2Cronici 18:3; 22:5, 6) si s-au unit in intreprinderi comune pentru negotul extern (2Cronici 20:35,36).



22:45 Celelalte fapte ale lui Iosafat, ispravile si razboaiele lui, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda?

Ispravile si razboaiele. Pentru razboaiele lui Iosafat, vezi 2Regi 3:9–27; 2Cronici 20:1–27, iar pentru ,,ispravile” lui, vezi 2Cronici 17:12–19; 18:1; 20:29, 30.

Cartea Cronicilor. Vezi 1Regi 14:29; 15:7, 23; 2Regi 8:23; etc. Ca adaos, Iehu, fiul lui Hanani, a scris o biografie a vietii lui Iosafat (2Cronici 20:34).



22:46 El a scos din tara pe sodomitii care mai ramasesera de pe vremea tatalui sau Asa.

Sodomitii. Vezi cele despre capitolele 14:24; 15:12.



22:47 In Edom nu era imparat pe atunci: carmuia un dregator.

In Edom nu era imparat. Nu s-a mai facut nici o referire la situatia din Edom de pe vremea lui Solomon, cand Hadad, intorcandu-se acolo din Egipt, a fost ,,un vrajmas al lui Solomon” (cap. 11:14). Se pare, totusi, ca Edomul a fost readus la dependenta, poate ca de catre Asa sau Iosafat si era condus de un delegat sau vicerege, caruia nu-i era ingaduit nici un titlu imparatesc (vezi 2Regi 3:9,12,26).



22:48 Iosafat a facut corabii din Tars ca sa mearga la Ofir sa aduca aur; dar nu s-au dus, caci corabiile s-au sfaramat la Etion-Gheber.

La Etion-Gheber. Etion-Gheber era portul la mare al lui Solomon (1Regi 9:26; 2Cronici 8:17), in teritoriul edomit, acum stapanit de un rege supus. Raportul complet din 2Cronici 20:35-37, lamureste ca in aceasta intreprindere, Ahazia din Israel era unit cu Iosafat, dar alianta a fost denuntata de profetul Eliezer, cu rezultatul ca Domnul a nimicit corabiile la Etion-Gheber, unde au fost construite.



22:49 Atunci Ahazia, fiul lui Ahab, a zis lui Iosafat: Vrei ca slujitorii mei sa mearga impreuna cu ai tai pe corabii? Dar Iosafat n-a voit.

Iosafat n-a voit. Dupa judecata divina asupra flotei sale, Iosafat a refuzat sa reinnoiasca invoiala de mai inainte cu Ahazia.



22:50 Iosafat a adormit cu parintii sai, si a fost ingropat cu parintii sai, in cetatea tatalui sau David. Si in locul lui a domnit fiul sau Ioram.

Fiul sau, Ioram. Ioram a inceput sa domneasca impreuna cu tatal sau, ca si coregent, inainte de moartea lui Iosafat, dupa cum se vede din compararea celor doua afirmatii din 2Regi 1:17 si 2Regi 3:1.



22:51 Ahazia, fiul lui Ahab, a inceput sa domneasca peste Israel la Samaria, in al saptesprezecelea an al lui Iosafat, imparatul lui Iuda. A domnit doi ani peste Israel.

Doi ani. Doi ani, inclusiv calculand un an real.

22:52 El a facut ce este rau inaintea Domnului, si a umblat in calea tatalui sau si in calea mamei sale, si in calea lui Ieroboam, fiul lui Nebat, care facuse pe Israel sa pacatuiasca.

Verset ce nu a fost comentat.

22:53 A slujit lui Baal si s-a inchinat inaintea lui, si a maniat pe Domnul, Dumnezeul lui Israel, cum facuse si tatal sau.

A slujit lui Baal. In aceasta perioada scurta, influenta mamei lui Ahazia, Izabela, s-a

manifestat din nou. Aici se incheie prima carte a Regilor. Chestiunile ramase din domnia lui Ahazia

sunt raportate in primul capitol din a doua carte a Regilor.

COMENTARII ELLEN G. WHITE

1–53PK 190–196, 207

8 PK 195

16, 17 PK 196

22 TM 409

29, 36 PK 196

43 PK 190

46 PK 191

50 PK 212

51–535T 191

52, 53 PK 207




Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: