English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Imparati

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Imparati, 20


20:1 Ben-Hadad, imparatul Siriei, si-a strans toata ostirea: avea cu el treizeci si doi de imparati, cai si care. S-a suit, a impresurat Samaria si a inceput lupta impotriva ei.

Ben-Hadad. Capitolul acesta este foarte diferit in continut si spirit de majoritatea materialului din cartea Regilor. El reda un tablou interesant si pretios despre viata politica a vremii. Ben-Hadad a ajuns sa fie un imparat puternic si acum ocupa o pozitie dominanta printre domnitorii din Asia de Vest, asa cum este dovedit de faptul ca rapoartele asiriene il enumera primul printre aliatii apuseni care au luptat impotriva lui Salamanasar III la Qarqar (vezi d. v. 34).

Treizeci si doi de imparati. Acestia au fost capeteniile micilor state-cetati siriene care au recunoscut suzeranitatea Damascului.

Cai si care. Numarul nu este aratat, dar la batalia de la Qarqar este atestat ca Ben-Hadad avusese 1.200 de care, 1.200 de calareti si 20.000 de pedestrasi, in comparatie cu 2000 de care si 10.000 de pedestrasi pentru Ahab.

O harta a locurilor unde s-au purtat razboaiele dintre Israel si Siria



20:2 A trimis in cetate soli la Ahab, imparatul lui Israel, sa-i spuna: Asa vorbeste Ben-Hadad:

Verset ce nu a fost comentat.

20:3 Argintul si aurul tau sunt ale mele, nevestele si cei mai frumosi copii ai tai sunt tot ai mei.

Aurul este al meu. Chestiunile raportate in Biblie sunt adesea foarte scurt redate. De aceea, noi nu stim care a fost situatia care a dus la cererea lui Ben-Hadad. Putea fi urmarea vreunui avantaj militar castigat de imparatul Siriei asupra lui Ahab sau, mult mai probabil, poate sa insemne

o cerere din partea lui Ben-Hadad catre Ahab, ca sa-l recunoasca pe el ca stapan al lui, impreuna cu Israelul ca stat vasal fata de Siria.



20:4 Imparatul lui Israel a raspuns: Imparate, domnul meu, fie cum zici! Sunt al tau cu tot ce am.

Sunt al tau. Ahab a raspuns in termeni pasnici, dar umilitori. Lui ii era frica. Fie ca el fusese depasit prin manevrare mai dibace de catre Ben-Hadad in vreo punere a proba anterioara, a puterii de lupta, fie ca nu avea curajul sa infrunte riscul razboiului.



20:5 Solii s-au intors, si au zis: Asa vorbeste Ben-Hadad: Am trimis sa-ti spuna: Sa-mi dai argintul si aurul tau, nevestele si copiii tai.

Verset ce nu a fost comentat.

20:6 De aceea, voi trimite maine, la ceasul acesta, pe slujitorii mei la tine. Ei iti vor scormoni casa ta si casele slujitorilor tai, vor pune mana pe tot ce ai mai scump, si vor lua.

Iti vor scormoni casa ta. O astfel de cerere a fost numai pentru a adauga insulta de injurie. Ahab fusese deja adus la umilirea recunoasterii ca argintul si aurul sau, chiar si familia sa erau proprietatea imparatului sirian, dar aceasta cerere de acum pretindea o cercetare imediata a palatului si locuintelor din Samaria, cu predarea oricarui lucru care apartinea oricui din popor care putea sa placa pradatorilor.



20:7 Imparatul lui Israel a chemat pe toti batranii tarii si a zis: Vedeti bine si intelegeti ca omul acesta ne vrea raul; caci a trimis sa-mi ceara nevestele si copiii, argintul si aurul, si n-am zis ca nu i le dau!

Ne vrea raul. Pare evident ca Ben-Hadad cauta un motiv spre a prada cetatea.



20:8 Toti batranii si tot poporul au zis lui Ahab: Nu-l asculta si nu te invoi.

Verset ce nu a fost comentat.

20:9 Si el a zis solilor lui Ben-Hadad: Spuneti domnului meu, imparatul: Voi face tot ce ai trimis sa ceri robului tau intaia data; dar lucrul acesta, nu-l pot face. Solii au plecat si i-au dus raspunsul.

Spuneti domnului meu. Refuzul lui Ahab este exprimat in cuvinte cat mai blande posibil. El continua cu recunoasterea din partea lui a suzeranitatii, este de acord cu prima supunere si este dispus sa se recunoasca pe sine ca rob sau sclav al imparatului sirian. El isi exprima dispozitia lui de a se supune cererilor deja acceptate, dar ultima cerere ,,n-o mai putea” accepta. Printr-un astfel de raspuns conciliant, Ahab a sperat sa-l convinga pe Ben-Hadad sa adopte o atitudine mai rezonabila.



20:10 Ben-Hadad a trimis sa spuna lui Ahab: Sa ma pedepseasca zeii cu toata asprimea lor, de va ajunge praful Samariei sa umple mana intregului popor care ma urmeaza!

Praful Samariei. Cuvintele lui Ben-Hadad contin o amenintare de distrugere totala si o laudarosenie de o irezistibila putere. Expresia pare sa insemne ca poporul care-l urmeaza pe imparatul sirian este atat de numeros, incat praful din Samaria este insuficient spre a umple mainile soldatilor lui.



20:11 Si imparatul lui Israel a raspuns: Cine incinge armele, sa nu se laude ca cel ce le pune jos!

Sa nu se laude. Curajosul raspuns al lui Ahab, exprimat in patru cuvinte ebraice, are caracteristica unui proverb.



20:12 Cand a primit Ben-Hadad raspunsul acesta, statea la baut cu imparatii in corturi, si a zis slujitorilor lui: Pregatiti-va! Si ei s-au pregatit de navala impotriva cetatii.

Statea la baut. Ben-Hadad a primit solia in timp ce bea, la sarbatoare. Poruncile au fost date subalternilor lui printr-un singur cuvant,simu care inseamna ,,asezati-va” sau ,,formati-va”. Poate ca imparatul sirian a fost prea indignat si uimit pentru a folosi mai multe cuvinte, el si-a exprimat dispretul lui total pentru neinsemnatul imparat evreu si, sub influenta bauturii, devenise nesabuit de nepasator. Era un caz de ,,simt pierdut, curaj crescut”.



20:13 Dar iata ca un proroc s-a apropiat de Ahab, imparatul lui Israel, si a zis: Asa vorbeste Domnul: Vezi toata aceasta multime mare? O voi da astazi in mainile tale, ca sa cunosti ca Eu sunt Domnul.

Un profet. Probabil ca situatia din Israel s-a schimbat considerabil de cand cu marea zi de pe Carmel. Oamenilor din grupa profetilor se putea sa le fie din nou ingaduit sa se afle prin tara.

O voi da. Fara directive de la profet, Ahab nu putea sa aiba curajul sa atace. Pentru Ahab ar fi insemnat prea mult, prea mult si pentru batrani si pentru natiune, sa schimbe injositoarea umilinta intr-o victorie mareata.



20:14 Ahab a zis: Prin cine? Si el a raspuns: Asa vorbeste Domnul: Prin slujitorii mai marilor peste tinuturi. Ahab a zis: Cine va incepe lupta? Si el a raspuns: Tu.

Cine va incepe? Ahab trebuie sa fi avut o masura considerabila de incredere in Dumnezeu si in profetii Sai, pentru a pune intrebarile pe care le-a pus. In joc era soarta natiunii si un profet care actiona ca purtator de cuvant pentru Dumnezeu a fost acceptat de imparat ca adevaratul comandant-sef.



20:15 Atunci Ahab a numarat slujitorii mai marilor peste tinuturi, si s-au gasit doua sute treizeci si doi; si dupa ei, a numarat tot poporul, pe toti copiii lui Israel, si erau sapte mii.

Slujitorii mai marilor. Purtatorul a dat directiva si imparatul a ascultat. ,,Slujitorii mai marilor” este folosit aici probabil ca un termen militar. Acestia poate ca au fost trupe de soc alese, bine instruite si bine inarmate, sub comanda ofiterilor provinciali.

Sapte mii. Aceasta se poate ca a fost forta militara stationara a lui Israel. La Qarqar este raportat ca Ahab avusese 10.000 de pedestrasi.



20:16 Au facut o iesire pe la miazazi. Ben-Hadad bea si se imbata in corturile lui cu cei treizeci si doi de imparati care-l ajutau.

Pe la amiaza. Iesirea asediatorilor a avut loc pe la amiaza, cand, pe caldura zilei, atacatii probabil ca se odihneau, fara sa se astepte sa fie atacati.

Bea si se imbata. Probabil ca in acel moment, Ben-Hadad se afla puternic sub influenta alcoolului, incapabil sa-si dea seama de situatie sau sa ia hotarari intelepte.



20:17 Slujitorii mai marilor peste tinuturi au iesit cei dintai. Ben-Hadad a cercetat, si i-au spus astfel: Au iesit niste oameni din Samaria.

Au iesit niste oameni. Deoarece a avut loc pe la amiaza, apropierea a fost descoperita si n-a fost o surprindere totala. S-a trimis vorba imparatului ca a fost vazuta o grupa de evrei, apropiinduse.



20:18 El a zis: Daca ies pentru pace, prindeti-i vii; si chiar daca ies pentru lupta, prindeti-i vii.

,,Prindeti-i vii.” In semetia lui, Ben-Hadad a poruncit ca toti evreii sa fie prinsi, fie ca veneau sa negocieze conditiile de pace, fie ca se ofereau ca supusi sau pentru oricare alt scop.



20:19 Cand au iesit din cetate slujitorii mai marilor peste tinuturi si armata care-i urma,

Verset ce nu a fost comentat.

20:20 a lovit fiecare pe omul dinaintea lui, si Sirienii au luat-o la fuga. Israel i-a urmarit. Ben-Hadad, imparatul Siriei, a scapat pe un cal, cu niste calareti.

Au lovit. Ei s-au luptat corp la corp. O grupa vigilenta de arcasi sau sulitasi ar fi putut fi in stare sa aduca la stramtorare mica grupa de evrei, dar sirienii nu si-au dat seama de situatie decat cand era prea tarziu. Oastea a fost cuprinsa de panica si ea s-a intors si a luat-o la fuga.



20:21 Imparatul lui Israel a iesit, a lovit caii si carele, si a pricinuit Sirienilor o mare infrangere.

o mare infrangere.

A lovit caii. Ahab a fost el insusi deosebit de bine echipat cu care. El a trimis cai si care sirienilor, care probabil ca au fost nepregatiti pentru atacul evreilor. Rezultatul a fost o deruta completa in ostirea siriana.



20:22 Atunci prorocul s-a apropiat de imparatul lui Israel, si i-a zis: Du-te, intareste-te, cerceteaza si vezi ce ai de facut; caci, la anul viitor imparatul Siriei se va sui din nou impotriva ta.

La anul viitor. Anul de domnie al lui Israel se pare ca incepea primavara, cu luna lui Nisan (vezi pag. 138). Acesta este anotimpul cand aveau loc campaniile militare in Mesopotamia si Palestina si este numit ,,vremea cand imparatii porneau la razboi” (2Samuel 11:1). Ahab a fost instiintat de Domnul sa se astepte la un alt atac din partea Siriei, anul viitor, dupa ce va trece sezonul ploios al iernii



20:23 Slujitorii imparatului Siriei i-au zis: Dumnezeul lor este un dumnezeu al muntilor; de aceea au fost mai tari decat noi. Dar ia sa ne luptam cu ei in campie, si se va vedea daca nu vom fi mai tari decat ei.

Al muntilor. Chiar si sirienii au atribuit victoria evreilor, ajutorului divin. Dar ei nu aveau o intelegere adevarata a atotputerniciei lui Dumnezeu. Politeismul din vechime se intemeia pe ideea puterii si influentei locale a zeitatilor. Erau, de pilda, un Baal al Hermonului, un Baal al Libanului, un Baal al inaltimii Tefonului si un Baal-samin, care era zeul cerurilor, al varfurilor de munti si al fulgerului si tunetului. Acesti Baali diversi sunt adesea amintiti in vechile texte religioase, ca zei ai razboiului, precum si ca zei ai muntilor, ai norilor si ai tunetului. Se poate ca sirienii au rationat in mod primitiv in conditiile lui Baal atat de proeminent in Israel, de cand cu timpul Izabelei, ca zeu care daduse victoria lui Ahab. Samaria se afla in regiunea muntoasa a lui Efraim. Daca urma ca victoria sa fie asigurata pentru Siria, se socotea ca israelitii trebuie sa fie ademeniti sa se indeparteze de munti.



20:24 Fa si lucrul acesta: scoate pe fiecare din imparati de la locul lui, si inlocuieste-i cu capetenii;

Scoate pe imparati. Sfatul de a indeparta pe imparati probabil ca s-a datorat faptului ca, in calitate de vasali, acesti imparati au insotit pe imparat numai prin constrangere si de aceea n-au fost atat de eficienti sau de dependenti in lupta, cum ar fi fost capeteniile numite de Ben-Hadad insusi.



20:25 si fa-ti o armata ca aceea pe care ai pierdut-o, cu tot atatia cai si tot atatea care. Apoi sa ne batem cu ei in campie, si se va vedea daca nu vom fi mai tari decat ei. El i-a ascultat, si a facut asa.

Pe care ai pierdut-o. Pierderile siriene trebuie sa fi fost neobisnuit de grele, fiind nevoie, practic, de inlocuirea intregii armate. Razboiul pune prea putin pret pe viata omeneasca sau pe tezaur.



20:26 In anul urmator Ben-Hadad a numarat pe Sirieni, si s-a suit la Afec sa lupte impotriva lui Israel.

In anul urmator. Adica la inceputul anului urmator, primavara, timpul obisnuit pentru campanii militare in Palestina (vezi cele despre v. 22).

A numarat pe sirieni. Mai departe, a trecut in revista pe sirieni pentru lupta.

Afec. Acest nume l-au purtat mai multe locuri biblice (vezi despre 1Samuel 4:1). Probabil ca

cetatea de care este vorba aici este una din Valea Esdraelon, in regiunea Sunem si Izreel (1Samuel 28:4; 29:1). Totusi unii cred ca era un Afec cam la 3,75 mile (6 km) est de Marea Galileei, pe drumul principal dintre Bet-San si Damasc. Oricare ar fi cetatea la care se refera, probabil ca ea era acel Afec unde Ioas din Israel, dupa profetia lui Elisei, avea sa bata mai tarziu pe asirieni, pana ce au fost risipiti (2Regi 13:14-19).



20:27 Copiii lui Israel au fost numarati si ei; au primit merinde, si au iesit in intampinarea Sirienilor. Au tabarat in fata lor, ca doua turme mici de capre, pe cand Sirienii umpleau tara.

Au primit merinde. Redarea marginala ,,au primit merinde” sau traducerea ,,au fost aprovizionati pentru” este de preferat Israel fusese echipat si pe deplin aprovizionat cu toate cele necesare pentru razboi. Pentru a face aceasta, fusese si timp, si ocazie, deoarece lupta fusese prezisa (v. 22).

Turme. Ebraicul chasiph, care se afla numai aici, in Scriptura. Se pare ca indica ceva separat, ca doua mici turme de capre, separate de turma principala.



20:28 Omul lui Dumnezeu s-a apropiat si a zis imparatului lui Israel: Asa vorbeste Domnul: Pentru ca Sirienii au zis: Domnul este un dumnezeu al muntilor si nu un dumnezeu al vailor, voi da toata aceasta mare multime in mainile tale, si veti sti ca Eu sunt Domnul.

Si veti sti. Dumnezeu n-a intentionat ca fie Ahab, fie sirienii sa atribuie victoria vreunei alte cauze decat propriei Lui interventii in favoarea lui Israel. Prin daruirea biruintei poporului Sau, paganii trebuiau sa afle ca numai Domnul era Dumnezeu (vezi 2Regi 19:16-34). Dumnezeu a planuit ca maiestatea Numelui Sau sa fie indreptatita inaintea tuturor neamurilor de pe pamant (vezi Psalmul 67:2; 102:15; 138:4; Ezechiel 20:9). Acordand lui Israel victoria asupra marii ostiri a sirienilor, Iehova avea sa dovedeasca inaintea ochilor natiunilor din jur ca El era un Dumnezeu nu numai al muntilor, ci si al vailor si, de fapt, al intregului pamant.



20:29 Au stat tabarati sapte zile unii in fata altora. In ziua a saptea au inceput lupta, si copiii lui Israel au omorat Sirienilor o suta de mii de oameni pedestrasi intr-o zi.

O suta de mii de oameni pedestrasi. De data aceasta pierderile pentru Siria par sa fi fost mai mari printre pedestrasi, in timp ce in anotimpul precedent au fost amintiti ,,caii si carele” (v. 21) in mod special ca fiind loviti.



20:30 Ceilalti au fugit in cetatea Afec, si a cazut zidul cetatii peste douazeci si sapte de mii de oameni care mai ramasesera. Ben-Hadad fugise si el in cetate, si umbla din odaie in odaie.

A cazut zidul. Probabil ca cetatea era mica, cu un mare numar de sirieni adunati in interiorul zidurilor. Dezordinea generala care a rezultat a putut usor sa aiba ca rezultat moartea unui mare numar de oameni.

Din odaie in odaie. In mod literal ,,din odaie in odaie”. Probabil ca refugiul lui Ben-Hadad a fost inauntrul fortaretei cetatii, un loc puternic fortificat care de obicei se afla in cetatile orientale inconjurate cu ziduri, care puteau fi folosite ca loc pentru ultimul refugiu.



20:31 Slujitorii lui i-au zis: Iata, am auzit ca imparatii casei lui Israel sunt niste imparati milosi; sa ne incingem deci coapsele cu saci, sa ne punem funii pe capetele noastre, si sa iesim la imparatul lui Israel: poate ca te va lasa cu viata.

Imparati milosi. Era un bun raport acela care s-a raspandit printre natiunile din jur ca imparatii lui Israel erau imparati milosi. Daca conducatorii ar conduce numai cu mila si compasiune, daca bunatatea ar lua locul cruzimii si dreptatea si iubirea frateasca, locul asupririi si al raului, ce lume diferita ar fi aceasta!



20:32 Si-au pus saci imprejurul coapselor si funii imprejurul capului, s-au dus la imparatul lui Israel, si au zis: Robul tau Ben-Hadad a zis: Lasa-ma cu viata! Ahab a raspuns: Mai este inca in viata? Este fratele meu!

Robul tau, Ben-Hadad. Numai cu putin timp inainte, Ahab a fost acela care fusese robul, iar Ben-Hadad, stapanul (v. 20). Ingamfatul Ben-Hadad nu mai era ingamfat si avea un motiv intemeiat sa cantareasca bine solia lui Ahab, din anotimpul trecut, ,,Cine incinge armele, sa nu se laude ca cel ce le pune jos” (v. 11).



20:33 Oamenii acestia au luat lucrul acesta ca un semn bun, si s-au grabit sa-l ia pe cuvant si sa zica: Ben-Hadad este fratele tau! Si el a zis: Duceti-va si aduceti-l! Ben-Hadad a venit la el, si Ahab l-a suit in carul lui.

Au luat lucrul acesta. Care avea sa fie raspunsul lui Ahab? Va insemna aceasta viata sau moarte? Barbatii erau atenti la orice semn care putea sa indice reactia lui Ahab. Numindu-l pe Ben-Hadad ca ,,frate”, ei au gasit raspunsul pentru ei. Nelinistea s-a dus, pericolul a trecut. Invingatorul s-a legat pe sine insusi. Aceasta ar fi clementa si prietenie mai degraba, decat crutare si moarte. Extraordinara incercare de curtoazie a lui Ahab este aratata prin primirea lui Ben-Hadad in propriul lui car.



20:34 Ben-Hadad i-a zis: Iti voi da inapoi cetatile pe care le-a luat tatal meu de la tatal tau; si-ti vei face ulite in Damasc, cum facuse tatal meu in Samaria. Si eu, a raspuns Ahab, iti voi da drumul, facand un legamant. A facut legamant cu el, si i-a dat drumul.

Iti voi da inapoi. Aceasta se refera la cetatile pe care ,,Ben-Hadad, fiul lui Tabrimon, fiul lui Hetion,” le-a luat de la Baesa, la instigarea lui Asa (cap. 15:18-22). Faptul ca actualul Ben-Hadad se refera la un imparat anterior, care luase aceste cetati de la Israel, ca la ,,tatal meu”, dovedeste in mod concludent ca acel imparat si Ben-Hadad de acum nu puteau fi unul si acelasi individ, cum se sustine azi, de catre unii. Cel care era contemporan cu Baesa a fost Ben-Hadad I si Ben-Hadad II, cel care a fost contemporan cu Ahab.



20:35 Unul din fiii prorocilor a zis tovarasului sau, dupa porunca Domnului: Loveste-ma, te rog! Dar omul acela n-a vrut sa-l loveasca.

Verset ce nu a fost comentat.

20:36 Atunci el i-a zis: Pentru ca n-ai ascultat de glasul Domnului, iata, cand vei pleca de la mine, te va omori un leu. Si cand a plecat de la el, l-a intalnit un leu si l-a omorat.

Te va omori. Porunca de a lovi fusese data prin ,,Cuvantul Domnului” (v. 35). Tovarasul lui, care era probabil un frate-profet, ar fi trebuit sa asculte de indata, in ciuda neplacutei si respingatoarei sarcini. Judecata prompta asupra lui a slujit sa ilustreze invatatura ca trebuia sa dea ascultare indiscutabila Cuvantului Domnului.



20:37 A gasit pe un alt om, si a zis: Loveste-ma, te rog! Omul acela l-a lovit, si l-a ranit.

Verset ce nu a fost comentat.

20:38 Prorocul s-a dus si s-a asezat pe drumul imparatului, si s-a legat la ochi.

Legat. (In engleza, ashes, cenusa.) Aceasta (ashes) ar trebui citit ,,bandaj” sau ,,cuvertura”. Cuvintele ebraice pentru ,,cenusa” si ,,acoperitoare” sunt din aceeasi radacina, deosebindu-se numai prin vocalele lor. Cuvantul pentru ,,cenusa” este `epher‘epher, iar pentru ,,cuvertura” este `apher ‘apher. Probabil ca ,,acoperitoarea” servea doua scopuri, sa acopere rana si sa ascunda pe profet, in asa fel incat sa nu poata fi recunoscut de Ahab.

Ochi. (Fata, in engleza.) In mod literal, ,,ochi”.



20:39 Cand a trecut imparatul prorocul a strigat, si i-a zis: Robul tau era in mijlocul luptei; si iata ca un om se apropie si-mi aduce pe un alt om, zicand: Pazeste pe omul acesta; daca va fugi, viata ta va raspunde pentru viata lui, sau vei plati un talant de argint!

A strigat. Insemnatatea parabolei e clara. Profetul legat la ochi reprezenta pe Ahab, iar omul incredintat lui, era Ben-Hadad.



20:40 Si pe cand robul tau facea cate ceva incoace si incolo, omul s-a facut nevazut. Imparatul lui Israel i-a zis: Aceasta iti este osanda; tu insuti ai rostit-o.

Facea. Nu se ocupa cu afaceri de-ale lui, ci dadea atentie la orice altceva, in afara de ceea ce avea importanta cea mai mare.

Osanda. Imparatul pronunta sentinta, neintelegand ca sentinta o dadea impotriva lui insusi. Osanda este ca si aceea a lui David impotriva lui insusi, in pilda cu mieluseaua (2Samuel 12:5-7) sau din istorioara celor doi frati (2Samuel 14:10,11).

20:41 Indata prorocul si-a scos legatura de la ochi, si imparatul lui Israel l-a cunoscut ca facea parte din proroci.

Si-a scos legatura. (In engleza, ashes, cenusa.) Mai degraba, si-a scos legatura sau bandajul

(v. 38).



20:42 El a zis atunci imparatului: Asa vorbeste Domnul: Pentru ca ai lasat sa-ti scape din maini omul pe care-l sortisem nimicirii, viata ta va raspunde pentru viata lui, si poporul tau pentru poporul lui.

Viata ta. Dumnezeu daduse pe Ben-Hadad in mainile lui Ahab spre a fi nimicit. Ahab nu si-a dat seama de raspunderea lui si nici nu s-a folosit de avantajul ocaziei. In jignitoarele cereri prezentate lui de catre Ben-Hadad, numai cu un an mai inainte (v. 3-6), Ahab ar fi trebuit sa-si dea seama de caracterul omului cu care avea de-a face si ar fi trebuit sa actioneze in consecinta. In Ben-Hadad nu trebuia sa aiba incredere. El juca doar un rol pentru a castiga timp. Cativa mai tarziu, Ahab avea sa plateasca cu viata, aceasta blandete a lui (cap. 22:31-36).



20:43 Imparatul lui Israel s-a dus acasa, trist si manios, si a ajuns la Samaria.

Trist si manios. Ahab a refuzat sa recunoasca justetea sentintei lui. El a devenit trist si manios si n-a aratat nici o urma de pocainta adevarata sau intristare pioasa. Dar el pronuntase aceasta sentinta impotriva lui insusi, si cu o hotarare fara apel. In mania lui, Ahab, fara indoiala, ar fi preferat sa prinda pe profet pentru aceasta mustrare pronuntata, dar lucrul acesta nu-l putea face, avand in vedere faptul ca el insusi pronuntase osanda. El s-a intors acasa, departe de a fi fericit, nemultumit de profet mai degraba, decat de sine, gasind defecte mai degraba in caile lui Dumnezeu decat in propriile lui greseli. Inima omeneasca nerenascuta totdeauna cauta sa-si indreptateasca greselile; caile omului, in general, sunt drepte in proprii lui ochi.


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: