2:3 Pazeste poruncile Domnului, Dumnezeului tau, umbland in caile Lui, si pazind legile Lui, poruncile Lui, hotararile Lui si invataturile Lui, dupa cum este scris in legea lui Moise, ca sa izbutesti in tot ce vei face si ori incotro te vei intoarce,
Pazeste poruncile. Indemnul lui David catre Solomon a fost, inainte de toate, de natura religioasa. In primul rand, Solomon trebuia sa fie credincios lui Dumnezeu. Israelitii erau poporul lui Dumnezeu, iar Solomon urma sa domneasca peste ei ca un slujitor al Lui. Ultimele cuvinte ale lui David catre Solomon n-au fost atat de mult ale unui tata catre fiul sau cat ale unei capetenii din Israel, un stat teocratic, catre urmasul sau la tron, numit pe cale divina. Intregul discurs trebuie sa fie privit prin prisma aceasta. Ca imparat al lui Israel, Solomon avea sa fie pus ,,pe scaunul de domnie al imparatiei Domnului” (1Cronici 28,5). Cand a luat imparatia, el ,,a sezut pe scaunul de domnie al Domnului” (1Cronici 29,23). Israel era o natiune al carei imparat era Iehova si al carei domnitor omenesc era numai un slujbas si un reprezentant al Imparatului ceresc.
Umbland in caile Lui. Imparatul trebuia sa cunoasca toate caile Domnului si sa umble in ele nu numai pentru cel mai mare bine al sau , ci si ca o pilda pentru popor. Caile lui Dumnezeu erau cai ale dreptatii si pacii si aveau sa-i aduca fericire si prosperitate.
Pazind legile lui (engl. ,,statutes”). Reglementarile sunt prevederi ale legii. Dumnezeu a dat poporului poruncile Sale, apoi a prescris reguli pentru a arata in mod precis, in cazuri speciale, ce insemna ascultarea. Astfel de reglementari, hotarari si marturii se afla in legea lui Moise. Sunt oranduiri ceremoniale, reguli civile, legi ale sanatatii, precum si instructiuni morale.
Ca sa izbutesti. Toate legile lui Dumnezeu au fost date pentru folosul omului. Dumnezeu a pus pe copiii Sai sub lege, pentru ca a dorit sa-i vada fericiti si prosperi. Prescriptiile si poruncile Sale n-au fost date pentru ca sa-Si arate autoritatea suprema, ci pentru a asigura bunastarea si fericirea copiilor de pe pamant. Umbland in armonie cu legile cerului, omul gaseste bucuria, pacea, multumirea sufleteasca, sanatatea trupului si plinatatea vietii. Neascultarea de aceste legi atrage necazul, tulburarea, boala, necazul, durerea si moartea. Aceasta a fost aratat lamurit la inceputul istoriei lui Israel. Aceasta a fost aratat mereu de profeti chiar pana la sfarsit. ,,De veti voi si veti asculta, veti manca cele mai bune roade ale tarii; dar de nu veti voi si nu veti asculta, de sabie veti fi inghititi, caci gura Domnului a vorbit” (Isaia 1,19.20; compara cu Ieremia 7,5-7). Cand, in cele din urma, Israel a fost nimicit, a fost clar aratat ca motivul il constituia nesupunerea fata de poruncile lui Dumnezeu (2Regi 17,7-20).