Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Imparati

1 Imparati, 16


16:1 Cuvantul Domnului a vorbit astfel lui Iehu, fiul lui Hanani, impotriva lui Baesa:

Fiul lui Hanani. Hanani era profet pentru Asa in regatul lui Iuda (2Cronici 16:7-10). Iehu, fiul sau, este trimis acum de Domnul cu o solie pentru Baesa din Israel. Pe vremea aceasta trebuie ca el era tanar, pentru ca il gasim mustrandu-l pe Iosafat, dupa moartea lui Ahab (2Cronici 19:2) si scriind analele domniei lui Iosafat (2Cronici 20:34).



16:2 Eu te-am ridicat din tarana, si te-am pus mai mare peste poporul Meu Israel; dar pentru ca ai umblat pe calea lui Ieroboam, si ai facut pe poporul Meu Israel sa pacatuiasca, pentru ca sa Ma manii prin pacatele lor,

A facut pe Israel sa pacatuiasca. Aceasta solie de mustrare pentru Baesa este similara cu solia lui Ahia pentru Ieroboam (cap. 14:7-11). Expresia de aici ,,le-am ridicat din tarana”, care nu se gaseste in cap. 14:7, pare sa insemne ca Baesa n-a avut nici unul din acei ascendenti de rang, bogatie etc., care, intr-o oarecare masura l-au facut pe Ieroboam sa fie potrivit pentru inalta lui slujba, ci ca Baesa a fost luat din paturile cele mai de jos ale poporului.



16:3 iata ca voi matura pe Baesa si casa lui, si casa ta o voi face ca si casa lui Ieroboam, fiul lui Nebat.

Casa ta o voi face. Baesa a fost unealta de maturat a casei lui Ieroboam. Aceasta ar fi trebuit sa-i arate clar ce soarta teribila ii era pastrata si lui, daca el avea sa urmeze pe calea lui Ieroboam. Pocainta ar fi putut abate intr-o oarecare masura teribila sentinta. Soliile de judecata ale lui Dumnezeu adesea sunt avertizari cu privire la soarta tragica pe care o va avea cel pacatos, daca el staruie in umblarea lui. Dumnezeu doreste sa salveze, nu sa nimiceasca.



16:4 Cine va muri in cetate din casa lui Baesa, va fi mancat de caini, si cine va muri pe camp dintr-ai lui, va fi mancat de pasarile cerului.

Verset ce nu a fost comentat.

16:5 Celelalte fapte ale lui Baesa, ce a facut el, si ispravile lui, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

Celelalte fapte. Baesa a domnit 24 de ani si fara indoiala ca au fost multe lucruri interesante in analele oficiale care ar fi putut fi alese spre a da un raport cuprinzator al domniei lui. Dar, pe toate acestea scriitorul cartii Regilor le lasa de-o parte, trimitand pe cititor la faptul ca lucrurile acelea sunt scrise deja in ,,cartea Cronicilor imparatilor lui Israel”. Lucrul care il intereseaza pe el cel mai mult este pozitia luata de fiecare domnitor fata de Iehova si planul lui pentru Israel, si legatura pe care aceasta putea s-o aiba asupra istoriei nationale a poporului ales al lui Dumnezeu. Avea natiunea sa prospere sau sa decada, avea sa dureze pentru totdeauna sau avea sa se ruineze? Raspunsul la aceste intrebari depindea de atitudinea imparatului si a poporului fata de Dumnezeu.



16:6 Baesa a adormit cu parintii sai, si a fost ingropat la Tirta. Si in locul lui a domnit fiul sau Ela.

Verset ce nu a fost comentat.

16:7 Cuvantul Domnului vorbise prin prorocul Iehu, fiul lui Hanani, impotriva lui Baesa, si impotriva casei lui, pe deoparte pentru tot raul pe care-l facuse sub ochii Domnului, maniindu-L prin lucrul mainilor lui si ajungand ca si casa lui Ieroboam, iar pe de alta pentru ca lovise casa lui Ieroboam.

Prin proorocul. La prima vedere, acest text pare a nu fi la locul lui. Raportul oficial despre domnia lui Baesa a fost incheiat prin anuntarea despre moartea si inmormantarea si despre urcarea pe tron a fiului sau. Dar acum raportul se intoarce din nou la domnia lui Baesa, referindu-se inca o data la solia lui Iehu impotriva lui Baesa si casei sale. Aceasta afirmatie aditionala probabil ca a fost facuta cu scopul de a scoate in evidenta monstruozitatea speciala a pacatului lui Baesa.

Ca si casa lui Ieroboam. Baesa a nimicit complet casa lui Ieroboam si totusi el insusi n-a fost mai bun. El a umblat pe aceleasi cai rele care pricinuisera pedeapsa adusa impotriva casei pe care el a nimicit-o.



16:8 In al douazeci si saselea an al lui Asa, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca Ela, fiul lui Baesa. El a domnit peste Israel la Tirta. A domnit doi ani.

Doi ani. Ela si-a inceput domnia in al 26-lea an al lui Asa si a terminat-o in al 27-lea an (v. 10; vezi cele despre 15:28).



16:9 Slujitorul sau Zimri, care era mai mare peste jumatate din carele lui, a uneltit impotriva lui. Ela era la Tirta, chefuind si imbatandu-se in casa lui Arta, capetenia casei imparatului la Tirta.

A uneltit. Aceasta dovedeste cat de scazut era nivelul moral la care cazuse Israel. Zimri detinea o inalta pozitie de incredere in ostirea lui Ela, dar s-a dovedit neloial si s-a intors impotriva imparatului, al carui tron era de datoria lui sa-l sustina. Domnea interesul personal si in raport apare

o alta asasinare a imparatului. Nu poate exista pace si siguranta, nici liniste sau stabilitate, acolo unde imparat si popor calca in picioare Legea lui Dumnezeu si refuza ca vietile lor sa fie modelate dupa chipul divin.

Chefuind si imbatandu-se. Imbatarea este un rau care ajuta ca natiunea sa fie adusa la ruina. Cand conducatorii se dedau la vin, ei neglijeaza treburile statului, iar natiunea sufera. ,,Nu se cade imparatilor sa bea vin, nici voievozilor sa umble dupa bauturi tari, ca nu cumva, band, sa uite legea si sa calce drepturile tuturor celor nenorociti.” (Proverbe 31:4,5).



16:10 Zimri a intrat, l-a lovit si l-a ucis, in al douazeci si saptelea an al lui Asa, imparatul lui Iuda. Si a domnit el in locul lui.

Verset ce nu a fost comentat.

16:11 Cand s-a facut imparat si a sezut pe scaunul lui de domnie, a omorat toata casa lui Baesa, n-a lasat sa scape nimeni din ai lui: nici ruda nici prieten.

Nici prieteni. Aceste cuvinte indica spre masuri de neobisnuita severitate. N-au fost nimiciti numai membrii familiei regale, ci si toti prietenii, inclusiv, probabil, sfetnicii si slujbasii statului. Nu este de mirare ca natiunea n-a privit cu placere la un astfel de imparat si in mod deosebit nu Omri, care, ca slujbas in ostire, avea motive sa se teama pentru propria lui siguranta. Aceia care primejduiesc pe altii, se primejduiesc pe ei insisi.



16:12 Zimri a nimicit toata casa lui Baesa, dupa cuvantul pe care-l spusese Domnul impotriva lui Baesa prin prorocul Iehu,

Dupa cuvantul. Adesea prezicerile profetilor au caracter de simple prevederi, mai degraba, decat decrete divine. Dumnezeu nu decreteaza toate evenimentele pe care El le prezice. Alteori spusele profetilor sunt pronuntari de judecata. Era prerogativa lui Dumnezeu sa stabileasca pedeapsa care se cuvenea unui domnitor rau. Acolo unde rautatea cerea, pedeapsa era moartea. Aducand la indeplinire judecata intentionata, executorii decretului divin actionau ca agenti ai Cerului (vezi 2Regi 9:7). Totusi, adesea ei aveau teluri egoiste si actionau din motive care erau intru totul razbunatoare. In masura in care ei actionau din astfel de motive, ei deveneau vinovati. Astfel, asirienii care au adus la indeplinire judecata lui Dumnezeu, au fost mai tarziu pedepsiti pentru motivele egoiste si crude care au insuflat umblarea lor (Isaia 10:5-13). Probabil ca Zimri a trecut dincolo de intentia de judecata pronuntata impotriva ,,casei lui Baesa” si a ucis pe multi care nu erau vrednici de nimicire.



16:13 din pricina tuturor pacatelor pe care le savarsise Baesa si fiul sau Ela, si in care tarasera si pe Israel, maniind prin idolii lor pe Domnul, Dumnezeul lui Israel.

Prin idolii. (Vanities, in engleza.) Adica inchinarea adusa de ei idolilor (vezi Deuteronom 32:16,25; 1Samuel 12:10, 21; Ieremia 8:19). Putine lucruri sunt atat de nebunesti ca atunci cand oamenii isi fac idoli cu propriile lor maini si apoi se pleaca inaintea lor spre inchinare. Nebunia unei astfel de umblari este in mod repetat aratata in Cuvantul lui Dumnezeu (Psalmul 115:4–8; Isaia 41:21–29; 44:9–20; Ieremia 10:3–8) .



16:14 Celelalte fapte ale lui Ela, si tot ce a facut el, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

Verset ce nu a fost comentat.

16:15 In al douazeci si saptelea an al lui Asa, imparatul lui Iuda, Zimri a domnit sapte zile la Tirta. Poporul tabara impotriva Ghibetonului care era al Filistenilor.

Sapte zile. Domniile mai scurte decat un an adesea sunt redate in termeni de zile si luni (2Regi 15:8, 13; 23:31; 24:8; 2Cronici 36:2, 9). Impotriva Ghibetonului. Cu douazeci si patru de ani in urma, Baesa il omorase pe Nadab, in timp ce acesta se lupta impotriva Ghibetonului (cap.15:27).



16:16 Si poporul a auzit in tabara vestea aceasta: Zimri a uneltit, si chiar a ucis pe imparat! Si in ziua aceea, tot Israelul a pus in tabara ca imparat al lui Israel pe Omri, capetenia ostirii.

Omri. In timp ce Ela bea si se imbata in casa capeteniei sale din Tirta, Zimri l-a ucis (v. 9) si de indata ce stirea a ajuns la ostirea de la Ghibeton, ei l-au facut imparat pe Omri. Aceasta intamplare aminteste de practica favorita a ostilor romane care atunci cand primeau stirea despre asasinarea unui imparat la Roma, aveau obiceiul sa-si investeasca propriul imparat cu purpura.



16:17 Omri, si tot Israelul cu el, au pornit din Ghibeton, si au impresurat Tirta.

Verset ce nu a fost comentat.

16:18 Zimri, vazand ca cetatea este luata, a intrat in cetatuia casei imparatului, si a dat foc casei imparatului peste el. Astfel a murit el,

Cetatea este luata. Sederea la Tirta trebuie ca a fost scurta, pentru ca intreaga domnie a lui Zimri a fost de numai sapte zile (v. 15). Fara indoiala ca Omri a fost ajutat din interiorul cetatii, deoarece el a fost in stare sa o ia aproape imediat.

Casei imparatului. Probabil in cel mai intarit loc al palatului, citadela. Punerea de foc palatului de catre el si pieirea lui in flacari are o multime de paralele in istoria Orientului.



16:19 din pricina pacatelor pe care le savarsise, facand ce este rau inaintea Domnului, umbland pe calea lui Ieroboam, savarsind pacatele pe care le facuse Ieroboam, si facand si pe Israel sa pacatuiasca.

Din pricina pacatelor. Zimri a domnit peste Israel numai sapte zile, totusi el primeste aceeasi condamnare ca si imparatii care au domnit un timp mai indelungat. Moartea lui ilustreaza morala pe care scriitorul cartii Regilor o scoate din intreaga istorie a monarhilor israeliti, aceea ca, asupra lor si asupra natiunii era un blestem pentru staruirea lor in pacatele lui Ieroboam, care in cele din urma a facut ca fiecare casa regala sa aiba parte de un sfarsit umilitor si sangeros.



16:20 Celelalte fapte ale lui Zimri, si uneltirea pe care a facut-o el nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

Verset ce nu a fost comentat.

16:21 Atunci poporul lui Israel s-a dezbinat in doua parti; jumatate din popor voia sa faca imparat pe Tibni, fiul lui Ghinat, si jumatate era pentru Omri.

S-a dezbinat. Moartea lui Zimri a lasat pe Israel cu doi imparati, fiecare dominand peste jumatate din natiune. Deoarece Zimri a inceput scurta lui domnie de sapte zile, in al 27-lea an al lui Asa (v. 10,15) si deoarece Tibni si Omri au inceput domnia lor in acelasi timp, amandoi au inceput sa domneasca in al 27-lea an al lui Asa.



16:22 Cei ce urmau pe Omri au biruit pe cei ce urmau pe Tibni, fiul lui Ghinat. Tibni a murit, si Omri a domnit.

Tibni a murit. Nu ni se spune cum a domnit Tibni sau cum a murit, dar este o semnificatie prevestitoare in afirmatia concisa ca el a murit si Omri a domnit. In mod evident, intre cei doi au fost lupte continue care nu s-au terminat pana cand Omri nu si-a eliminat rivalul.



16:23 In al treizeci si unulea an al lui Asa, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca peste Israel Omri. A domnit doisprezece ani. Dupa ce a domnit sase ani la Tirta,

In al treizeci si unulea an. Aceasta indica in mod vadit timpul cand Omri a inceput sa domneasca de unul singur. El a fost facut imparat prima data, in al 27-lea an al lui Asa (v. 15,16). Cinci ani mai tarziu, socotind inclusiv (al 31-lea an al lui Asa), el a inceput domnia lui.

Doisprezece ani. Perioada aceasta a dat multa bataie de cap cronologistilor biblici, desi este relativ simpla. Acesti 12 ani cuprind intreaga domnie a lui Omri, si numai perioada necontestatei lui domnii, ci si perioada cand asupra unei parti din tara, a domnit Tibni. In felul acesta, anii lui Omri au inceput in al 27-lea an al lui Asa, cand poporul l-a facut imparat pe Omri (v. 15,16) si s-au terminat in al 38-lea an al lui Asa, cand Omri a fost succedat de fiul sau, Ahab (v. 29), o perioada de 12, ani socotind inclusiv.

Sase ani. De la perioada cand si-a inceput domnia, pana la scurt timp dupa moartea lui Tibni. Timp de un an dupa moartea rivalului sau, Tirta a continuat sa fie capitala lui Omri.

16:24 a cumparat de la Semer muntele Samariei, cu doi talanti de argint; a intarit muntele, si a pus cetatii pe care a zidit-o, numele Samaria, dupa numele lui Semer, domnul muntelui.

Muntele Samariei. Urcarea pe tron a lui Omri a marcat o noua perioada de domnie stabila si de prosperitate pentru regatul de nord. In timp ce capitala era la Tirta, natiunea a trecut printr-o lunga perioada de neintelegere si neliniste. Se poate ca semintele nemultumirii stateau la panda, la Tirta, ceea ce l-a facut pe Omri sa se decida asupra unui nou loc pentru capitala lui. Muntele Samariei, cam la 10 km nord-vest de Sihem, a fost locul ales. Ar fi fost greu sa se gaseasca un loc mai potrivit pentru capitala natiunii. Pozitia lui era foarte frumoasa, cuprinzand cu privirea marea si kilometri intregi de tara, de jur imprejur. Era asezat in inima tarii. Din punct de vedere militar, muntele, cu pantele lui prapastioase, se adapta admirabil la aparare, cum dovedesc indelungatele asedii pe care le-a indurat (1Regi 20:1; 2Regi 6:24; 17:5; 18:9, 10). Terenul inconjurator era neobisnuit de productiv. Pe munte erau izvoare bogate de apa. Istoria ei justifica intelepciunea intemeietorului ei, pentru ca Samaria a continuat sa fie capitala lui Israel, pana la incheierea istoriei natiunii. Sapaturile pe locul anticei Samarii dateaza cele mai de jos straturi ale cetatii ca apartinand timpului lui Omri.



16:25 Omri a facut ce este rau inaintea Domnului, si a lucrat mai rau decat toti cei ce fusesera inaintea lui.

A facut ce este rau. Din punct de vedere civil, Omri a fost un domnitor de succes. El a facut mult spre a aduce pace si prosperitate tarii lui zbuciumate. Numele lui se gaseste pe faimoasa Piatra Moabita care relateaza despre ocuparea de catre Omri a Moabului (vezi nota aditionala despre 2Regi 3). Israel a ajuns sa fie cunoscut la asirieni ca ,,tara lui Omri”, in timp ce chiar Iehu, nimicitorul casei lui Omri, este numit ,,un fiu al lui Omri” (vezi ilustratia de la pag 48). Dar in ochii Domnului, Omri a facut mai rau decat toti regii de dinainte de el. Ca adaos la acceptarea vechii idolatrii, probabil ca el a mers mai departe si a introdus si incurajat inchinarea la Baal-ul sidonian. Mica (6:16) se refera la ,,oranduirile lui Omri”, in legatura cu felul cum ,,a lucrat casa lui Ahab”, ca simbol al unei apostazii grele si deznadajduite.



16:26 A umblat in toata calea lui Ieroboam, fiul lui Nebat, si s-a dedat la pacatele in care tarase Ieroboam pe Israel, maniind prin idolii lor pe Domnul, Dumnezeul lui Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

16:27 Celelalte fapte ale lui Omri, ce a facut el, si ispravile lui, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

Verset ce nu a fost comentat.

16:28 Omri a adormit cu parintii sai, si a fost ingropat la Samaria. Si in locul lui a domnit fiul sau Ahab.

Verset ce nu a fost comentat.

16:29 Ahab, fiul lui Omri, a inceput sa domneasca peste Israel, in al treizeci si optulea an al lui Asa, imparatul lui Iuda. Ahab, fiul lui Omri, a domnit douazeci si doi de ani peste Israel la Samaria.

Verset ce nu a fost comentat.

16:30 Ahab, fiul lui Omri, a facut ce este rau inaintea Domnului, mai mult decat toti cei ce fusesera inaintea lui.

Verset ce nu a fost comentat.

16:31 Si, ca si cum ar fi fost putin lucru pentru el sa se dedea la pacatele lui Ieroboam, fiul lui Nebat, a mai luat de nevasta si pe Izabela, fata lui Etbaal, imparatul Sidonitilor, si a slujit lui Baal si s-a inchinat inaintea lui.

Izabela. Numele de Izabela avea sa devina proverbial pentru pacatosenie. Etbaal, tatal ei, era mare preot al lui Baal (PK 114). Iosif il numeste preotul Astarteei, care l-a ucis pe Pheles, imparatul Tirului, si a intemeiat o dinastie noua si a domnit peste Tir, timp de 32 de ani (Impotriva lui Apion, 1. 18). Originea preoteasca a Izabelei poate explica devotamentul fanatic al reginei de a raspandi falsa religie in Israel.

Imparatul sidonitilor. In acea vreme, Tirul era cetatea de capetenie a Feniciei (vezi cele despre Geneza 10,15), dar reputatia istorica a Sidonului a facut pe regii Tirului sa adopte titlul de ,,imparatul sidonitilor”. O cupa omagiala gasita pe insula Cipru contine chiar aceasta inscriptie.

Baal. In mod literal, ,,domn”. Numele se refera la marele zeu al furtunii si la numerosi zei locali ai fertilitatii, carora li se aducea inchinare pentru ca natura sa fie mai productiva. Ahab devenise acum un exponent infocat al religiei corupte.



16:32 A ridicat un altar lui Baal in templul lui Baal pe care l-a zidit la Samaria,

Templul lui Baal. N-a fost gasita nici o ramasita a acestui templu, dar se poate ca el sa fi fost

o parte din splendidul palat al lui Ahab, care a fost dezgropat.

16:33 si a facut un idol Astarteei. Ahab a facut mai multe rele decat toti imparatii lui Israel care fusesera inaintea lui, ca sa manie pe Domnul Dumnezeul lui Israel.

Un idol al Astarteei. Vezi cele despre Judecatori 3:7; 1Regi 14:15. Adesea, Baal era asociat cu zeita Astarteea sau Astaret (Judecatori 2,13), si in vecinatatea altarului lui, adesea se afla si un idol (vezi Judecatori 6:25,30).



16:34 Pe vremea lui, Hiel din Betel a zidit iarasi Ierihonul; i-a pus temeliile cu pretul lui Abiram, intaiul lui nascut, si i-a pus portile cu pretul lui Segub, cel mai tanar fiu al lui, dupa cuvantul pe care-l spusese Domnul prin Iosua, fiul lui Nun.

A zidit ... Ierihonul. Vezi cele despre Iosua 6,26. Ierihonul era acum rezidit si el a devenit din nou un loc de importanta considerabila. El avea mari avantaje, fiind bine udat si dominand drumul principal din valea Iordanului, pana la platoul inalt al Betelului. El a fost acum recladit de unul din Betel, probabil sub patronajul lui Ahab.

Cu pretul lui Abiram. Vezi PK 230. unii inteleg acest text ca referindu-se la jertfele omenesti care alcatuiau o parte brutala a religiei corupte a vremii. Conform acestei intelegeri, intaiul nascut avea sa fie oferit ca jertfa de temelie, iar cel mai tanar drept contrapartea ei inaugurala.

COMENTARII ELLEN G. WHITE

25 PK 114

29–33PK 114, 177

30–333T 262

34 PK 230; 3T 273