English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Imparati

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Imparati, 15


15:1 In al optsprezecelea an al domniei lui Ieroboam, fiul lui Nebat, a inceput sa imparateasca peste Iuda Abiam.

In al optsprezecelea an. In vremurile vechi aproape fiecare natiune isi avea propriul ei calendar si inregistra datele cu privire la tarile straine in termenii propriei lor metode de socotire. Chiar astazi, noi exprimam datele vechi, inregistrate initial dupa diferite calendare, in termeni ai propriului nostru calendar modern si al sistemului numeric al anilor erei noastre. In perioada imparatiilor ebraice, anii nu erau socotiti in serie continua (ca anul 1954 reprezinta al 1954-lea an al erei crestine), ci se numarau pentru fiecare domnie a imparatului. Astfel, in Iuda, anul in care Abiam a inceput sa domneasca a fost numit al optsprezecelea an al lui Ieroboam, imparatul lui Israel. Aceasta este prima dintre multele declaratii care arata legatura dintre cele doua regate ebraice. Se pare evident din aceste legaturi ca cele doua carti din Iuda, in conformitate cu sistemul de socotire folosit in Iuda, si pe acelea cu privire la vreun imparat al lui Israel, prin sistemul israelit. Deoarece declaratia din acest verset este un raport cu privire la domnia unui imparat al lui Iuda, mentiunea de al 18-lea an al lui Ieroboam in aceasta ordine de idei, ar insemna al 18-lea an al domniei lui, asa cum este socotit in Iuda, iar nu in mod necesar al 18-lea an, asa cum il socotea Ieroboam (vezi pag. 148).



15:2 A imparatit trei ani la Ierusalim. Mama sa se chema Maaca, fata lui Abisalom.

Fata. Probabil nepoata, pentru ca in conformitate cu 2Cronici 13:8, mama lui Abia, numita acolo Micaia, era fiica lui ,,Uriel din Ghibea”. ,,Abisalom”-ul din acest text, numit si ,,Absalom” (2Cronici 11:20) este, dupa toate probabilitatile, fiul rebel al lui David, a carui mama se numea tot Maaca (2Samuel 3:3). Absalom a avut numai o fiica, Tamar (2Samuel 14:27), care probabil ca s-a casatorit cu Uriel. Dintre cele optsprezece sotii si saizeci de tiitoare ale lui Roboam, Maaca era cea favorita si fiul ei, Abia, a fost ales de Roboam din cei 28 de fii, pentru domnie (2Cronici 11:21,22).



15:3 El s-a dedat la toate pacatele pe care le facuse tatal sau inaintea lui; si inima lui n-a fost intreaga a Domnului, Dumnezeului sau, cum fusese inima tatalui sau David.

Pacatele pe care le facuse tatal sau. Desi urmand practicile idolatre ale tatalui sau, Abia s-a prezentat pe sine insusi inaintea lui Israel ca aparator al Templului de la Ierusalim si al inchinarii la Iehova.



15:4 Dar din pricina lui David, Domnul Dumnezeul lui i-a dat o lumina la Ierusalim, punand pe fiul lui dupa el si lasand Ierusalimul in picioare.

O lumina. Adica urmasul sau. ,,Din pricina lui David” se refera la fagaduinta Domnului, facuta lui David in 2Samuel 7:12-16.



15:5 Caci David facuse ce este placut inaintea Domnului, si nu se abatuse de la nici una din poruncile Lui in tot timpul vietii lui, afara de intamplarea cu Urie, Hetitul.

Intamplarea cu Urie. Acesta este singurul text in care se afla aceasta calificare a laudarii lui David. Referirea la Urie nu se afla intr-un numar de manuscrise ale LXX.



15:6 Intre Roboam si Ieroboam a fost razboi tot timpul cat a trait Roboam.

A fost razboi. Versetul acesta care repeta declaratia din cap. 14:30, lipseste intr-un numar de manuscrise ale LXX.



15:7 Celelalte fapte ale lui Abiam, si tot ce a facut el, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda? Intre Abiam si Ieroboam a fost razboi.

Intre Abiam si Ieroboam. Un raport despre razboi se afla in 2Cronici 13:3-20. scriitorul cartii Regilor trece usor peste situatiile militare, omitand complet un numar de probleme descrise amanuntit in Cronici.



15:8 Abiam a adormit cu parintii lui, si l-au ingropat in cetatea lui David. Si in locul lui a domnit fiul sau Asa.

Verset ce nu a fost comentat.

15:9 In al douazecilea an al lui Ieroboam, imparatul lui Israel, a inceput sa domneasca peste Iuda Asa.

Verset ce nu a fost comentat.

15:10 El a domnit patruzeci si unu de ani la Ierusalim. Mama sa se chema Maaca, fata lui Abisalom.

Mama-sa se chema Maaca. Evreii, conform obiceiului oriental, numesc ca tata, orice stramos de parte barbateasca, si pe orice stramos de parte femeiasca, il numesc mama (vezi Geneza 3,20; 10,21; 17,4; 36,43 etc.). Maaca era mama lui Abiam (1 Regi 15,2) si de aceea, bunica lui Asa. Ea este numita ,,imparateasa” (1 Regi 15,13), ceea ce arata ca ea pastra pozitia onorata de imparateasa-mama la curte si ca ei i se mai dadea inca mare cinste.

15:11 Asa a facut ce este placut inaintea Domnului, ca tatal sau David.

Ce este placut. Domnia lui Asa a fost un punct de cotitura in istoria lui Iuda. Profetii Azaria si Hanai (2Cronici 15:1,2; 16:7) l-au calauzit si inspirat pe imparat in eforturile sale de a umbla pe calea Domnului. Raportul din cartea Regilor reda numai putine amanunte ale acestei interesante domnii, care este raportata mult mai detaliat in Cronici (2Cronici 14:1 la 16:14).



15:12 A scos din tara pe sodomiti, si a indepartat toti idolii pe care-i facusera parintii lui.

A scos. In efortul sau de a curata tara de sodomiti, evident ca el nu a avut succes deplin, pentru ca a fost lasat pe seama fiului sau, Iosafat, sa desavarseasca lucrarea (1Regi 22:46).



15:13 Si chiar pe mama sa Maaca n-a mai lasat-o sa fie imparateasa, pentru ca facuse un idol Astarteei. Asa i-a sfaramat idolul, si l-a ars in paraul Chedron.

Idol. Ebraicul miphleseth miphles\eth. Cuvantul acesta se afla numai aici si in textul paralel din 2Cronici 15:16. El inseamna ceva oribil si inspaimantator. Probabil ca este vorba de un chip obscen, de o monstruoasa particularitate. Fapta lui Maaca, facand un astfel de idol, a fost privita ca fiind atat de flagranta, incat ea a fost indepartata la batranete, din inalta ei pozitie, iar idolul a fost ars in public.



15:14 Dar inaltimile n-au pierit, macar ca inima lui Asa a fost in totul a Domnului in tot timpul vietii lui.

N-au privit. Asa a facut o anevoioasa incercare de a indeparta ,,altarele dumnezeilor straini si inaltimile” si de a curata tara de altarele corupatoare (2 Cronici 14,3-5), dar in acest efort, el nu a avut parte de succes deplin.



15:15 El a pus in Casa Domnului lucrurile harazite de tatal sau si de el insusi: argint, aur si vase.

A pus in... Au fost facute eforturi atat de Abiam, cat si de Asa de a repune in Templu, tezaurul care fusese luat de Sisac, in timpul domniei lui Roboam (cap. 14:26).



15:16 Intre Asa si Baesa, imparatul lui Israel, a fost razboi in tot timpul vietii lor.

Intre Asa si Baesa. In timpul primilor zece ani ai domniei lui Asa, tara a avut pace (2 Cronici 14,1,6). In al 15-lea an al lui, el a castigat o mare victorie asupra ostirii invadatoare a lui Zerah Etiopianul (2 Cronici 14,9-15; comp. cu 2 Cronici 15,10). Probabil ca dupa aceasta au izbucnit ostilitati cu Baesa din Israel.



15:17 Baesa, imparatul lui Israel, s-a suit impotriva lui Iuda; si a intarit Rama, ca sa impiedice pe ai lui Asa, imparatul lui Iuda, sa iasa si sa intre.

A intarit Rama. Dupa marea victorie a lui Asa asupra lui Zerah, multi straini s-au adunat la el ,,din Efraim si din Simeon, caci un mare numar dintre oamenii lui Israel au trecut la el cand au vazut ca Domnul, Dumnezeul lui, era cu el” (2 Cronici 15,9). Pentru a impiedica pe supusii sai de a pleca la Asa, Baesa a intarit Rama, o cetate in Beniamin, cam la 10 km nord de Ierusalim, aproape de frontiera dintre Israel si Iuda, straduindu-se astfel sa controleze frontiera.



15:18 Asa a luat tot argintul si tot aurul care ramasesera in vistieriile Casei Domnului si vistieriile casei imparatului, si le-a pus in mainile slujitorilor lui, pe care i-a trimis la Ben-Hadad, fiul lui Tabrimon, fiul lui Hezion, imparatul Siriei, care locuia la Damasc. Imparatul Asa a trimis sa-i spuna:

Ben-Hadad. Ben-Hadad I. Cel care a fost contemporan cu Ahab a fost Ben-Hadad II (cap. 20,1.34), iar Ben-Hadad III, fiul lui Hazael, cel care a fost contemporan cu Ioahaz (2 Regi 13,24.25).

Hezion. Probabil unul si acelasi cu Rezon care a fost adversarul lui Solomon (cap. 11.23). In scurtul timp dintre Solomon si Asa, Siria trebuie ca a ajuns o formidabila putere militara. Cu tezaurul de la Templu, Asa a cautat sa cumpere acum ajutorul lui Ben-Hadad, impotriva lui Baesa. Cu cativa ani in urma, a fost descoperit un interesant monument de piatra al unui imparat numit Ben-Hadad, identificat de unii cu acest imparat care arata chipul lui si contine o inscriptie in arameica.



15:19 Sa fie un legamant intre mine si tine, cum a fost intre tatal meu si tatal tau. Iata, iti trimit un dar in argint si in aur. Du-te, rupe legamantul tau cu Baesa, imparatul lui Israel, ca sa se departeze de la mine.

Verset ce nu a fost comentat.

15:20 Ben-Hadad a ascultat pe imparatul Asa; a trimis pe capeteniile ostirii lui impotriva cetatilor lui Israel, si au pustiit Iionul, Dan, Abel-Bet-Maaca, tot Chinerotul, si toata tara lui Neftali.

Cetatilor lui Israel. Cetatile lovite au fost in nord, aproape de hotarul Siriei. Asezarea Iion probabil ca era in valea dintre Liban si Anti-Liban, la apus de muntele Hermon. Dan era la 40 km nord de Marea Galileei. Abel-Bet-Maaca era la 7 km vest de Dan si Chinerot era pe tarmul Marii Chineret (Galileea). Tara lui Neftali, regiunea in care cele mai multe dintre cetatile numite mai sus erau asezate, era la nord de Marea Galileei. Din cap. 20:34 se pare ca Siria si-a pastrat posesiunea asupra acestor cetati, cel putin pana pe vremea lui Ahab. Vezi harta de la pag. 828.



15:21 Cand a auzit Baesa lucrul acesta, a incetat sa mai intareasca Rama, si s-a intors la Tirta.

A incetat sa mai intareasca. Politica lui Asa, cu toate ca a avut succes in scopul ei imediat de a scapa de amenintarea lui Baesa, a fost departe de a fi inteleapta sau potrivita. Asa ar fi putut sa-si mai puna inca o data increderea in Domnul, asa cum facuse in criza cand Zerah Etiopianul a invadat tara (2 Cronici 4,9-15). Indiferent de stramtorarea in care se gasea, Asa nu a avut nici un drept de a folosi tezaurul din templul Domnului pentru a cumpara ajutor de la un imparat pagan. Pentru aceasta chestiune, el a fost mustrat de profetul Hanani, dar s-a maniat si a pus pe profet in inchisoare (2 Cronici 16,7-10). Mai tarziu, Isaia a pronuntat o mustrare asemanatoare pentru Israel pentru ca s-a increzut mai degraba in Egipt decat in Dumnezeu (Isaia 30,1-17).



15:22 Imparatul Asa a chemat pe tot Iuda, fara sa lase la o parte pe cineva, si au ridicat pietrele si lemnul pe care-l intrebuinta Baesa la intarirea Ramei; si imparatul Asa le-a intrebuintat la intarirea Ghebei lui Beniamin si Mitpei.

L-a intrebuintat. Asa urmarise o viguroasa politica militara, construind puncte intarite, unde era nevoie de ele, si facand ,,ziduri cu turnuri, cu porti si cu zavoare” (2 Cronici 14,6,7). Dupa ce Baesa renuntase la eforturile lui la Rama, modernuler Ram , in Beniamin, Asa a ales o asezare mai puternica cu vreo 1,75 mile (2,8 km) spre est, pe Gheba, modernul Jeba` Jeba’, care se afla pe varful unui deal cu terase, strajuind valea spre nord, si o alta asezare, Mitpa, identificata de unii cu Tell en-Nasbeh, 3,75 mile (5,6 km) spre sud-vest. Materialele adunate de Baesa pentru intarirea Ramei au fost folosite de Asa pentru intarirea Ghebei si a Mitpei. Mitpa trebuie ca a fost un loc puternic si important pentru ca ea a fost aleasa de Ghedalia, guvernator al lui Iuda, numit de Nabucodonosor, ca sediu de unde el domina drumul principal de la Sihem si Samaria la Ierusalim (Ieremia 41,1-5).



15:23 Toate celelalte fapte ale lui Asa, toate ispravile lui si tot ce a facut, si cetatile pe care le-a zidit, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda? Totusi, la batranete, a fost bolnav de picioare.

Fapte ale lui Asa. Unele din ele sunt raportate in Cronici. Cele mai importante sunt: razboiul lui cu Zerah Etiopianul, celebrarea marelui festival din Ierusalim in cel de-al 15-lea an al domniei lui, punerea de catre el la inchisoare a vazatorului Hanani, asuprirea de catre el a unora din popor si cautarea in timpul bolii lui de la sfirsit, nu a Domnului, ci a doctorilor.

La batranete. Dupa 2Cronici 16.12, aceasta a fost in al 39-lea an al domniei lui.



15:24 Asa a adormit cu parintii lui, si a fost ingropat cu parintii lui in cetatea tatalui sau David. Si in locul lui a domnit fiul sau Iosafat.

Iosafat. In conformitate cu sistemul de socotire adoptat pentru folosirea in acest comentariu, Iosafat a domnit impreuna cu Asa, perioada de timp inainte de moartea tatalui sau.

Este evident ca declinul sanatatii lui Asa a facut ca el sa-si asocieze la tron pe fiul sau spre a-l asista in purtarea raspunderilor statului.



15:25 Nadab, fiul lui Ieroboam, a inceput sa domneasca peste Israel, in al doilea an al lui Asa, imparatul lui Iuda. El a domnit doi ani peste Israel.

In al doilea an. In conformitate cu socoteala israelita, dar mai intai in conformitate cu propria socotire a lui Asa (vezi cele despre v. 1). In datele cronologice care prezinta rapoartele domniilor lor, in general vorbind, sunt aranjate in acord cu succesiunea urcarii lor la tron. Din cauza aceasta, domnia lui Nadab este prezentata acum dupa aceea a lui Asa, mai degraba decat domnia lui Iosafat, succesorul lui Asa.Pana acum ii avem pe urmatorii:

1Regi 15:1,2 – Abiam in Iuda al 18-lea an al lui Ieroboam

1Regi 15:9,10 – Asa in Iuda al 20-lea an al lui Ieroboam

1Regi 15:25 – Nadab in Israel al 2-lea an al lui Asa

Restul de domnii raportate in 1Regi apar in urmatoarea ordine: 1Regi 15: 28,33Baesa in Israelal 3-lea an al lui Asa1Regi 16:8Ela in Israelal 26-lea an al lui Asa1Regi 16:10Zimri in Israelal 27-lea an al lui Asa1Regi 16:23Omri in Israelal 31-lea an al lui Asa1Regi 16:29Ahab in Israelal 38-lea an al lui Asa1Regi 22:41,42Iosafat in Iudaal 4-lea an al lui Ahab1Regi 22:51Ahazia in Israelal 17-lea an al lui Iosafat

Se va observa ca toate domniile acestea sunt aranjate intr-o perfecta ordine de succesiune cronologica. Astfel, Iosafat nu este prezentat pana ce nu a fost data domnia lui Ahab, deoarece inceputul domniei lui Iosafat a avut loc in al 4-lea an al lui Ahab, iar Ahazia nu este prezentat decat dupa Iosafat, deoarece era al 17-lea an al lui Iosafat cand Ahazia si-a inceput domnia. Aceasta dovedeste cum sunt alcatuite cartile Regilor in cadrul unor date cronologice.



15:26 El a facut ce este rau inaintea Domnului, si a umblat pe calea tatalui sau, savarsind pacatele in care tarase tatal sau pe Israel.

El a facut ce este rau. Acesta este singurul amanunt care a ramas raportat cu privire la domnia lui Nadab.



15:27 Baesa, fiul lui Ahia, din casa lui Isahar, a uneltit impotriva lui, si Baesa l-a omorat la Ghibeton, care era al Filistenilor, pe cand Nadab si tot Israelul impresurau Ghibetonul.

Din casa lui Isahar. Baesa se tragea dintr-o semintie obscura, care abia daca s-a distins vreodata in istoria evreiasca.

Ghibeton. Aceasta era o cetate levitica din teritoriul atribuit initial lui Dan (Iosua 19:44; 21:23). Ea se afla in Sefela, cam la mai bine de 3 km vest de Ghezer. Multe orase din aceasta regiune de frontiera schimbau frecvent stapanirea intre evrei si filisteni. Cetatea era acum in mainilor filistenilor si cu 24 de ani mai tarziu, ea se mai afla inca stapanita de ei (1Regi 16:15).



15:28 Baesa l-a omorat in al treilea an al lui Asa, imparatul lui Iuda, si a domnit el in locul lui.

In al 3-lea an al lui Asa. Nadab si-a inceput domnia in al doilea an al lui Asa (v. 25) si a fost omorat de Baesa, in al treilea an al lui Asa, dupa o domnie de doi ani (v. 25). Aceasta a fost cu putinta pentru ca domnia lui s-a socotit in conformitate cu un sistem in care ultimul an al lui Ieroboam era socotit ca primul an al lui Nadab si orice parte a urmatorului an de domnie in care a domnit Nadab era considerat al doilea an lui. Avand in vedere ca el a domnit parti din doi ani de domnie, despre el avea sa se spuna ca a domnit doi ani (vezi pag. 137 si PK 109).



15:29 Cand s-a facut imparat, a ucis toata casa lui Ieroboam, n-a lasat sa scape nimeni cu viata, ci a nimicit totul, dupa cuvantul pe care-l spusese Domnul prin robul sau Ahia din Silo,

A ucis toata casa. Vezi cele despre cap. 16:2. Baesa a facut aceasta pentru propria lui securitate, implinind astfel profetia lui Ahia (cap. 14:7-11).



15:30 din pricina pacatelor pe care le facuse Ieroboam si in care tarase si pe Israel, maniind astfel pe Domnul, Dumnezeul lui Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

15:31 Celelalte fapte ale lui Nadab, si tot ce a facut el, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel?

Verset ce nu a fost comentat.

15:32 Intre Asa si Baesa, imparatul lui Israel, a fost razboi in tot timpul vietii lor.

Verset ce nu a fost comentat.

15:33 In al treilea an al lui Asa, imparatul lui Iuda, a inceput sa domneasca peste tot Israelul la Tirta, Baesa, fiul lui Ahia. A domnit douazeci si patru de ani.

Tirta. Cetatea aceasta care fusese capitala lui Ieroboam (cap. 14:17), a continuat sa fie capitala lui Israel, sub casa lui Baesa si pana pe vremea lui Omri (cap. 16:23). Aceasta a fost pe vremuri o cetate regala canaanita (Iosua 12,24) si era renumita pentru frumusetea ei, ca si Ierusalimul (Cantarea cantarilor 6,4).

Douazeci si patru de ani. Adica 24 de ani (vezi cele despre v. 28), pentru ca el si-a inceput domnia in al 3-lea an al lui Asa si a continuat sa ramana pe tron pana in al 26-lea an al lui Asa (cap. 16:8).

COMENTARII ELLEN G. WHITE

11 PK 110, 190

16–24PK 113

29, 30 PK 109



15:34 El a facut ce este rau inaintea Domnului, si a umblat pe calea lui Ieroboam, savarsind pacatele in care tarase Ieroboam pe Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: