Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Imparati

1 Imparati, 14


14:1 In vremea aceea, s-a imbolnavit Abiia, fiul lui Ieroboam.

Abiia. Intamplarea a fost aleasa pentru a dovedi staruinta lui Ieroboam in umblarea si judecatile care aveau sa cada asupra lui si a casei lui, drept rezultat. Numele fiului, Abiia, inseamna ,,Iehova este Tatal meu” si probabil ca este un indiciu ca, la nasterea copilului, Ieroboam n-avea intentia sa lepede inchinarea la Iehova. Coincidenta numelui cu acela al fiului lui Roboam, Abiam(v. 31) sau Abia (2Cronici 12:16) este interesanta. Este posibil sa fie mai mult decat o coincidenta, deoarece nasterile celor doi fii se poate sa fi avut loc cam in acelasi timp, cand Ieroboam se afla in favoarea lui Solomon.



14:2 Si Ieroboam a zis nevestei sale: Scoala-te, te rog, si schimba-ti hainele, ca sa nu se stie ca esti nevasta lui Ieroboam, si du-te la Silo. Iata ca acolo este Ahia, prorocul; el mi-a spus ca voi fi imparatul poporului acestuia.

Silo. Orasul acesta a fost locul central de inchinare, timp de 300 de ani, de pe vremea cand a fost asezat aici chivotul, dupa cucerire (Iosua 18:1), pana la luarea chivotului de catre filisteni (1Samuel 4:4,11), in care timp se crede ca si Silo a fost daramat (vezi Ieremia 7:12; PK 415, 416). El era totusi, caminul batranului profet Ahia, care ii spusese lui Ieroboam ca el avea sa fie imparat (1Regi 11.29-31). Silo era in teritoriul lui Israel, la vreo 16 km sud de Sihem. In felul acesta, este evident ca in ciuda noii idolatrii, de la Betel si Dan, Dumnezeu mai privea inca pe Israel ca fiind poporul Lui ales, caruia profetii Lui trebuiau sa-i slujeasca si pentru care aceste slujiri erau de prima importanta. Cand Ieroboam a dorit o solie de la Dumnezeu, el stia ca aceasta putea fi obtinuta de la profetul Ahia. Deghizata ca o fiica din popor, nevasta lui Ieroboam a fost astfel trimisa sa se apropie de profet.



14:3 Ia cu tine zece paini, turte, si un vas cu miere, si intra la el: el iti va spune ce va fi cu copilul.

Ia cu tine. Umil, dar corespunde cu obiceiul vremii (1Samuel 9:7,8) de a te apropia de un profet cu vreun dar, oricat de neinsemnat. Acesta era un semn de apreciere si respect. Turte. Cozonaci, probabil de diferite consistente si fragili.



14:4 Nevasta lui Ieroboam a facut asa; s-a sculat, s-a dus la Silo, si a intrat in casa lui Ahia. Ahia nu mai putea sa vada, caci ochii i se intunecasera de batranete.

Se intunecasera. Ebraicul qamu qamu. Acelasi cuvant este redat ,,se intunecasera” in 1Samuel 4:15. Chiar profetii lui Dumnezeu sunt subiecte ale suferintelor obisnuite ale omului.



14:5 Domnul spusese lui Ahia: Nevasta lui Ieroboam are sa vina sa te intrebe de fiul ei, pentru ca este bolnav. Sa vorbesti asa si asa. Ea cand va veni, se va da drept alta.

Domnul spusese. Nevasta lui Ieroboam a avut intentia sa insele pe profet, dar Dumnezeu i-a dat lui vedere spirituala. Deplina cunoastere de catre profet a imprejurarilor vizitei a fost pentru Ieroboam o dovada convingatoare ca el primise o solie de la Domnul.



14:6 Cand a auzit Ahia vuietul pasilor ei, in clipa cand intra pe usa, a zis: Intra, nevasta lui Ieroboam; pentru ce vrei sa te dai drept alta? Sunt insarcinat sa-ti vestesc lucruri aspre.

Verset ce nu a fost comentat.

14:7 Du-te, si spune lui Ieroboam: Asa vorbeste Domnul, Dumnezeul lui Israel: Te-am ridicat din mijlocul poporului, te-am pus capetenie peste poporul Meu Israel,

Spune lui Ieroboam. Mai inainte, Ahia fusese trimis la Ieroboam cu cuvinte imbucuratoare ca el avea sa fie imparat si ca, daca va fi credincios, Domnul va fi cu el si ii va da o casa sigura (cap. 11:38). Dar Ieroboam n-a ascultat de poruncile Domnului; el a pacatuit grav si a dus pe Israel la pacat. In momentul in care imparatul dorea un cuvant de speranta, Dumnezeu nu putea sa-i dea decat o solie de mustrare.



14:8 am rupt imparatia de la casa lui David, si ti-am dat-o tie, si n-ai fost ca robul Meu David, care a pazit poruncile Mele si a umblat dupa Mine din toata inima lui, nefacand decat ce este drept inaintea Mea.

De la casa lui David. Ieroboam avea in fata lui exemplul lui Solomon de viata incapatanata. Intr-adevar, el a primit imparatia pentru ca ea fusese luata de la Roboam, fiul lui Solomon. De aceea, Ieroboam se afla fara scuza inaintea lui Dumnezeu si inaintea lui Israel.



14:9 Tu ai facut mai rau decat toti cei ce au fost inaintea ta: te-ai dus sa-ti faci alti dumnezei si chipuri turnate ca sa Ma manii, si M-ai lepadat inapoia ta!

Decat toti. Vorbirea este tare, dar nu prea tare. Mai fusesera pacatosi printre conductorii lui Israel, inainte de vremea lui Ieroboam, dar nici unul nu l-a egalat pe Ieroboam in grosolanele lui nelegiuiri. Ieroboam L-a lepadat pe Dumnezeu care ii daduse imparatia, slujind in schimb, idolilor. Avertismentele care-i fusesera date, el le-a respins cu dispret. Mostenirea lui Dumnezeu fusese pusa in mainile lui ca o dovada a increderii, dar el n-a reusit sa fie credincios Poporul lui Israel a fost dus in pacat, in mod deliberat, incurajat sa intoarca spatele lui Dumnezeu care i-a scos din Egipt si le-a dat Tara Fagaduintei.



14:10 De aceea, voi trimite nenorocirea peste casa lui Ieroboam, voi nimici pe oricine este al lui Ieroboam, fie rob, fie slobod in Israel, si voi matura casa lui Ieroboam, cum se matura murdariile, pana va pieri.

Voi nimici. Toti barbatii familiei lui Ieroboam aveau sa fie ucisi, astfel incat casa lui avea sa piara. Aceasta s-a facut de catre Baesa (cap. 15:29). Expresia folosita pentru a denota partea barbateasca a fost o exprimare comuna a perioadei de pe vremea lui David (1Samuel 25:22,34), prin Baesa (1Regi 16:11) pana la Ahab (1Regi 21:21; 2Regi 9:8) si este un termen de dispret aplicat la astfel de barbati ce sunt condamnati la nimicirea desavarsita.

Fie rob, fie slobod. (Shut up and left, in engleza.) Intelesul acestei expresii nu este clar, dar ea este folosita in legatura cu termenul dispretuitor aplicat la astfel de barbati care aveau sa fie alungati si starpiti (1Regi 21:21; 2Regi 9:8) si pe timp de calamitate si adversitate (Deuteronom 32:36; 2Regi 14:26). Expresia pare a fi idiomatica si i s-au atribuit diferite sensuri, precum: (1) casatorit si burlac; (2) rob si slobod (3) pretios si fara valoare, (4) minor si matur.



14:11 Cel ce va muri in cetate din casa lui Ieroboam, va fi mancat de caini, si cel ce va muri pe camp va fi mancat de pasarile cerului. Caci Domnul a vorbit.

Mancat de caini. Aceeasi judecata teribila a fost pronuntata asupra altora care pacatuisera in mod grosolan (cap. 16:4; 21:24). In cetatile orientale, cainii erau gunoieri obisnuiti si, adesea, praznuiau la trupurile neinmormantate ale celor morti.



14:12 Tu, scoala-te si du-te acasa. Si cum iti vor pasi picioarele in cetate, copilul va muri.

Copilul va muri. Cu greu o solie de mangaiere pentru inima indurerata a unei mame sau pentru un tata ingrijorat care nadajduieste in vindecarea copilului lui. Moartea copilului avea sa fie pentru Ieroboam un fel de nenorocire a casei sale, care, daca el continua in caile lui rele, avea sa fie nimicita cu desavarsire. Poate ca moartea acestui fiu putea sa atinga in asa masura inima imparatului, incat sa-i trezeasca ratiunea si sa il aduca la Dumnezeu.



14:13 Tot Israelul il va plange, si-l vor ingropa; caci el este singurul din casa lui Ieroboam care va fi pus intr-un mormant, pentru ca este singurul din casa lui Ieroboam in care s-a gasit ceva bun inaintea Domnului, Dumnezeului lui Israel.

Ceva bun. A ingadui ca acest fiu sa moara, fara indoiala ca a fost un act de indurare din partea lui Dumnezeu. Dumnezeu a vazut ce bunatate era in inima acestui tanar si a lucrat cu el in consecinta. Este ceva original si patetic in aceasta anuntare a mortii ca singura rasplatire posibila, avand in vedere judecatile care aveau sa vina. Sunt vremuri cand chiar moartea este o binecuvantare pentru cei credinciosi.



14:14 Domnul va pune peste Israel un imparat, care va nimici casa lui Ieroboam in ziua aceea. Si nu se intampla oare chiar acum lucrul acesta?

Un imparat. Acela a fost Baesa care l-a omorat pe Nadab, fiul lui Ieroboam, si i-a starpit pe toti membrii casei lui Ieroboam (cap. 15:28,29).

Chiar acum. Judecata nu avea sa astepte mult timp. Zorile zilei nenorocirii aparusera deja si cineva care citea semnele vremurilor putea sti ca timpurile erau rele. Ideea este asemanatoare cu cea exprimata de Isus, ,,Eu am venit sa arunc un foc pe pamant. Si ce vreau decat sa fie aprins chiar acum!” (Luca 12:49).



14:15 Domnul va lovi pe Israel, si Israel va fi ca trestia clatinata in ape; va smulge pe Israel din aceasta tara buna pe care o daduse parintilor lor, si-i va imprastia dincolo de Rau, pentru ca si-au facut idoli, maniind pe Domnul.

Dincolo de Rau. Eufratul. Aici este prezisa viitoarea robie. Totusi, pronuntarea judecatii a fost conditionata si avea sa fie adusa la indeplinire numai daca natiunea nu se pocaia (Iosua 18:7,8).

Idoli. Ebraicul `asherim ‘asherim. Vezi cele despre Exod. 34:13; Deuteronom 7:5; Judecatori

6:25. Religiile bastinase ale Palestinei erau culte ale fertilitatii, care constau din inchinarea la divinitati masculine si feminine si presupuneau cele mai grosolane imoralitati. Parii erau simboluri ale divinitatilor feminine, cunoscut de obicei drept Astartee. Baalii erau zei masculini si amandoi erau adesea gasiti impreuna. Astfel, Ghedeon a daramat altarul lui Baal si a taiat parul care era cu el (Judecatori 6:25-30). Poporului lui Dumnezeu i-a fost interzis in mod expres sa nu aseze ,,nici un idol de lemn langa altarul pe care-l va ridica Domnului.” (Deuteronom 16:21) Israel a fost dus in robie pentru ca ,,au facut idoli de ai Astarteei... si au slujit lui Baal” (2Regi 17:16). Manase si-a atras neplacerea Domnului pentru ca ,,a zidit din nou inaltimile ... si a ridicat altare lui Baal, a facut un idol Astarteei, cum facuse Ahab, imparatul lui Israel” (2Regi 21:3). Iosia a daramat ,,altarul de la Betel” pe care-l facuse Ieroboam si ,,a ars idolul Astarteei” (2Regi 23:15).



14:16 Va parasi pe Israel, din pricina pacatelor pe care le-a facut Ieroboam si in care a tarat si pe Israel.

Verset ce nu a fost comentat.

14:17 Nevasta lui Ieroboam s-a sculat, si a plecat. A ajuns la Tirta; si cum a atins pragul casei, copilul a murit.

Tirta. Se pare ca Ieroboam si-a mutat capitala de la Sihem la Tirta. Tirta a continuat sa fie capitala lui Israel pana cand Omri a intemeiat Samaria (1Regi 16:23,24).



14:18 L-au ingropat, si tot Israelul l-a plans, dupa cuvantul Domnului, pe care-l spusese prin robul Sau Ahia, prorocul.

L-au ingropat. Amintirea mortii si ingroparii fiului lui Ieroboam, Abiia, marcheaza incheierea amanuntitului raport despre domnia lui Ieroboam. Au mai fost inca multe alte intamplari, precum razboiul dintre Ieroboam si Abiam din Iuda (2Cronici 13:2-20), dar scriitorul cartii Regilor trece peste toate acestea. Din tot materialul care-i sta la dispozitie, el a ales unul singur, boala si moartea lui Abiia, pentru a ajunge la invatatura judecatii asupra casei lui Ieroboam, care facuse pe Israel sa pacatuiasca.



14:19 Celelalte fapte ale lui Ieroboam, cum a facut razboi si cum a domnit, sunt scrise in cartea Cronicilor imparatilor lui Israel.

Celelalte fapte. Aceasta este o parte dintr-o formula obisnuita pentru a incheia rapoartele despre domnia imparatilor. Totdeauna era vorba de alte detalii cu privire la imparati decat acelea care fusesera alese – in cazul lui Ieroboam, ,,cum a facut razboi si cum a domnit”. Astfel de detalii puteau fi gasite in analele oficiale – ,,cartea Cronicilor imparatilor lui Israel”, pentru imparatii israeliti.



14:20 Ieroboam a imparatit douazeci si doi de ani; apoi a adormit cu parintii sai. Si in locul lui a imparatit fiul sau Nadab.

Douazeci si doi de ani. Cifra aceasta reprezinta anii oficiali ai domniei imparatului. Lungimea adevarata a domniei a fost de numai 21 de ani. In metoda de socotire folosita de imparatii lui Israel, pe acea vreme, ceea ce mai ramanea din anul calendaristic in timpul caruia imparatului venea la tron, era numit primul an al imparatului, in timp ce prima parte a acelui an fusese atribuita imparatului dinaintea lui, ca ultim an al lui (vezi cele despre cap. 15:28).

In locul lui. Un detaliu cu privire la succesor este cel de incheiere intr-o formula folosita de aici inainte spre a indica raportul despre fiecare imparat (vezi cele despre cap. 11:43).



14:21 Roboam, fiul lui Solomon, a imparatit peste Iuda. Avea patruzeci si unu de ani cand s-a facut imparat, si a imparatit saptesprezece ani la Ierusalim, cetatea pe care o alesese Domnul din toate semintiile lui Israel, ca sa-Si puna Numele in ea. Mama sa se chema Naama, Amonita.

A imparatit peste Iuda. Declaratia aceasta arata cum sunt prezentate domniile imparatilor in formula oficiala. Raportul despre vizita lui Roboam la Sihem, pentru incoronare si grabita lui retragere la Ierusalim, din cauza rebeliunii semintiilor nordice, fusese deja dat (cap. 12:1-24). Dupa aceea urmeaza raportul despre imparatirea lui Ieroboam (cap. 12:25 la 14:20), iar acum urmeaza raportul despre domnia lui Roboam, dupa prezentarea oficiala. Rapoartele despre imparati, atat ai lui Iuda, cat si ai lui Israel, pentru o perioada pana la aparitia lui Ilie (cap. 17:1) sunt scurte. Mult material suplimentar se afla totusi in 2Cronici 11:1 la 16:14.

In varsta de patruzeci si unu de ani. De aceea trebuie ca el s-a nascut inainte ca tatal sau, Solomon, sa fi venit la tron, deoarece Solomon a domnit 40 de ani (cap. 11:42).

Saptesprezece ani. Acestia erau ani oficiali, dar in acest caz ei sunt si ani reali. Sistemul de socotire in Iuda era diferit de cel din Israel (vezi cele despre v. 20). In Iuda, ceea ce ramanea din anul calendaristic in timpul caruia imparatul venea la tron nu era numit primul an. Primul lui an oficial era socotit de la inceputul urmatorului an calendaristic.

Naam, amonita. Este curios ca succesiunea a trebuit sa treaca la fiul unei sotii mai timpurii decat al aceleia care ,probabil ca era prima-regina a lui Solomon, fiica lui Faraon. Referirea la regina mama este obisnuita in analele regale.



14:22 Iuda a facut ce este rau inaintea Domnului; si, prin pacatele pe care le-au savarsit, I-au starnit gelozia mai mult decat parintii lor.

Iuda a facut ce este rau. Motivul principal in rapoartele cartii Regilor pare sa fie a dezvalui partea pe care fiecare individ a jucat-o in istoria religioasa a imparatiei. In cazurile unor anumiti imparati, informatia este ca era un domnitor care a facut rau (2Regi 17:2; 21:2, 20; 23:32, 37; 24:9, 19), dar in cazul lui Roboam raportul afirma ca ,,Iuda a facut ce este rau”. Apostazia din Iuda evident ca a fost secerisul semintei mortale semanate de exemplul cel rau al lui Solomon, sub a carui idolatrie au crescut tinerii natiunii. Roboam era slab si sovaitor si n-a luat initiativa sa infraneze poporul cand pacatuia.



14:23 Si-au zidit si ei inaltimi cu stalpi inchinati idolilor si Astartee pe orice deal inalt si sub orice copac verde.

Stalpi inchinati idolilor. Ebraicul masseboth mas\s\eboth, literal ,,stalpi”. Au fost date porunci repetate de a nimici stalpii ridicati de canaaniti, precum si de a taia si arde pomii inchinati idolilor ((Exod. 23:24; 34:13; Deuteronom 7:5; 12:3; vezi la Deuteronom 16:22). Stalpii ridicati de Iacov (Geneza 28,18; 31,13; 35,14) nu erau obiecte de inchinare (vezi despre Geneza 28,18).



14:24 Au fost chiar si sodomiti in tara. Au facut de toate uraciunile neamurilor pe care le izgonise Domnul dinaintea copiilor lui Israel.

Sodomiti. Ebraicul qadesh qadesh, templu de barbati prostituati. Ei isi aduceau la indeplinire ocupatia lor abominabila sub autorizatie religioasa. Din cauza unor astfel de practici abominabile a trebuit ca vechii locuitori ai tarii sa fie alungati, iar acum poporul lui Iuda rivaliza cu ei in pacatosenie (vezi 1 Regi 15,12; 2 Regi 23,7).



14:25 In al cincilea an al imparatirii lui Roboam, Sisac, imparatul Egiptului, s-a suit impotriva Ierusalimului.

Sisac. Cunoscut in istoria egipteana ca Sesonc I. El a fost intemeietorul celei de-a douazeci si doua dinastii a Egiptului. El a intreprins faimoasa lui campanie impotriva lui Iuda, in al cincilea an al lui Roboam. Raportul acesta este confirmat in mod remarcabil de renumite inscriptii de la Karnak, care enumera cuceririle lui Sesonc si reda lista cetatilor capturate in acea campanie (vezi ilustratia din fata pag. 48). Printre localitatile care pot fi identificate, multe sunt in interiorul frontierelor lui Israel, mai ales in Campia Esdraelon, precum Taanac, Mehio, Bet-San, Sunem si altele. Soca si Arad sunt singurele cetati cunoscute din Iuda ale caror nume au fost citite. Unii cred ca pe vremea acestui atac, cetatile mai sus numite din Israel fusesera luate si tinute de Roboam, cu rezultatul ca Ieroboam l-a invitat pe fostul sau protector sa efectueze o salvare. Este mai probabil ca Sesonc a avut unele nemultumiri impotriva lui Ieroboam, care se poate sa nu fi indeplinit promisiunile facute inainte de a deveni imparat peste Israel. Fragmentul unei stele a victoriei, gasite in sapaturile de la Meghido, arata ca Sesonc a tratat ca cucerite, iar nu ca eliberate.



14:26 A luat vistieriile Casei Domnului si vistieriile casei imparatului, a luat tot. A luat toate scuturile de aur pe care le facuse Solomon.

Visteriile. Aceasta jefuire a vistieriilor Templului, pe care David si Solomon le adunasera cu atata truda si care erau gloria lui Israel, trezea compatimire.



14:27 Imparatul Roboam a facut in locul lor niste scuturi de arama, si le-a dat in grija capeteniilor alergatorilor, care pazeau intrarea casei imparatului.

Scuturi de arama. Informatia ca scuturile de arama au fost incredintate capeteniilor alergatorilor indica faptul ca scuturile de aur fusesera folosite de capeteniile alergatorilor la ocazii oficiale.



14:28 Ori de cate ori se ducea imparatul la Casa Domnului, alergatorii le purtau; apoi le aduceau iarasi in odaia alergatorilor.

Verset ce nu a fost comentat.

14:29 Celelalte fapte ale lui Roboam, si tot ce a facut el, nu sunt scrise oare in cartea Cronicilor imparatilor lui Iuda?

Cartea Cronicilor. Referirea la aceasta sursa a rapoartelor originale despre imparatii lui Iuda constituie un alt detaliu in formula oficiala care incheia darea de seama despre fiecare imparat. Volumul acesta este de aici inainte mereu citat pe tot parcursul istoriei lui Iuda (vezi 1Regi 15:7, 23; 22:45; 2Regi 8:23; 12:19; 14:18; 15:6, 36; 16:19; etc.).



14:30 Totdeauna a fost razboi intre Roboam si Ieroboam.

A fost razboi. Despre acest razboi nu s-a pastrat nici o dare de seama specifica. Referinte la astfel de detalii ca acesta, de altfel neamintite in legatura cu raportul din cartea Regilor, se intalnesc adesea in declaratiile de incheiere despre domnia imparatului.



14:31 Roboam a adormit cu parintii lui, si a fost ingropat cu parintii lui in cetatea lui David. Mama sa se numea Naama, Amonita. Si in locul lui a imparatit fiul sau Abiam.

Roboam a adormit. Vezi cele despre cap. 11:43.

Mama sa se numea. Referirea la mama imparatului s-a facut in v. 21. Locul obisnuit pentru astfel de mentiuni este in afirmatia de prezentare a domniei imparatului. Acesta este singurul caz unde se gaseste un astfel de detaliu ca parte a formulei de incheiere a domniei.

ELLEN WHITE COMENTEAZA

15, 16 PK 108

16 PK 107

25 PK 94

26, 27 PK 95

31 PK 96