English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Imparati

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Imparati, 10


10:1 Imparateasa din Seba a auzit de faima lui Solomon, in ce priveste slava Domnului, si a venit sa-l incerce prin intrebari grele.

Imparateasa din Seba. Sunt mari deosebiri de vederi cat priveste tara peste care a domnit aceasta regina. Atat Arabia, cat si Etiopia au pretentii la un astfel de nume si o astfel de regina. Expresia ,,imparateasa de la miazazi” aplicata la imparateasa din Seba in Matei 12:42 s-ar potrivi in mod egal fie Arabiei, fie Etiopiei. Rezultate ale recentelor cercetari arheologice din sudul Arabiei, tind sa identifice pe imparateasa cu acest teritoriu, iar capitala ei cu Marib, in Yemen. Seba arabica a fost o mare regiune a mirodeniilor, si multi sunt inclinati sa creada ca aceasta a fost Seba, a carei imparateasa a facut o vizita lui Solomon (vezi vol. I, pag. 131, 275).



10:2 A sosit la Ierusalim cu un alai foarte mare, si cu camile care aduceau mirodenii, aur foarte mult, si pietre scumpe. S-a dus la Solomon si i-a spus tot ce avea pe inima.

Mirodenii. Mirodeniile din Arabia erau renumite de multa vreme. In Ezechiel 27:22, Seba este amintita ca facand negot cu Tirul, cu mirodenii, pietre scumpe si aur.



10:3 Solomon i-a raspuns la toate intrebarile, si n-a fost nimic, pe care imparatul sa nu fi stiut sa i-l lamureasca.

La toate intrebarile. Fara indoiala, intrebari care se refereau la diverse domenii de invatatura. La aceste intrebari, Solomon a dat raspunsuri practice si inteligente, care au indreptat gandul imparatesei la adevaratul izvor al intelepciunii si prosperitatii lui.



10:4 Imparateasa din Seba a vazut toata intelepciunea lui Solomon, si casa pe care o zidise,

Verset ce nu a fost comentat.

10:5 si bucatele de la masa lui, si locuinta slujitorilor lui, si slujbele si hainele celor ce-i slujeau, si paharnicii lui, si arderile de tot pe care le aducea in Casa Domnului.

Arderile de tot. (Ascent, in engleza.) Ebraicul ’olah ,tradus in general cu ,,jertfa arderii de tot”, care aici se potriveste bine. Se poate ca imparateasa a fost martora la una dintre aceste jertfiri in care au fost folosite un bogat numar de animale. Daca este sa se retina traducerea ,,ascent”, urcus, se crede de catre unii, ca referirea ar fi la un drum care ducea la cetatea de jos, la regiunea Templului.



10:6 Uimita, a zis imparatului: Deci era adevarat ce am auzit in tara mea despre faptele si intelepciunea ta!

Verset ce nu a fost comentat.

10:7 Dar nu credeam, pana n-am venit si n-am vazut cu ochii mei. Si iata ca nici pe jumatate nu mi s-a spus. Tu ai mai multa intelepciune si propasire decat am auzit mergandu-ti faima.

Verset ce nu a fost comentat.

10:8 Ferice de oamenii tai, ferice de slujitorii tai, care sunt necurmat inaintea ta, care aud intelepciunea ta!

Verset ce nu a fost comentat.

10:9 Binecuvantat sa fie Domnul, Dumnezeul tau, care a binevoit sa te puna pe scaunul de domnie al lui Israel! Pentru ca Domnul iubeste pentru totdeauna pe Israel, de aceea te-a pus imparat, ca sa judeci si sa faci dreptate.

Binecuvantat sa fie Domnul. Dupa ce imparateasa din Seba a fost martora la intelepciunea si lucrarile lui Solomon, ea a raspuns nu in cuvinte simple, de apreciere formala pentru ospitalitatea care i-a fost acordata, ci in cuvinte care au dat la iveala faptul ca inima ei fusese adanc miscata. In raspunsul ei, ea a atins doar putin cele despre maretia exterioara si prosperitatea lumeasca, si accentul principal l-a pus pe lauda adusa Dumnezeului lui Solomon, care ii daduse aceasta intelepciune si prosperitate, precum si faima lui, care a ajuns cunoscuta in toata lumea. In loc de a lauda unealta omeneasca, ea a fost pe drept calauzita sa dea slava lui Dumnezeu. Vizita ei a putut s-o conduca la convertirea ei. Exista motiv de a crede ca imparateasa va fi printre cei mantuiti in imparatia lui Dumnezeu (Matei 12:42). Dumnezeu a intentionat ca multe astfel de convertiri sa rezulte din Israel, indeplinindu-si rolul lui printre popoarele pamantului. De aici si de-acolo, de prin toate natiunile, oamenii urmau sa mearga la Israel si acolo sa faca cunostinta cu Dumnezeul lui Israel. Prin astfel de mijloace, lumina urma sa mearga la toate natiunile.



10:10 Ea a dat imparatului o suta douazeci de talanti de aur, foarte multe mirodenii, si pietre scumpe. N-au mai venit niciodata in urma atatea mirodenii cate a dat imparateasa din Seba imparatului Solomon.

Ea a dat. Ceea ce imparateasa din Seba i-a dat lui Solomon ca lucruri materiale a fost o mica recompensa pentru ceea ce ea a primit, ca lucruri spirituale. Ea i-a dat aur, pietre scumpe, mirodenii inmiresmate, dar a primit in schimb comoara cereasca, mai presus de pretuirea oamenilor.



10:11 Corabiile lui Hiram, care au adus aur din Ofir, au adus din Ofir si foarte mult lemn de santal si pietre scumpe.

Aur din Ofir. Capitolul 9:28 aminteste de aducerea de aur din Ofir, spre a fi urmat in cap. 10:1-10 de raportul vizitei imparatesei din Seba. Acum, v. 11 vorbeste din nou despre aurul din Ofir. Probabil ca acest aranjament are o oarecare insemnatate. Aceeasi secventa se afla in 2Cronici 8:18; 9:1-10. Se pare ca este o oarecare legatura intre aurul din Ofir adus de slujitorii lui Hiram si ai lui Solomon, si aurul adus de imparateasa din Seba. Probabil ca, datorita comertului lui Solomon cu Ofirul, au ajuns la imparateasa stiri despre intelepciunea si prosperitatea imparatului lui Israel, ceea ce a dat nastere la vizita ei la Ierusalim.



10:12 Imparatul a facut cu lemnul mirositor palimare pentru Casa Domnului si pentru casa imparatului, si harfe si alaute pentru cantareti. N-a mai venit de atunci lemn de acesta mirositor, si nu s-a mai vazut pana in ziua de azi.

Lemn de santal. Numit si in 2Cronici 9:10, ,,lemn mirositor”- ce fel de lemn a fost acesta despre care se vorbeste aici este o chestiune de nesiguranta. Nu este cunoscut nici un astfel de lemn de santal. Multi cred ca este vorba de lemnul de santal (asa cum e redat in trad. Cornilescu, n.t.).

Palimare. Ebraicul mis`ad mis’ad, literal ,,suporturi”. Textul paralel din 2Cronici 9,11 contine (in original) messilloth mesilloth, acelasi cuvant care este tradus ,,drumurile cele mari”, ,,drum” in Judecatori 20,31, respectiv, 1Samuel 6,12; Isaia 40,3. Un astfel de inteles este foarte nepotrivit aici si probabil ca cuvantul ar trebui citi mis`ad t mis’ad, ca in cartea Imparatilor.



10:13 Imparatul Solomon a dat imparatesei din Seba tot ce a dorit, tot ce a cerut, si i-a mai dat si pe deasupra daruri vrednice de un imparat ca Solomon. Apoi ea s-a intors si s-a dus in tara ei, cu slujitorii ei.

Tot ce a cerut. In Orient exista obiceiul nu numai de a dori daruri, dar si de a le cere. Scrisorile Amarna contin multe locuri cu privire la schimbul de daruri intre o casa imparateasca si alta, si sunt multe cereri de daruri, precum fildes, abanos, care, cai si aur. Solomon n-a primit numai, ci a si dat. Imparateasa din Seba s-a intors cu mai mult decat contribuise, caci ca adaos la darurile ei materiale, ea s-a intors acasa cu ceea ce este de valoare infinita – cunoasterea adevaratului Dumnezeu.



10:14 Greutatea aurului care venea lui Solomon pe fiecare an, era de sase sute saizeci si sase de talanti de aur,

Greutatea aurului. Cifra data ca venit anual al lui Solomon, 666 de talanti de aur, este o cifra enorma. Aceeasi greutate de aur, pretuita in valori moderne, ar totaliza mai mult de 18.000.000 dolari. Acesta este mai mult decat venitul raportat al Persiei, de la cele 20 de satrapii ale sale, care se ridica la 14.560 de talanti de argint pe an. Trebuie notat, totusi, ca aceste cifre reprezinta numai valoarea prezenta a vechilor greutati si nu reprezinta adevarata putere de cumparare a acestui venit din vremurile antice.



10:15 afara de ce scotea de la negustorii cei mari si din negotul cu marfuri, de la toti imparatii Arabiei, si de la dregatorii tarii.

Negustorii cei mari. Venitul lui Solomon consta nu numai din aur de la statele tributare si din impozitele asupra supusilor lui, ci si din mari castiguri din extinsele sale activitati comerciale si taxe impuse negotului international.



10:16 Imparatul Solomon a facut doua sute de scuturi mari de aur batut, si pentru fiecare din ele a intrebuintat sase sute de sicli de aur,

Scuturi. Scuturi mari sau zale care acopera lungimea corpului. Acestea, facute de Solomon, probabil ca au fost pentru scopuri de parada, fiind, poate, purtate de garda regala. Aurul era folosit cu risipa in tarile orientale, dupa cum se poate vedea din carele si cosciugele de aur din Egipt.



10:17 si alte trei sute de scuturi mici de aur batut, si pentru fiecare din ele a intrebuintat trei mine de aur; si imparatul le-a pus in casa numita Padurea Libanului.

Scuturi ... de aur batut. Acestea erau scuturi mai mici decat cele din v. 16 si probabil ca erau rotunde. Deoarece erau 200 de scuturi mari si 300 de scuturi mici, toate la un loc ar fi 500. Corpul de garda al lui David numara 600 de oameni (2Samuel 15:18). Probabil ca garda personala a lui Solomon numara 500 de oameni si ca scuturile de aur au fost folosite de ei la ocazii nationale, pentru a impodobi zidurile impunatoarei ,,Case din Padurea Libanului”. O unitate de trupe echipata astfel cu scuturi de aur stralucitor, marsaluind inaintea imparatului lor, avea sa fie o prezentare mareata.



10:18 Imparatul a facut un mare scaun de domnie de fildes, si l-a acoperit cu aur curat.

Tron de fildes. Tronul insusi probabil ca era din lemn, iar fildesul, taiat in placi subtiri si gravat cu modele decorative, incrustat cu aur, era aplicat ca o captuseala exterioara. Exemple remarcabile de acest gen de lucrari au fost gasite in Palestina, atat la Samaria, cat si la Meghido. Probabil ca ,,palatele de fildes” din Psalmul 45:8 si ,,casele de fildes” din Amos 3:15, au folosit acelasi tip de efecte decorative.



10:19 Scaunul acesta de domnie avea sase trepte, si partea de sus era rotunjita pe dinapoi, de fiecare parte a scaunului erau rezematori: langa rezematori stateau doi lei,

Sase trepte. Tronul insusi, fara indoiala, era ridicat pe o platforma de care te apropiai prin sase trepte, evident pentru a-l aseza intr-o pozitie dominanta.

Rotunjita. Ebraicul `agol ‘agol, care ar putea fi ortografiat `egel ‘egel, facand ca expresia sa se citeasca ,,un cap de vitel la spate”. Ca traducatorii LXX au citit `egel ‘egel pentru `agol ‘agol, se vede din traducerea lor ,,si vitei in basorelief, in spatele tronului.”



10:20 si pe cele sase trepte stateau doisprezece lei de o parte si de alta. Asa ceva nu s-a facut pentru nici o imparatie.

Doisprezece lei. Intrarile in palatele asiriene erau de obicei pazite decorativ de mari tauri inaripati, cate unul de fiecare parte a portii. In alte tari, pentru scopuri decorative similare, erau folositi leii. Pentru tronul lui Solomon era cate un leu de fiecare parte a celor sase trepte, ceea ce facea ca intrarea sa fie impunatoare. Cei 12 lei, probabil ca erau emblematici pentru cele 12 semintii.

Asa ceva nu s-a facut. Inaltimea ceruta de cele sase trepte, dublul rand de lei de pe margini si folosirea bogata a fildesului si aurului trebuie ca au dat nastere la un tron a carui grandoare era neegalata.



10:21 Toate paharele imparatului Solomon erau de aur, si toate vasele din casa padurii Libanului erau de aur curat. Nimic nu era de argint: pe vremea lui Solomon argintul n-avea nici o trecere.

Palatele. Cupe, cesti, vesela de aur nu erau neobisnuite la curtile orientale. Totusi, o inghititura de apa este tot asa de buna si de racoritoare dintr-un vas de lut, ca si din cupa cea mai bogat incrustata cu aur.

De argint. In conformitate cu v. 27, Solomon ,,a facut ca argintul sa fie tot asa de obisnuit la Ierusalim ca pietrele”. Era atat de abundent incat, pentru o curte atat de mareata ca aceea a lui Solomon, argintul nu avea sa fie folosit nici chiar pentru cele mai obisnuite ustensile.



10:22 Caci imparatul avea pe mare corabii din Tars cu ale lui Hiram; si corabiile din Tars veneau la fiecare trei ani, aducand aur si argint, fildes, maimute si pauni.

Tars. Mai frecvent ortografiat Tarsis. Tars este de obicei identificat cu clasicul Tartesus din sudul Spaniei, la nord de Cadiz. Numele se afla de prima data in Geneza 10,4, ca unul din descendentii lui Iavan, fiul lui Iafet. E adesea pus in legatura cu Tir (Isaia 23,1.6.14; Ezechiel 27,12.25).fiind probabil o colonie feniciana. Iona a cautat sa scape la Tars, navigand din portul Iafo (Iona 1,3). ,,Corabiile din Tars” pare sa fie o expresie tehnica aplicata la corabii de mari dimensiuni, din acelea care puteau sa intreprinda o calatorie spre acel port (Isaia 23,1.6.14; Ezechiel 27,12. 25).

Deci, o ,,flota din Tars” nu urmeaza in mod necesar ca inseamna vase din portul Tars, venite in vizita pentru negot.

La fiecare trei ani. Aceste ,,corabii din Tars” probabil ca foloseau portul Etion-Gheber ca baza a lor, si puteau sa porneasca de acolo spre porturi indepartate din Africa, India si China, si astfel o calatorie de vreo trei ani, cu opriri frecvente in porturile vizitate, ar fi rezonabila. Totusi, este spus in mod expres ca vasele lui Solomon au mers la Tars (2 Cronici 9,21), iar mai tarziu, Amatia a facut corabii la Etion-Gheber ,,ca sa mearga la Tars” (2Cronici 20:36).

Maimute si pauni. Punctul culminant al traficului inteleptului imparat cu marginile pamantului. Ingamfata iubire pentru astfel de animale si pasari curioase arata o abatere de la simplitate si evlavie. Cuvintele urmatoare pot fi potrivit aplicate lui Solomon: ,,De ce cantariti argint pentru un lucru care nu hraneste?” (Isaia 55:2)



10:23 Imparatul Solomon a intrecut pe toti imparatii pamantului in bogatii si intelepciune.

A intrecut pe toti imparatii. Aceasta era in armonie cu fagaduinta facuta de Dumnezeu lui Solomon (1 Regi 3:13) si lui Israel, cu conditia credinciosiei (Deuteronom 28:1,13). Pe vremea lui Solomon, imparatii ca Asiria, Babilon si Egipt erau mai sarace, asa ca atunci era in mod literal adevarat ca imparatia lui Solomon se afla pe primul loc in intelepciune, bogatie si splendoare.



10:24 Toata lumea cauta sa vada pe Solomon, ca sa auda intelepciunea pe care o pusese Dumnezeu in inima lui.

Toata lumea cauta. A fost planul lui Dumnezeu ca lui Israel sa i se dea ,,intaietate asupra tuturor neamurilor de pe pamant” si ca el sa fie ,,cap, nu coada” (Deuteronom 28:1,13). Dar copilul lui Dumnezeu cauta mai intai imparatia lui Dumnezeu (Matei 6:33; Luca 12:31). Intelepciunea cea mai mare in lume este intelepciunea lui Dumnezeu si aceasta intelepciune este temelia oricarei alte intelepciuni si taina gasirii celei mai mari binecuvantari si comori din lume. Planul lui Dumnezeu a fost de a desavarsi ridicarea lui Israel. Natiunile care ,,cautau sa vada pe Solomon” aveau sa auda despre Dumnezeul lui Solomon si sa primeasca o invitatie de a accepta religia lui Iehova. In mod gradat, prin astfel de contacte si prin eforturi misionare sustinute, lumea trebuia sa fie evanghelizata.

Pe care o pusese Dumnezeu. Intelepciunea lui Solomon, pe care toata lumea venea sa o auda, a fost aceea care venea de la Dumnezeu si care ducea la Dumnezeu. In aceasta mare intelepciune se afla taina adevaratei glorii si puteri a imparatiei lui Israel.



10:25 Si fiecare isi aducea darul lui: lucruri de argint si lucruri de aur, haine, arme, mirodenii, cai si catari; asa era in fiecare an.

Darul lui. Versetul acesta arata in mod clar natura intinsei imparatii a lui Solomon. Ea consta dintr-o grupa consolidata de state tributare care se supuneau si plateau tribut imparatiei dominante a lui Israel. Astfel era situatia multor imperii orientale vechi. Multe dintre statele care plateau atunci tribut lui Israel, fara indoiala ca dadusera tribut altor mari natiuni vecine.



10:26 Solomon a strans care si calarime; avea o mie patru sute de care si douasprezece mii de calareti, pe care i-a pus in cetatile unde isi tinea carele si la Ierusalim langa imparat.

Care si calarime. Vezi cele despre cap. 4:26. Adunarea de care si calarime este un semn al cuceririi militare si al expansiunii imperiului prin forta. Acumularea de cai era in mod expres impotriva planului lui Dumnezeu care a dat directive ca viitorul imparat al lui Israel ,,sa n-aiba multi cai” (Deuteronom 17:16). Castigul asigurat prin astfel de mijloace avea sa se dovedeasca la sfarsit a fi numai pierdere. Solomon n-a inteles acest lucru. El se afla deja la o importanta rascruce de drumuri. In fata lui se afla calea ascultarii, care avea sa conduca la o continua pace si glorie; si calea neascultarii, care avea sa conduca la tulburare, opresiune si rusine.

Cetatile unde isi tinea carele. Grajdurile lui Solomon de la Meghido au fost excavate (vezi cele despre cap. 9:15). Aceste cetati probabil ca au fost posturi de natura militara, pentru a tine popoarele supuse sub control.



10:27 Imparatul a facut ca argintul sa fie tot asa de obisnuit la Ierusalim ca pietrele, si cedrii tot asa de multi ca smochinii din Egipt care cresc pe campie.

Ca pietrele. Argintul si cedrii erau obisnuiti, dar evlavia era rara. Oamenii care inmultesc aurul, inmultesc durerea si necazul. Oamenii care inmultesc adevarata iubire au belsug de pace si multumire pe care nici o cantitate de aur nu le poate asigura vreodata.



10:28 Solomon isi aducea caii din Egipt; o ceata de negustori de ai imparatului se ducea sa-i ia cu gramada pe un pret hotarat:

Panza toarsa. (Linen yarn. Traducerea romana de Cornilescu nu contine aceasta expresie, n.t.) Ebraicul miqweh miqweh, tradus in mod variat ca ,,adunare laolalta”, ,,gramada” (Geneza 1,10), ,,balti” (Exod 7,19), ,,plinatate” (Levitic 11,36), ,,nadejde” (Ezra 10,2; Ieremia 14,8; 17,13).

Totusi, aici, se stie acum in mod hotarat ca este un nume propriu si de aceea ar trebui sa fie transliterat mai degraba, decat tradus. De pilda, LXX reda pe miqweh miqweh, ca ,,din Thekoue Thekoue.” Traducerea RSV il reda Kue, care a fost identificat cu un vechi nume pentru Cilicia. Ba mai mult, s-a sugerat ca cuvantul ebraic misraim mis\raim, ,,Egipt”, ar trebui citit musri mus\rim, Musri, cunoscut mai tarziu ca fiind Capadocia, o regiune invecinata cu Cilicia, in Anatolia (Asia Mica). Kue si Musri apar impreuna in faimoasa inscriptie monolita a lui Salmanasar III si deosebit in alte surse asiriene. In Scrisorile Amarna si in diferite texte asiriene, Musri este amintit fiind renumit in cresterea de cai. Hititii au publicat chiar un text asupra acestui subiect. Din Anatolia, cunoasterea cresterii cailor s-a raspandit in Asiria, unde se ocupa de ea un tratat veterinar din sec. al XIV-lea.

De aceea, v. 8 poate fi tradus ,,Si exportul de cai al lui Solomon (era) din Musri (Capadocia) si din Kue (Cilicia), negustorii imparatului ii obtinea de la Kue pe un pret.” Egiptenii, atat cat arata informatiile existente pana acum, nu cresteau cai pentru export. Totusi se pare a fi o parere generala ca misraim mis\raim, Egipt, este citirea corecta din v. 29 (vezi cele despre Geneza 10,6). Egiptul a fost un important exportator de care, nu si de cai. Ca una din intreprinderile de afaceri, Solomon a continuat sa faca ceea ce apare ca fiind un negot profitabil cu cai cilicieni si care egiptene.

Comertul este o ocupatie onorabila si aduce chiar venituri valoroase. Dar el ofera si multe ispite si adesea constituie o cale rapida spre cadere. Pe masura ce poporul lui Israel devenea din ce in ce mai mult interesat de castig lumesc, ei se abateau din ce in ce mai mult de la Dumnezeu. Lacomia a luat locul indurarii si au fost satisfacute interesele eu-lui, decat acelea comune tuturor. Pe o astfel de temelie, natiunea nu putea sa dureze. Poporul a urmat pe imparat coborand pe calea egoismului si nebuniei, si, desi mustrat adesea de profeti, a persistat pe o cale care nu putea sfarsi decat in ruina.



10:29 un car se aducea din Egipt cu sase sute de sicli de argint, si un cal cu o suta cincizeci de sicli. De asemenea aduceau cai cu ei pentru toti imparatii Hetitilor si pentru imparatii Siriei.

Hititilor. Pe vremea lui Solomon, marele imperiu hitit de odinioara se sfaramase in bucati si n-au mai ramas decat fragmentele lui – un numar de state marunte din nordul Siriei. Atat hititii, cat si egiptenii au folosit pe scara larga caii si carele, cu rezultatul ca a existat un schimb activ de care facute in Egipt si cai din Anatolia. Solomon se gasea intr-o situatie avantajoasa sa actioneze ca intermediar in acest schimb international. Cat priveste interesul Anatoliei in cresterea si dresarea cailor, vezi cele de la v. 28. Exista rapoarte despre tributul egiptean de cai catre Sargon si Asurbanipal.

ELLEN WHITE COMENTEAZA

1, 2PK 66

3–9PK 67

11 Ed 49; PK 72; 7T 217

22 Ed 49; 7T 217

26 PK 56


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: