English Home Romanian Home
Electronic Bible Online Pages Multi Language Phone Application One Language d/">Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Electronic Books Online Pages Build Ebook Phone Application Download Ebook Phone Application Download Desktop Application Download Ipod / MP4 Player Package Electronic Online Mobile Pages
Create Bible Application Create E-Books Application
Credits News
About our project   |    Mobile Pages   |   
Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Imparati

Adventist

Romanian_non-diacritics

Printable ModePrintable Mode

1 Imparati, 1


1:1 Imparatul David era batran, inaintat in varsta; il acopereau cu haine, si nu se putea incalzi.

David era batran. Relatarea care deschide cartea Imparatilor apartine de fapt incheierii cartii lui Samuel, fiind urmarea raportului de acolo cu privire la David. Dar ea formeaza o introducere potrivita la domnia lui Solomon prin aceea ca procura date despre relatarea insurectiei lui Adonia. Motivul pentru care Solomon s-a urcat pe tron inaintea mortii lui David se gaseste in efortul lui Adonia de a lua imparatia. David era atunci batran si bolnavicios, dupa cate se parea, aproape de sfarsitul vietii si cu nici un chip nu era in situatia de a actiona in mod hotarat intr-o vreme de criza. De aceea, scriitorul incepe cu descrierea situatiei lui David. David ajunsese la varsta de saptezeci de ani (2Sa 5,4). Aceasta face ca el, la data mortii, sa fie mai batran decat oricare alt imparat evreu despre care s-a pastrat un raport scris. Viata lui a fost grea si plina de incercari. Lipsurile, suferinta, primejdiile si durerea au doborat un organism alta data robust. Imparatul se vedea lipsit de taria lui si in mare masura slabit. Se mai putea de asemenea ca el sa fi suferit de vreo boala grea. Si acum, pe langa suferintele trupesti, mai era rebeliunea din partea unuia dintre fiii sai.

Descriind incidentele naratiunii, autorul dovedeste ca este bine informat. El descopera amanunte intime cunoscute numai de unul care este la curent cu viata de la curte. El nu scrie pentru slava sau beneficiul imparatului, ci pentru posteritate. Nu este necesar sa se sublinieze invatatura morala, fiecare amanunt usturator al naratiunii vorbeste de la sine. Asprele fapte ale vietii sunt raportate in mod exact asa cum au avut loc, exact asa cum aveau sa aiba loc intr-o lume in care monarhi ingamfati si victoriosi si chiar barbati seriosi ai lui Dumnezeu nu sunt absolviti de a aduna recolta semintelor pe care le-au semanat.



1:2 Slujitorii lui i-au zis: Sa se caute pentru domnul imparatul o fata fecioara; ea sa stea inaintea imparatului, sa-l ingrijeasca, si sa se culce la sanul tau; si domnul meu imparatul se va incalzi.

Slujitorii lui. Acestia erau slujbasi regali, ministri ai imparatului care se ingrijeau de nevoile lui personale si erau raspunzatori fata de natiune de starea lui. Iosif Flavius ii numeste ,,medici” (Antiquities VII 14.3). Remediul propus de a cauta o femeie tanara si sanatoasa pentru a transmite caldura si vigoare unui trup amortit si slabit era folosit in vremurile din vechime cand cunostintele medicale erau putine. Prescrieri asemanatoare pot fi citite gasite in Europa medievala si in Orientul modern.



1:3 Au cautat in tot tinutul lui Israel o fata tanara si frumoasa, si au gasit pe Abisag, Sunamita, pe care au adus-o la imparat.

Sunamita. Suna, numit acum Sôlem, era in Isahar (Iosua 19,17.18), pe o colina din campia Ezraelonului la vreo 12 km sud-vest de Tabor. Atractiva sunamita era din acelasi loc cu fata sulamita din Cantarea lui Solomon (Cantarea cantarilor 6,13), dar nu este nici o dovada ca cele doua erau identice.



1:4 Aceasta fata era foarte frumoasa. Ea a ingrijit pe imparat, si i-a slujit; dar imparatul nu s-a impreunat cu ea.

I-a slujit. Aleasa fata nu urma doar sa ajute aducand vitalitate unui monarh bolnav, ci si sa lucreze ca sora de caritate si ingrijitoare, sa stea inaintea lui pentru indeplinirea unor astfel de indatoriri care aveau sa asigure confortul si sanatatea imparatului.



1:5 Adonia, fiul Haghitei, s-a sumetit pana acolo incat a zis: Eu voi fi imparat! Si si-a pregatit care si calareti, si cincizeci de oameni care alergau inaintea lui.

Adonia. Al patrulea fiu al lui David (2Samuel 3,4; 1Cronici 3,2). Fiii mai mari, Amon si Absalom erau morti, se presupune ca si Chileab, pentru ca nu se mai aude nimic despre el. In felul acesta, se parea ca Adonia era urmatorul la tron.

Eu voi fi imparat. Fara indoiala ca Adonia a sustinut ca era indreptatit sa ceara pentru sine tronul. Increzandu-se in faptul ca era mai varstnic si plin de mandrie, el s-a hotarat sa faca pasii necesari pentru a-si asigura accesul la imparatie. Cu toate ca trebuie sa fi stiut de planurile tatalui sau, el era gata sa ocupe tronul prin forta, daca era necesar, impotriva a ceea ce era in mod evident dispozitia divina (1Cronici 22,5-9). Solomon, fratele mai tanar, era mai bine calificat sa fie domnitor peste Israel (PP 749), dar Adonia era hotarat sa fie el imparat, fara sa-i pese de urmarile care puteau veni asupra tarii si asupra celor care alegeau sa-si lege soarta de a lui. Totdeauna rezultatele sunt tragice cand judecata si discernamantul sunt dispretuite in favoarea slujirii eului.



1:6 Tatal sau nu-l mustrase niciodata in viata lui, zicand: Pentru ce faci asa? Adonia, de altfel, era foarte frumos la chip, si se nascuse dupa Absalom.

Nu-l mustrase. Adonia era un copil stricat – stricat de un tata prea ingaduitor. Copil fiind, acestui aspirant la tron i se ingaduise sa umble pe propriile lui cai si acum era lipsit de control. Multe vieti au fost ruinate printr-un exces de iubire paterna.

Frumos. Adonia era frumos si atragator si, de aceea, fara indoiala drag multora din popor. Dar frumusetea personala nu se afla printre calificarile principale necesare ocuparii pozitiei de conducator. Darurile naturale ale lui Adonia i-au adus vanitate, infumurare nebuneasca si ambitie egoista. Patimile lui tineresti erau mai puternice decat principiile lui si pornirile lui calcau in picioare convingerile lui. El era doar ,,frumos la chip”. Este mult mai important pentru un barbat sa aiba o inima buna.

Se nascuse. Ebraicul yaledah, ,,ea nascuse”. ,,Mama lui” (engl.) a fost adaugat de traducator. Maaca a fost mama lui Absalom (1Samuel 3,3), in timp ce Haghita era mama lui Adonia (1Samuel 3,4). O redare mai buna ar fi: ,,El se nascuse dupa Absalom”.



1:7 El a vorbit cu Ioab, fiul Teruiei, si cu preotul Abiatar: si acestia au trecut de partea lui.

A vorbit cu Ioab. Cu sprijinul capeteniei ostirii, Ioab, Adonia a sperat sa castige ostirea si, prin marele preot Abiatar, sa-si asigure sprijinul preotiei. Atat Ioab, cat si Abiatar fusesera foarte apropiati de David si adusesera la indeplinire servicii nobile pentru el in vremuri grele si tulburi. Ioab a fost un om aspru, indraznet si uneori fara scrupule, uneori poruncitor si chiar neascultator de poruncile imparatesti. Abiatar era fiul lui Ahimelec, care murise din cauza lui David. Abiatar fusese unul dintre cei mai hotarati prieteni ai lui David, insotindu-l in peregrinarile sale, cand se ascundea de Saul (1Samuel 22,20-23), slujindu-i cand a fost imparat la Hebron (2Samuel 15,35) si fugind impreuna cu el, cand s-a razvratit Absalom (2Samuel 15,24.29.35.36; 17,15; 19,11). Motivul acestei dezertari in acea vreme nu este clar, dar se poate ca el n-a vazut purtarea lui Adonia ca o razvratire adevarata. Desemnarea de catre David a lui Solomon pentru tron putea fi privita ca izvorand dintrun exces de afectiune, iar pretentia fiului mai mare pentru coroana putea fi privita drept justa si indreptatita. In ceea ce-l priveste, Ioab se poate sa fi dat sprijin lui Adonia din ura fata de imparat din cauza ca fusese s scos din slujba (2Samuel 19,13).



1:8 Dar preotul Tadoc, Benaia, fiul lui Iehoiada, prorocul Natan, Simei, Rei si vitejii lui David, n-au fost cu Adonia.

Tadoc. Mare preot impreuna cu Ahimelec (vezi despre 2 Samuel 8,17), iar dupa moartea lui, cu Abiatar (2Samuel 20,25). Atat Tadoc, cat si Abiatar au ramas credinciosi lui David in razvratirea lui Absalom, fiind trimisi inapoi impreuna cu chivotul la Ierusalim, cand a fugit David (2Samuel 15,24-29.35). Legatura exacta dintre cei doi preoti nu este clara, dar probabil ca, avand in vedere ca Tadoc a slujit la Cortul marturiei de la Gabaon (1Cronici 16,39), Abiatar a slujit la sanctuar, care avea chivotul in Sion (vezi 1Cronici 16,1; compara cu 2Samuel 5,2).

Benaia. Capetenia cheretitilor si peletitilor (2Samuel 8,18; 20,23; 1Cronici 18,17), garda personala a lui David (2Samuel 23,20-23) care l-a insotit cu ocazia razvratirii lui Absalom (2Samuel 15,18). Avandu-se in vedere numele lor s-a ajuns la concluzia, in general acceptata, ca erau recrutati dintre cretani si filisteni. Aceste trupe nu erau sub comanda lui Ioab si fara indoiala ca Ioab il privea cu invidie pe Benaia, considerandu-l rival.

Natan. Un profet activ din zilele lui David si foarte apropiat de imparat. Natan a putut fi socotit de Solomon printre principalii sai sustinatori. El a fost acela care a dat printului-copil numele de Iedidia, ,,iubitul lui Iehova” (2Samuel 12,25).



1:9 Adonia a taiat oi, boi si vitei grasi, langa piatra lui Zohelet, care este, langa En-Roguel; si a poftit pe toti fratii lui, fiii imparatului, si pe toti barbatii lui Iuda din slujba imparatului.

A taiat oi. Cand Saul a fost facut imparat la Ghilgal, ,,ei au adus jertfe de multumire” (1Samuel 11,15). Cand Samuel a fost chemat sa-l unga pe David ca imparat, el a fost instruit de Domnul sa aduca o jertfa, la care au fost chemati si Isai si fiii lui (1Samuel 16,1-5). Tot asa, cand Absalom a pus mana pe tron, el a adus jertfe (2Samuel 15,12). Jertfa lui Adonia era o jertfa de multumire, ca acelea aduse in ocazii de bucurie sau de multumire, o jertfa la care puteau fi multi invitati.

En-Roguel. Un izvor adanc, la poalele Ierusalimului, chiar dincolo de contopirea vaii Chedronului cu cea a Hinomului. In conformitate cu Iosif Flavius, acesta era in gradina imparatului (Antiquities, VII. 14,4), in afara cetatii. Astazi este cunoscuta sub numele de Bir Ayyub, ,,Fantana lui Iov”.



1:10 Dar n-a poftit pe prorocul Natan, nici pe Benaia, nici pe viteji, nici pe fratele sau Solomon.

Dar n-a poftit. Faptul ca Solomon nu a fost invitat la jertfa este o dovada ca Adonia isi dadea bine seama de dorinta tatalui sau ca imparatia sa fie preluata de Solomon, iar Adonia era hotarat sa impiedice aducerea la indeplinire a planurilor lui David. Neinvitandu-l pe Solomon, Adonia si-a tradat planurile si intentiile si a prilejuit insuccesul straduintelor sale.



1:11 Atunci Natan a zis Bat-Sebei, mama lui Solomon: N-ai auzit ca Adonia, fiul Haghitei, s-a facut imparat, fara sa stie domnul nostru David?

Natan a zis. Fapta lui Natan corespundea cu raspunderile lui ca profet al lui Dumnezeu si ca slujbas credincios al statutului. El a vazut ca infaptuirea complotului avea sa fie indreptata impotriva implinirii scopului divin si cu o hotarare si rapiditate caracteristice a trecut la punerea in actiune efectiva a unor miscari destinate sa dejoace planurile conspiratorilor. Bat-Seba stia prea bine ca uzurparea de catre Adonia ar fi fost fireste pecetluita cu sangele ei si al fiului ei . Mai mult ca oricine altcineva, ea era in masura sa se apropie de imparat ca sa ia masurile cerute de situatie. Cu mare pricepere si prudenta, Natan a propus desfasurarea unei actiuni menite sa puna capat conspiratiei si sa previna repetarea experientei teribile a lui Absalom.



1:12 Vino dar acum, si-ti voi da un sfat, ca sa-ti scapi viata ta si viata fiului tau Solomon.

Verset ce nu a fost comentat.

1:13 Du-te, intra la imparatul David, si spune-i: Imparate, domnul meu, n-ai jurat tu roabei tale, zicand: Fiul tau Solomon va imparati dupa mine, si va sedea pe scaunul meu de domnie? Pentru ce dar imparateste Adonia?

Verset ce nu a fost comentat.

1:14 Si in timp ce tu vei vorbi cu imparatul, eu insumi voi intra dupa tine, si-ti voi intari cuvintele.

Verset ce nu a fost comentat.

1:15 Bat-Seba s-a dus in odaia imparatului. El era foarte batran; si Abisag, Sunamita, ii slujea.

Bat-Seba s-a dus in odaie. Mama lui Solomon avea permisiunea sa se miste in voie oriunde in palat, de aceea a mers in mare graba la imparat, chiar daca acesta era bolnav. Privind-o cum se apleaca reverentios inaintea sa, cu un aer preocupat si umil, David si-a dat seama imediat ca ceva neobisnuit de important a provocat vizita si, de aceea, a cerut amanunte. Faptul ca David nu stia nimic despre cele ce se petreceau, ca el nu fusese consultat de Adonia cu privire la planurile propuse de el si ca Natan fusese informat despre ele in momentul punerii lor in aplicare dovedeste cat de in ascuns fusese condusa operatiunea. Intriga descopera ca Adonia nu era condus de o constiinta curata. Bat-Seba a inceput prin a-i aminti sotului ei fagaduinta pe care i-o facuse ca fiul ei, Solomon, va urma la tron si apoi, pe neasteptate, l-a informat ca, in ciuda fagaduintei lui, Adonia era deja imparat. Acesta indraznise sa ia imparatia in timp ce David era inca pe tron. Intr-o situatia ca aceasta, ochii intregului Israel erau asupra lui David ca sa vada care era pozitia acestuia. Bat-Seba i-a adus aminte de raspunderea lui fata de natiune in acest ceas al crizei si de faptul ca, in caz ca nu va actiona, va purta vina pentru soarta care ii astepta pe ea si pe fiul ei.



1:16 Bat-Seba s-a plecat si s-a inchinat inaintea imparatului. Si imparatul a zis: Ce vrei?

Verset ce nu a fost comentat.

1:17 Ea i-a raspuns: Domnul meu, tu ai jurat roabei tale pe Domnul, Dumnezeul tau, zicand: Solomon, fiul tau, va imparati dupa mine, si va sedea pe scaunul meu de domnie.

Verset ce nu a fost comentat.

1:18 Si acum iata ca Adonia imparateste! Si tu nu stii, imparate, domnul meu!

Verset ce nu a fost comentat.

1:19 El a junghiat boi, vitei grasi si oi in mare numar; si a poftit pe toti fiii imparatului, pe preotul Abiatar, si pe Ioab, capetenia ostirii, dar pe robul tau Solomon nu l-a poftit.

Verset ce nu a fost comentat.

1:20 Imparate, domnul meu, tot Israelul are ochii indreptati spre tine, ca sa-i faci cunoscut cine va sedea pe scaunul de domnie al imparatului, domnului meu, dupa el.

Verset ce nu a fost comentat.

1:21 Si cand imparatul, domnul meu, va fi culcat impreuna cu parintii sai, se va intampla ca eu si fiul meu Solomon vom fi priviti ca niste vinovati.

Verset ce nu a fost comentat.

1:22 Pe cand inca vorbea ea cu imparatul, iata ca a sosit prorocul Natan.

Iata ca a sosit. In momentul culminant, a intrat Natan si a intrerupt pe regina cu raportul lui urgent. Bat-Seba s-a retras cu intelepciune (vezi v. 28), dandu-i lui Natan ocazia sa faca acelasi anunt nelinistitor, ca Adonia domnea. Desigur ca aceasta nu se putea intampla decat la porunca imparatului! Dar cum putea David sa dea astfel de porunci? Cum le-a dat fara sa spuna nimic sfetnicului si prietenului sau de incredere?

Fiecare intrebare era o mustrare mascata, o lovitura pentru imparat din cauza implicarii acestuia intr-o nedreptate care tintea drept in Solomon, Benaia si Tadoc. Cum a putut David sa intoarca spatele acestor barbati care-i fusese atat de apropiati? Intrebarile au fost, desigur, numai pentru a obtine din partea imparatului o dezmintire puternica. Dezmintirea trebuia sa implice in mod necesar o mustrare regala asupra intregului complot injurios, pentru ca nimic asemanator nu putea fi conceput ca avand loc fara voia imparatului, afara numai daca acesta era un complot indreptat direct impotriva tronului. Natan, nu facea decat sa asigure succesul misiunii sale, pentru ca acum era randul imparatului sa fie ofensat si sa dea instructiuni cu privire la masurile urgente care trebuiau luate pentru a nimici complotul conspiratorilor.



1:23 Au dat de stire imparatului, si au zis: Iata ca a venit prorocul Natan! El a intrat inaintea imparatului, si s-a inchinat inaintea imparatului cu fata pana la pamant.

Verset ce nu a fost comentat.

1:24 Si Natan a zis: Imparate, domnul meu, oare tu ai zis: Adonia va imparati dupa mine, si va sedea pe scaunul meu de domnie?

Verset ce nu a fost comentat.

1:25 Caci el s-a pogorat astazi, a taiat boi, vitei grasi si oi, in mare numar; si a poftit pe totii fiii imparatului, pe capeteniile ostirii, si pe preotul Abiatar. Si ei mananca si beau inaintea lui, si zic: Traiasca imparatul Adonia!

Verset ce nu a fost comentat.

1:26 Dar nu m-a poftit nici pe mine, care sunt robul tau, nici pe preotul Tadoc, nici pe Benaia, fiul lui Iehoiada, nici pe robul tau Solomon.

Verset ce nu a fost comentat.

1:27 Oare din porunca domnului meu, imparatul, are loc lucrul acesta, si fara sa fi facut cunoscut robului tau cine are sa se suie pe scaunul de domnie al imparatului, domnului meu, dupa el?

Verset ce nu a fost comentat.

1:28 Imparatul David a raspuns: Chemati-mi pe Bat-Seba. Ea a intrat, si s-a infatisat inaintea imparatului.

Chemati-mi pe Bat-Seba. Imparateasa era gata, asteptand actul urmator in drama care se desfasura cu repeziciune. Ea s-a apropiat cu incredere de imparat, pentru ca el isi daduse cuvantul fata de ea si stia ca promisiunea va fi implinita. David a asigurat-o din nou, reinnoindu-si juramantul si fagaduindu-i ca acesta va fi implinit chiar in ziua aceea.



1:29 Si imparatul a jurat, si a zis: Viu este Domnul, care m-a izbavit din toate necazurile,

Verset ce nu a fost comentat.

1:30 ca, asa cum am jurat pe Domnul, Dumnezeul lui Israel, zicand: Fiul tau Solomon va imparati dupa mine, si va sedea pe scaunul meu de domnie in locul meu, asa voi face azi.

Verset ce nu a fost comentat.

1:31 Bat-Seba s-a plecat cu fata la pamant, si s-a inchinat inaintea imparatului. Si a zis: Traiasca pe vecie domnul meu, imparatul David!

Verset ce nu a fost comentat.

1:32 Imparatul David a zis: Chemati-mi pe preotul Tadoc, pe prorocul Natan si pe Benaia, fiul lui Iehoiada. Ei au intrat si s-au infatisat inaintea imparatului.

Chemati-mi pe preotul Tadoc. Tadoc, Natan si Benaia nu fusesera chemati de Adonia, dar ei au fost chemati acum de imparat. Ei nu sprijinisera cu nimic pe Adonia in conspiratia lui impotriva tronului, dar acum erau personajele principale in sprijinirea tronului. David, desi ,,era batran si inaintat in varsta”, se simte cuprins de energia caracteristica tineretii sale. El gandeste limpede si actioneaza rapid. Sunt date directive concise privitoare la partea pe care o avea fiecare de facut. Neasteptata sclipire de forta si hotararea in actiune sunt in contrast clar cu timiditatea si descurajarea cu care, mai tanar fiind, a primit stirea despre revolta lui Absalom (2Samuel 15,14). Pe vremea aceea, David stia ca pacatuise si ca primea o pedeapsa de la Dumnezeu. Acum totul trecuse si stia ca Dumnezeu era de partea lui.

1:33 Si imparatul le-a zis: Luati cu voi pe slujitorii stapanului vostru, puneti pe fiul meu Solomon calare pe catarul meu, si pogorati-l la Ghihon.

Pe catarul meu. Un animal care fara indoiala era bine cunoscut poporului ca fiind rezervat sa fie folosit numai de imparat si care simboliza prerogativele si privilegiile imparatiei. Daca Solomon va fi vazut calarind pe acel magar, poporul va sti ca el era imparat.

Ghihon. Locul ales pentru ceremonie a fost Ghihon, faimosul izvor al Ierusalimului din vechime, pe panta sud-estica a Ofelului. El era asezat chiar la rasarit de cetatea lui David si astazi este cunoscut sub numele de ’Ain Sitti Maryam, ,,Izvorul fecioarei Maria”. Acesta a fost izvorul spre care iebusitii au construit un tunel ca apa sa poata fi procurata fara ca ei sa se aventureze in afara zidurilor cetatii. Mai tarziu Ezechia a construit un tunel de la Ghihon pentru a duce apa in partea de vest a cetatii lui David (2Cronici 32,30) in Lacul de sus sau Lacul Siloamului. El a construit in jurul acestui lac un zid in asa fel incat sa se poata ajunge la apa in caz de asediu (2Cronici 33,14). Locul in care urma sa fie uns Solomon se afla cam la 1 km peste valea En-Roguel, unde se desfasurau festivitatile incoronarii lui Adonia.



1:34 Acolo, preotul Tadoc si prorocul Natan sa-l unga imparat peste Israel. Sa sunati din trambita, si sa ziceti: Traiasca imparatul Solomon!

Sa-l unga. Ceremonia ungerii trebuia adusa la indeplinire de catre Tadoc ca preot si de catre Natan ca profet, ambii fiind imputerniciti sa indeplineasca ritualul prin prerogativele lor oficiale. Samuel, care a uns pe David (1Samuel 16,13) era si profet si preot. Iehu a fost uns de unul din fiii profetilor, trimis de Elisei (2Regi 9,1-3).



1:35 Sa va suiti apoi dupa el ca sa vina sa se aseze pe scaunul meu de domnie, si sa imparateasca in locul meu. Caci porunca mea, este ca el sa fie capetenia lui Israel si Iuda.

Caci porunca mea este ca el sa fie. Evident ca David pretindea dreptul de a numi pe succesorul sau. Aceasta corespundea obiceiului recunoscut al Orientului. Alyates l-a numit pe Creosus; Cir l-a numit pe Cambise si Darius l-a numit pe Xerses. Herodot declara ca era o lege a persilor ca un imparat sa-l numeasca pe succesorul sau inainte de a pleca intr-o expeditie. Un si mai mare drept de a numi un succesor era exercitat de anumiti imparati ai Romei si ocazional de catre califi (vezi cele despre cap. 1,39 si 2,24).

Israel si Iuda. Aici este de observata o distinctie clara intre Israel si Iuda. Dovezi ale deosebirii se pot urmari inapoi pana pe vremea cand tara a fost impartita, pentru prima data, intre semintii (Iosua 11,21; 18,5). David a domnit intai peste Iuda la Hebron (2Samuel 2,4) si apoi l-au abordat batranii lui Israel in scopul de a deveni imparatul lor (2Samuel 5,1-3). Pe vremea revoltei lui Absalom, separarea dintre Israel si Iuda s-a observat si mai pregnant (2Samuel 15,10.13; 18,6.7; 19,41-43; 20,1.2).



1:36 Benaia, fiul lui Iehoiada, a raspuns imparatului: Amin! Asa sa vrea Domnul, Dumnezeul domnului meu, imparatul:

Verset ce nu a fost comentat.

1:37 Domnul sa fie cu Solomon cum a fost cu domnul meu, imparatul, ca sa-si inalte scaunul de domnie mai presus de scaunul de domnie al domnului meu, imparatul David!

Verset ce nu a fost comentat.

1:38 Atunci preotul Tadoc s-a pogorat impreuna cu prorocul Natan, cu Benaia, fiul lui Iehoiada, cu Cheretitii si Peletitii; au pus pe Solomon calare pe catarul imparatului David, si l-au dus la Ghihon.

Verset ce nu a fost comentat.

1:39 Preotul Tadoc a luat cornul cu untdelemn din cort, si a uns pe Solomon. Au sunat din trambita, si tot poporul a zis: Traiasca imparatul Solomon!

Traiasca imparatul Solomon. (engl. ,,God save king Solomon”). Aceasta este o traducere idiomatica a ebraicului care literal se citeste ,,traiasca imparatul Solomon”. Planurile bine aranjate ale lui David au fost aduse prompt si efectiv la indeplinire. Noul imparat a fost uns cu untdelemnul sfant din cortul intalnirii, ungerea aratand ca el era imparat prin voia Domnului si cu binecuvantarea divina. Dupa ce trambitele au rasunat, strigatul ,,traiasca imparatul Solomon” anunta ca Solomon era imparat si ca fusese acceptat de popor. Proclamarea oficiala a venit intai prin vestitor, in acord cu porunca lui David (v. 34), apoi strigatul a fost preluat de popor (v. 40).



1:40 Tot poporul s-a suit dupa el, si poporul canta din fluier si se desfata cu mare bucurie; se clatina pamantul de strigatele lor.

Verset ce nu a fost comentat.

1:41 Zvonul acesta a ajuns pana la Adonia si la toti cei poftiti care erau cu el, tocmai in clipa cand sfarseau de mancat. Ioab, auzind sunetul trambitei, a zis: Ce este cu vuietul acesta de care rasuna cetatea?

Ioab auzind. Solomon era insotit de un grup de oameni care saluta incoronarea noului imparat cu placere netarmurita si cu strigate vesele de aclamare. Adonia era inconjurat de o ceata de conspiratori care tocmai terminasera festivitatile, umbrite intr-o masura suficienta de un simtamant tainic de neliniste si teama. Sunetul trambitei, care pentru un grup era semnul triumfului, pentru cealalta a fost ca un semnal al sentintei. Urechea ascutita a vajnicului razboinic Ioab a prins curand semnificatia celor ce se petreceau.



1:42 Pe cand vorbea el inca, a venit Ionatan, fiul preotului Abiatar. Si Adonia a zis: Apropie-te, ca esti un om viteaz, si aduci vesti bune.

Ionatan. Acesta era fiul unuia dintre conspiratori care fusese pus sa spioneze miscarile din Ierusalim si de la palat. El isi riscase viata ca sa aduca informatii confidentiale (2Samuel 15,27.36; 17,17-21), si apoi, de asemenea, in slujba lui David.

Vesti bune. Numai bune nu erau vestile aduse conspiratorilor si Adonia n-avea cum sa astepte altfel de vesti. El a rostit acele cuvinte pentru incurajarea proprie si a celorlalti.



1:43 Da, a raspuns Ionatan lui Adonia, domnul nostru imparatul David a facut imparat pe Solomon.

Domnul nostru imparatul. Atata timp cat David traia sau cat inca nu fusese numit un succesor, cuvantul lui David era lege. Daca Adonia nu era pregatit sa sprijine revolta sa prin forta armelor, el si cei ce erau cu el nu puteau decat sa recunoasca faptul ca vointa batranului imparat era inca vointa natiunii si ca hotararile sale urmau sa fie aduse la indeplinire.



1:44 A trimis cu el pe preotul Tadoc, pe prorocul Natan, pe Benaia, fiul lui Iehoiada, pe Cheretiti si Peletiti, si l-au pus calare pe catarul imparatului.

Verset ce nu a fost comentat.

1:45 Preotul Tadoc si prorocul Natan l-au uns imparat la Ghihon. De acolo s-au suit inveselindu-se, si cetatea a fost pusa in miscare: acesta este vuietul pe care l-ati auzit.

Verset ce nu a fost comentat.

1:46 Solomon s-a si asezat pe scaunul de domnie al imparatului.

Solomon s-a asezat pe scaunul de domn. Faptele sunt fapte, oricat de nebinevenite ar fi fost ele pentru conspiratori. Cel mai important lucru era ca, pe scaunul de domnie sedea Solomon si nu Adonia. El fusese ales in mod oficial de David ca urmas al sau. Fusese pus sa calareasca, pe drumul spre locul incoronarii, catarul imperial. Fusese uns in cadrul unei solemnitati speciale. Garda imparateasca era cu el. Tadoc, Natan si Benaia erau de partea lui. Inima poporul era de partea lui. Totul fusese facut cum se cuvine si in ordine, in acord cu vointa lui David si cu aprobarea clara a lui Dumnezeu. Totul se facuse in mod public si singurul lucru pe care conspiratori il puteau face era sa-l recunoasca pe Solomon ca imparat (vezi cele despre v. 35).



1:47 Si slujitorii imparatului au venit sa binecuvanteze pe domnul nostru imparatul David, zicand: Dumnezeul tau sa faca numele lui Solomon mai vestit decat numele tau, si el sa-si inalte scaunul de domnie mai presus de scaunul tau de domnie! Si imparatul s-a inchinat pe patul sau.

Imparatul s-a inchinat. Nici un monarh pamantesc nu traieste vesnic. Faptul ca David stia ca-i venise sfarsitul si ca sceptrul imparatesc trebuia sa ajunga acum in mainile altuia nu putea trece fara sa aduca o unda de tristete. Dar David si-a acceptat linistit soarta si s-a prosternat pe patul sau in semn de recunoastere smerita a faptului ca urmasul sau sedea pe tron. Inchinarea lui n-a fost fata de noul imparat, ci fata de Dumnezeu, ca multumire pentru toate binecuvantarile si purtarea Lui de grija.



1:48 Iata ce a zis si imparatul: Binecuvantat sa fie Domnul, Dumnezeul lui Israel, care mi-a dat astazi un urmas pe scaunul meu de domnie, si mi-a ingaduit sa-l vad!

Verset ce nu a fost comentat.

1:49 Toti cei poftiti de Adonia s-au umplut de spaima; s-au sculat si au plecat care incotro.

S-au umplut de spaima. Istorisirea lui Ionatan despre ceea ce avusese loc a umplut pe Adonia si pe oaspetii lui de groaza si consternare. Fara plecaciunile de rigoare, sustinatorii lui Adonia s-au ridicat si au fugit. Faptul acesta arata ca si-au recunoscut starea complet deznadajduita a cauzei in sprijinul carora se angajasera.



1:50 Adonia s-a temut de Solomon; s-a sculat si el, a plecat, si s-a apucat de coarnele altarului.

Coarnele altarului. Coarnele altarului erau niste proeminente in cele patru colturi ale lui (Exod 27,2; 30,2; 38,2), pe care se stropea cu sange (Exod 29,12; Levitic 4,7; Ezechiel 43,20). Gestul de a prinde coarnele altarului insemna a cere dreptul sanctuarului. Acest drept era acordat unui ucigas cu voia (Exod 21,14), dar lui Ioab nu i-a fost acordat dupa moartea lui David (1Regi 2,28-31). Prinzandu-se de altar, Adonia a admis ca este vinovat de o fapta pentru care putea fi omorat. Recunoscandu-l pe Solomon ca imparat (v. 51) este posibil ca el a incercat sa faca publica greseala lui si sa prezint complotul ca o fapta facuta in pripa si din neatentie, pentru care sanctuarul putea fi, pe drept, solicitat.



1:51 Au venit si au spus lui Solomon: Iata ca Adonia se teme de imparatul Solomon, si s-a apucat de coarnele altarului, zicand: Sa-mi jure imparatul Solomon azi ca nu va omori pe robul sau cu sabia!

Verset ce nu a fost comentat.

1:52 Solomon a zis: Daca va fi om cinstit, un par din cap nu-i va cadea la pamant; dar daca se va gasi rautate in el, va muri.

Verset ce nu a fost comentat.

1:53 Si imparatul Solomon a trimis niste oameni, care l-au pogorat de pe altar. El a venit si s-a inchinat inaintea imparatului Solomon, si Solomon i-a zis: Du-te acasa.

Du-te acasa. Uzurparea lui Adonia s-a terminat cu bine, fara varsare de sange. David a dat dovada de intelepciune rezolvand problema prin asezarea pe tron a lui Solomon si ingaduind ca evenimentele sa ia cursul lor natural, neintervenind cu trupele lui in reprimarea uzurpatorului. Solomon a ales calea intelepciunii si a indurarii aratand iertare, precizand totusi clar ca aceasta iertare a fost acordata cu conditia unei purtari ulterioare bune. Daca Adonia se va purta ca un om cumsecade, traind linistit ca simplu cetatean si supunandu-se fata de noul regim, el nu va avea probleme. Dar daca nu, viata lui va fi pusa in primejdie. Adonia s-a inchinat inaintea imparatului si s-a supus infamei lui sorti.

ELLEN G. WHITE COMENTEAZA:

1-53 PP 749.750

1-7 PP 749

32-40 PK 25


Printable Mode

Seek to any passage:


Book:
Chapter:
Paragraph:

Search the text:


Search in:
Terms:
Case insensitive:


Special note for ANDROID SmartPhones
I recommend to download PhoneMe emulator for Android from here. Especially I recommend phoneME Advanced - Foundation Profile + MIDP High Resolution b168 rev20547 from here, or from here.

Then you have to build your application, to transfer the .jar and .jad files on your mobile phone and run using this nice emulator.

1. Install a Zip Utility from Android Market.

2. Install a File Manager from Android Market.

3. Download and install PhoneMe, as mentioned above.

4. Build your application by using Download Multilingual Service or Dynamic Download (zip).

5. Copy the zip file into your Android Phone and unzip the content in a folder, and then write down the path to the unzipped files and the name of the .jad file.

6. Launch PhoneMe from your smartphone.

7. Inside PhoneMe, write to the main window the path and the name to the .jad file, above mentioned. Will look something like: file:///mnt/sd/download/BiblePhone.jad and then press enter.

8. The application will be installed, and next a hyperlink will be available below the above mentioned textbox. On this way you can install as many of MIDP application you like on your Android Phone.


How to install the application in Java Mobile enabled phones

It is possible now to have the Holy Scriptures on your mobile phone and to read it wherever you are due to the Mobile Information Device Profile (MIDP) technology in 1.0 and 2.0 versions, developed for Java applications.

A good advice is to try in the beginning the MIDP 1.0 / 128 Kbytes version, and progressively to advance to MIDP 2.0 and larger volumes (512 Kbytes or more).

The application is available for MIDP 2.0, MIDP 1.0. You have only to select one table on the field MIDP2.0 or MIDP1.0, according to the desired Bible version. Then, you shall make a click on the JAR (Java Archive) file in order to obtain the software to be installed on your mobile phone.

I recommend you to start with STARTER(MIDP1.0old) edition, then to continue with INTERMEDIATE(MIDP1.0), and in the end, if the mobile phone supports this thing, to try to install the ADVANCED (MIDP2.0) edition. Also, start with 128 kbytes volumes, continue with 512 kbytes, and at the end try the version in one file.

There are cases where the mobile phone requires so called JAD (Java Descriptor) files. These JAD files has to be uploaded, on this case, together with the desired JAR files(s).

There are different methods to download the applications in your mobile phone as follows:
1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
2. By using the infrared port of the mobile phone
3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone
4. By cable link between PC ad mobile phone
5. If none from the above cases are valid

Next, we shall examine each case in order to have a successfully installation of the software.


1. Directly from Internet by using a WAP or GPRS connection
 

If your have Internet access on your mobile phone (e.g. WAP or GPRS), it is enough to access https://biblephone.intercer.net/wap/  from the browser of the mobile phone, and to access the desired Bible version, and then to make an option about MIDP1.0 or MIDP2.0, and finally to select the desired module (e.g. one or more). After the last selection, the desired version will be downloaded on your mobile phone.

Many phones have only this option for installing JAVA appplications.

2. By using the infrared port of the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.

If you don't have access to Internet directly from your mobile phone, then you shall have to pass to this step requiring to have infrared ports on your mobile phone and on the computer.
a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to activate the infrared port on the mobile phone and align it with the infrared port of the computer (preferable laptop).

c. Then a window will appear asking what file you want to send to the mobile phone. Next, you will select the downloaded JAR file, and after OK, the mobile phone will ask you if you want to load that file. You say YES and the application will be downloaded on your mobile phone.
d. Probably, you will be asked by the mobile phone where you want to save it (e.g. on the games or applications directories). After you made this selection, the file will be ready to be loaded for run.
The displaying preference can be set inside the application in order to have larger fonts, full screen display etc.

3. By wireless Bluetooth access to the mobile phone

Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
This situation is similar with the infrared case. You have only to activate Bluetooth access on your mobile phone (check if exists) and on the computer (check if exists).

4. By cable link between PC ad mobile phone
Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones.
On this case the steps are as follows:

a. On this case, you will download the application by using the computer from the Internet (i.e. JAR files).
b. Once the application is downloaded (preferable on the desktop) you will have to set up the wired connection between the mobile phone and the computer. Next, you will start the synchronization / data transfer application and download the JAR file in your mobile phone. Surely, you will have to consult the CD of your mobile phone.
c. By this application you shall transfer into your mobile phone the JAR file in the games or applications directories. Next, you will have to select for run the JAR desired file.

5. If none from the above cases are valid
On this unhappy case, I recommend you to find a friend with a laptop having infrared / Bluetooth capabilities, or to buy a data link cable, or to change your current model of mobile phone.
Unfortunately, some models of mobile phones require only WAP/GPRS in order to download and run Java applications.


Sometimes there is a need for a special uploader software for specific mobile phones. Therefore check the documentation of them and also the page for specific models.

Why so many versions? Simple, because not all the mobile phones support the Bible in one file with MIDP 2.0 (the most advanced for the time being).

Multilingual Online Ebooks

It is possible now to have the inspirational ebooks on your browser and to read it allowing you to make comparisons between different translations or versions for a specific language. This occasion is unique, and you have only to browse to the desired author and book.


Select another version:



Source: Text from read this link, compiled by biblephone2008@gmail.com





free counters

Locations of visitors to this page






If you have any questions, remarks, suggestions, please contact me here. May God bless you in studying the Holy Scriptures.



Sitemap: Please select the BiblePhone modules in your language: