Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Ioan

1 Ioan 5:4


5:4 pentru ca oricine este nascut din Dumnezeu, biruieste lumea; si ceea ce castiga biruinta asupra lumii, este credinta noastra.

Pentru ca. Literal, ,,deoarece”. Ioan este pe punctul de a oferi inca un motiv pentru care poruncile lui Dumnezeu nu sunt o povara obositoare si istovitoare. Pentru sufletul omenesc lipsit de ajutor, ele sunt imposibil de implinit (Romani 8,7), dar pentru crestinul nascut din nou (Ioan 3,3), toate lucrurile sunt cu putinta (Marcu 11,22–24; Filipeni 4,13). El este partas firii dumnezeiesti (2 Petru 1,4) si se adapa din aceleasi izvoare care L-au sustinut pe Hristos in viata Sa pe acest pamant (TM 386; DA 123).

Oricine. [,,Orice“, KJV]. Se poate ca Ioan a folosit cuvantul ,,orice” in loc de ,,oricine” pentru a sublinia natura cuprinzatoare a adevarului pe care il rosteste (compara cu Ioan 3,6). Fiecare principiu drept vine de la Dumnezeu si e capabil sa biruiasca principiile lumesti, care vin de la Satana.

Nascut din Dumnezeu. Vezi comentariul de la cap. 3, 9.

Biruieste. Gr. nikao (vezi comentariul de la cap. 2,13). Forma verbului din versiunea greaca arata ca biruinta crestina poate fi continua. Ori de cate ori crestinul nascut din nou rezista ispititorului prin puterea Cerului, dusmanul este infrant (Iacov 4,7).

Lumea. Gr. kosmos (vezi comentariul de la cap. 2,15).

Castiga. [,,Biruieste”, KJV]. Gr. nikao (vezi comentariul de la cap. 2,13). In versiunea greaca este un interesant joc de cuvinte intre nike si nikao, care poate fi tradus astfel: ,,biruinta a fost cea care a biruit lumea”. Forma verbului ar parea ca se refera la timpul cand credinciosii au rupt-o cu lumea, deoarece apostolul vorbeste despre credinta lor. Ar mai putea fi o referire la acea mare si unica biruinta care il face in stare pe crestin sa biruiasca lumea – biruinta personala a lui Hristos asupra diavolului –, dar nu acesta este gandul care-l preocupa pe Ioan in versetul acesta.

Biruinta. Gr. nike, ,,mijloace pentru a castiga biruinta”, ,,biruinta”, de la nikao, ,,a birui” (vezi mai sus, la ,,biruieste”). In Noul Testament nike apare numai aici, dar era obisnuit in greaca clasica si acesta era numele zeitei victoriei la greci.

Credinta. Gr. pistis (vezi comentariul de la Evrei 11,1). Aici este singurul loc unde este folosit cuvantul acesta in Evanghelia si in epistolele lui Ioan. Cum poate ,,credinta noastra” sa ne faca in stare sa biruim lumea? Ioan ofera raspunsul in v. 5, unde da de inteles ca este vorba de credinta prin care omul Il accepta pe Isus ca Fiu al lui Dumnezeu. Printr-o astfel de credinta, crestinul va birui, la fel ca Mantuitorului sau. Ea nu se limiteaza la recunoasterea mentala, ci duce la fapte bune. Ca si paraliticul caruia i s-a poruncit sa se ridice, noi incercam sa facem ceea ce pare imposibil (Ioan 5,5–9). Cand vointa noastra alege sa se ridice din sclavia pacatului, puterea datatoare de viata a lui Dumnezeu intra in fiecare fibra a fiintei noastre si ne face in stare sa savarsim ceea ce ne dorim, prin credinta. Daca am fi inactivi si am astepta ca Domnul sa ne ridice din pacat, nu s-ar intampla nimic. Credinta noastra trebuie sa ia in stapanire fagaduintele Sale si trebuie sa doreasca, sa aleaga si sa actioneze inainte de a simti ca avem putere.