Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Ioan

1 Ioan 4:20


4:20 Daca zice cineva: Eu iubesc pe Dumnezeu, si uraste pe fratele sau, este un mincinos; caci cine nu iubeste pe fratele sau, pe care-l vede, cum poate sa iubeasca pe Dumnezeu, pe care nu-L vede?

Daca zice cineva. Apostolul revine la afirmatia sa ipotetica, folosita pentru a indulci mustrarile subintelese (vezi comentariul de la cap. 1,6). Se poate ca el sa se refere la invataturile false (vezi comentariul de la cap. 2,4).

Eu iubesc pe Dumnezeu. E usor sa ridici o astfel de pretentie verbala, dar apostolul arata ca nu e la fel de usor sa pui la proba veridicitatea ei. Marturisirea din gura e naturala si necesara (compara cu Romani 10,9), dar nu e suficienta. Trebuie sa fie dovedita cu atitudinea fata de semeni. O cercetare a iubirii cuiva fata de fratii sai va da la iveala multe lucruri cu privire la autenticitatea dragostei sale fata de Dumnezeu.

Uraste pe fratele sau. Ioan arata lamurit ce intelege el prin cuvantul ,,uraste”, punand semnul egal intre el si ,,nu iubeste”, din a doua jumatate a versetului. In alt loc din Biblie, ura nu implica mai mult decat a urmari interesul personal in detrimentul altei persoane sau a iubi pe cineva mai putin decat ar trebui (vezi comentariul de la Luca 14,26).

Un mincinos. Ioan ne da o proba clara cu ajutorul careia putem sti daca Il iubim pe Dumnezeu. Daca nu trecem aceasta proba si totusi pretindem ca am trecut-o, suntem cu adevarat niste mincinosi (vezi comentariul de la cap. 2,4).

Nu iubeste. Acest cuvant este sinonim cu ura, care este manifestarea activa a lipsei iubirii (vezi comentariul de la cap. 3,14.15). Pe care-l vede. [,,Pe care l-a vazut”, KJV]. Mintii umane marginite ii este e mai usor sa iubeasca ce este vazut decat ce este nevazut.

Cum poate sa iubeasca … ? Dovezile textuale favorizeaza formularea ,,el nu poate iubi”. Cel care nu poate avea iubire pentru fratele sau nu poate nadajdui sa ajunga sa-L iubeasca pe Dumnezeu, pe care nu-L vede. Iar cel care Il iubeste pe fratele sau face un pas inainte pentru a-L iubi pe Dumnezeu. El manifesta atributul care este caracteristica suprema a lui Dumnezeu (cap. 4,8). Asta nu inseamna ca iubirea fata de semeni este prima in importanta sau prima in ordinea aparitiei. Daca Dumnezeu, care este dragoste, nu ramane in noi, nu-l putem iubi pe fratele nostru, si e mai important sa-L iubim pe Dumnezeu decat sa-i iubim pe fratii nostri. Dar Ioan considera ca nu o putem avea pe prima fara sa o avem pe a doua, si nici invers. Ii iubim atat pe Dumnezeu cat si pe oameni, dar iubirea noastra este mult mai usor pusa la incercare prin atitudinea fata de oameni decat prin atitudinea fata de Dumnezeu.

Nu-L vede. [,,Nu L-a vazut”, KJV]. Vezi comentariul de la v. 12.