Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Ioan

1 Ioan 4:1


4:1 Preaiubitilor, sa nu dati crezare oricarui duh; ci sa cercetati duhurile, daca sunt de la Dumnezeu; caci in lume au iesit multi proroci mincinosi.

Prea iubitilor. Vezi comentariul de la cap. 3,2.

Sa nu dati crezare. [,,Sa nu credeti”, KJV]. Sau ,,opriti-va din a crede”, asa cum poate fi tradusa formularea din greceste. Aceasta traducere sugereaza ca multi luau aminte la diferite duhuri.

Duh. Apostolul ii indeamna pe cititori sa fie mai degraba critici decat creduli si sa nu accepte orice activitate spirituala care pretinde ca vine de la Dumnezeu. Din asta reiese ca ei ajunsesera sub influenta unor oameni care pretindeau ca au autoritate dumnezeiasca pentru invataturi care, de fapt, erau false. Apostolul, ca un pastor bun, isi avertizeaza turma impotriva amagirii. In v. 3 se vorbeste despre natura acesteia amagiri.

Cercetati. Gr. dokimazo (vezi comentariul de la Romani 2,18; Filipeni 1,10); iar in ce priveste cuvantul inrudit, dokime, vezi comentariul de la Romani 5,4; 2 Corinteni 9,13). Dumnezeu nu vrea ca cel credincios sa fie usor de inselat; intr-adevar, El le da membrilor bisericii darul de a deosebi duhurile adevarate de cele mincinoase (vezi comentariul de la 1 Corinteni 12,10). Soliile invatatorilor care pretind ca vin de sus ar trebui puse la proba prin Cuvantul lui Dumnezeu. Bereenii l-au ascultat bucurosi pe Pavel, dar au cercetat Scripturile pentru a vedea daca el propavaduia adevarul (vezi comentariul de la Faptele Apostolilor 17,11). Pavel ii indemna si pe ceilalti convertiti sa faca la fel (vezi comentariul de la 1 Tesaloniceni 5,21). Este de datoria fiecarui credincios ca tot ce citeste si aude sa probeze prin scrierile inspirate ale profetilor si ale apostolilor. Numai in felul acesta poate biserica sa reziste doctrinelor mincinoase. Numai asa poate fiecare credincios sa aiba credinta intemeiata pe Dumnezeu si nu pe oameni (1 Petru 3,15).

De la Dumnezeu. Vezi cap. 3,10. Adica pornind de la Dumnezeu. Caci. [,,Pentru ca”, KJV]. Ioan arata clar care este motivul sfatului sau si apeleaza la lucruri pe care cititorii le cunosc bine.

Au iesit. Influenta iesirii lor inca se mai face simtita. De asemenea se pare ca apostolul foloseste verbul ,,a iesi” intr-un sens diferit de cel din cap. 2,19 (vezi comentariul de acolo), unde este vorba de apostazie. Aici el vorbeste doar de aparitia profetilor mincinosi. Pentru alte dovezi nou testamentare ca pe vremea lui Ioan existau profeti mincinosi, vezi Faptele Apostolilor 13,6; Apocalipsa 2,2.

In lume. Gr. kosmos (vezi comentariul de la cap. 2,15), aici insemnand lumea ca un sistem de lucruri sau de oameni. Se pare ca nu este acelasi contrast dintre biserica si lume, ca in cap. 2, 15–17, deoarece invatatorii mincinosi actionau atat in biserica cat si in afara ei.

Prooroci mincinosi. Vezi comentariul de la Matei 24,11.24–26; vezi comentariul de la cap. 7,15. Este clar ca aici Ioan se refera la invatatorii mincinosi care pot fi identificati, sau cel putin asociati, cu antihristii mentionati in cap. 2,18–22, cu apostolii mincinosi din Apocalipsa 2,2.