Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Ioan

1 Ioan 3:22


3:22 Si orice vom cere, vom capata de la El, fiindca pazim poruncile Lui, si facem ce este placut inaintea Lui.

Si orice. In v. 21 Ioan a stabilit conditiile initiale pe temeiul carora poate fi implinit v. 22. Acela care se roaga are nevoie de o constiinta curata, care are ca rezultat libertatea de a se apropia de Dumnezeu, inainte de a-si prezenta cererile. Apoi Ioan declara ca cel credincios trebuie sa implineasca si alte doua conditii: (1) sa pazeasca poruncile lui Dumnezeu; (2) sa faca lucrurile placute lui Dumnezeu. Cand a implinit aceste doua cerinte, crestinul poate solicita implinirea asigurarii pe care apostolul o da in versetul acesta. In ce priveste conditiile ca o rugaciune sa primeasca raspuns, vezi comentariul de la Matei 7,7; Luca 11,9; Ioan 14,13; 15,16.

Vom cere. [,,Cerem”, KJV]. Fara indoiala ca cei carora le scrie Ioan erau bine instruiti in practica crestina a rugaciunii si stiau cum sa ceara in numele lui Hristos (vezi comentariul de la Ioan 14,13).

Vom capata. [,,Primim”, KJV]. Orice rugaciune care implineste conditiile expuse aici primeste raspuns imediat. Intarzierea aparenta poate avea diferite cauze: (1) raspunsul la rugaciune poate sa fie un ,,nu”, deci un raspuns clar. S-ar putea sa fi cerut un lucru rau, iar intelepciunea divina considera ca nu ar fi cel mai bine sa ni se dea ce am cerut. La fel s-a intamplat si cu ghimpele din carnea lui Pavel, chiar daca s-a rugat staruitor pentru a eliberare (vezi comentariul de la 2 Corinteni 12,7–9); (2) raspunsul poate fi ,,asteapta”, pentru ca inca nu suntem pregatiti sa primim ceea ce am cerut sau imprejurarile nu sunt inca favorabile pentru un raspuns afirmativ. Asa s-a intamplat si cu Daniel, care a trebuit sa astepte ca opozitia sa fie biruita inainte de a i se spune viitorul (Daniel 10,12–14). Dar in asemenea cazuri hotararea este luata de dinainte si primim asigurarea ca raspunsul la rugaciunea noastra va veni la timpul potrivit. Uneori raspunsul e un ,,da” imediat. Asa se intampla de fiecare data cand cerem ajutor spiritual. Cand cerem putere de a birui pacatul, cand cerem iertare, o inima curata, mantuire sau intelepciune de sus trebuie sa credem ca am primit raspuns la cererile noastre si sa-I multumim Domnului. Apoi trebuie sa actionam constienti ca avem puterea pe care am cerut-o (vezi comentariul de la Iacov 1,5.6; Ed 258).

De la El. Adica de la Dumnezeu.

Pazim poruncile Lui. Pacatul, care este dispretuirea poruncilor lui Dumnezeu (vezi comentariul de la v. 4), ridica o bariera intre om si Dumnezeu (vezi comentariul de la Isaia 59,1.2), face imposibil ca rugaciunile sale sa se inalte la cer si-l face nepotrivit sa primeasca raspunsurile pe care Dumnezeu ar vrea sa i le dea. Ascultarea de voia lui Dumnezeu, care este descoperita in poruncile Sale, este strans legata de raspunsul la rugaciune. Ascultare este posibila prin puterea divina fagaduita copilului lui Dumnezeu.

Si facem. Aceasta este a doua conditie. Trebuie sa facem mai mult decat doar sa tinem poruncile lui Dumnezeu sau sa evitam calcarea legii. Trebuie sa staruim in a face ceea ce Ii este placut lui Dumnezeu. Trebuie sa fim crestini activi, avand in vedere porunca de a fi ,,desavarsiti, dupa cum Tatal … [nostru] cel ceresc este desavarsit” (vezi comentariul de la Matei 5,48; Filipeni 3,12–15).

Placut. Crestinul va dori intotdeauna sa faca lucrurile despre care Dumnezeu declara ca sunt bune sau potrivite si sa se abtina sa le faca pe cele pe care Dumnezeu le considera daunatoare. Aceasta a fost una din principiile vietii Mantuitorului (Ioan 8,29). Cand viata noastra este condusa de aceeasi regula, atunci ne putem astepta sa primim raspunsuri pozitive la rugaciunile noastre.