Electronic Books / Adventist / Romanian_non-diacritics / Comentarii Biblice / Web / 1 Ioan

1 Ioan 2:3


2:3 Si prin aceasta stim ca Il cunoastem, daca pazim poruncile Lui.

Prin aceasta. Gr. en touto, literal, ,,in aceasta”, facand referire la afirmatia din a doua jumatate a versetului, ,,daca pazim poruncile Lui” (compara cu v. 5, cap. 3,16.19 etc.). In Evanghelia sa Ioan foloseste adesea o expresie similara, dia touto, pentru a se referi la cele ce avusesera loc mai inainte si pentru a argumenta ceva in continuare (Ioan 5,16.18; 8,47; etc.). Dar in epistola aceasta en touto se refera in general la ceea ce urmeaza (vezi comentariul de la cap. 4,9).

Stim ca … cunoastem. In limba greaca verbele sunt la timpuri diferite. Pentru a reda deosebirea care exista intre aceste doua timpuri, propozitia poate fi tradusa: ,,Acum stim ca am ajuns sa cunoastem si ca inca mai cunoastem”. Ioan foloseste adesea verbul ,,a cunoaste” (Ioan 14,7; 17,3.25, 1 Ioan 2,4.5.13; 3,1; 4,2) in legatura cu ,,Dumnezeu”, insemnand nu doar a sti despre El, ci a-L cunoaste personal (vezi comentariul de la Ioan 17,3). Experienta aceasta era o piedica eficienta impotriva atacurilor invataturilor gnostice cu privire la Hristos, despre care Ioan a facut deja referire (vezi Introducerea, tema).

Il. Adica pe Hristos, Mijlocitorul (v. 1), jertfa de ispasire (v. 2). O viata in conformitate cu voia divina este unica dovada sigura ca o persoana Il cunoaste pe Dumnezeu. In toata aceasta epistola Ioan continua sa combata invatatura gnostica, si anume ca doar cunostinta are valoare si ca purtarea nu e deloc importanta in a determina relatia unui om cu Dumnezeu. Apostolii declara ca nu cei care aud Cuvantul sunt indreptatiti, ci aceia care il implinesc (Romani 2,13; Iacov 1,22.23). Cei care pretind ca sunt evlaviosi trebuie sa dovedeasca asta printr-un comportament corespunzator.

Pazim poruncile Lui. Verbul tradus ,,pazim” (tereo) sugereaza sensul de a tine sau a veghea indeaproape. Aici impune o atitudine care are ca rezultat fapte in conformitate cu voia lui Dumnezeu, asa cum este ea descoperita in ,,poruncile Lui”. In ce priveste notiunea de ,,porunci” (entolai), vezi comentariul de la Matei 19,17; Ioan 14,15. In scrierile lui Ioan apar des formularea ,,(veti) pazi poruncile mele”, echivalenta cu ,,pazi cuvantul Meu”, sau expresii similare (Ioan 14,15.23; 1 Ioan 3,22.24; 5,2; 2 Ioan 6; Apocalipsa 3,10; 12,17).